Zelfonderzoek en verantwoordelijkheidSinds vorig jaar hebben wij de kern van ons werk in het hiernaast weergegeven model samengevat. In het laatste Magazine schreven we over bezieling en vertrouwen, nu staan de waarden van zelfonderzoek en verantwoordelijkheid centraal.

Sinds vorig jaar hebben wij de kern van ons werk in het hiernaast weergegeven model samengevat. In het laatste Magazine schreven we over bezieling en vertrouwen, nu staan de waarden van zelfonderzoek en verantwoordelijkheid centraal.

Waar wij in het westen geneigd zijn om de grootste tegenkracht in onze wereld te identificeren als onwil, spreekt het boeddhisme liever over onwetendheid. Wat ons betreft een mildere en juistere manier van kijken. Onze collega die ons zo in de weg kan zitten doet dat immers vaak niet uit kwade wil, maar eenvoudigweg omdat hij zich niet bewust is van wat hij doet. Ook zelf kunnen we dikwijls ziende blind zijn voor wat wij doen.

Zelfonderzoek is de weg om onze onwetendheid op te heffen. Maar hoe doe je dat? Om te beginnen door zelf regelmatig de blik naar binnen te richten, zeker wanneer we voelen dat we ernaast zitten, en vervolgens door deze vragen te stellen: Van waaruit handelen we? Vanuit beelden uit ons verleden of vanuit de werkelijkheid van dit moment? Vanuit angst of vanuit vertrouwen? Vragen waar we de stilte voor moeten opzoeken, een lunchpauze, het lege moment in de auto of trein, in de vroege ochtend of juist vlak voor de slaap valt? Vragen waar wij veelal maar zeer gedeeltelijk zelf antwoord op kunnen geven. In die zin is het net zoals in het autoverkeer: naast ons eigen directe zicht hebben we spiegels nodig. Mensen die kunnen reflecteren, die ons teruggeven hoe zij ons zien, misschien doordat zij ons op liefdevolle wijze direct aanspreken, misschien indirect en reactief door hoe zij op ons reageren.

De bereidheid tot zelfonderzoek hangt samen met de bereidheid tot het nemen van verantwoordelijkheid. De bereidheid je niet te verschuilen achter de omstandigheden, achter je baas of je collega’s, maar werkelijk ‘ik’ te zeggen tegen dat wat je overkomt. Jij bent het beginpunt, misschien niet altijd in oorzakelijke zin maar wel in het antwoord dat je geeft. Het woord ‘antwoord’ is niet voor niets het centrale in het begrip verantwoordelijkheid. Wend je je af op het moment dat jij je ongemakkelijk voelt, of blijf je incontact en geef je er een antwoord op, een creatief antwoord?E-mail adres wordt niet zichtbaar bij je reactie

Inschrijven blog

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine