“Ik nam 2 keer ontslag zonder nieuwe baan”Vol trots spreek ik dit zinnetje soms uit bij een kennismakingsgesprek met een coachklant of bij mijn introductie voor een nieuwe groep. Sterker nog, het staat als één van de eerste dingen in het stukje “over mij” op mijn website. Deze triomfantelijke zin leidt regelmatig tot een scherp gesprek over de vraag: mag of moet je weggaan bij je werkgever als je het niet naar je zin hebt? Of is dit opgeven, egoïsme, gebrek aan loyaliteit, een tijdelijke bevlieging? En moet je gewoon volhouden? In deze blog help ik, Grietje Hoogendoorn - de Boer, je bij ‘t vraagstuk: ben ik toe aan iets nieuws? Ik beschrijf drie invalshoeken om die vraag tegen het licht te houden.

Hoe werkt werk bij jou?

Jij twijfelt of je ontslag moet nemen, je hebt ‘t niet meer naar je zin. Een belangrijk signaal. Als eerste: onderzoek je geen zin meer. Hoe ga je om met je werk? Welke patronen heb je ontwikkeld?

Een voorbeeld: Mij is vroeger vaak verteld dat ik niet zo’n doorzetter ben en dat ik wat lui kan zijn. Ik vond dit altijd heel vervelend om te horen. Om het tegendeel te bewijzen ben ik juist extreem gaan doorzetten. Dit ging vaak ten koste van mezelf. Ik ging extra hard en veel werken waardoor ik op een gegeven moment helemaal op was en dan lang lui op de bang ging hangen. Naarmate ik meer jaren aan het werk was werd dit een patroon. Alles geven en dan helemaal op zijn. Het lukte me niet om mijn energie goed te managen. Ik wist alleen niet dat dit mijn patroon was. Dus legde ik een deel van de “schuld” bij mijn werkgevers neer. Die me naar mijn mening overvroegen, me te vol planden en geen rekening met me hielden. Dit hele proces maakte dat ik het plezier in mijn werk verloor en me steeds meer opgebrand ging voelen. Ik begon er last van te krijgen, zocht hulp en ontdekte ik dit patroon. Toen kon ik gaan zien: hé dit ligt niet (alleen) aan mijn werkgever. Ik doe hier zelf iets in.

Voordat je ontslag neemt onderzoek je eerst:

 • Welk patroon ben ik in terecht gekomen?
 • Wat is mijn aandeel in mijn ‘geen-zin-meer-in-werk?
 • Waar mag ik mezelf van ontslaan?
Hoe zit het met je verbinding?

Zodra ik mijn patroon ontdekte wist ik: ik moet hierover in gesprek met mijn werkgever óf ik moet weggaan.  Zoals in iedere relatie de vraag op kan komen: wil ik er energie in steken om het te laten slagen, blijf ik in de verbinding? Of haak ik af? Ik haakte af, ik nam voor de eerste keer ontslag. Besloot dat het bedrijf waar ik voor werkte én het type werk niet voor mij was.

Mij werd duidelijk: het is een keuze is om je te verbinden, je uit te spreken, bereid te zijn om het contact aan te gaan en om te kijken wat daarin mogelijk is.

In mijn werk ontmoet ik mensen die in een tussengebied zijn gekomen. Ze spreken zich niet meer uit. Gaan niet echt de verbinding aan met hun leidinggevende/collega/organisatie maar vertrekken ook niet. Er is structureel onverschilligheid soms zelfs cynisme en wantrouwen. Ze houden hun ideeën vaak binnen en wat ze nodig hebben onder de pet. Uitgecheckt maar niet weggegaan.

Voor je ontslag neemt vraag je af:

 • Hoe ben je in de relatie met je werkgever?
 • Communiceer je over wat je nodig hebt, waar je behoefte aan hebt?
 • Laat je daarin jezelf echt zien?
 • Vertel je wat je kunt brengen en wat je komt halen?
 • Is er plek voor zo’n soort gesprek?
 • Wordt hier zorgvuldig mee omgegaan?

Eer jij “de beste versie” van jezelf?

Zie jezelf eens voor je in goede doen op je werk. Je bent “in flow”. De tijd vliegt, je hebt plezier. Je spant je in zonder dat het overspanning wordt. Je kunt het beste van jezelf kwijt. Je bent de persoon zoals je graag bent. Aan het einde keer je moe maar voldaan terug naar huis.

Hoe vaak ben jij die persoon in je huidige werk?

Vlak voordat ik voor de 2e keer ontslag nam speelde precies deze vraag. Ik ontdekte dat ik maar een heel klein deel van mijn werk in flow kon doen. Mijn taken dwongen me in een keurslijf dat niet paste. Op deze werkplek was ik wel vol de verbinding aangegaan, keek mijn eigen patronen aan. Ik communiceerde over wat ik nodig had en was bereid daarin mee te bewegen met wat er nodig was voor het bedrijf. Er was een prettig samenspel. En toch….. ik merkte: ik offer teveel van mezelf op. Ik ben hier niet “de beste versie” van mijzelf. Ik wist: ik moet hier weggaan. Allereerst omdat ik geen half werk wil leveren. Daarnaast gun ik dit bedrijf iemand die vol bijdraagt.

Voor je ontslag neemt ga voor jezelf na:

 • In hoeverre ontmoet je de ‘de beste versie’ van jezelf op je werk?
 • Werk je op hele of op halve kracht?
 • Hoeveel % “flow” ervaar je in je werk?
Ten slotte

Inmiddels ben ik 6 jaar verder sinds mijn laatste ontslag. Ik weet nu dat het niet (altijd) gaat om de handeling: het ontslag nemen. Vaker gaat het erom jezelf ergens van te ontslaan. Van de behoefte om het goed te doen, politiek slim te handelen, iets altijd netjes te moeten zeggen, “professioneel” te blijven, geen gat op CV mogen hebben, etc. Zodat er meer ruimte komt voor dat andere wat je ook bent en wat je ook kunt.

Wil je deze zomer je loopbaan onderzoeken? Neem dan deel aan de 2-daagse zomerworkshop: Reset je werk van Grietje Hoogendoorn – de Boer. Dit blog verscheen eerder op haar eigen website.
E-mail adres wordt niet zichtbaar bij je reactie

Inschrijven blog

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine