ITIP

“Het meest kostbare dat je als bedrijf in handen hebt zijn je eigen mensen”

Michael Freerks en Greta van Beek
Leidinggevende

Binnen RoyalHaskoningDHV werken de adviesgroepen Regionale Ontwikkeling en Infrastructuur dagelijks met meer dan 300 bevlogen professionals aan maatschappelijk relevante projecten. Denk aan klimaatbestendige ruimtelijke inrichting en het circulair aanpakken van infrastructurele vraagstukken. De projecten dragen rechtstreeks bij aan het realiseren van de missie van RoyalHaskoningDHV: “Enhancing society together”.

In de context van de coronacrisis en een continu veranderende markt ontstaat bij de twee noordelijke adviesgroepen Regionale Ontwikkeling en Infrastructuur de behoefte aan externe begeleiding. Het doel: verbeteren van de onderlinge cohesie en versterken van eigenaarschap bij ieder lid van de adviesgroep. Twee externe partijen komen in beeld.

Het wordt het ITIP. Waarom?

De juiste focus

Volgens Michael Freerks en Greta van Beek, beide leidinggevende van de adviesgroep Regionale Ontwikkeling en Infrastructuur in respectievelijk Groningen en Zwolle: “Omdat het meest kostbare dat je als bedrijf in handen hebt je eigen mensen zijn. Als je dat beseft wil je automatisch in zee gaan met het bedrijf dat daar de juiste focus op weet te leggen.”

Michael: “Tijdens het selectiegesprek met het ITIP gebeurde er iets met me. Vanuit een veilige bedding werden er met alle respect hele rake dingen gezegd. De feedback die we kregen zette me gelijk aan het denken. Er ontstond eigenlijk direct al ruimte en beweging.”

Op zoek naar meer cohesie en eigenaarschap

Michael: “Tijdens de corona periode merkten we dat we alert moesten zijn om niet uit elkaar te drijven vanwege het feit dat onderling contact voornamelijk via computerschermen plaatsvond. Onderling verbinden werd daardoor eigenlijk alleen maar belangrijker.”

Michael: “Wat betreft eigenaarschap merkten wij als leidinggevenden voor het traject met het ITIP dat er soms afwachtend naar ons gekeken werd, terwijl wij juist meer gezamenlijk met onze medewerkers wilden optrekken. Bijvoorbeeld bij het maken van ons jaarplan.”

Greta: “Op mijn afdeling zag men zichzelf als een voornamelijk kennis gedreven groep waar het management primair verantwoordelijk was voor de omzet. We voelden ons dus niet gezamenlijk verantwoordelijk voor de financiële resultaten van de groep.”

De aanpak

Michael: “Het ITIP had het traject zo ontworpen dat niemand achterover kon leunen. Natuurlijk waren er mensen die aanvankelijk sceptisch waren of er zelfs ronduit geen zin in hadden, maar ook dat kon in alle openheid besproken worden. Dat gaf ruimte. Ik vond het mooi om te zien hoe mensen hierdoor geraakt werden en hoe mensen vervolgens uit eigen beweging loskwamen. Uiteindelijk hadden we iedereen aan boord. We grijpen in de praktijk nog steeds regelmatig terug op waarden die we toen als groep met het ITIP hebben doorleefd.”

Greta: “Wij hadden in Zwolle alle bijeenkomsten met het ITIP in één week gepropt. Ik geloof niet dat ik dat nog een keer zo zou doen, maar naast dat het heel intensief was, kwam er ook veel energie vrij. Mensen werden aan het denken gezet en legden hun eigen dingen op tafel. De uitkomst van het ITIP traject is dan ook een breed gedragen resultaat. Ik merk nog steeds dat we als groep anders met elkaar omgaan. We vragen elkaar bijvoorbeeld vaker hoe het gaat en geven elkaar ook veel vaker gevraagd en ongevraagd feedback.”

Groei in leiderschap

Michael: “Voor mij was het, als van oorsprong technisch georiënteerde professional, tijdens het traject met het ITIP best spannend om niet vanuit ratio te handelen en te starten met een persoonlijk verhaal. Naast dat ik het uiteindelijk juist fijn vond om meer van mezelf te laten zien, merkte ik dat het anderen in onze adviesgroep ook aanzette om zich werkelijk uit te spreken. En het mooie is: In deze openheid ontstond de verbinding en cohesie waar we aan het begin van het traject naar op zoek waren.”

Greta: “Ik vond het in eerste instantie best lastig om van de groep te horen dat ze een stuk visie misten. Toen ik dit dieper tot me door liet dringen realiseerde ik me echter, dat ik op dit vlak best vaak dingen in mijn eentje aan het fixen was en veel achter de schermen deed. Wat ik voor dit traject achter de schermen deed, doe ik nu dus voor de schermen en dat maakt een wereld van verschil. Niet alleen voor de groep, maar ook voor mijzelf.”

Greta: “Wat me ook raakte was, dat je door zo’n traject opeens ook hele andere feedback krijgt. Iemand zei bijvoorbeeld tegen me dat hij het zo aan mij waardeert dat ik nooit mijn positie als leidinggevende in de strijd gooi. Iets waar ik zelf nog nooit over nagedacht had, want het is voor mij gewoon compleet normaal dat je dat niet doet. Weer iemand anders zei: ”Ik voel me door jou echt gezien.” Dat raakte me ontzettend, nog steeds eigenlijk. Het heeft mij het gevoel gegeven dat ik het als leidinggevende op mijn eigen manier kan en mag doen en dat daar juist de kracht zit.”

Hoe hebben jullie de begeleiders van het ITIP ervaren?

Michael: “Ik heb de mensen van het ITIP ervaren als echte professionals met veel ervaring. Hele aardse mensen, die absoluut niet zweverig zijn en die met respect zeggen wat er gezegd moet worden. Ze sluiten niets of niemand buiten waardoor alles er kan zijn. De aanpak van het ITIP komt op de een of andere manier totaal niet theoretisch over, terwijl je tegelijkertijd aan alles voelt dat die fundering er wel degelijk is.”

Greta: “Het zijn eerlijke mensen die zichzelf niet boven de materie plaatsen en die het echt samen met je doen. Je voelt gewoon dat ze intrinsiek gemotiveerd zijn om mensen in hun kracht te zetten.”

Hoe is het nu met het eigenaarschap in jullie groep?

Greta (lachend): “Nou heel goed: Het maken van het jaarplan werd me zo ongeveer uit handen getrokken!”

Greta: “We voelen ons ook veel meer samen verantwoordelijk voor het financiële resultaat van de groep. Omdat er vele factoren van invloed zijn en omzet ook conjunctuur gevoelig is, valt niet helemaal te zeggen of dit aan het ITIP traject toe te schrijven is, maar dit jaar hebben we met zijn allen in ieder geval wel hele mooie cijfers behaald.”

Michael: “Mijn adviesgroep heeft uit eigen beweging om een ITIP terugkomdag gevraagd om te borgen dat we ook onze nieuwe collega`s meenemen in de reis die wij met het ITIP hebben gemaakt. Daarnaast willen we met elkaar weer een moment inlassen om te reflecteren en feedback te ontvangen.”

“Kortom: Wij kijken met onze voltallige groep uit naar de volgende bijeenkomst met het ITIP!”