De geboorte van een ondernemerdoor Tsjitske Dijkstra

Ik kom uit een ondernemersgezin. Mijn ouders waren middenstanders. En ik had me altijd voorgenomen: dat niet! Ik zag zelfstandig ondernemerschap als synoniem voor hard werk, slaaf van je klanten, vechten tegen de concurrenten en dan met moeite het hoofd boven water kunnen houden.
Dit was lange tijd mijn beeld over ondernemerschap. Zo wilde ik niet leven.

De ondernemer in mij is geboren toen iets anders niet geboren kon worden.
Ik wilde graag kinderen, maar dat lukte niet. Het geluk waar ik op hoopte door het krijgen van kinderen, ging niet door. Ik moest mijn beeld over een vervullend leven als moeder loslaten. En daarmee was het ook tijd om andere beelden die ik had over mijn leven te toetsen aan mijn nieuwe realiteit.

Ik was op dat moment 43 jaar en op een dood spoor gekomen in mijn werk bij een trainingsbureau. Ik wilde meer vanuit vrijheid en ontspanning werken. Zo besloot ik om ontslag te nemen en voor mezelf te beginnen. Het was deels een spong in het onbekende. Ik dacht niet aan mezelf als een ondernemer. Ik dacht dat je als ondernemer óf zo ging ploeteren als mijn ouders óf dat je brutaal met ondernemersplannen, marketingstrategieën en verdienmodellen de wereld verovert. Dat wilde ik allebei niet. Ik koos voor zelfstandig ondernemerschap, omdat het me de mogelijkheid gaf op mijn eigen manier te werken.

Inmiddels ben ik ruim 6 jaar als ZZP-er aan de slag. En ik vind het heerlijk! Heerlijk om zo helemaal op mijn eigen manier, vanuit dienstbaarheid, met mijn vak (het begeleiden van mensen) bezig te zijn.. Heerlijk om hard te werken in werk wat me past en met mensen die me dierbaar zijn. Om nee te kunnen zeggen tegen werk dat niet bij mij past. En zelf te bepalen wat ik wel en niet aan marketing doe. Ik heb mijn beelden over ondernemers en ondernemerschap moeten bijstellen en getoetst voor mezelf wat waar is. En nu kan ik zeggen: ondernemerschap past bij mij!

Waarom vertel ik dit persoonlijke verhaal in deze blog? Omdat het me steeds duidelijker wordt dat er geen recept bestaat voor wanneer je wel of niet ondernemer kunt worden. Ik kom veel mensen tegen die twijfelen over deze stap en zich afvragen: Durf ik het aan? Ik help graag dat te onderzoeken. Een antwoord is nooit op voorhand te geven maar ik weet wel dat het de moeite waard is om in ieder geval je overtuigingen en beelden over ondernemerschap te toetsen. Alleen zo kom je tot een antwoord dat kloppend is voor jezelf.

Ik ben heel benieuwd naar jullie beelden en overtuigingen over ondernemerschap en wat je heeft doen besluiten tot wel of juist niet te kiezen hiervoor.E-mail adres wordt niet zichtbaar bij je reactie


 1. Monique van Laerhoven op schreef:

  Leuk om te lezen. Van buitenaf gezien lijkt mijn verhaal op dat van jou; van binnen ging het heel anders. Ook mijn ouders waren middenstanders en ik herken het harde werken en slaaf zijn van je klanten. Maar van kinds af aan zag ik ook de positieve kanten: vrijheid, verantwoordelijkheid en zelf invulling geven aan je werk. Hoewel ik een aantal banen heb gehad, wist ik dat ik ooit voor mezelf zou beginnen. Het moment kwam toen ik, net als jij, vastliep bij een trainingsbureau. Werken als zzp’er is voor mij vooral een manier van leven. Het geeft me de mogelijkheid en ook de verantwoordelijkheid om het beste van mezelf de wereld in te brengen.
  groet, Monique


 2. judith op schreef:

  Mooi persoonlijk verhaal!


 3. Toos op schreef:

  Mag ik van jou wel in het afrikaans (ben hier terug en denk dus weer meer in afrikaans) reageren? BEINDRUK !


 4. ellenvandammeitip op schreef:

  Grappig Tjitske, hoe verschillend dezelfde gegevens in je jeugd ervaren worden. Mijn vader was ook eigen ondernemer. Smid. Mijn opa’s en oma’s ook. Later mijn zussen en zwagers ook. Niet allemaal smid hoor! Ik geloof dat ik me niet eens besefte dat het ook anders kon. Ik heb nooit perse in loondienst gewild en ook nooit perse eigen ondernemer willen zijn. Het lijkt alsof het gewoon zo gelopen is. maar nu jij dit zo schrijft en over je bewuste keuze vertelt denk ik, is dit wel zo? Ik houd van de vrijheid, gewoon naar buiten mogen lopen als ik het wil. En ik houd ook van de inzet, de eigen verantwoordelijkheid. En hoe je leert te vertrouwen op continuïteit. Wel ben ik erg blij dat ik deel uit maak van een collectief dat me steunt of om preciezer te zijn leidt. Ik heb niet voldoende ondernemersbloed geërfd om het zelf geheel alleen vorm te geven.


 5. de dijkstra's op schreef:

  leuke reactie’s Tsjitske, fijn dat je het werken met zo veel plezier doet.
  Wij hadden toen weinig keuze’s, maar het is goed geweest, het eigen baas zijn is ons goed bevallen.

Inschrijven blog

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine