Afscheid en rouw


Stilstaan, verwerken en helen

Het is niet makkelijk om de pijn en rauwheid van het verlies van een dierbare toe te laten. Hierbij aanwezig en kwetsbaar durven zijn zonder je af te sluiten, is een helend proces waarbij we je kunnen begeleiden. Zo komt er ruimte voor een nieuwe fase.

Afscheid en verlangen

In het leven zijn afscheid en rouw onvermijdelijke gegevens. Vroeg of laat verlies je een dierbare waar je afscheid van moet nemen. Tijdens dat proces kom je jezelf op een diep niveau tegen. Het is niet makkelijk om de pijn en de rauwheid van het verlies toe te laten; om aanwezig en kwetsbaar te durven zijn en je niet af te sluiten. Maar als je dit aangaat, kun je door het afscheid heen je verlangens weer gaan voelen en openstaan voor wat zich vervolgens aandient. Er heeft dan een wezenlijke overgang plaatsgevonden die van grote invloed is op je verdere leven.

Heling, ook bij niet-recent verlies

Ook als het langer geleden is dat je een dierbare hebt verloren, kan het belangrijk voor je zijn om aandacht te blijven geven aan deze relatie: deze ontwikkelt zich diep van binnen altijd door. Het gaat dan meer om eer bewijzen. Door het eren van de dode(n) kan heling optreden. Wat je van die persoon hebt meegekregen of juist los dient te laten, kan weer ervaren worden. Dit geeft een verrijking en verheldering in wie je bent, en wat je te doen staat in dit leven.

Contact

Een aantal van onze begeleiders van het Itip biedt individuele begeleiding bij afscheid en rouw. Voor mensen die aandacht willen geven aan hoe zij om kunnen omgaan met het verlies van een dierbare. Mocht je hier behoefte aan hebben, neem dan contact op met kantoor: (0575) 510 850.

Startdatum


Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine