Van zelfkritiek naar mededogen


Lezing

Nergens wordt de innerlijke eenheid van alle wezens dieper doorvoeld dan in mededogen.

Dalai Lama

Veel mensen kunnen makkelijker punten van kritiek opsommen over zichzelf dan positieve en mooie kanten. Teveel zelfkritiek kan ondermijnend werken, je haalt jezelf ermee onderuit. En vaak leidt het ook tot een kritische houding naar je omgeving. Hoe kan je dit doorbreken? Door je te richten op haar tegendeel: mededogen.

Mededogen is een specifiek soort liefde, in het boeddhisme heet het karuna: de liefde die het vermogen heeft het lijden van anderen te verlichten. Dat begint met dat je je eigen lijden en beperkingen liefdevol tegemoet treedt. Als je voorbij de kritiek en oordelen, met liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf kijkt, activeer je mededogen. Je gaat van je hoofd naar je hart. De trilling van het hart is fijnbesnaard, open, kwetsbaar maar ook heel krachtig want het legt verbinding. Je laat je raken en staat niet langer apart, je gaat van afzondering naar gemeenschappelijkheid. Je wordt opmerkzamer voor je omgeving.

Op deze lezing vertel ik over hoe je meer contact kunt krijgen met deze liefdevolle houding ten aanzien van jezelf en anderen.


Startdatum


Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon 0575 - 510 850
e-mail info@itip.nl

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang 2x per jaar het gratis ITIP Magazine