Stilte als medicijndoor Arianne Wopereis-Bruijn

Afgelopen zondag stond in Trouw een artikel genoemd ‘Stilte als medicijn’. Het beschrijft een prachtige serie van de BBC over vijf Britten die hun drukke bestaan tijdelijk verruilden voor het kloosterleven.

Een van de deelnemers is een succesvolle ondernemer met een hard cynisch pantser, die in de stilte zijn jeugdherinneringen tegenkomt en daardoor zijn kwetsbare, liefdevolle kant her-ontdekt.
De abt van het klooster, Christopher Jamison, zegt in het artikel: ‘Altijd maar druk zijn, altijd maar lawaai – het is een van de grootste collectieve psychologische problemen van deze tijd. Veel mensen zouden graag bij zichzelf willen komen, maar het lukt ze niet. .. Altijd maar druk zijn is in onze tijd het bewijs dat je er bent en meetelt… Tegelijkertijd zorgt het voor onvrede.’ Het medicijn dat hij biedt, is stilte. ‘Stilte is dé manier bij uitstek om jezelf goed te leren kennen. Het is de toegangspoort tot de ziel.’

Zo blijkt in de serie een drukke copywriter tijdens de stiltedagen geconfronteerd te worden met gevoelens van rouw om haar overleden vader. Door de drukte in ons leven hoeven we dit soort gevoelens niet te ervaren. Maar gaandeweg raken we steeds verder vervreemd van wie we eigenlijk zijn, van onze diepste wensen en verlangens.

Abt Jamison zelf heeft een grote overgang gemaakt van het studentenleven naar het kloosterleven. Hij zegt: ‘Het voelde als een berg die beklommen moest worden. Gaandeweg veranderde er iets. Ik klom langzaam op, uiteindelijk kreeg ik een uitzicht te zien. Dat was niet niks. Het was een geheel nieuw zicht op het leven.’
Zo kun je in deze inspirerende serie zien hoe de deelnemers door de stilte in te gaan, meer zicht krijgen op hun leven en er een diepgaande verandering optreedt.

Stilte is ook in onze opleidingen en trajecten een zeer wezenlijk onderdeel. Zoals een oud-deelnemer het mooi verwoordde: ‘De Itip-opleiding heeft mij bewust gemaakt van mijn ego aan ene kant en mijn ziel aan andere kant. Door wat ik heb geleerd en de stilte die ik heb ervaren, sta ik nu veel meer vanuit mijn zielscontact in het leven en in verbinding met anderen. Ik heb helder wat mijn zielsopdracht in dit leven is, en dat geeft een rijk gevoel.’ Een andere deelnemer zegt: ‘Ik dacht altijd dat stilte niets voor mij was, maar dit jaar heb ik ontdekt dat het juist wel iets voor mij is, dat stilte eigenlijk iets is voor iedereen.’

De eerste aflevering van de serie was afgelopen zondag, klik hier op: uitzendinggemist – ‘The Big Silence’. De volgende afleveringen zijn op zondag 1 en 8 juli, op TV2 om 23.30 uur.
Voor informatie over een van onze opleidingen of trajecten, kun je terecht op onze website: www.itip.nl.E-mail adres wordt niet zichtbaar bij je reactie


 1. Monique van Laerhoven op schreef:

  Net toevallig een half uurtje stil gezeten met mezelf, gewoon midden op een werkdag. Weer eens ervaren hoe de stilte meer lijkt te weten over mijn diepste wensen en verlangens, of beter: hoeveel ik daar zelf over weet als ik in stilte durf te luisteren. Dan groeit de leiding van binnenuit.
  Monique


 2. Mirjam op schreef:

  Mooie blog, Arianne! Je roept de ontroering op die in de serie zo zichtbaar is, als de deelnemers steeds dieper in de stilte ‘zakken. Elke minuut van het kijken waard. Ik heb de indruk, dat stilte door steeds meer mensen omarmd wordt. Zal ons allen en de maatschappij als geheel goed doen. Stel je eens voor, dat steeds meer mensen 1 of 2 weken per jaar in stilteretraite zouden gaan. Wat zou dat veel meer contact, levensvreugde, creativiteit geven.


 3. Mayke op schreef:

  Beste Arianne,

  Wat een prachtige Documentaire, zo waar, zo passend bij het werk van itip, zo nodig in deze tijd.
  Ik krijg er kippenvel van, ben blij met deze uitzending. Deze mensen uit het leven gegrepen kun je bijna aanraken door het scherm heen.


 4. Maarten van Rootselaar op schreef:

  Beste Arianne,
  Een prachtige uitzending. Dank je voor het doorgeven van de link.
  De weerstanden van de deelnemers om zich open te stellen voor de stilte zijn zo herkenbaar, ook in mijn eigen vaak te drukke leven. Heel mooi volgt de film de mensen in zowel hun drukke bestaan als in wat ze tegen komen in de stilte. Ik ga de volgende uitzendingen zeker ook bekijken.
  Maarten


 5. Dineke op schreef:

  Dank je wel Arianne.
  Weer een bevestiging hoe sterk en belangrijk stilte is. Daar wordt ik heel blij van. Wat een krachtig middel. Zo makkelijk voor handen en toch zo ondergewaardeerd in deze wereld.
  Ik heb de link direct in mijn privé circuit doorgestuurd. Het zal vast bij heel veel mensen herkenning oproepen. Wie weet zet het aan tot onderzoeken. Dat zou mooi zijn.
  Dineke


 6. Yolinde op schreef:

  Dank je voor de tip (eh.. I-tip :-). Ik ga zeker kijken en daarmee weer in de Stilte waarin alles Is.


 7. Rineke op schreef:

  Prachtige uitzending met veel herkenning en ook weer even een extra trigger om gewoon vaker stil te zijn.


 8. jaronbarends op schreef:

  Dankjewel voor de tip, Arianne. Mooi, herkenbaar, en een inspiratie om ook zelf weer wat vaker stil te zijn en stil te staan.


 9. Rineke op schreef:

  nu ook de 2e aflevering gezien, zoooo ontroerend


 10. Arianne op schreef:

  Ja, ik heb de 2e aflevering ook gezien via uitzending gemist, echt heel prachtig en ‘echt’, wat een verrijking zoiets op de televisie! Ging daarna naar bed en kon de stilte zelf weer helemaal in me ervaren en wat een direkte werking het heeft. De rust, de ruimte en de acceptatie van alles wat er is.
  Arianne

Inschrijven blog

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine