Tijd van leven



Veel mensen lijden aan het gebrek aan tijd. Het leven is vol, er is een bepaalde vluchtigheid en een gevoel van drukte en spanning. Tegelijkertijd hebben veel mensen het gevoel dat de tijd vliegt en het leven hen door de vingers glipt. Een leven waarin je de tijd hebt, is een leven waarin er ontspanning is gecombineerd met een grote mate van effectiviteit.

Het is als een prachtige dans; de danser beweegt zich met souplesse en zijn bewegingen zijn vloeiend. Hij lijkt alle tijd te hebben, er is ruimte om hem heen. Dat wat hij doet, gebeurt met overgave in het moment en met de juiste inspanning. Zo kan je het druk hebben maar ben je niet druk, noch schep je drukte om je heen. Je ziet het bij bepaalde managers die een drukke vergadering of zaak leiden alsof er alle tijd is, of bij moeders die tientallen taken tegelijk doen en waar de liefde nog steeds rustig stroomt.

De reden dat zij zo goed ‘in het moment kunnen zijn’, is omdat zij doen waar ze voor bestemd zijn en waar ze zichzelf in kunnen geven. De levensvorm waarin zij zichzelf uitdrukken, valt samen met de bestemming van de ziel. Ze worden niet geleefd, maar geven richting vanuit het contact met hun innerlijke stem en maken de keuzes die hierbij passen. Mensen daarentegen, die steeds tijd tekort komen, achter zichzelf aanlopen en niet toekomen aan wat ze wezenlijk vinden, doen veelal dingen die niet bij hun ziel passen. Ze willen voldoen aan een bepaald zelfbeeld dat niet klopt. Dit geïdealiseerde zelfbeeld, zoals wij dat noemen, is het beeld van hoe we zouden willen zijn of denken te moeten zijn. Het is een opgebouwd systeem, dat de woorden van opvoeders, schoolmeesters en anderen heeft gemodelleerd tot een beeld. Een beeld dat je naar buiten toe, maar ook naar jezelf in stand wil houden en waarin je ‘goed’ en aangepast bent. Je moet van alles en probeert je beter voor te doen dan je bent. Dat maakt innerlijk zeer onrustig, omdat je ergens wel aanvoelt dat je iets aan het doen bent waar je niet voor bedoeld bent. Bovendien komen hier levenskeuzesuit voort op het gebied van werk en relaties, die je juist verder van huis brengen. Hoe kun je het verschil horen tussen de stem van de ziel of die van het geïdealiseerd zelfbeeld? Door om te beginnen voldoende momenten van reflectie te creëren, door anderen vragen je te spiegelen en door je eigen emoties te leren kennen. Zodat je het onderscheid tussen bezieling en gedrevenheid gaat voelen.

Gedrevenheid maakt je onrustig en benauwd en trekt je naar een doel dat per se bereikt moet worden. Bezieling daarentegen, raakt je van binnen aan en beweegt je van daaruit voort, niet als een trekkende maar meer als een stuwende kracht. Het is een natuurlijke impuls die je wilt volgen, ook al is niet meteen duidelijk waarheen of waartoe. In het zo volgen van je innerlijke stem maak je keuzes die echt bij je passen en vallen de dingen die je vanuit je gedrevenheid doet, af. Daardoor is wat je doet niet alleen vervullender, maar beleef je het ook intenser. Dan vliegt het leven niet langer aan je voorbij, omdat het meer jóuw leven wordt. Wanneer je doet wat werkelijk bij je past, kijk je heel anders terug op een dag, op een maand, op een jaar. Dan heb je tijd van leven.



E-mail adres wordt niet zichtbaar bij je reactie

Inschrijven blog

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine