• 14.251 deelnemers gingen voor het ITIP
 • 35 jaar ervaring
 • Gecertificeerd vakopleider van coaches
 • CRKBO erkend
 • gemiddelde waardering 8,6

De Juiste Maat

Leiderschap van binnenuit

Leiderschap van binnenuit


Leidinggeven is uitdagend en vraagt veel van je. Als leidinggevende heb je soms het gevoel geleefd te worden. Je moet op alles een antwoord weten. Of je loopt vast in steeds dezelfde situaties. Een overvolle agenda en stress liggen op de loer. Voor je het weet kom je nauwelijks toe aan je visie, het inspireren van je team of werkelijk richting geven.

Het kan ook anders. Leidinggeven kan ook op een ontspannen en voor jou natuurlijke manier, vanuit bezieling. Je eigen drijfveren, je kracht en inspiratie zijn dan het uitgangspunt. Hierdoor kun je meer betekenen en voel je je zekerder. Zo kun je ook anderen inspireren en laten groeien.

Wij geloven dat er een stijl van leidinggeven is die helemaal bij jou past. Niet een zoveelste aangeleerde methode, maar jouw eigen ‘Juiste Maat’. Door jezelf te leren kennen, leer je leiden vanuit jouw talenten op een stevige en bezielde manier. Wanneer je kiest voor ‘De Juiste Maat’ kies je voor ruimte en tijd maken voor jezelf. Wij hebben ruim 35 jaar ervaring met organisaties en teams. We laten leiders groeien en zetten mensen in hun kracht.

Waarom het ITIP?

‘De Juiste Maat’ is een uniek traject als het aankomt op persoonlijke ontwikkeling en diepgang. Dit omdat het ITIP van de persoon uitgaat. Het gaat echt om wie jij bent als mens, niet om technieken of methodes. Hiermee kiezen wij voor een aanpak die dieper gaat dan andere partijen in de markt.

Daarnaast werken wij al 35 jaar met leiders van teams en organisaties. Onze begeleiders zijn ervaren professionals die een langdurig intern opleidingstraject gevolgd hebben. Door ons organisatieadvieswerk zitten wij, net als deelnemers, dagelijks in de weerbarstige werkelijkheid van organisaties. Hierdoor kan het ITIP goed een brug slaan van persoonlijke vraagstukken naar de concrete realiteit.

Wil je samen bekijken of dit traject geschikt is voor jou? Bel ons  gerust voor een persoonlijk advies.

Trajectinformatie

 • 5 blokken van 2,5 dag
 • 4-daagse retraite
 • 2 individuele gesprekken
 • Werkbezoek en presentaties werkbezoeken
 • Coaching en feedback
 • Verspreid over 9 maanden
 • Rustgevend en verzorgd verblijf met overnachting
Startdata
 • donderdag 31 oktober 2019
Prijs
€ 6.155,00
Verblijf
€ 2.790,00

Onze trajecten zijn vrijgesteld van btw

Aanmelden

Professionele begeleiding naar leiderschap vanuit jezelf


Wat levert het traject je op?

 • Je krijgt meer zicht op wie je bent en wat je drijft
 • Je leert ontspannen leidinggeven
 • Je maakt keuzes vanuit jezelf en niet vanuit de waan van de dag
 • Je ervaart meer vertrouwen en durft je koers te bepalen
 • Je communiceert directer en gaat geen dingen meer uit de weg
 • Je begrijpt niet alleen jezelf beter maar ook je mensen
 • Je ontwikkelt nieuwe inzichten voor het begeleiden en coachen van je mensen


Het traject bestaat uit

 • Intensieve en professionele begeleiding van zeer ervaren vakmensen
 • 5 inspirerende blokken, van donderdagmiddag t/m zaterdagochtend. Je werkt aan de belangrijkste uitdagingen in je leidinggeven en de kwaliteiten die je wil ontwikkelen. Met ervaringsgerichte oefeningen en casussen uit de dagelijkse praktijk. Ook oefen je in het coachen en begeleiden van anderen
 • 4-daagse stilte-retraite: bezinning in stilte, onder professionele begeleiding
 • Individuele coaching tijdens 2 gesprekken
 • Een werkbezoek met uitgebreide feedback op jouw dagelijkse praktijk en presentaties van deze werkbezoeken
 • Support en onderlinge coaching met mededeelnemers
 • Rustgevend verblijf in de natuur met lekkere biologische maaltijden

Persoonlijk advies


Wil je samen bekijken of dit traject geschikt is voor jou? Vraag dan een vrijblijvend telefonisch advies aan.

Het gesprek is telefonisch en duurt ca. 10-15 minuten.

Waarom bezieling in je werk zo belangrijk is


De Juiste Maat Speciaal voor leidinggevenden: 2 redenen waarom bezieling in je werk waarde toevoegt volgens organisatiedeskundige Hans Wopereis.

In welke situaties is ‘De Juiste Maat' iets voor jou?


 • Je hebt een aantal jaar leidinggevende ervaring en een HBO- of academische opleiding
 • Je loopt tegen grenzen aan en ervaart terugkerende wrijvingen of conflicten
 • Je hebt een sterke behoefte aan verandering en ontwikkeling
 • Je wil meer van je persoonlijkheid tot uitdrukking brengen in je functie
 • Je wil graag in je eigen kracht komen
 • Je wil verder komen in het begeleiden en coachen van je mensen
 • Je ervaart een hoge werkdruk en hebt behoefte aan rust en ritme
 • Je bent op zoek naar inspiratie en motivatie


Persoonlijke ontwikkeling helpt je groeien in je functie

Meer bewust zijn en inzicht in je eigen gevoel, gedrag en handelen maakt je een betere leidinggevende. Je communiceert helderder, durft te staan voor je visie en wordt effectiever. Als je weet wie jij bent, kun je als leidinggevende het verschil maken en je functie kleur geven.

Herkennen wat er onder de oppervlakte speelt, maakt je als leidinggevende krachtiger

Onuitgesproken problemen en (voor)gevoelens kun je signaleren en bespreekbaar maken. Hiermee creëer je als leidinggevende een setting waarin ruimte is voor iedereen en voor wat er speelt.

Dit traject is gericht op toepassing in je dagelijkse praktijk. Ervaringen vertalen we concreet naar je dagelijkse werksituatie. Dus wat betekent iets voor jou en welke stappen ga je zetten?

Persoonlijk advies


Wil je samen bekijken of dit traject geschikt is voor jou? Vraag dan een vrijblijvend telefonisch advies aan.

Het gesprek is telefonisch en duurt ca. 10-15 minuten.

Leer leiden vanuit vertrouwen en verbinding


‘De Juiste Maat’ is een opleidingstraject voor leidinggevenden die zichzelf als uitgangspunt durven nemen voor hun leiderschap. Je leert hoe je ontspannen leiding kunt geven, vanuit vertrouwen en in open contact met je mensen.

De opleiding biedt een vrije, veilige en stimulerende omgeving om naar jezelf te kijken. Om je bewust te worden van je krachten en valkuilen en daarmee van je invloed als leidinggevende. De ervaringsgerichte oefeningen leren je de focus te verleggen van controle naar het geven van vertrouwen.  Zo maak je ruimte waarin je mensen tot bloei kunnen komen.  Voor de meeste deelnemers is ‘De Juiste Maat’ een ervaring geweest die hun verdere loopbaan heeft bepaald.


Programmaonderdelen


Vijf blokken van donderdagmiddag t/m zaterdagochtend
In de blokken werk je aan het vergroten van je zelfbewustzijn en je eigen handelen. Je krijgt inzicht in je kwaliteiten, maar ook in je valkuilen. En in het onbewuste of ongewenste effect dat je op anderen hebt.  Je gaat actief aan de slag met dat wat je tegenkomt en oefent met je ontwikkelpunten. Er is veel ruimte voor eigen inbreng en casussen uit de dagelijkse praktijk. Feedback en beter leren coachen en je (durven) uitspreken zijn ook een belangrijk aspect van het programma.

Een intensieve 4-daagse stilte-retraite
Daarnaast vormen stilte en bezinning een onderdeel van de werkwijze. Tijdens de stilte-retraite word je zowel individueel als in de groep begeleid.

Werkbezoeken en presentaties werkbezoeken
Je gaat op werkbezoek bij elkaar en krijgt uitgebreid feedback op hoe je functioneert in de dagelijkse praktijk. Soms confronterend en altijd waardevol.
2 dagen werkbezoek en 1 dag terugkoppeling werkbezoeken.

Coaching
Je krijgt 2 individuele begeleidende gesprekken; bij de intake en een tussentijdse coaching. Je oefent met elkaar in coachen en deelt ervaringen met mededeelnemers.

Hoe ziet het volledige jaarprogramma eruit?

Blok 1: De weg van de Held
do 31 okt 14.00 t/m za 2 nov 14.00, Centrum Athanor, Lochem.
Als leider vooropgaan, vanuit vertrouwen het onbekende in. Waar sta je in je leiderschap? Zicht krijgen op de weg die je tot nu toe hebt afgelegd en de weg die voor je ligt. Waar ‘leid’ je, en waar ‘lijd’ jij? Ruimte maken voor de dieperliggende motivatie als beginpunt voor verandering. De bron van vertrouwen staat in deze module centraal.
Begeleiding: Reyke Zwartjes / Monique van Laerhoven

Blok 2: De zoektocht van de Alchemist
do 12 dec 14.00 t/m za 14 dec 14.00, Centrum Athanor, Lochem.
De buitenwereld als spiegel van je binnenwereld, volgens de alchemistische wet: ‘zo binnen, zo buiten’. Onderscheid maken tussen de houding die je hebt aangenomen en je oorspronkelijke, authentieke kern. De bronnen van zelfonderzoek en verantwoordelijkheid staan centraal in deze module.
Begeleiding: Monique van Laerhoven

Blok 3: De stem van de Profeet
do 6 feb 14.00 t/m za 8 feb 14.00, Kloosterhotel ZIN, Vught.
Naar buiten brengen wat er in je leeft en spreken vanuit waarachtigheid. Onderzoek naar de tegenkracht die je daarbij ervaart of ontmoet. Via de oosterse vechtkunst leren hoe je in contact kunt blijven terwijl je strijdt en vol inzet. Waarachtigheid en mededogen staan in deze module centraal.
Begeleiding: Reyke Zwartjes en Stijn Rost van Tonningen

Werkbezoek: Je werking op je werk, deel 1
di 25 februari & do 5 maart
Op bezoek bij een groepsgenoot en vice versa. Je verdiepen in de wereld van de ander: hoe geeft hij/zij leiding en hoe wordt zijn/haar leiding ontvangen door de omgeving?

Presentaties werkbezoeken: Je werking op je werk, deel 2
woe 18 maart 10.00 – 20.00, Kloosterhotel ZIN, Vught.
Terugkoppeling van de werkbezoeken. Het geleerde uit module 3 (spreken vanuit waarachtigheid) toepassen. Feedback geven en feedback ontvangen, hoe doe jij dat?
Begeleiding: Reyke Zwartjes

Stilteretraite: Ontmoeting met de Kluizenaar
di 7 april 14.00 t/m vrij 10 april 14.00, De Morgenstern, Barchem.
In de bedding van een retraite luisteren naar je diepere wensen en levensthema. Beschouwen en de balans opmaken. Doordringen tot de kern van jouw persoonlijk leiderschap en je bezieling. Open ruimte waarin je tot in- en ommekeer kunt komen. Je wordt zowel individueel als in de groep begeleid.
Begeleider: Hans Wopereis

Coaching: Individueel coachingsgesprek
ma 11 of di 12 mei
Een individueel tussengesprek met één van de begeleiders over het verloop van je ontwikkeling.
Reyke Zwartjes en Monique van Laerhoven

Blok 4: De Koning en het volk
do 28 mei 14.00 t/m za 30 mei 14.00, Centrum Athanor, Lochem.
Wie werkelijk leiding wil nemen, moet zijn eigen verhouding tot autoriteit kennen. Hoe reageer je op autoriteit? Welke vooronderstellingen omtrent autoriteit staan je nog in de weg om vanuit gelijkwaardigheid je leiderschap in te kunnen zetten? Je leiderschap dienstbaar maken aan een groter geheel. Kringbewustzijn en leiderschap staan in deze module centraal. Begeleiding: Monique van Laerhoven

Blok 5: De magie van de Kunstenaar
do 2 juli 14.00 t/m za 4 juli 14.00, Centrum Athanor, Lochem.
Je bezieling, inspiratie en visie tot leidraad maken in jouw leiderschap. Jouw eigenheid en uniciteit tot in de vorm uitdrukken en daarmee anderen tot inspiratie zijn. Presentatie wat dit leertraject je heeft opgeleverd en zicht op de toekomst. Bezieling staat deze module centraal.
Begeleiding: Monique van Laerhoven en Reyke Zwartjes

Wil je meer lezen over hoe wij werken?
Lees hier verder

 

Persoonlijk advies


Wil je samen bekijken of dit traject geschikt is voor jou? Vraag dan een vrijblijvend telefonisch advies aan.

Het gesprek is telefonisch en duurt ca. 10-15 minuten.

Waarom bezieling in je werk zo belangrijk is


De Juiste Maat Speciaal voor leidinggevenden: 2 redenen waarom bezieling in je werk waarde toevoegt volgens organisatiedeskundige Hans Wopereis.

‘De Juiste Maat’ 2019-2020


Startdatum 2019: donderdag 31 oktober

Blok 1: do 31 oktober 14.00 t/m za 2 november tot na de lunch.  Athanor, Lochem
Blok 2: do 12 december 14.00 t/m za 14 december tot na de lunch.  Athanor, Lochem
Blok 3: do 6 februari 14.00 t/m za 8 februari tot na de lunch.  Zin, Vught
Blok 4: do 28 mei 14.00 t/m za 30 mei  tot na de lunch.  Athanor, Lochem
Blok 5: do 2 juli 14.00 t/m za 4 juli. tot na de lunch.  Athanor, Lochem

Werkbezoek: di 25 februari  & do 5 maart
Presentaties werkbezoeken: wo18 maart 10.00 - 20.00, Zin, Vught
Stilteretraite: di 7 april 14.00 t/m vr 10 april 14.00, De Morgenstern, Barchem
Coachingsgesprek: ma 11 of di 12 mei. Bij de begeleider thuis

 • Opleidingskosten zijn € 6.155,-. Het traject is vrijgesteld van BTW. Gespreide betaling is mogelijk (zie onze algemene voorwaarden op deze site).
 • Bij de prijs zijn twee individuele gesprekken inbegrepen (de intake en het tussen gesprek).
 • Er zijn geen additionele kosten voor lesmateriaal, we bieden een optionele literatuurlijst aan ter ondersteuning van het traject (gemiddeld €90 - €110). Je ontvangt gratis een exemplaar van het boek 'Bezieling Werkt' van Hans Wopereis.
 • De locaties van de opleiding ‘De Juiste Maat’ zijn Athanor in Lochem, Kloosterhotel ZIN in Vught, de stilteretraite is in De Morgenstern te Barchem. De totale verblijfkosten zijn € 2.790,- o.b.v. een 1-persoonskamer arrangement, en € 2.595,- o.b.v. een 2-persoonskamer. inclusief maaltijden.
 • Voor deelname vanuit een vrijwilligersorganisatie/stichting of deelname als particulier is een tegemoetkoming in de kosten bespreekbaar. Neem dan contact op met ons kantoor, 0575 – 510 850 of opleiding@itip.nl.
 • ITIP is officieel geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Deze kwaliteitsgarantie stelt ons vrij van het heffen van 21% BTW.

Persoonlijk advies


Wil je samen bekijken of dit traject geschikt is voor jou? Vraag dan een vrijblijvend telefonisch advies aan.

Het gesprek is telefonisch en duurt ca. 10-15 minuten.

Veel gestelde vragen


Hoe ziet het programma eruit?

In het kort: 5 blokken van 2,5 dag, een 4-daagse retraite, 2 individuele gesprekken, werkbezoeken en presentaties, coaching en onderlinge feedback. Het programma is verspreid over ongeveer 9 maanden. Tijdens het programma is gezorgd voor aangenaam verblijf met overnachting en alle maaltijden.

Hieronder kun je het hele programma en de inhoud per blok bekijken:
Programma ‘De Juiste Maat’

Hoeveel tijd neemt het in beslag?

‘De Juiste Maat’ is goed te combineren met je baan en dagelijks leven. De tijd die het programma van je vraagt is evenwichtig verdeeld over de loop van het traject. Daarnaast vragen we niet veel voorbereiding, het meeste werk wordt in de blokken zelf gedaan.

Is deze opleiding zweverig?

In tegendeel. Dit traject is gericht op toepassing in je dagelijkse praktijk en ervaringen worden altijd concreet vertaald naar de werksituatie. Je zal merken dat je door jezelf te leren kennen niet zweverig, maar juist duidelijker en krachtiger wordt.

Iedereen weet dat wat er onder de oppervlakte speelt een grote invloed kan hebben op de sfeer en de effectiviteit van een team. Je leert om onuitgesproken problemen en (voor)gevoelens te signaleren en bespreken. Door deze zaken open te leggen, vergroot je impact als leidinggevende. Ook hier speelt de koppeling naar praktijk een rol.

Wordt leidinggeven niet veel ingewikkelder hierdoor?

Nee, want je lost er dingen mee op die anders blijven liggen of waarin je blijft vastlopen. Je zal ervaren dat het leidinggeven je makkelijker afgaat wanneer je niet meer om de problemen heen draait of ze ontkent.

Waarom het ITIP?

‘De Juiste Maat’ is een uniek traject als het aankomt op persoonlijke ontwikkeling en diepgang. Dit omdat het ITIP van de persoon uitgaat. Het gaat echt om wie jij bent als mens, niet om technieken of methodes. Hiermee kiezen wij voor een aanpak die dieper gaat dan andere partijen in de markt.

Daarnaast werken wij al 35 jaar met leiders van teams en organisaties. Onze begeleiders zijn ervaren professionals die een langdurig intern opleidingstraject gevolgd hebben. Door ons organisatieadvieswerk zitten wij, net als deelnemers, dagelijks in de weerbarstige werkelijkheid van organisaties. Hierdoor kan het ITIP goed een brug slaan van persoonlijke vraagstukken naar de concrete realiteit.

Wat voor soort mensen doen er mee?

Leidinggevenden met verschillende achtergronden en verantwoordelijkheden. Mensen die graag willen kijken hoe ze een betere leidinggevende kunnen worden. Die toe zijn aan verandering en die verder willen komen in hun dagelijkse werk of in hun functie van leidinggevende. Wij gaan uit van een HBO- of academische achtergrond.

Waarom zijn de opleidingsdagen inclusief overnachting, kan ik ook thuis slapen?

De overnachtingen zijn een belangrijk onderdeel van het programma. De overnachtingen creëren meer afstand tot het dagelijkse werk en leven. Daarmee ontstaat ruimte voor verdieping en verwerking.

De locaties van de opleiding ‘De Juiste Maat’ zijn Athanor in Lochem en Kloosterhotel ZIN in Vught.

Kan ik de opleiding ook privé betalen?

Wordt deze opleiding niet via het bedrijf waar je werkt vergoed, dan is het mogelijk om het particuliere tarief te betalen. Is dit aan de orde, neem dan contact op met ons kantoor, 0575 – 510850 of opleiding@itip.nl.

Wat moet ik me voorstellen bij de retraite?

De retraite is een belangrijk onderdeel van het programma. Het is een moment van verstilling en van dieper naar binnen keren. Er zijn ook momenten dat er gesproken wordt, zowel in de groep als één op één. In onze ervaring bieden stilte en bezinning, naast al het groepswerk, een waardevolle toevoeging in het proces van luisteren naar je diepste wensen, beschouwen en de balans opmaken.

De retraite wordt zowel individueel als in de groep met aandacht begeleid.

Persoonlijk advies


Wil je samen bekijken of dit traject geschikt is voor jou? Vraag dan een vrijblijvend telefonisch advies aan.

Het gesprek is telefonisch en duurt ca. 10-15 minuten.

Ron van Leeuwen
“Ik blijf in allerlei situaties meer in balans als persoon. Ik maak makkelijker echt contact en verbinding.”

Tijdens de Juiste Maat was ik leidinggevende op het gebied van Finance & HR binnen een sterk groeiende organisatie. Er werd veel van gevraagd en ik had het gevoel dat ik ook iets aan mijn eigen “onderhoud” moest doen. Gelukkig was men bereid om daarin te investeren. Waarschijnlijk had ik het anders wellicht toch gedaan. De Juiste Maat heeft mij geholpen om te ervaren hoe mijn energie te behouden. Het feit dat de groep uit allemaal leidinggevenden bestaat, die elkaar feedback geven en ervaringen uitwisselen, is van grote meerwaarde.

In de verschillende blokken heb ik veel kunnen oefenen op het gebied van balans houden tussen mijn hoofd en hart. Ik ben me bewuster geworden van de effecten van mijn emoties als ik daar teveel in doorschiet of als ik juist te veel met mijn hoofd bezig blijf. Daardoor blijf ik in allerlei situaties meer in balans als persoon. Het maakt ook dat ik makkelijker echt contact en verbinding maak, ook met mensen, waarbij ik in eerste instantie minder een klik voel of me minder verbonden mee voel.

Het meest is me bijgebleven om uit het oordeel te blijven, ontvankelijk en oprecht geïnteresseerd te zijn en aandacht te geven. Het levert me ook nog steeds heel veel op als ik me daarmee openstel voor anderen. Ik heb geleerd om te gaan met mijn eigen karakter daarin.

Agathe Oude Veldhuis
“Ik was zo verrast door het kennismakingsgesprek, het ging echt over de essentie van het leven. Dit ga ik doen dacht ik, maximaal uit mijn comfortzone.”

Ik was net verantwoordelijk geworden voor o.a diverse vakgroepen in de zorg. Daar stuitte ik op weerstand bij met name de artsen. De zoveelste manager die voorbijkwam en ook weerstand tegen alle organisatieveranderingen. Zelf was ik in een zoektocht in hoe ik in contact kon blijven met hen. Mijn bestuurder raadde af om niet nog een opleiding te doen, maar met mijn persoonlijke ontwikkeling aan de gang te gaan. Ze kwam met de Juiste Maat.

Ik las het programma en dacht: ‘Dat ga ik écht niet doen. Dat is me veel te zweverig en vaag.’ Wel had ik de behoefte om het te onderzoeken. Toen ben ik toch een kennismakingsgesprek aangegaan, wat ik me herinner als de dag van gisteren. Bij het lezen bij mijn CV moest de begeleider hard lachen en zei: ”Ik word doodmoe van je CV. Wanneer ga je eens uitrusten. Waarom moet dit allemaal?!” Ik was zo verrast door het gesprek, het ging echt over de essentie van het leven. Dit ga ik doen dacht ik, maximaal uit mijn comfortzone.

Uiteindelijk heb ik de omgeving, de plek en de Juiste Maat heel erg leren waarderen. Ook het bezig zijn met mijn persoonlijke ontwikkeling en de geboden vormen daarbij. Het energetisch werk of werken met dromen. Mijn oprechte nieuwgierigheid werd telkens gevoed. Ik ben zelfs doorgegaan na de Juiste Maat naar de driejarige ITIP Opleiding. Waar ik vroeger verstarde en heel hard werkte, dans en speel ik nu in mijn werk met alle creativiteit. Ook in complexe situaties. Nog steeds werk ik graag hard, maar met veel meer plezier.

Ypkje Grimm
“Het belangrijkste resultaat van de Juiste Maat was dat ik me weer ‘alive and kicking’ voelde!”

Ik was al bekend met het ITIP. 20 jaar geleden heb ik de driejarige ITIP Opleiding gedaan. Binnen mijn werk had ik het gevoel dat ik opfrissing kon gebruiken. Waar ik doe ik het eigenlijk voor, hoe kan ik mijn beste zelf inzetten en hoe breng ik mijn bezieling voldoende tot uitdrukking? Ik koos voor het ITIP omdat het unieke daar ook het ervaringsgerichte, het lichaamswerk is. Dat brengt veel meer dan alleen het cognitieve.

Ik heb me weer beseft waarvoor ik warm loop in mijn werk. Daar heeft de retraite een belangrijke rol in gespeeld. Sommige accenten heb ik daardoor in mijn werk verlegd en andere juist vermeden.

Het belangrijkste resultaat van de Juiste Maat was dat ik me weer ‘alive and kicking’ voelde! Ik voelde me weer vitaal en bezield. Het bracht me echt wat ik ervan gehoopt had.

Amarins Pothoff-Sijbesma
“Ik heb me ook echt uitgedaagd gevoeld. Er was no place to hide. Het heeft me dichter gebracht bij wie ik ben en hoe ik mijn werk wil doen.”

Als vrij jonge directeur van een stichting kreeg ik de gelegenheid om mezelf te ontwikkelingen met een opleiding. De Juiste Maat trok me aan omdat het zich onderscheidde van de opleidingen die zich vooral op de theorie en de modellen richten. Bij het ITIP gaat het over de mens.

De groep vond ik een grote waarde van de Juiste Maat. Je bent met gelijkgestemden. Iedereen geeft leiding, de één is afdelingshoofd, de volgende directeur of iemand heeft juist een klein team. De diversiteit was heel leerzaam en inspirerend.

De Juiste Maat is echt een vrijplaats geweest om aan mezelf te sleutelen. Het voelde als een retraite: kalmte, de mooie tuin, je eigen kamer, tweeënhalve dag focus, fantastisch eten, meditatie mogelijkheid, fijn dagritme. Ik had de volle aandacht, de opbouw van het programma was fijn en ik word goed begeleid. In dit alles heb ik me ook echt uitgedaagd gevoeld. Je krijgt de mogelijkheid om alles eruit te halen, er was no place to hide. Het heeft me dichter gebracht bij wie ik ben en hoe ik mijn werk wil doen.

Douwe Engelsman
“De Juiste Maat heeft me geleerd om keuzes te maken vanuit mijn gevoel en daarnaar te handelen. Ook als de situatie lastig is, dat je toch het gesprek aangaat.”

Als ondernemer kwam ik in conflict met mijn partners van ons bedrijf. Ik wilde daarin ook naar mijn eigen aandeel kijken en ging op zoek naar hulp. Zo kwam ik bij de Juiste Maat terecht. In het eerste blok brak mijn emotie gelijk en kon ik zien hoe ik deel uitmaakte van het conflict. Het was bevrijdend, een last viel van mijn schouders en de stap richting beter inzicht in mijn eigen handelen was direct genomen.

Het belangrijkste resultaat van de Juiste Maat is dat ik geleerd heb om keuzes te maken vanuit mijn gevoel en daar naar te handelen. Ook als het lastig voelt in situaties, dat je toch gehoor geeft aan dat gevoel en het gesprek aangaat. Niet alleen op werk heb ik hier plezier van maar ook in mijn gezin met jong opgroeiende kinderen.

Wat de Juiste Maat zo waardevol maakt is dat je in de 1,5 jaar telkens herinnerd wordt aan het proces waar je in zit. Je wordt bewuster en krijgt in die periode de gelegenheid om dat wat je leert ook te oefenen, tijdens de blokken, in werk en ook thuis. Dit zorgt voor integratie en grotere bewustwording.

John Fabriek
“Inmiddels heb ik een andere baan. Ik ben zoveel gegroeid tijdens dit traject dat een nieuwe stap aan de orde was.”

Ik zie de Juiste Maat als een reis van 18 maanden die ik heb mogen maken. Ik zat in een moeilijke privé periode waarin ik het nodige te verwerken kreeg. Het maakte me somber terwijl ik van nature juist vrolijk ben. Mijn leidinggevende sprak me daar op aan om dit aan te pakken en zo kwam ik bij de Juiste Maat terecht.

Persoonlijk heeft de Juiste Maat me over een drempel geholpen om mezelf te laten zien. Dat vond ik lastig, nog steeds soms, maar daar ben ik wel overheen gestapt. Dat heeft ook consequenties gehad in privé en werk. Inmiddels heb ik een andere baan. Ik ben zoveel gegroeid in die tijd dat een nieuwe stap aan de orde was. De stevigheid die ik heb ontwikkeld en wat ik terugkreeg uit de groep heeft me op dit spoor gebracht. Het voelde als een voorrecht om met een groep dit samen door te maken en dat je daarbij ook elkaar onderling helpt.

Johan Traa
“Het heeft me vooral gebracht dat ik hulp durf te vragen op de momenten dat ik het zelf niet meer weet.”

Met de stichting INOS hadden we een 4-jarig traject gedaan met het ITIP over aspecten als persoonlijk leiderschap. Veel van onze leidinggevenden hebben van daaruit de Juiste Maat gevolgd. In 2016 adviseerde het College van Bestuur mij dit ook te doen. Het was een periode dat ik zocht naar zelfverzekerdheid en vertrouwen in mezelf.

Ik heb het als heel goed ervaren met een hele prettige groep, uit allerlei soorten bedrijfstakken met veel diverse karakters. Ik vond het mooi om mee te maken hoe iedereen worstelde en zocht naar zijn eigen ‘manier van zijn’ zogezegd. En daar was ik zelf ook mee bezig: wie ben ik nou, waarom trap ik altijd in dezelfde valkuilen, dat soort dingen.

Het heeft me vooral gebracht dat ik hulp durf te vragen op de momenten dat ik het zelf niet meer weet. Voorheen bleef ik alleen maar worstelen en was het glas wel eens halfleeg. Hulp leren vragen heeft me veel gebracht.

Na de Juiste Maat ben ik overgestapt naar een andere school. Ik trof een team aan dat gewend was met veel doelen per schooljaar te werken. Ik ben begonnen de hoeveelheid doelstellingen los te laten en vooral te kijken waarom we de dingen doen zoals we ze doen en wat we dan moeten oppakken. Veel minder moeten en vooral elkaar ontmoeten. Uiteindelijk doen we het allemaal voor het kind. Dat valt heel goed. De bezieling en bewustwording is een proces waar we nu middenin zitten. De Juiste Maat heeft me hier zeker bij geholpen!

Jan-Willem van den Dungen
“Of je nu al lang leidinggeeft of net begint, het is een prachtige opleiding om jezelf als mens goed te leren kennen”

In 2016 werd ik Directeur (DGA) bij P&O Partner waar ik toen 13 jaar werkzaam was als Partner/ Consultant. Het was ook het moment dat de Juiste Maat in beeld kwam op aanraden van één van mijn collega’s. Het zou mij goed doen om meer te durven vertrouwen op mijn gevoel, zei hij.

Bij de Juiste Maat heb ik ontdekt hoe ik mijn nieuwe rol graag wil invullen en wat bij mij past. Waar ik voorheen ballast voelde, heeft de Juiste Maat me geholpen me daar vrij van te maken. Nu na drie jaar kan ik zeggen dat ik het roer echt over heb genomen, mijn stempel heb kunnen drukken op wat ik belangrijk vind en er een lijn is uitgezet voor de toekomst.

Waar ik veel aan gehad heb, is het energetisch werk. Dat ik letterlijk kon voelen in mijn lijf waar ik in mijn kracht stond en waar niet. Ik heb geleerd hiervan bewust te zijn en hier naar te luisteren. Het heeft me veel inzichten gegeven en me steviger doen staan. Het heeft ervoor gezorgd dat ik nog beter weet waar mijn eigen talenten en kwaliteiten zitten, wat ik belangrijk vind en nodig heb om in mijn kracht te staan als leidinggevende. Trouwens ook in mijn gezin is een rijker verbinding ontstaan.

Veel leidinggevenden zou ik dit aanraden. Of je nu al lang leidinggeeft of net begint. Het is een prachtige opleiding om jezelf als mens goed te leren kennen en je te helpen om op een natuurlijke, authentieke wijze je leidinggevende rol in te vullen.

Pieter Dieckmann
“Nu ik mijn leiderschap verbind met mijn persoonlijkheid, zie ik dat ik veel meer in beweging breng."

Vroeger dacht ik als een medewerker iets niet deed: we hebben het toch afgesproken? En vervolgens ging ‘het gas erop’. Ik kon enorm drijven. Ik ontdekte dus dat met alleen resultaatgericht werken, ik mensen soms tegen me kreeg, in plaats van mee. En ook dat in een organisatieveranderproces ikzélf niet een neutrale rol heb, maar een invloedrijke speler ben. Daarom zocht ik een opleiding waarin ik stappen kon zetten wat betreft mijn persoonlijkheid. In 2017 ben ik De Juiste Maat gaan doen, een vervolg op het traject Bezieling in je loopbaan. Drijfkracht zet ik nog steeds in, maar ik kijk verder vooruit, ben flexibeler, en me meer bewust van wanneer ik gas terug moet nemen.

We zijn bij Windesheim bezig om het onderwijs te personaliseren, een meerjarenproces. Dat vraagt een andere bedrijfsvoering en dus het losweken van patronen. Wat ik bij De Juiste Maat heb geleerd kan ik hierbij goed gebruiken. In een van de opleidingsblokken hebben we gebokst en heb ik geleerd meer gericht te zijn op bewegen, verbinden en alert zijn op kansen. Door te bewegen voel ik beter waar grenzen liggen, wat ik echt wil en welke verantwoordelijkheid van mij is en welke van de ander. Ik ben nog steeds veel met inhoud bezig maar net zo belangrijk is: hoe doe je dat met elkaar? Ik blijf meer bij mijn ideeën en bij waar ik in geloof. Maar als ik merk dat het met iemand schuurt, ga ik in gesprek en benoem dat.

In de literatuur die werd aangedragen door een van de begeleiders heeft het verhaal van koning Arthur me geholpen in mijn ontwikkeling als leidinggevende. Voordat Arthur met zijn ridders rond de tafel gaat, leggen ze hun wapens neer zodat allen eerlijk en oprecht kunnen deelnemen. Voor overleg met mijn eigen mensen vertaal ik dat naar: een doelstelling in het midden leggen en dat ieder zijn expertise kan inbrengen en daarop gewaardeerd kan worden. Het uitgangspunt is: alles mag ingebracht worden, ook irritaties, en dat wat we bespreken ook daar blijft. Dat zijn altijd overleggen met veel humor!

Doordat ik nu mijn leiderschap verbind met mijn persoonlijkheid, zie ik dat ik veel meer in beweging breng dan ik dacht wat mogelijk was. Ik heb dus meer invloed. Ook om anderen te stimuleren hun leiderschap te pakken.

Bernt Bouwmeester
"Uit mijn organisatie en omgeving krijg ik terug dat ik anders handel, gemakkelijker loslaat en meer ruimte geef."

"Na 25 jaar werken kon ik terugzien op wat men noemt een succesvolle carrière. Nooit had ik echt stil gestaan bij wat me daarbij heeft geholpen maar ook heeft geblokkeerd. Ik nam daar nooit de tijd voor of bleef in mijn hoofd en niet bij mijn hart. Ik was op zoek naar inzichten hoe mezelf completer, mooier en toegankelijker te maken, en dat waren nou juist vragen waarvoor ik de antwoorden bij mezelf moest zoeken. Het meest wezenlijke wat ik heb geleerd is hoe me open op te stellen en mijn kwetsbaarheid te tonen, niet op basis van een kunstje maar van natuurlijk gedrag.
Het traject vroeg regelmatig van mij om m’n eigen weerstand te overwinnen, om over mijn grenzen, of beter gezegd blokkades, te gaan. Van tevoren zag ik hier enorm tegenop, maar waar de weerstand het grootst is, is ook het meest te leren.
Uit mijn organisatie en omgeving krijg ik terug dat ik anders handel, gemakkelijker los laat en meer ruimte geef. Daarbij laat ik meer van mezelf zien, toon ik meer emotie en ben ik veel meer verbonden met de mensen met wie ik werk en omga. Een groter compliment kon ik me niet wensen. Dat waren voor mij nou juist de belangrijkste redenen waarom ik het traject wilde gaan doen. De stappen die ik heb gezet maken me een veel natuurlijker leider en ik zit beter in m’n vel. Ik durf weer te leven!"

Dorien van Putten
"Ik zou alle leidinggevenden dit traject aanraden."

"Ik heb ‘van mijzelf leren houden’. Vier woorden die staan voor een belangrijk inzicht dat ik in en door het traject heb verworven. Ik heb (best pijnlijk) ervaren dat de oordelen die ik over anderen heb, voortkomen uit mijzelf. Ik heb de neiging om de focus te leggen op wat niet goed gaat en beter kan, in plaats van op mijn kwaliteiten. Ik heb mezelf beter leren kennen, een completer beeld van mezelf gekregen. Daardoor heb ik meer inzicht in mijn handelen als leidinggevende en de andere rollen die ik vervul. Het betekent voor mij dat ik vooral van mezelf moet leren houden en mild zijn voor mezelf, om deze zachte kijk ook op anderen te kunnen toepassen. Echt contact is mogelijk als het oordeel verdwijnt.
Door meer bewustzijn op genoemde thema’s, heb ik meer zicht op de dagelijkse dingen. In het contact met mijn partner en kinderen sta ik meer open, kan ik mijn hart meer openen en mijn liefde meer laten stromen. Als ik blokkeer of ‘de fout in ga’, ben ik in staat om dit eerder te zien en daarnaar te handelen door dit bespreekbaar te maken.
Ik zou alle leidinggevenden dit traject aanraden. Ik vind het belangrijk om jezelf beter te leren kennen. De licht- en de schaduwkanten, het is er allemaal en het is goed om ze onder ogen te zien. Dat betekent ook bewustwording van eigen aannames en overtuigingen. Door gerichte feedback wordt ervaren wat het effect van jouw handelen is. Wat bij jezelf in de weg kan staan om anders en beter naar jezelf te kijken en open te staan voor een echt contact, wordt op een liefdevolle wijze verhelderd. Jezelf ontdekken en daardoor een vrijer en bewuster mens worden, dat werkt door in je zijn. En daarmee kom je steviger in je leven te staan en dus ook in je werk!"

Bas Pickkers
"Ik vertrouw op mijn eigen inschatting, tegen de stroom in."

"Vijf jaar geleden heb ik de Juiste Maat gedaan. Dat heeft een grote wending ten goede betekend, zowel in welk werk ik doe als in de manier waarop ik het doe. Ik had in die tijd veel last van stress, dingen die daarvoor vanzelf gingen werden zwaar. Het eerste jaar van de opleiding richtte ik me op de gedachte dat ik anders in mijn werk moest leren staan, de dingen niet zo zwaar moest nemen. In het tweede jaar realiseerde ik me dat dit niet klopte, dat ik de signalen die ik kreeg juist wel serieus moest nemen, kon vertrouwen op mijn eigen inzicht.

Toen heb ik een grote beslissing genomen: na 18 jaar partner te zijn geweest bij een architectenbureau besloot ik daarmee te stoppen. Het keerpunt kwam voor mij in de intensive. Toen, tijdens een oefening werd mij zo duidelijk dat ik moest durven loslaten. Het was zo doorslaggevend, maar hoe het voelde is moeilijk in woorden uit te drukken. Na de intensive heb ik mijn besluit met mijn compagnon besproken en hebben we samen de beste timing gezocht, zodat de continuïteit van het bureau werd gewaarborgd. Om die continuïteit te waarborgen moesten we ook een grote reorganisatie doorvoeren, waarin we 12 van de 30 mensen hebben ontslagen. Dat ging ook heel anders dan de vorige reorganisatie. Deze was in vorm harder (geen kaasschaaf maar een radicale maatregel) maar met aandacht voor de gevoelens van anderen en mijzelf. Het was erg pijnlijk maar we zijn goed uit elkaar gegaan, er was echt contact. Over mijn besluit om weg te gaan heb ik nooit twijfel gehad. In de tijd voor het besluit heb ik het heel moeilijk gehad, veel twijfels en zorgen. Maar toen ik de knoop door had gehakt voelde ik een enorme bevrijding.

Ik vertrouw op mijn eigen inschatting, tegen de stroom in. De angst dat ik het niet alleen kan is weg. Het vertrouwen komt na de beslissing heb ik gemerkt. Er gaat iets nieuws ontstaan en ik voel, met alle onzekerheid die erbij hoort, dat dit een zegen wordt voor mij. Ik ga me nog meer verbinden met anderen in mijn manier van werken, terwijl de organisatievorm juist steeds meer alleen staand wordt. Ik blijf wel iets in de organisatie en het management van vastgoed doen. Maar met mijn eigen persoonlijke stijl, en steeds meer gericht op “duurzame en gezonde” bouwprojecten."

Frank van Esch
"Je zou de werkwijze van het ITIP soft en spijkerhard tegelijk kunnen noemen."

"Een aantal jaren geleden is onze scholengemeenschap ontstaan uit de fusie van twee schoolbesturen. We kregen te maken met fundamentele wijzigingen en een enorme schaalvergroting in omvang èn in financiële verantwoordelijkheid. Bestuur, schooldirecteuren en leerkrachten moesten een andere rol gaan spelen. Om de verandering te begeleiden kozen we voor een adviesbureau dat we kenden en dat gespecialiseerd was in onderwijs. De maatregelen die daaruit voortvloeiden gingen echter onvoldoende in op het grote gevoel van onveiligheid en de heersende angstcultuur. Na anderhalf jaar besloten we dit traject te stoppen. We wilden serieus in gesprek met onze schooldirecteuren. Via mijn collega-bestuurder, die het ITIP kende, hebben we contact gelegd. Ik zag hen aan het werk en wist meteen ‘zo wil ik dat wij binnen onze organisatie met elkaar omgaan’. De zeer persoonlijke benadering van het ITIP zorgde ervoor dat de medewerkers zich gingen openen. Zowel de onmacht van onze mensen werd zichtbaar, als ook de hunkering om dat zelf te veranderen. We leerden elkaar als het ware opnieuw kennen, op een diepere, meer menselijke laag.

Als leidinggevende van een organisatie moet je zelf zeker ook bereid zijn om je te laten zien, ‘echt’ te zijn; ook je meer kwetsbare kanten te tonen of de dingen waar je niet zo zeker over bent. Als je dat als leidinggevende niet wilt, kan het ITIP de organisatie niet verder helpen. Dat is best een sprong in het diepe, ook persoonlijk. Maar zoals met de meeste dingen waar je bang voor bent, valt het achteraf gezien mee. Het is eerder een opluchting om gewoon te kunnen zijn wie je bent. Je zou de werkwijze van het ITIP soft en spijkerhard tegelijk kunnen noemen. Niets blijft verborgen. Juist dat wat nauwelijks hoorbaar wordt genoemd in een bijzin, wordt door de begeleiders opgepakt. Daardoor ontstaat diepgang.

Zelf ben ik ondertussen de ITIP opleiding ‘De Juiste Maat’ gaan doen. In deze opleiding heb ik ontdekt hoe mijn defensiemechanismen samenhangen met ervaringen uit het verleden. Dat heeft me geholpen om van sommige instinctieve reacties af te komen, waar ik en mijn omgeving last van hadden. Dat was echt nieuw. Ik ken mezelf nu beter en weet dat er behoefte aan contact onder ligt. Dat is waardevol voor mij persoonlijk èn voor mijn organisatie. Ik ga verder met het verdiepingsjaar van ‘De Juiste Maat’, want jezelf goed kennen staat voorop als je iets wilt bereiken met je organisatie."

Ervaringen van deelnemers

Voor de meeste deelnemers is ‘De Juiste Maat’ een ervaring geweest die hun verdere loopbaan heeft bepaald

Ron van Leeuwen

Director of Resources

“Ik blijf in allerlei situaties meer in balans als persoon. Ik maak makkelijker echt contact en verbinding.”

Agathe Oude Veldhuis

Concern controller kwaliteit en veiligheid - strategische adviesfunctie

“Ik was zo verrast door het kennismakingsgesprek, het ging echt over de essentie van het leven. Dit ga ik doen dacht ik, maximaal uit mijn comfortzone.”

Ypkje Grimm

Senior beleidsadviseur gemeente Enschede

“Het belangrijkste resultaat van de Juiste Maat was dat ik me weer ‘alive and kicking’ voelde!”

Waarom bezieling in je werk zo belangrijk is


Speciaal voor leidinggevenden: twee redenen waarom bezieling in werk waarde toevoegt volgens organisatiedeskundige Hans Wopereis.

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine