• 16.248 deelnemers gingen voor het ITIP
 • 39 jaar ervaring
 • Gecertificeerd vakopleider van coaches
 • CRKBO erkend
 • gemiddelde waardering 8,6

Dromenopleiding (VOL)

Leer werken met dromen


Het werken met dromen is een van de pijlers van onze opleidingen. Wie heeft er niet een droom gehad die van grote waarde bleek, een diep contact met het innerlijk teweegbracht en de ziel aan het woord liet?

Ook al is een droom mysterieus, hij draagt wetmatigheden in zich die je kunt leren zien, waardoor je droomthema’s beter leert herkennen en begrijpen. Door veel met dromen aan het werk te gaan, vergroot je het contact met je eigen wijsheid en intuïtie. Je krijgt meer begrip van je eigen dromen en je leert hoe je anderen met hun dromen kunt helpen.

De dromenopleiding wordt gegeven door Bas Klinkhamer en Nanske Kuiken. De opleiding is gebaseerd op de inzichten en ervaring die zij hebben opgedaan in het jarenlange werken met dromen en het opleiden van mensen op dit terrein. Bas Klinkhamer heeft de laatste tien jaar regelmatig geschreven en gepubliceerd over dromen: De Nachtelijke reis, Dromen & nachtmerries, Droomdagboek, Het geschenk van je dromen (DVD).

Contact met je eigen wijsheid en het mysterie


Wat levert de opleiding je op?

 • Je breidt je kennis uit over wat dromen betekenen.
 • Je vergroot het contact met je eigen wijsheid en intuïtie.
 • Je spreekt het vermogen aan om jezelf en anderen tot hulp te zijn.
 • Je leert je eigen impulsen te volgen in het werken met dromen.
 • Je maakt kennis met een veelvoud aan werkvormen en oefent daar ook mee.
 • Je ontwikkelt je eigen instrumentschap voor droomuitleg en wordt geholpen dit in de praktijk te brengen.

Door te werken met dromen, word je overdag ook ontvankelijker voor de boodschappen van de ziel.

De Dromenopleiding bestaat uit:

 • Vier trainingsblokken met tussentijds contact in een droom-intervisiegroepje.
 • Ieder blok heeft een eigen thema met een passende opdracht ter voorbereiding.
 • Avondprogramma dat in het teken staat van zelf oefenen.

Werkvormen

We maken gebruik van verschillende werkvormen om tot droominzicht te komen zoals: droomuitleg, visualisaties, intuïtief tekenen, gesprek met je droommeester, de impulsmethode, energie opname, bewust droomvervolg en droomyoga.

Onze Dromenopleiding is voor mensen die


 • een dieper contact wensen met hun dromenwereld en hun spiritualiteit.
 • hun kennis willen uitbreiden over dromen en mystiek in de nacht.
 • willen leren hoe je andere mensen kunt helpen met hun dromen.
 • hun eigen unieke instrumentschap voor droomuitleg willen ontwikkelen.

De Dromenopleiding is een vervolgopleiding binnen ons ITIP-aanbod. Indien je niet bij het ITIP bent opgeleid, is het belangrijk dat je wel ervaring hebt met energetisch werk of bereid bent om dit vol openheid en nieuwsgierigheid aan te gaan. Een telefonisch intakegesprek is een voorwaarde wanneer je niet binnen het ITIP bent opgeleid.

Leer werken met dromen


In de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Structuur en opbouw van de droom, energielijn in dromen.
 • Drie dimensies in dromen; Mysterie, Innerlijk Weten, Psyche en hoe je daarmee werkt.
 • Herhalende thema’s in dromen.
 • Kinderdromen als blauwdruk van je levensopdracht.
 • Werken met oerenergie, energetische impulsen.
 • Schaduwwerk en nachtmerries.
 • Spirituele dimensies in dromen; lichtwezens, gidsen, oplaadplekken.
 • Lucide dromen.

Blok 1: De basisvisie en werkwijze
Je krijgt uitleg over de basisvisie die ten grondslag ligt aan ons dromenwerk, over het licht dat in de nacht op jouw persoonlijkheid schijnt. Daarin zijn er verschillende droomniveaus te onderscheiden (persoonlijke groei-, kring- en lichtdroom). Hoe intuïtief dromen ook lijken, in vrijwel iedere droom zit een vaste verhaalstructuur.
Daar zullen we mee oefenen in dit blok. Verder ervaar je hoe bij jou het dag- en nachtbewustzijn samenwerken en hoe jij je meer kunt afstemmen op de dromenwereld. In dit eerste blok oefen je met de basisregels van het werken met dromen.

Blok 2: De kracht van specifieke dromen
Herhalende dromen en veel voorkomende thema’s, zoals vallen, tandenuitval, examens, te laat komen, de weg kwijt zijn…zijn vaak de reden waarom mensen aandacht besteden aan hun dromen. Deze dromen geven een heel goed zicht op de ontwikkelingsweg van de ziel. Ze wijzen op de meest primaire angsten en verlangens in jezelf, waar je overdag veelal je ogen voor sluit. Dit blok werk je met terugkerende of vaak voorkomende thema’s en kinderdromen, die je kunt zien als een blauwdruk van jouw unieke weg en specifieke karma. Als helper leer je verschillende werkvormen om met bovenstaande dromen te werken.

Blok 3: Oerenergie in dromen
Doordat de persoonlijkheid in de nacht zijn sociale aanpassingen loslaat, krijgt de meer onaangepaste energie die ook in ons leeft de ruimte. Deze energie is terug te vinden in droombeelden van bijvoorbeeld dieren, angstwekkende gestalten of erotiek. Het is een van de meest indrukwekkende en bevrijdende aspecten van droomwerk. Je leert als helper de energie van de ander te hanteren, zelf vrij te blijven en de dromer voldoende bedding te bieden om deze heftige droomenergieën tegemoet te treden.
Op zaterdag staan we extra stil bij jouw manier van helperschap in het werken met dromen. Deze dag is ook de opmaat naar de onderlinge intervisiebijeenkomst tussen blok 3 en 4.

Blok 4: De spirituele dimensie van dromen
Volgens vele mystieke tradities gebeurt er in de nacht veel meer dan alleen de simpele slaap. In de nacht gaat de ziel naar plekken waar hij geschoond, geheeld en opgeladen wordt, zodat de dag weer schoon tegemoet getreden kan worden. Om dit te ervaren is het wel van belang dat je met bewustzijn de nacht ingaat. Dan is het mogelijk om in de nacht antwoorden te krijgen op vragen die je bezighouden, om in aanraking te komen met lichtwezens die je helpen. In dit blok besteden we aandacht aan lucide dromen, helder leren dromen, contact met droomgidsen, oplaadplekken en de archetypen. Kortom, alle ruimte om met spiritualiteit aan de slag te gaan.

 

Dromenopleiding 2024


Start voorjaar 2024: VOL
Blok 1:
wo 22 mei 14.00 uur t/m vr 24 mei 16.00 uur in Dopersduin, Schoorl
Blok 2: vr 28 juni 10.30 uur t/m za 29 juni 16.00 uur in Dopersduin, Schoorl
Blok 3: do 12 sep 14.00 uur t/m za 14 sep 16.00 uur in Dopersduin, Schoorl
Blok 4: vr 8 nov 10.30 uur t/m za 9 nov 16.00 uur in Dopersduin, Schoorl

Totale kosten voor de Dromenopleiding 2024:

De kosten inclusief verblijfkosten o.b.v. een 2-persoonskamer zijn € 2.680 voor particulieren, € 3.070 voor ZZP-ers en € 3.810 voor deelnemers die de Dromenopleiding zakelijk vergoed krijgen. De opleiding is vrijgesteld van BTW.

Mocht een 1-persoonskamer medisch noodzakelijk zijn, dan kun je dit aangeven op het inschrijfformulier.  De toeslag hiervoor is € 20,- per persoon per nacht. Je betaalt deze toeslag rechtstreeks aan de locatie. Als er geen sprake is van een medische noodzaak, dan bekijkt de locatie of er voldoende 1-persoonskamers beschikbaar zijn.

Veelgestelde vragen


Waarom zijn de opleidingsblokken inclusief overnachtingen, kan ik ook thuis slapen?

De dromenopleiding heeft een avondprogramma tot circa 22.00 uur. Voor de rust en het gezamenlijke proces heeft het sterk onze voorkeur dat je blijft overnachten. Omdat we met de locatie afspraken maken in de vorm van een vaste arrangementsprijs kunnen wij helaas geen korting geven op de verblijfkosten indien je besluit ergens anders te overnachten.

Hoeveel tijd neemt de opleiding in beslag?

Je ontvangt voor ieder blok een voorbereidingsopdracht. De inschatting is dat je daar 1,5 uur mee bezig bent. Daarnaast is er een literatuurlijst met aanbevolen boeken. Ook wissel je met een intervisiegroepje dromen uit per mail of telefoon en heb je een bijeenkomst waarin je met dromen werkt.

Heb ik een vooropleiding nodig om deel te kunnen nemen?

De Dromenopleiding is een vervolgopleiding binnen het ITIP-aanbod. Alle ITIP-trajecten en opleidingen volstaan als vooropleiding. Wanneer je niet binnen het ITIP bent opgeleid is een telefonisch intakegesprek een voorwaarde. Hierin kijken we naar je ervaring met droomwerk, je scholing wat betreft persoonlijke ontwikkeling (in groepen) en je bekendheid met energetisch werk. Voel je vrij om contact op te nemen om te onderzoeken of deze opleiding passend is. Wanneer je bereid bent om in volle openheid en nieuwsgierigheid te starten is er een grote kans dat je mee kunt doen.

Moet ik alle blokken aanwezig zijn?

Om een goede bedding in de groep te creëren is het noodzakelijk dat je alle blokken aanwezig bent. Natuurlijk zijn er noodgevallen. Mocht je bij aanvang van de opleiding al weten dat je een bepaald dagdeel niet aanwezig kunt zijn, is het belangrijk is dat je hierover altijd eerst contact opneemt met de begeleider.

Sorry, er zijn geen ervaringen gevonden.

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine