If it be your willdoor Erik Schutten

In deze tijd is het bijna 2 jaar geleden dat mijn moeder overleden is. Ik moest daar aan denken toen ik deze week tijdens het hardlopen het nummer ‘If it be your will’ van Leonard Cohen via mijn MP-3 in mijn oortje kreeg. Mijn moeder was, net als ik, dol op Cohen en dit nummer hadden we gedraaid tijdens haar afscheid.
Toen mijn moeder naar de plek van de plechtigheid werd gereden verdwaalde de chauffeur, waardoor wij iets te laat aankwamen bij het crematorium. In het begin van dit verdwalen voelde het vervelend, maar al snel realiseerde ik me dat we juist door een prachtig stuk Twente kwamen waar zij en mijn vader ook graag wandelden. Het verdwalen kreeg hierdoor een extra betekenis. If it be your will.
In dit gebied liep ik vanmorgen hard, en door de herinnering aan dit alles werd ik diep ontroerd. Ik moest denken aan mijn partner die bij haar moeder is vandaag omdat haar vader 25 jaren geleden overleed. Wij zijn inmiddels ouder geworden dan hij ooit was. Ook hier: If it be your will.
En ik moest denken alle voor- en tegenspoed die je kunt hebben in het leven. En hoe je hier invloed op uit denkt te kunnen oefenen door veel te bewegen, goed te eten en positief te denken. Maar tegelijkertijd geldt: If it be your will.
Tijdens het luisteren naar dit nummer had ik het gevoel alsof ik, als vanzelf, op een lichte manier wat harder ging lopen. Alsof ik even gelopen werd. Raar om dit zo op te schrijven, maar zo was het. Ik was ontroerd en liep harder tegelijk en dacht: “Deze dag draag ik op aan dankbaarheid, ook al geeft het lot ons niet altijd wat wij lijken te willen.”
If it be your will.

http://www.youtube.com/watch?v=z4nNIAfs4DE

Leonard Cohen – If It Be Your Will

If it be your will, That I speak no more
And my voice be still, As it was before
I will speak no more, I shall abide until
I am spoken for, If it be your will

If it be your will, That a voice be true
From this broken hill, I will sing to you
From this broken hill, All your praises they shall ring
If it be your will, To let me sing

If it be your will, If there is a choice
Let the rivers fill, Let the hills rejoice
Let your mercy spill, On all these burning hearts in hell
If it be your will, To make us well

And draw us near, And bind us tight
All your children here, In their rags of light
In our rags of light, All dressed to kill
And end this night, If it be your will, If it be your will.E-mail adres wordt niet zichtbaar bij je reactie


 1. herma meulenkamp op schreef:

  Wat recht uit je hart geschreven, dankbaar stemmend. Met jou en je moeder ben ik een fan van Leonard Cohen en is dit één van mijn favorieten, die ook in de versie van Anthony erg mooi is.
  “If it be your will……” , voor mij is het in tijden van moeilijkheden het gebed, dat ik het meest bid. Wat is dat soms moeilijk. Als ik dan op het punt kom dat ik dat weer vol voel, dan word ik rustig, ontvankelijk, liefs Herma

  .


 2. Shirley op schreef:

  Prachtig en treffend (als in ‘het heeft me geraakt’). Dank voor het delen. Warme groet, Shirley


 3. Janine Wright op schreef:

  Jee Erik, wát mooi én (helaas misschien) herkenbaar! Voorál óók dat dat je “op een lichte manier wat harder ging lopen. Alsof ik even gelopen wérd.” als dát geen inspiratie is om hetgeen ‘Hét wil’ dóór te gaan en te doorstaan, dan weet ik ‘t ook niet meer.

  Diepe dankbaarheid voor je woorden om mijn eigen her-INNERingen weer even de aandacht te geven die ze zo verdienen.

  Warme geestverwante groet,
  Janine


 4. Janny Westdijk op schreef:

  Mooi Erik, dank je wel! Vroeger zo klaar met de woorden “uw wil geschiede”, maar nu is me zo veel meer duidelijk hoe rijk en steunend deze woorden kunnen zijn. Liefs van Janny


 5. elvirageurts op schreef:

  Wat een mooie ervaring en wat prachtig beschreven, Erik!
  Liefs, Elvira


 6. Evelyn op schreef:

  Dag Erik, dank je wel voor het delen van dit prachtige ontroerende stukje en lied. “If it be your will”, wat heb ik dat hardhandig moeten leren bidden afgelopen jaren, maar wat heeft het me veel rijkdom gegeven om te ervaren dat je even ‘gelopen kan worden’ als deze woorden in je ziel verankerd raken. Geraakt door jouw woorden.


 7. pieter overduin op schreef:

  dankjewel voor deze blog Erik. het laat me er weer even bij stilstaan dat “ik” vaak het beste aanvoelt als “ik” doorgeef wat er naar me toekomt / in me opkomt. het is in ieder geval eerder een zaak van uw wil geschiede dan van ik wil of ik zal. een vreemde manier van er tegelijk wel en niet zijn. niet gemakkelijk voor iemand als ikzelf. vind deze tekst van Mark Hollis daarom erg mooi:

  Breathe on me /
  Eclipse my mind/
  It’s in some kind of Disarray…


 8. Erik op schreef:

  Dank voor jullie mooie reacties. Ik luister nu met mijn zus en zwager naar If it be your will. Warm en hartelijk. We zijn geraakt door wat we lazen. Mooi!

Inschrijven blog

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine