Lef om te leven, door de angst heendoor Ellen van Damme

Enige tijd geleden gaf ik een groep met de titel: ‘Lef om te leven’. Een thema dat me aan het hart gaat. Het is maar weinig mensen gegeven moeiteloos en vol vertrouwen hun leven te leiden. De meesten van ons kennen het heel goed: ergens tegen opzien, bang zijn iets te ondernemen waarvan je de uitkomst niet kent, gebrek aan zelfvertrouwen, bang afgewezen te worden of bang dat je op een dag door de mand valt.

Zo ook de deelnemers aan deze groep. Bij hun aanmelding omschrijven ze in een paar regels hun motivatie.
‘Ik beperk mezelf. In relaties, in werk. Ik loop er steeds tegenaan. Wat ik van binnen wil leven, leef ik niet in alle eerlijkheid volledig van buiten. Wat houdt me tegen?’
‘Ik laat me in mijn handelen nog teveel leiden door angst en heb het gevoel dat ik meer uit mijn leven kan halen als ik de moed zou hebben om te doen wat ik wil doen.’

Het is om te beginnen belangrijk onder ogen te zien waar je bang voor bent. Vaak is er sprake van een basale angst die steeds weer terugkeert. Dat we er niet bij horen, dat er niet van ons gehouden wordt, dat we niet goed genoeg zijn, dat we geen controle hebben over de uitkomst. Het helpt om je daar bewust van te worden en je er vervolgens niet door te laten leiden.

In de kern komt het voor veel mensen neer op moed. Bang zijn om iets te doen en het dan toch bibberend van angst doen. Ikzelf heb ooit tijdens mijn studie psychologie ontdekt dat ik behoor tot de categorie ‘angstige uitvoerder’. Ik ging van alles aan en niemand zag hoe bang ik vaak was en soms nog ben.

Als tiener was ik bang om te verhuizen naar een grote stad vanaf het kleine beschutte eiland waar ik opgroeide. Ik vond het spannend te gaan studeren en vroeg me af of dat voor mij wel weggelegd was. Ik ben een sociaal iemand, maak gemakkelijk contact, maar diep van binnen zag ik op tegen bijna alles wat ik ondernam. Aan de buitenkant zag je niets. Ik kwam eerder een beetje arrogant over en als iemand die overal op af ging. Ik was een beetje onaangepast ook, had een eigen mening. Dat was natuurlijk een prima masker om de onzekerheid te maskeren. Een buitenstaander zou zeggen: iemand met lef.

En eigenlijk is dat een mooie definitie van lef: bang zijn, tegen iets opzien en dan toch de stap in het ongewisse zetten. Ook al overheerst op dat moment het gevoel van angst en onzekerheid en voel je je helemaal niet moedig.

Moedig zijn in kleine daden is bijvoorbeeld: je grens aangeven, voor een groep gaan staan, je uitspreken, iemand aanspreken, bij de zangclub gaan, laten zien dat je van iemand houdt. Al die stappen die een ander nauwelijks opmerkt maar die voor jou het aantrekken van zevenmijls laarzen inhoudt.

Angst verdwijnt nooit helemaal uit je systeem. De angst vermindert omdat je merkt dat het bevredigend is om te doen wat je graag wilt (zelfs al denkt alles in je op dat moment dat je helemaal niet wilt). En omdat je leert vertrouwen dat je steeds weer een volgende stap kunt zetten, een nieuw antwoord kunt geven.

Maar bij de volgende spannende stap, beginnen alle angstige stemmen weer luidkeels te roepen. Mijn ervaring is dat je deze stemmen niet moet onderdrukken maar liefdevol aanspreken. ‘Ja, ik weet dat ik je graag zou volgen, dat ik zelfs alweer enige uren of dagen in je geloof, maar ik weet ondertussen beter. Loop maar met me mee terwijl ik dat ga doen waarvan ik geloof dat het heilzaam en vervullend voor me is.’

Blijven zitten waar je zit lijkt comfortabel maar is onbevredigend. Het leven wordt er grijs en saai van, waar het vol leven zijn kan, zowel sprankelend als verdrietig. Of zoals Arthur Japin het zo prachtig omschrijft in zijn roman ‘Maar buiten is het feest’:

Opkomen is de kunst.
Uit de coulissen het licht in lopen.
Die ene stap waarmee je uit jezelf naar voren treedt, is de grootste die een mens kan zetten. Hij is veel moeilijker dan alles wat je daarna voor het oog van iedereen nog moet doen, maar uiteindelijk makkelijker dan in de schaduw blijven.E-mail adres wordt niet zichtbaar bij je reactie


 1. Rick op schreef:

  Wat vreselijk herkenbaar! Voor mij is het vrij nieuw om mijn eigen pad te volgen, en het is mooi om te lezen dat al die angst erbij hoort. Ik was er al achter gekomen, maar het wordt hier bevestigd: Dit is wat mij te doen staat….
  Dank!


 2. Tsjitske op schreef:

  mooi Ellen!!!


 3. herma meulenkamp op schreef:

  Mooi beschreven, zeer herkenbaar in zowel vol ‘ja’ tegen iets of iemand zeggen als vol ‘nee’ durven zeggen.


 4. Tonny van Deudekom op schreef:

  Hallo Ellen,
  een geruststellende boodschap dat angst bij zovelen een rol speelt. Ik herken er veel in van mezelf en probeer de angst niet af te wijzen maar onder ogen te zien. Vaak verdwijnt deze dan.
  Tonny


 5. Paul op schreef:

  Zo treffend omschreven. Het is alsof het mijn woorden zijn, terwijl ik juist deze gevoelens zo moeilijk onder woorden kan brengen. Dank Ellen.


 6. Marion op schreef:

  Helder beschreven Ellen; herkenbaar, bemoedigend en uitdagend. Zo vormen kwetsbaarheid en moed samen een krachtig team!


 7. Jamie Nederpel op schreef:

  Prachtig citaat aan het einde van een mooi artikel. Dankjewel. Het doet me denken aan een van mijn favoriete boeken en een van mijn favoriete uitspraken: het boek De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown en de uitspraak van Ambrose Redmoon: ‘Courage is not the absence of fear, but rather the judgment that something else is more important than fear.’ Inspirerend ook hoe je je eigen ervaringen erin verwerkt. Heel herkenbaar!


 8. Frederieke van Nieuwenhuijzen op schreef:

  Net als de anderen vind ik dit ook heel herkenbaar Ellen, en mooi beschreven. Ik weet nog dat de Opzij jaren geleden een themanummer had: ‘Moed is overwonnen angst’, en die zin is mij altijd bijgebleven…. Vroeger dacht ik dat moedig zijn betekende dat je geen angst had, maar het is juist dat andere: ondanks je angst het tóch doen, en dat maakt moed weer bereikbaar!


 9. Henriëtte del Prado op schreef:

  Beste Ellen,
  ik ken je nog niet maar je woorden raken mij midden in mijn hart…en in mijn derde chakra! Dankjewel! Ik voel me be-moedigd en kan weer voort op mijn mooie pad met ook dood-enge donkere stukken die toch echt in het licht willen komen.
  Hartelijke groet,
  Henriëtte del Prado


 10. Désirée Harmsen op schreef:

  Hallo Ellen, wat mooi omschreven en zo herkenbaar. Momenteel ook zo van toepassing op mij. Inderdaad, de “angstige uitvoerder “. Op zulke momenten vraag ik mij dan telkens af waarom ik het doe zoals ik het doe. Je geeft mij iets heel moois in je verhaal, nl. jouw ervaringen om de angstige stemmen liefdevol aan te spreken. prachtig, bedankt !
  lieve groeten,
  Desiree Harmsen


 11. janneke de jong op schreef:

  Dank je wel Ellen! Ik kwam je artikel tegen omdat ik research doe naar angst en moed, voor een voordracht die ik wil doen. Toevallig! Ispirerend om te lezen. Liefs, janneke

Inschrijven blog

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine