Kringbewustzijn en leiderschapWij hebben de kern van ons werk samengevat in een model dat we Bronnen van groei en ontwikkeling hebben genoemd, waarin we acht waarden centraal stellen die wat ons betreft van toepassing zijn op organisaties. In dit artikel staan de waarden kringbewustzijn en leiderschap centraal.

Wij hebben de kern van ons werk samengevat in een model dat we Bronnen van groei en ontwikkeling hebben genoemd, waarin we acht waarden centraal stellen die wat ons betreft van toepassing zijn op organisaties. In dit artikel staan de waarden kringbewustzijn en leiderschap centraal.

Kringbewustzijn is het fundamentele besef dat je deel bent van een groter geheel. Vanuit dit besef toont ieder lid van de kring leiderschap door actief betrokken te zijn bij de richting waarin het grotere geheel zich beweegt. Hij heeft daar vanzelfsprekend ideeën over en deelt die vrijuit met zijn collega’s en leidinggevenden. Als hij ergens zorg over heeft, dan spreekt hij zich daarover uit. Daar heeft hij geen ondernemingsraad of formele toestemming voor nodig, dat doet hij gewoon, vanuit zichzelf. Ook al staat hij als functionaris misschien lager in de hiërarchie, hij voelt zich als mens in het geheel niet van mindere waarde en gedraagt zich ook als zodanig: als een gelijkwaardige, volwassen, creatieve partner.

Het beeld van de kring met een leeg midden, dat Martin Buber, zo mooi het ‘scheppende midden’ heeft genoemd, wordt in deze tijd steeds krachtiger en neemt meer en meer de plek in van het beeld van de piramide, welke het organisatiedenken zo lang heeft gedomineerd. Geen dogma of persoon staat in het midden, maar een open, lege ruimte waarin steeds nieuwe ideeën omhoog kunnen komen, vertolkt door steeds weer andere mensen. Maatschappelijk manifesteert het zich in de opkomst van allerlei burgerinitiatieven, van broodfondsen tot gemeenschappelijke energievoorziening, en van zelfsturende organisaties als Buurtzorg Nederland tot het Braziliaanse Semco, het bedrijf van Ricardo Semler. Het heeft een enorme vlucht genomen door de opkomst van internet en de social media en het is de basis van de ‘participatiesamenleving’, waar we aan het begin van staan. Allemaal uitingen van het besef dat we samen verantwoordelijkheid dragen, de kern van kringbewustzijn.E-mail adres wordt niet zichtbaar bij je reactie

Inschrijven blog

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine