Gevend mens zijn



Een van de pilaren van veel wijsheidstradities is de oproep tot het delen van rijkdom. Het helpt om los te komen van de hechting aan bezit en het is een medicijn tegen egoïsme en gierigheid. Geven helpt anderen en brengt verlichting in de wereld.

Bij deze universele richtlijn gaat het niet alleen om geld en bezit, het is ook een oproep tot het geven van het beste van jezelf aan de mensen om je heen en aan iedere situatie waar je in belandt. Maar vrijuit geven valt niet mee.

Er was eens een Taoïstische wijze die langs een meer liep, waar hij in het diepe water keek en het duistere rijk van de dolende zielen zag. Een van hen richtte een hartverscheurende kreet om hulp tot de wijze. De wijze overzag de daden van deze man en zei: ‘Je hele leven lang heb je alleen maar aan jezelf gedacht. Je was gierig en zelfzuchtig. Eén enkele keer, zo zie ik, heb je een spinnetje het leven gered. Ik zal een draad van dat spinnetje omlaag laten hangen, zodat je er aan omhoog kan klimmen.’ De wijze liet de draad naar beneden zakken, de man greep hem en trok zich eraan omhoog. Toen hij halverwege was voelde hij dat de draad zich meer spande. Hij keek naar beneden en zag dat anderen de draad ook hadden vastgepakt en omhoog klommen. Hij schreeuwde: ‘Het is mijn draad, laat los!’ Op dat moment brak de draad en stortte hij, samen met de anderen, de duisternis weer in.

Egoïsme is een grote valkuil in het menselijk bestaan. Het is gebaseerd op ongeloof en nihilisme. Wanneer iemand egoïstisch is, kan hij zich niet voorstellen dat er genoeg is en er voor zijn behoeftes gezorgd wordt. Hij heeft eigenlijk het vertrouwen in het leven uit het oog verloren. Geven is een subtiel vraagstuk waarbij je heel goed moet letten op je drijfveren. Want het kan zijn dat je wel geeft, maar dat het diep van binnen toch uit egoïstische motieven is. Als je het idee hebt in je leven dat je teveel weggeeft, dan geef je vanuit verkeerde motieven. Dan geef je om iets terug te krijgen of om iets te behouden. Een bepaalde positie of status. De status van iemand waar iedereen altijd terecht kan, een imago van weldoener, van een sterke schouder waar anderen op uit kunnen huilen, een moeder die altijd voor iedereen klaarstaat.

Wat verheldering kan brengen in je motieven, is het boeddhistische mededogen. Mededogen gaat er vanuit dat ieder mens ‘bodhichitta’ heeft. Dat is de inherente tederheid van het hart. Het is de natuurlijke neiging die ieder levend wezen bezit om lief te hebben en zich te bekommeren om anderen. Dit vermogen is de basis van het geven aan anderen vanuit vrijheid. Je geeft of deelt iets met een ander, niet omdat je iets terug wilt hebben, maar omdat het je natuur is betrokken en liefdevol te zijn. Het moment dat je het doet voelt het als natuurlijk en eenvoudig, daarna komt pas het gevoel en besef iets goeds gedaan te hebben. Dat is geven zonder berekening, vanuit een natuurlijke beweging. De bodhichitta spruit voort uit levensvreugde. Deze levensvreugde van het hart is onuitputtelijk en onbegrensd. Het is een wezenlijk kenmerk van de vrije gift dat het gebeurt vanuit de liefde voor en het genieten van het leven. Daarom hoort genieten ook bij geven, ze zijn met elkaar verbonden; als je vreugdevol in het leven staat, kan je van daaruit ervaren dat je veel te geven hebt. Door het op deze manier delen van je vermogen tot liefhebben, wordt jouw draadje een draad waar anderen zich aan kunnen optrekken naar het licht.



E-mail adres wordt niet zichtbaar bij je reactie

Inschrijven blog

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine