Studieretraite


Een gevend mens zijn

Ervarend studeren in bronboeken raakt me vaak diep. Het verruimt mijn bewustzijn en opent iets in mij, dat afgesloten of onvermoed was. Woorden druppelen mijn lichaam binnen en hebben hun werking. Middels lezing, uitleg, meditaties en oefeningen zullen we ons deze dagen richten op vrijgevendheid. Stilte zal hierbij ook een belangrijke plek innemen.

‘Vrijgevendheid redt ons van de dood’ staat er in een oude joodse tekst en dit wordt zowel letterlijk als figuurlijk opgevat, zo belangrijk is het. Velen van ons willen graag een gevend mens zijn, deel van en dienstbaar aan het geheel. In de dagelijkse praktijk lijkt dit soms te botsen met persoonlijke wensen en met grenzen die we ook nodig hebben. Als we er diep in doordringen kunnen vrijgevendheid, liefdadigheid en barmhartigheid ons de weg wijzen naar antwoorden op het spanningsveld tussen onszelf en de ander.

Tijdens deze driedaagse zullen we samen verschillende teksten bestuderen en toepassen op ons eigen leven. Vooral teksten uit de joodse traditie van onder andere Aryeh Kaplan en uit Spreuken zullen de bron zijn. We zullen onszelf en anderen tegenkomen op weg naar ‘een steeds gevender mens worden’.

Verblijf

We verblijven deze dagen in het gastenhuis van Koningsoord, een nieuw gebouwd klooster vlakbij Arnhem. Dit betekent dat we ieder een eigen kamer hebben met douche en toilet en dat we als groep gezamenlijk ontbijten, lunchen en avondeten. De kamers zijn prettig, het eten is sober. Met uitzondering van de lunch is er stilte in het gebouw en de binnentuin. We hebben daar als groep een eigen werkruimte en daarnaast is er een meditatieruimte en een woonkamer annex bibliotheek, waar gesproken mag worden.
Tijdens ons verblijf voegen we ons deels in hun ritme van bidden/zingen, werken en rust nemen. Je kunt aan de zang-, gebedsdiensten deelnemen als je dat fijn vindt. Mijn ervaring is dat daarin dan verder doorwerkt, waar je persoonlijk mee bezig bent.

Programma van 10.00 uur t/m avondeten.

 

Startdatum


Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon 0575 - 510 850
e-mail info@itip.nl

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang 2x per jaar het gratis ITIP Magazine