Programma van dag tot dagDag 1

Vlucht met Royal Air Maroc van Amsterdam naar Ouarzazate, met een tussenstop in Casablanca.

Bij de luchthaven in Ouarzazate worden we opgevangen door onze gids en hebben we een korte transfer naar het hotel (Les Jardins des Ouarzazate). Tijd om te gaan slapen.
De provinciestad Ouarzazate (1160 m) fungeert voornamelijk als uitvalbasis voor tal van toeristische routes. We verblijven in een prima hotel met zwembad, waar we op de terugweg ook weer zullen logeren.

 

Vertrek Schiphol: 16.45 u, Aankomst Ouarzazate 23.50 u.
Let op! De vertrektijd kan wijzigen. Houd dit zelf in de gaten.

 

Dag 2

Ouarzazate – Tazzarine – Foum Tizza

Na het ontbijt rijden we in zuidelijke richting door het Anti-Atlas gebergte naar de stad Agdz. We rijden door de beroemde Draa vallei, vernoemd naar de gelijknamige rivier de Draa. Deze vruchtbare vallei strekt zich uit over een lengte van 300 km. Een prachtig donkergroen oaselandschap bestaande uit dichte dadelpalmbossen, fel afstekend tegen de geelbruine kleuren van het omringende woestijnlandschap. Op de hoger gelegen randen van de vallei verheffen zich op de woestijn- en steppeachtige bodem robuuste middeleeuws aandoende lemen kasteeldorpen en burchten (kasba’s); Deze dichtbevolkte vallei is een vergaarbak van Berbers, Arabieren en Haratin (nakomelingen van voormalige slaven uit Afrika). In en rondom de dorpjes heerst een gezellige drukte: ezels, fietsende en spelende kinderen, mannen in witte gewaden en tulbanden op hun hoofd en vrouwen gehuld in donkere doeken versierd met vrolijke borduursels. We slaan af naar het Oosten in de richting van de oase van Tazzarine. Via het woestijndorp Tahrbalt door naar Imi N’ouassif waar we de karavaan zullen ontmoeten en kennis maken met onze begeleiders. We krijgen onze eerste Marokkaanse woestijn picknick lunch en dan begint onze tocht door de woestijn. Eindpunt van onze eerste tocht is een plateau achter de berg Agoujil. Bij aankomst maken we voor het eerst kennis met de routine van het maken van het kampement, afladen van de kamelen, koken.

Elke dag wordt aan het einde van de dag een goede plek gezocht voor het bivak. Er wordt afwisselend gebivakkeerd in droge rivierbeddingen, ergens op de vlakte, in de schaduw van palmbomen of aan de voet van zandduinen. De kamelen worden afgeladen en vrijgelaten. Enige bewegingsvrijheid moeten ze wel opgelegd krijgen, in de vorm van een touw om de voorpoten, want anders zijn ze de volgende ochtend onvindbaar. Terwijl de kok de voorbereidingen treft voor het avondeten, tovert de ondergaande zon mooie kleuren op het woestijnlandschap. De avonden en nachten zijn helder en de hemel is bezaaid met sterren. Gezeten rondom een knapperend kampvuurtje genieten we van de flonkerende sterrenhemel. Nergens is het ‘s nachts zo stil als in de Sahara. Zo stil dat je je eigen hart hoort kloppen…

 

Rijden: ± 4 uur

Wandelen: ± 3 uur, 12 km

 

Dag 3

Foum Tizza – Takcha

Na meditatie bij zonsopgang, wat lichaamsbeweging en ontbijt, worden de kamelen door de drijvers verzameld. Het kamp wordt opgebroken en alle bagage en proviand op de kamelen geladen. Een dagelijks terugkerend ritueel. Na het ontbijt trekt de karavaan verder. Door de stilte, de oneindigheid van het landschap en de deinende gang van de kamelen ontstaat een innerlijke rust en langzaam maar zeker geven we ons over aan het ritme van de woestijn. We volgen een oude zandweg door pre-Saharische bergen tot we een grote vlakte bereiken met hier en daar verspreide acaciabomen. We wandelen oostwaarts over rotsige plateau’s rechts van Jebel Amrharfi in de richting van Bounhas heuvels en overnachten bij de kleine Takecha oase.

 

Wandelen: ± 5-6 uur, 18 km

 

Dag 4

Takcha – Touririne Toumlaline

We volgen de vallei tot aan de Oase van Oumjran waar we lunchen. Daarna gaan we over een groot plateau naar de heuvels van Touririne.

 

Wandelen: + 5,5 uur, 17 km

 

Dag 5

Touririne Toumllaline – Hassi Tamassante

Vandaag zetten we uit in Oostelijke richting door het plateau van Izougguern. Bij de rivierbedding van Oued (betekent rivier) Boukachbal stoppen we voor onze picknick lunch en middagrust. In de middag vervolgen we naar de kleine zandduinen rond de bron van Hassie Tamassante bekend om zijn goede kwaliteit water.

 

Wandelen: ± 5 uur, 16 km

 

Dag 6

Hassi Tamassante – Hassi Hmida

Vandaag vertrekken we in Noord/noordoostelijke richting Taourirt nTemlaline en door de oude rivierbedding. In de middag wandelen we door de kleine zandduinen van Maider Bouziane en zetten ons kamp in de buurt van de bron van Hassi Hmida.

 

Wandelen: ± 5 uur, 14 km

 

Dag 7

Mini vision quest in Hassi Hmida

Deze dag verblijven we in de duinen. Ieder krijgt een eigen plek toegewezen waar je 24 uur in je eentje verblijft met voldoende water en je spullen. Het is een moment om maximaal de woestijn in je eentje gedurende de nacht en de dag te beleven. Het is een moment nog dieper in de stilte en in jezelf aanwezig te raken en je visie verder aan te scherpen

 

Dag 8

Hassi Hmida, terugkeer naar basiskamp

Rond de lunch keer je terug van je quest. We eten gezamenlijk en wisselen uit over de ervaringen van jouw quest. Je hebt ook nog tijd om wat te rusten of rond te kijken. ’s-Avonds bakken onze Bedoeïen brood in het hete woestijnzand.

 

Dag 9

Hassi Hmida – Ouarzazate

Einde woestijnwandeltocht en terug naar de bewoonde wereld. Op deze laatste dag traverseren we de grote vlakte van Maider met zijn kleine zandduinen en graasgebied voor de kamelen en geiten van de nomaden. Rond het middaguur eindigt onze woestijntocht bij het dorp Tafrouit n’Ait Khebbach. We nemen afscheid van onze begeleiders en van de kamelen. We ontmoeten de chauffeur(s) en beginnen aan de terugreis naar Ouarzazate. We rijden met de bus nog ongeveer 290 km dwars door het inmiddels bekende landschap van de woestijn en langs de uitlopers van het Anti Atlas gebergte naar het hotel in Ouarzazate. In het hotel zullen we samen dineren en de tocht afsluiten.

 

Wandelen: ± 4 uur, 12 km

Rijden: ± 5 uur, 290 km

 

Dag 10

Ouarzazate – Amsterdam

Vroeg op voor een korte transfer naar de luchthaven van Ouarzazate voor de terugvlucht naar Amsterdam Terugvlucht via Casablanca naar Amsterdam. Verwachte aankomsttijd in de middag.


Inschrijven blog

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine