Vertrouwen in organisaties


Lezing - De smeerolie voor optimale samenwerking

In vrijwel elke organisatie waar wij als begeleiders vanuit het ITIP werkzaam zijn, is vertrouwen een belangrijk onderwerp van gesprek. In een enkele situatie is dat expliciet het geval, met een concrete vraag, maar vaker is het een thema dat sluimert in de onbewuste onderstroom van de organisatie, omdat er gedurende lange tijd niet geïnvesteerd is in ‘de zachte kant’ van de organisatie.

In elke relatie, en dus ook in de samenwerkingsrelatie, groeien mensen uit elkaar wanneer er geen werkelijke aandacht is voor de ander. En in die afstand tussen mensen nestelen zich beelden over en weer en kan er makkelijker wantrouwen ontstaan. Vertrouwen kun je creëren en voeden door het op de agenda te zetten en aandacht te geven. Wij onderscheiden daarbij drie dimensies van vertrouwen waar je aan kunt werken: zelfvertrouwen, horizontaal vertrouwen en verticaal vertrouwen. Zelfvertrouwen is weliswaar een zaak van het individu, maar daarom niet van minder belang voor de organisatie. Horizontaal vertrouwen gaat over het vertrouwen in elkaar en bepaalt de mate waarin mensen open en kwetsbaar durven te zijn naar elkaar. En verticaal vertrouwen gaat over het vertrouwen in het leven zelf, dat waar het leven je ook heenvoert, er altijd een volgende stap gezet kan worden en er gaandeweg antwoorden komen als je een nieuwe weg inslaat of een lastige tijd doormaakt.

Over de betekenis van deze dimensies voor mens en organisatie en hoe je ze op een liefdevolle en praktische wijze kunt toepassen, spreek ik graag in deze lezing.


Startdatum


Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine