Het geschenk van de kindertijddoor Mirjam Tirion

Minstens zo belangrijk als in het reine komen met je verleden, is het geschenk van deze levensfase opnieuw uit te pakken in je volwassen bestaan:
[..] Ook als volwassene heb je de mogelijkheid om onbevangen te zijn, te spelen, voorbij de angst om fouten te maken, ‘anders’ te zijn of gekwetst te worden. [..] Als je speelt, zet je niet de prestatie of je onvermogen voorop, maar de beweging zelf.
(Uit: Dagboek van de Ziel, pag. 45 en 46)

Dit is inmiddels de vierde versie van mijn blogtekst. De vorige versies zijn vastgelopen in serieuzerigheid. Toen herinnerde ik mij, dat ik mag spelen, experimenteren, uitproberen. Meteen voelde ik me lichter, en kwam de creativiteit en het plezier terug.

We lopen niet op een smal pad, waar je je geen fout kunt permitteren. We bevinden ons in een eindeloos grote ruimte van mogelijkheden.
Wanneer kinderen leren lopen, opgaan in hun spel, bewegen ze zich door die eindeloos grote ruimte, vrij van normen, eisen, beelden over hoe het moet of hoe het waarschijnlijk wel weer zal uitpakken. Die gave van onbevangenheid, het vermogen om te spelen hebben wij als volwassene nog steeds tot onze beschikking. Wat je ook doet, probeer het eens te benaderen alsof je aan het spelen bent. Lichtvoetig als een kind. Reagerend op wat zich in het moment aandient. Vallen mag. Gewoon weer opstaan.
Geen beter moment daarvoor dan de lente!

Als je meer informatie wilt over het boek ‘Dagboek van de Ziel’: de komende tijd zijn er de volgende thema-avonden over het boek: 9 april in Nijmegen, 23 april in Schipluiden, 15 mei in Breda, 27 mei in Zutphen. Zie ook: www.itip.nl/agendaE-mail adres wordt niet zichtbaar bij je reactie


  1. Lisenka op schreef:

    Grappig net vanmiddag uitgebreid gesprek gehad over hoe als ouder zijnde je allemaal stuk voor stuk zelf verantwoordelijk bent voor het inzetten van de beweging. Dat het aan jezelf is om een stap te zetten en dat je daarbij best mag vallen om daarna weer op te staan. Om te spelen en de mogelijkheden te zien en deze voor te leven aan je omgeving. Dank voor je inspirerende blog Mirjam!


  2. Monique op schreef:

    Ja, heerlijk Mirjam, spelen in de lente, ik voel t helemaal door jouw blog!

Inschrijven blog

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine