Phanta Rhei, alles stroomtdoor: Roel Wink

‘Leren leven is leren loslaten. Stilstaan bij dat wat je loslaat is van levensbelang.’

Het leven is een continue stroom van veranderingen; groeien, bloeien en afscheid nemen. Zo bezien is afscheid aan de orde van de dag en een gewoon deel van het leven. Maar ook al hoort het onlosmakelijk bij het leven, toch is goed afscheid nemen vaak moeilijk. Misschien komt dat omdat de eindigheid ons even raakt. Het roept de vraag op of we daar nu mee om willen gaan of omheen gaan.

Ook in je werkleven krijg je te maken met afscheid. Soms ontstaat dit door een reorganisatie, maar het begin van afscheid kan ook innerlijk ingezet worden.
Dat kun je ervaren als een lastig te duiden stagnatie. Het is een kunst om die innerlijke stem te leren verstaan en te durven volgen. Het vergt moed om dat te doen. Je dient immers iets bekends los te laten en ruimte te maken voor iets nieuws dat nog geen vorm heeft. Zelf ken ik die ervaring ook. Steeds als het aan de orde is om iets los te laten voel ik de weerstand en de aarzeling. Er is dan altijd ook de hoop op een wonder van buitenaf zodat ik geen verantwoordelijkheid hoef te nemen.

Leren leven is leren loslaten. Niet zomaar, stilstaan bij dat wat je loslaat is van levensbelang. Oogsten uit ervaringen en voelen wat zich van binnenuit ontvouwt, blijkt dan hulp te zijn om de eigen bezieling op aarde te zetten. Door het leven heen kan dat betekenen dat je steeds meer je ware aard en talent ontdekt en dienstbaar kunt maken. Dan stroomt het echt en betekent afscheid een nieuw en hoopvol begin.

Roel WinkE-mail adres wordt niet zichtbaar bij je reactie


  1. Willem van Wingerden op schreef:

    Dag Roel, grappig, ben ik voor het eerst op de itipblog en zit ik midden in een kleine reeks theatervoorstellingen, mede gebaseerd op de wijsheden van Herakleitos, die Griekse filosoof van panta rhei. Morgen neemt Herakleitos nog 1 x de veerpont bij Opheusden: http://www.empathischejongens.blogspot.nl Wie weet heb je zin om mee te varen!

Inschrijven blog

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine