De weg van overgave en vertrouwendoor Caroline Reij

Het valt mij regelmatig op, dat we een belangrijk deel van onze tijd en energie besteden aan het in controle houden en perfectioneren van ons dagelijks bestaan. Dit stelt ons kortstondig tevreden, maar echte vervulling geeft het niet; het kan tenslotte altijd beter en er is altijd méér te doen! 

En juist als je denkt dat je ‘op het droge zit’, dan maakt het leven een onverwachte wending. Soms valt iets mee (en heb je je weer voor niets zo druk gemaakt!). Soms krijg je te maken met tegenslag, waardoor je ‘to do lijstje’ op losse schroeven komt te staan en je weer van vooraf aan kunt beginnen………..  Waarom doen we dit toch?

Ik denk dat het voortkomt uit een diepgeworteld verlangen naar zekerheid en een veilige basis. Ook al is het bereiken ervan een illusie; we houden ons eraan vast. De Benedictijner monnik en econoom Anselm Grün heeft hierover een mooi stukje geschreven:

Het is een oerverlangen in de mens, ooit ergens helemaal thuis te komen en zich daar voorgoed te vestigen, ooit een onderdak te vinden om geborgen te zijn. Als een mens het ergens naar zijn zin heeft, zou hij daar wel zijn tent willen opslaan en daar voor eeuwig blijven. Maar tegelijk weet hij ook, dat hij hier op deze wereld nooit voorgoed een thuis vindt. Hij moet zich voortdurend opnieuw op weg begeven. Hij moet altijd weer opbreken.  Hij moet de tent die hij heeft gebouwd en waarin hij zijn intrek heeft genomen afbreken, om verder te komen op zijn weg. Opbreken veronderstelt afbreken. Het oude moet worden afgebroken. Het kan zo niet eeuwig voortgaan. Ik kan niet eeuwig blijven waar ik nu toevallig ben. (Uit: ‘Vergeet het beste niet, inspiratie voor elke dag’. Anselm Grün, 14 januari, blz 15).

Het getuigt van grote wijsheid als je durft te beseffen, dat het oude afgebroken wordt; je verwachtingen komen niet uit, je wordt nooit meer de oude of je leven zal nooit meer zo zijn als het ooit was.

Partir c’est mourir un peu (vertrekken is een beetje doodgaan)

Om dit te erkennen en toe te laten; dat noem ik overgave. Ik zie dat als een passieve daad: je besluit om iets te laten zijn zoals het is. Je laat je gevoelens vrij en je ontspant daarin. Ook gevoelens als verwarring, woede, angst, pijn of verdriet kun je pas loslaten als je ze eerst helemaal hebt toegelaten en beetgepakt.

Als je het oude vrij laat, ontstaat er een lege ruimte.. voor iets nieuws! Ook al weet je niet precies je bestemming; je kunt op zoek naar een alternatief, naar een andere ‘ik’ of naar een andere manier van leven.

Dan wordt het tijd om je vertrouwen te schenken; in jezelf, je eigen impulsen, invallen of ideeën en in de mogelijkheden die het leven biedt. Dit zie ik als een actieve daad; je gaat iets anders doen of je anders gedragen, zónder dat je zeker weet of het ooit goed komt. Met vallen en opstaan, vroeg of laat zul je dan toch weer een nieuwe bestemming vinden!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1m9MN3UsuUA&feature=youtu.be]E-mail adres wordt niet zichtbaar bij je reactie


 1. Carina op schreef:

  Heel herkenbaar en prachtig geschreven Caroline!


 2. Lisenka op schreef:

  Het voelt zo goed om te volgen wat de impuls is zonder te weten wat er gaat komen. Gewoon volgen. Wat een vrijheid geeft dat hoe eng het soms ook is. Overgave aan dat wat groter is dan jij en ik. Het lukt niet altijd maar steeds vaker. Dank voor deze mooie tekst en prachtige mantra, Caroline.


 3. sytskenijland op schreef:

  Bemoedigende woorden, fijn om te lezen. Dank je wel!


 4. Janneke Weelink op schreef:

  Wat mooi dat je een onderscheid maakt tussen de passieve daad en de actieve daad. Ik herken in mijzelf de verleiding om de passieve daad over te slaan. Gelijk door! Zonder stil te staan (en een beetje te sterven). Dank je wel voor deze mooie inzichten!


 5. Lise Jeths op schreef:

  Dag Caroline,
  Net terug van een stilte retraite. Lees ik over overgave, loslaten en vertrouwen. Het de afgelopen dagen gezien bij mede itip-ers en zelf mogen ervaren. Nu schrijf jij het op zoals het was. Dank daarvoor!
  Lise


 6. Marianne op schreef:

  Let it be! de Beatles zeiden het al! Mooi Clien.


 7. Wouter Craandijk op schreef:

  Prachtig gezegd en zo duidelijk. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik dit ook zo beamen.


 8. Alex Boerman op schreef:

  Voelt als de essentie van Blok 3 (opleiding IvH), waarmee ik ‘t weekend in ben gegaan Caroline.


 9. Annemieke op schreef:

  Ik ben vooral geraakt door de prachtige mantra, gezongen door Caroline zelf…ja ik ben fan!


 10. leony Hoeflaak op schreef:

  Wat een prachtig lied en mooie stem . Ik heb met veel plezier jouw site bekeken . Ik zou graag iets voor het ITIP betekenen . Het zou fijn zijn als ik op de hoogte blijf van jullie activiteiten ? Goeds, Leony Hoeflaak

Inschrijven blog

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine