Mannenkracht, zoek hem op!



Door Marcel Favier

Een tijd geleden droomde ik dat ik een woeste vlakte moest doorkruisen. Om er doorheen te komen moest ik een harige, woest uitziende man passeren. Ik had de raad gekregen hem niet aan te kijken en geen vrees in mijn hart toe te staan. Ik keek toch en vervolgens kwam de woesteling achter me aan. Als een speer ging ik er vandoor, met de schrik in mijn lijf maar ook met de smaak van avontuurlijk plezier!

Bij het wakker worden, moest ik meteen denken aan de Wildeman uit het sprookje van Grimm, IJzerhans. Daarin laat een nieuwsgierige jonge prins zich verleiden om een harige woeste man, die zit opgesloten in een kooi, te bevrijden. Hij steelt de sleutel van de kooi, onder het kussen van zijn moeder vandaan en laat de Wildeman uit zijn kooi. Deze neemt de jongen mee het bos in en leert hem om te overleven in de natuur. Met deze kennis op zak, durft de jongeman vervolgens alle avonturen van zijn leven vol aan te gaan.

Deze Wildeman is het archetype voor de oerkracht die elke man in zich draagt.
In sommige culturen worden jongens expliciet geïnitieerd in deze mannenkracht. Onze samenleving kent helaas geen expliciete rituelen meer waar jongens in aanraking worden gebracht met hun wildemanskracht. Dat wil niet zeggen dat vaders of opa’s van nu niet meer voorgaan. De meesten van ons kennen wel situaties in hun jeugd waarin ze zich konden optrekken aan een mannelijk voorbeeld van een vader, een opa, een leraar of sportcoach. 
Zo herinner ik me nog hoe mijn opa me als jochie van tien meenam het ijs op van de nog maar pas bevroren singelgracht van Leiden. Ik sputterde nog of het wel mocht, maar mijn opa ging me resoluut voor het ijs op, terwijl hij zei : “Als wij mannen altijd maar doen wat ons gezegd wordt, beleven we nooit het broodnodige avontuur!” Ik volgde mijn opa over het luid krakende ijs en ik genoot trillend van dit avontuur, mannen onder elkaar, zo voelde ik dat.

Mannenkracht is volgens mij een basiskracht die wild en oorspronkelijk is en van avontuur houdt. Die ons mannen levend en wakker houdt en ons doet gaan voor onze dromen. Het is een kracht die recht door zee is en die je in moeilijke situaties precies laat weten wat je te doen staat. Maar ook een kracht die je als man de moed geeft om je kwetsbaarheid te tonen, pijn niet uit de weg te gaan en die je kan doen huilen als een leeuw, als je gewond bent!
Ik merk dat ik de mannenkracht in mezelf bewust moet onderhouden. Als ik dat niet doe, dan raak ik verzeild in het mechanisch vervullen van alle rollen die ik als man draag: vader, kostverdiener, echtgenoot etc. Of ik ga te hard werken zonder de uitdaging die mijn werk met zich meebrengt te waarderen. Gevolg is dat ik te vaak van huis ben, te stil ben aan tafel of – en ja dat is wel het stomst- te moe ben voor de liefde!
Ik heb ruimte en avontuur nodig om mijn manneninspiratie aan te vullen. Enerzijds door alléén die langgewenste reis te maken naar de Himalaya. En anderzijds door het gezelschap van andere mannen op te zoeken en me te voeden met de sfeer van eenvoud die mannen met elkaar oproepen.
Uitnodiging aan alle lezers, mannen én vrouwen: Wat is volgens jou mannenkracht?

Op 14 en 15 juni is er een tweedaagse training ‘Mannenkracht’! Klik hier voor informatie.



E-mail adres wordt niet zichtbaar bij je reactie


  1. Stijn Rost van Tonningen op schreef:

    Mooie blog Marcel!!! Zeker het stuk over avontuur, heel herkenbaar! Dat is voor mij ook wat de mannelijke energie levend houdt!!


  2. Marianne op schreef:

    Bij mij roept je stukje de vraag op of vrouwen ook ‘mannenkracht’ in zich hebben?

Inschrijven blog

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine