De regie terugpakken in je werkJe te laten zien en verantwoordelijkheid te nemen voor jouw aandeel, dat is de enige manier om de regie in je werk weer terug te pakken. Gun jezelf ook een 'Dotan-moment'.

Door Sandra Verbeek

De afgelopen week viel Nederland massaal over de Nederlandse zanger Dotan heen. Aanleiding was dat hij nepaccounts inschakelde om zijn online bereik op de sociale media te vergroten. Niet zo verwonderlijk dat dit tot verontwaardiging leidt. Dotan’s muziek nodigt je uit om je kwetsbaar op te stellen, verraad komt dan extra hard binnen. De bekende menselijke reactiepatronen die je dan ziet zijn: ‘Dat gebeurt mij niet nog een keer, klaar ben ik met hem’ of juist, ‘Zo erg is het toch ook weer niet’. De zanger zelf betuigt een aantal dagen later zijn spijt. Hij geeft aan zijn hele sociale media te verwijderen ‘uit respect voor de situatie’ en zegt ‘hard met zichzelf aan de bak’ te willen.

Op een keerpunt in je werk

In onze begeleiding zien we ook vaak mensen die in hun werk op zo’n keerpunt komen te staan. Mensen die vanuit ambities, onzekerheid, externe verwachtingen of jeugdigheid bepaalde keuzes hebben gemaakt in hun loopbaan, die soms jaren later, achteraf gezien niet goed blijken te zijn. Het werkte een tijd, maar biedt geen gezonde basis meer voor een bezield leven en werk. Vaak zijn er dan al langer signalen dat er iets niet klopt:

 • inspiratieverlies
 • conflicten
 • vermoeidheid
 • energieverlies
 • geliefden die vragen of het wel goed gaat
 • slapeloze nachten
 • kringetjes in je hoofd
 • stress
 • geen plezier

Gun jezelf een Dotan-moment

Als je er midden in zit is het meestal niet zo makkelijk om die realiteit onder ogen te zien. Ik hoor dan vaak ‘Zo erg is het toch ook weer niet’, ‘Dat hoort er nu eenmaal bij’ of ‘Ik heb toen het besluit genomen om dit zo te gaan doen, en daarmee is het klaar’. Ik vraag dan: ‘Klopt het nog wel? Waarvoor doe je dit eigenlijk? Wat verlang je in je werk? Vraag jezelf eens af of het nog passend is?’

Op het moment dat je de signalen blijft negeren en niets doet, kan de prijs hoog zijn. Dan gun ik iedereen een Dotan-moment. Een moment waarop je je realiseert dat jouw keuzes in het verleden jou belemmeren in plaats van helpen om de beste versie van jezelf te zijn. En dat je, soms noodgedwongen, beseft dat het zo niet langer gaat. Durf je het er dan op te wagen en je daarin kwetsbaar te laten zien?

De kracht die vrijkomt

In mijn praktijk zie ik regelmatig de kracht die vrijkomt als het lukt om oude patronen te doorbreken door je kwetsbaar te tonen, onafhankelijk van de te verwachten negatieve reacties. Je te laten zien en verantwoordelijkheid te nemen voor jouw aandeel, dat is de enige manier om de regie in je werk weer terug te pakken.

Zoals een vrouw van rond de 50, die altijd vanuit een grote gedrevenheid managementfuncties heeft bekleed. Op het moment dat ze ook kwetsbaar mag zijn van zichzelf, realiseert ze zich dat ze niet langer een leider wil zijn, maar vrijheid en creativiteit in haar werk nodig heeft.
Of een jongeman van 35 die ontboezemt dat hij liever niet in het familiebedrijf stapt, ook al wordt dat van hem verwacht en heeft hij altijd gezegd dat hij dat ook wil. Op het moment dat hij aangeeft wat er werkelijk van binnen leeft, zonder te weten wat hij dan wel wil, ontstaat er ruimte en begrip.
En een man van 55 die altijd met de inhoud, de techniek bezig is geweest in zijn werk. In het gesprek blijkt dat dit voortkomt uit angst voor het contact met mensen, omdat hij daar vroeger in vastgelopen is. Terwijl hij een gevoelig mens is en zich nu realiseert dat hij meer verbinding met mensen wil.

‘Let the river in’

Ik gebruik zelf vaak Dotan’s muziek als ik de verbinding met mijzelf weer wil ervaren. Het nummer ‘Let the river in’ (luister op Youtube) met de zin ‘burst the dams and start again’ werkt heel krachtig als je je daarvoor openstelt. Het is net of er een laagje verdwijnt en een frisse versie van jezelf eronder tevoorschijn komt, met ruimte voor nieuwe keuzes.
E-mail adres wordt niet zichtbaar bij je reactie


 1. Bob op schreef:

  Het is goed om af en toe in het leven op een T-splitsing te staan. Rechtdoor gaat niet meer. Je moet een keuze te maken. Ga ik links of rechts. Welke richting lonkt?
  Zelf ben ik ook een aantal keren op zo’n splitsing uitgekomen. Een tijdje stilgestaan, gekeken, nagedacht en met een beetje hulp van anderen de goede keuze gemaakt!

Inschrijven blog

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine