Muziek in je werkdoor Erik Schutten

Ik was gisteren met mijn zoon op een platenbeurs. We zijn beiden enorme muziekliefhebbers. Hij heeft een platenspeler en is een verzameling lp’s aan het opbouwen. En ik kreeg op de beurs in toenemende mate spijt dat ik mijn collectie ooit van de hand gedaan had na de intrede van de cd. Het zoeken in de platenbakken, door de lp’s één voor één tussen duim en wijsvinger te laten gaan, brachten nostalgische gevoelens bij me naar boven. Ik begreep direct de verleiding die mijn zoon steeds heeft als hij unieke lp’s tegenkomt. Ik zag prachtige bootlegs van mijn muzikale helden en werd zelfs hebberig. Maar helaas, ik heb geen platenspeler meer.

Net als muziekstukken heeft elk mens ook iets unieks. Een minister zei laatst “Je moet kijken naar wat mensen uniek maakt en hoe je dat in werk tot uitdrukking kunt brengen.” Ik dacht direct -met hoofdletters- “JA”, dat is waar. En tegelijkertijd weet ik dat er heel veel mensen zijn die niet met een zodanig plezier naar hun werk gaan.  Waarvan ik niet zie dat ze hun unieke kwaliteit uiten in hun werk.

Stel dat je weet wat jou zo uniek maakt (een hele kunst, overigens), hoe zou jij dat dan uitdrukken in je werk? Ik ken een buschauffeur in Enschede die zijn unieke stijl van plezier uitdrukt in een rol als reisleider op een stadsbus. Hij verwelkomt iedereen en is vriendelijk. Mensen die met hem reisden kwamen allemaal vrolijk uit de bus. Zij ervaren aan den lijve het verschil tussen een reisleider en een standaard buschauffeur. Ik moet ook denken aan het verschil tussen een cd en een lp. Op die platenbeurs was in mijn beleving, natuurlijk overstemd door nostalgie, de muziek op een cd gereduceerd tot een aantal bits en bites en de vormgeving zo klein gemaakt dat ik de meeste tekst niet eens meer zonder bril kan lezen. Maar als je zo’n lp in je handen hebt, dan heb je het gevoel dat de hoes, de kleur van het label van de plaat, de groeven een verlengstuk zijn van dat wat de artiest uitdrukt in zijn muziek. En als je sommige in beperkte oplage uitgegeven bootlegs ziet, die werkelijk uniek zijn, dan wil je toch graag zo’n exemplaar hebben? Stel dat je in je werk ook een soort gesigneerde uitgave bent: niet standaard, het beste wat je te geven hebt dat klinkt als “jouw muziek”! Stel je eens voor wat voor jou muziek maken of spelen betekent als je dit betrekt op je werk.  Doe je dat voldoende in je werk? En als je dat niet doet, waar zit dan voor jou de ruimte om jouw muziek te laten klinken? Niet als een standaard cd maar als een mooie lp, een momentopname van de uitdrukking van het beste wat jij te geven hebt. Een bootleg! Wat zou het een mooi concert worden als mensen in een team of organisatie dat meer gaan doen, lijkt mij. En wat ben ik blij dat ik in mijn werk als loopbaancoach veel mensen tegenkom die, alsof ze dan door een platenbak lopen met hun vingers, heel precies uit willen zoeken welke bezieling ze door zich heen kunnen laten komen in hun werk. Dat is een mooi uniek muziekstuk. En ik mag een stukje horen. Zo zit er heel veel mooie muziek in mijn werk!E-mail adres wordt niet zichtbaar bij je reactie


 1. Paul Claassen op schreef:

  “Toevallig” gisteren een training over kern-kwaliteiten gegeven en daarin o.a. het volgende filmpje gebruikt: https://www.youtube.com/watch?v=IQlxLBqgFKc Net als je voorbeeld over de buschauffeur helpt het mij dat het niet alleen aan de orde is wat we doen maar veel meer hoe we werken. Ook als cassière of chauffeur kun je iets toevoegen. (juist iets toevoegen?!)

  Over de muziek: ik zie gelijk ook parallellen over hoe juist veel muziek net zo’n eenheidsworst is geworden als (werkende) mensen: zoveel platen zijn helemaal afgemixt, gladgepolijst enz. dat de ziel uit de muziek is verdwenen en het allemaal muzikaal behang wordt (in de winkels of op de radio bijvoorbeeld) zonder dat je het werkelijk hoort. Als je geen ‘music for the millions’ wil luisteren moet je echt zoeken, zelfs op Spotify. Fijn dat zoekmachines onthouden waar ik naar luister en vervolgens met meanstream voorstellen komen. Tegelijk kom je daardoor muziek tegen die je anders nooit gehoord zou hebben. Mooi en herkenbaar onderwerp Erik.

  groet Paul


 2. Mirjam op schreef:

  Mooi blog Erik, dat ga ik delen. Daar zit muziek in. Mooie metafoor. Ik zie om me heen zo veel mensen die op de CD-stand staan; alsof ze iets van binnen hebben opgegeven. Maar gelukkig ook mensen die de moed hebben om ‘life’ te zingen.

  Bij het zoeken naar passend werk vind ik het lastig om die unieke kwaliteit (in mijn geval creativiteit) om te zetten in een functienaam. Want uiteindelijk is dat waar een werkgever naar kijkt bij de werving van een functie. Of zie ik dat verkeerd?

Inschrijven blog

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine