Instrument voor hulp

Rik de Graaf (33)
"Mijn verlangen ging uit naar een plek waar vanuit bezieling gewerkt wordt door mensen waar ik van kan leren."

Toen ik begon in het coach- en trainingsvak, ontwikkelde ik mezelf intuïtief en ‘on the job’. Dat ging op zich prima, maar op een gegeven moment ontstond de wens om weer de schoolbanken in te gaan. Ik wilde geen onderwijs volgen dat voornamelijk analytisch en methodisch van aard was, want mijn verlangen ging uit naar een plek waar vanuit bezieling gewerkt wordt door mensen waar ik van kan leren. Die plek vond ik in het ITIP traject Instrument voor Hulp.

Door dit traject te volgen heb ik mezelf een stuk beter leren kennen. Dit maakt dat ik in mijn werk op mijn eigen kracht en intuïtie vertrouw en weet dat in het moment zelf de juiste dingen naar boven komen. Ik ga als dat nodig is ook meer confronterend te werk, omdat ik niet meer bang ben dat ik mensen pijn doe. Ik heb bij het ITIP ervaren dat je veel kunt zeggen zolang je maar in verbinding blijft met de ander en met jezelf.

Ik ben ook sterker in verbinding komen te staan met mijn eigen mannelijke energie. Hierdoor is de kracht van kwaliteiten als helderheid, duidelijkheid en rechtlijnigheid weer meer onderdeel geworden van mijn werk en van mijn leven. Dit geeft op beide fronten een hoop nieuwe energie.

Wat ik fijn vond aan de begeleiding is dat de kwaliteit zo hoog was, dat ik me volledig kon overgeven aan mijn eigen leerproces. De wijze waarop er binnen het ITIP gewerkt wordt is dan ook echt iets dat ik stap voor stap wil integreren in mijn eigen werk. Heel inspirerend.

Ik zou dit traject aanraden aan mensen die weten dat ze in het veld van coaching willen werken, die zichzelf op een andere manier willen ontwikkelen dan alleen op een hoofdige en analytische manier én die bereid zijn zichzelf daarin voor de volle 100% mee te nemen!

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Vanessa van Lennep (55)
"Ik kreeg behoefte aan een vrijere manier van coachen met meer ruimte voor het lijf."

Toen ik aan Instrument voor Hulp begon had ik al geruime tijd een eigen coachpraktijk. Ik werkte met ‘hoofdige’ mensen waar ik voornamelijk mee sprak en kreeg behoefte aan een vrijere manier van coachen met meer ruimte voor het lijf. Ik wilde op dit vlak in een voor mij nieuwe wereld in vrijheid kunnen ontdekken, ervaren, oefenen en doen en die manier van leren vond ik bij het ITIP.

Het traject Instrument voor Hulp heeft me in de gelegenheid gesteld om een heel scala aan verschillende werkvormen en invalshoeken te ervaren. Vervolgens heb ik hieruit in alle vrijheid kunnen kiezen om van binnenuit tot een eigen vorm te komen. Inmiddels werk ik in mijn praktijk nog steeds met hoofdige mensen, maar al lang niet meer alleen maar via het gesprek. Lichaamswerk, systemisch werk, stilte, werken met muziek, werken met creatievere werkvormen en werken in het ritme van de seizoenen zijn inmiddels vaste onderdelen van mijn werk geworden.

Het spreekt me aan, dat er binnen het ITIP vanuit bezieling wordt gewerkt en leven en werk niet als twee gescheiden dingen worden gezien. Naast dat dit aansluit bij mijn eigen visie, heeft dit gemaakt dat ik niet alleen als coach, maar ook als mens veel aan Instrument voor Hulp heb gehad. Ik ben meer open geworden, meer in verbinding met mijn omgeving en de natuur en vaker in gesprek over meer spirituele onderwerpen.

Tenslotte heeft het leren in een groep mij ook veel inzichten gebracht. Te veel om op te noemen eigenlijk. Kortom: Ik gun iedereen die op zoek is naar een vrijere, bezielde manier van met mensen werken deze ervaring!

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Anne Marloes Gort (31)
"Ik kwam via via in aanraking met een coach van het ITIP. Zijn manier van werken sprak me zo aan, dat ik dacht: “Dat wil ik ook!”

Ik werkte bij een gehandicaptenorganisatie als regiebegeleidster met een groep jongeren met een beperking, toen ik via een coach in aanraking kwam met het ITIP. Zijn manier van werken sprak me zo aan, dat ik dacht: “Dat wil ik ook!” Omdat ik niet werkzaam was als therapeut of als coach twijfelde ik eerst nog of Instrument voor Hulp iets voor mij was, maar die twijfel verdween eigenlijk al tijdens de intake.

Deelname aan dit traject heeft er toe geleid dat ik mijn eigen coachpraktijk ben gestart en daarnaast bij Coachconnect ben gaan werken als coach. In dit werk pas ik dagelijks toe wat ik bij het ITIP heb geleerd. Waar ik voorheen gewend was vooral te praten als iemand ergens mee zat, zet ik nu bijvoorbeeld veel meer in op energetisch werk en ervaringsgerichte oefeningen. Naast dat ik dit heerlijk vind om te doen, zie ik ook wat dit brengt voor de mensen waar ik mee werk.

Daarnaast heb ik bij het ITIP geleerd op mijn eigen intuïtie te vertrouwen. Het leuke is dat ik dit als kind ook al heel erg had, dus in die zin heb ik teruggevonden wat van nature bij me hoort. Dit maakt dat ik als coach goed kan werken met wat zich in het moment aandient en niet de neiging heb om vast te houden aan een vooropgezet plan. Ik heb bij het ITIP kunnen ervaren hoe stevig de bedding in mezelf is en die ervaring hoop ik nu door te geven aan mijn cliënten.

Ik heb Instrument voor Hulp ervaren als een veilige, warme, afgestemde en op een prettige manier confronterende leeromgeving en zou dit traject aanraden aan iedereen die met mensen werkt!

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Jan-Willem Brummelman (43)
"Dit proces is voor mij een gamechanger geweest."

Nadat ik een tijd lang directeur was geweest van een grote onderneming, ontdekte ik dat mijn passie ligt in het coachen en begeleiden van ondernemers. Aanvankelijk combineerde ik dit werk nog met andere projecten, maar tijdens de opleiding Instrument voor Hulp ben ik me fulltime gaan richten op het werk dat ik het liefste doe.

Ik heb voor het ITIP gekozen om me verder te professionaliseren in het begeleidingsvak. Dat is ook zeker gelukt, want de vier pijlers van de opleiding (systemisch werk, mindfulness, energetisch werk en dromen) hebben ieder hun eigen plek gekregen binnen mijn onderneming. Ik ben gegroeid in me verbinden met mensen en in de manier waarop ik naar mensen luister. Daar ben ik trots op, want dat is echt iets dat ik heb ontwikkeld.

Minstens zo belangrijk was voor mij overigens de persoonlijke reis die ik bij het ITIP heb kunnen maken. Waar ik voorheen vooral mijn krachtige, zelfverzekerde kanten aan de buitenwereld toonde, heb ik tijdens de opleiding geleerd ook mijn kwetsbare kanten te laten zien. In het begin voelde ik me net een koorddanser, die in de zoektocht naar een betere balans tussen kracht en kwetsbaarheid steeds maar weer van dat touw afvalt. Dit proces is voor mij een gamechanger geweest. Een diepgaande ervaring die ik graag doorgeef aan anderen.

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Germa de Jong (57)
"Bij het ITIP leerde ik stil te gaan zitten als het moeilijk wordt in plaats van dan heel hard te gaan werken."

Voorafgaand aan mijn deelname aan Instrument voor Hulp was ik een tijd lang over mijn eigen grenzen gegaan. Ook had ik veel last van slapeloosheid. Bij het ITIP leerde ik stil te gaan zitten als het moeilijk wordt in plaats van dan heel hard te gaan werken. Toen ik één van de begeleiders in een lezing over slapeloosheid hoorde zeggen: “Er is iets gaande in de ziel, dat je wakker schudt” was dat voor mij een verademing.

In de opleiding heb ik geleerd dat ik geen coach hoef te worden, maar dat ik dat van nature al ben. Dat ik vooral mijn mens-zijn in te zetten heb. Ook was het waardevol om van mede-deelnemers terug te horen welke werking ik als coach heb. Dat heeft me bewust gemaakt van kwaliteiten die specifiek bij mij horen. Ik kan me sinds de opleiding beter overgeven. Ik vertrouw er bijvoorbeeld op, dat als het moment daar is, er wel in me opkomt wat nodig is. Dat heeft me een stuk lichtheid in mijn werk gebracht.

Wat me aanspreekt bij het ITIP, is dat de begeleiders zichzelf zijn en daarin ook open zijn over hun eigen kwetsbaarheid. Dat maakt het mogelijk om elkaar steeds op ooghoogte te ontmoeten. ITIP voelde voor mij als thuiskomen.

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Sonja Thomann
"Ik leef en werk veel meer vanuit mijn intuïtie."

Het grote geheim is dat ik ben gaan voelen. Ik ben gaan inzien hoe zwaar mijn ‘rugzak’ was met boosheid en verdriet. Ik heb aanvaard dat mijn verleden niet alles is en dat ik elk moment kan kiezen. Ook heb ik kunnen oefenen om in de spanning van een situatie te blijven en bij wat ik dan in mijn lichaam voel. Mijn lichaam is nu als een kompas dat me richting geeft, ook in het werken met mensen. Ik leef en werk veel meer vanuit mijn intuïtie, mijn hart.

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Lilian Kraan
“Ik was op zoek naar een gedegen professionele opleiding die óók authentiek is. Om een betere coach te worden wilde ik daarnaast vooral aan mezelf werken.”

Ik was op zoek naar een gedegen professionele opleiding die óók authentiek is. Waar je warmte en bezieling ervaart. Een opleiding die diepgang heeft en doorleefd is. Niet een die werkt met “één of ander theorietje”. Je wil dat er goed over nagedacht is en dat het hart erbij zit. Deze combinatie vond ik helemaal bij het ITIP.

Tijdens de opleiding leer je werken met verschillende methoden. Om een betere coach te worden, wilde ik daarnaast vooral aan mezelf werken. Patronen doorbreken. Ik verlangde naar verbinding maken met mezelf en met de ander.

In het eerste blok voelde de groep al heel fijn en veilig aan. Door de veilige groep en de zorgvuldige begeleiding durfde ik op meerdere momenten patronen doorbreken. Dat was ongelooflijk waardevol voor mij. Het was een jaar waarin ik ontzettend veel geleerd heb. De basis voor coaching is hier gelegd en het ontwikkelt zich steeds verder. Omdat ik het aan den lijve ondervonden heb, weet ik hoe spannend innerlijke processen zijn en kan ik anderen daarin als coach goed begeleiden.

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Yvonne Wichers Schreur
“Ik kan in het begeleiden steeds beter bij iemand aansluiten met datgene wat ik al in mijn rugzak heb. Ik voel meer bodem, kracht en overtuiging.”

In het coachen de afgelopen jaren had ik steeds meer de behoefte te coachen vanuit wat er in me opkwam. Ik wenste dat ik daarin meer grond zou krijgen. Nu weet ik dat het goed is om van je intuïtie uit te durven gaan. Vanuit je eigen kracht en bagage die je al bij je hebt. Dat je niet één methode of maniertje leert, maakt ook dat ik graag Instrument voor hulp wilde doen.

Ik kan in het begeleiden steeds beter bij iemand aansluiten met datgene wat ik al in mijn rugzak heb. Ik voel meer bodem, kracht en overtuiging. Ik leer dat het denken, voelen en het doen, op verschillende momenten aandacht vraagt. Daar kan ik op inspelen. Dit heb ik zelf ook doorleefd en weet daardoor hoe ik moet reageren. Dat maakt het zo mooi.

Mijn man zei laatst met een glimlach: “het is heel mooi om te zien, maar ik moet soms wel een beetje wennen aan jouw nieuwe ‘ik’ ”. Minder stoer ben ik aan het doen. Ik stel me kwetsbaarder op en ook vaker zeg ik dat ik het niet weet. Het is goed dat dit gebeurt. Want het was altijd: Oké, dit is niet fijn, mag even misschien, maar dan ook gelijk weer door. Veel doen en veel aanpakken, niet zeuren. Nu spreek ik meer uit over wat ik wil en wat niet. Waar ik voorheen nog wel eens zweeg, zeg ik nu wel wat ik ervan vind en wat ik fijn vind. Dat is echt anders.

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Simone Tak
“Bij het ITIP gaat het altijd over jezelf. Het is intensief, je moet aan de bak met jezelf. Je wordt op een fijne manier uitgedaagd.”

Instrument voor hulp deed ik om mijn coachvaardigheden verder te ontwikkelen. Ik had wel allerlei trainingen gedaan voor gesprekstechnieken, teamcoaching en zo nog een aantal ‘reguliere trainingen’. Daar kon een repertoire aan toegevoegd worden merkte ik. Ik wilde energetisch, systemisch en met dromen leren werken. Ik zocht erkenning dat ik coach ben en daarbij helpt de accreditatie van Instrument voor hulp.

Ik heb vooral voor het ITIP gekozen vanwege hun vertrouwde werkwijze (ik heb hiervoor de ITIP Opleiding gedaan). Het werken met een groep, met zo’n kundige en liefdevolle begeleiding. Het biedt voor mij de ideale omgeving om te leren.

Bij het ITIP gaat het altijd over jezelf. Ik weet dat het bij het ITIP gaat op een manier dat ik me veilig kan blijven voelen en dat het er ook op aan komt. Het is intensief, je moet aan de bak met jezelf. Daarin werd ik uitgedaagd op een fijne manier. De bereidheid om het aan te gaan is het uitgangspunt en daarin mag je zijn wie je bent, je eigen tempo kiezen met je eigen verantwoordelijkheid daarin. Ook het krijgen van die onverwachte inzichten vind ik fijn. In mijn geval vaak met dromen. Ik heb er veel aan gehad.

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Simone Schreiber
“Het fysiek ervaren wat in je leeft, het grondige lichaamswerk, dat is het echt uniek bij het ITIP.”

Ik zocht naar een authentieke coachvorm van mijzelf. Dat is ook wat ik vond. Ik heb een enorme reis gemaakt. Een dieper bewustzijn heb ik leren kennen. Dat ik er vanuit mezelf kan zijn als coach en niet vanuit een werkstand om wat te betekenen voor de ander. Dat is heel erg geslaagd.

Los van alle vaardigheden en coaching tools, kan ik nu echt vanuit mezelf coachen, vanuit wat specifiek is aan mij. De tools zijn er ook uiteraard, maar het gaat veel meer vanuit de “zielslaag”.

Vooral de vorm dat je daar drie dagen bent, dat je echt in een traject gaat, bracht veel. Ook al had ik soms geen zin aan het begin. Toch merkte ik dat ik heel anders wegging dan dat ik binnenkwam. Het werken met de diverse vormen is fijn. Energetisch, systemisch, of meer visueel met dromen, allemaal heel verrijkend. Het fysiek ervaren wat in je leeft, het grondige lichaamswerk, dat is het echt uniek bij het ITIP.

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Ruud Jansen
“Ik ben een relatief ervaren coach. Ik dacht dat ik bij beginners terecht zou komen. Het tegendeel bleek waar.”

Ik ben 63 jaar en een relatief ervaren coach. Daar zat ook gelijk mijn twijfel of ik de opleiding wel zou moeten doen. Of ik niet regelmatig het gevoel zou hebben dat alle methodes en theorieën mij al bekend zouden zijn. Dat ik tussen beginners terecht zou komen. Het tegendeel bleek waar.

Ook al zaten er beginners in hun vak bij, het waren altijd mensen die naar zichzelf konden en wilden kijken. Het viel me echt op. Al die mensen zaten wat dat betreft op de goede plek. Dat was erg leerzaam en inspirerend.

De mensen die hiervoor kiezen willen vanuit de onderstroom werken, minder vanuit het hoofd, minder vanuit de theorie en de methodieken. Het ervaringsgerichte werk is echt een meerwaarde wat het ITIP doet, waarin jij zelf letterlijk instrument bent. En niet het theorietje over de mindfulness, of het correct toepassen van gesprekstechnieken. Er is wel een basis van instrumenten en achtergrondtheorie, maar het is niet de essentie.

Ik zou mensen Instrument voor hulp aanbevelen die naast het ontwikkelen van hun vakvaardigheden ook vooral aan zichzelf willen werken. Mensen die ervaringsgericht te werk willen gaan en die het coachen als contact willen zien en niet als een methode. Daarmee doe je het niet alleen voor je vak, maar misschien wel het meest voor jezelf.

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Kathalijne van den Brekel
“Mijn leven is enorm in beweging. Ik ben gaan staan. Ik heb geleerd om helemaal mezelf te laten zien.”

In het ITIP traject Werken vanuit eigen kracht kwam ik meer bij mezelf na een pittige scheiding en het grootbrengen van 2 zoons waarvan 1 meervoudig gehandicapt is. Ik was verdrietig, zocht balans en rust in mezelf. Daar werden dingen zo aangeraakt dat ik verder wilde. Ik was nog niet klaar met mezelf. Ook was ik onder de indruk van het werk van de begeleiders. Ineens viel het puzzelstukje, dat wil ik ook!

Maar ik was helemaal geen coach of zo, dus kan ik dan wel Instrument voor hulp doen? Het kon en heeft veel in beweging gezet. De zware jaren met scheiding en opvoeding heb ik altijd beleefd alsof het niet voor niets was dat ik het mee maakte. Binnen Instrument voor hulp werd privé en werk samengebracht.

Mijn leven is enorm in beweging. Niet dat ik nu coach ben. Maar ik ben gaan staan. Ik heb geleerd om helemaal mezelf te laten zien. 2019 is voor mij het jaar waarin ik op alles ja zeg! Zo ga ik met een groep bestuurders en een groep gehandicapten op 1 boot een trainingstraject verzorgen. Ik vertel op introductiedagen voor nieuwe medewerkers in de zorg hoe het is als moeder van een gehandicapt kind. Ik durf me te laten zien. Hoe mijn werk er exact uit gaat zien weet ik niet. Ik heb alle vertrouwen in de toekomst dat het op mijn pad komt. Dat is wat Instrument voor hulp me heeft gebracht.

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Joost Witlox
“Als ik vooraf had gelezen op de website, dat mijn lichaam een bron van informatie is in leven en werk, had ik waarschijnlijk gedacht: zoek jij het even lekker uit met je bron van je informatie.”

Ik heb een aantal opleidingen bezocht, voordat ik koos voor Instrument voor hulp. Een andere partij trok me ook sterk. Wat ga ik nu dan doen dacht ik? Ik zocht meer dan alleen maar kennis en theorieën over de werking van de mens. Ook het persoonlijke stuk wilde ik aangaan en hoe ik interacteer met mensen en groepen. Tijdens de open dag kreeg ik het gevoel dat het proces veel meer over mezelf zou gaan dan bij andere opleidingen. Er heerste een ander tempo. Bij die andere lag de nadruk op veel leren en verslagen schrijven, dat wilde ik niet. Ik was al zo druk in mijn werk.

Als ik vooraf had gelezen op de website, dat mijn lichaam een bron van informatie is in leven en werk, had ik waarschijnlijk gedacht: zoek jij het even lekker uit met je bron van je informatie. Dat had mij niet geholpen in de slag om het wel of niet te doen. Maar dit is wel het belangrijkste opbrengst van de opleiding. Je hoofd doet al genoeg, de rest heeft nu ook de kans gekregen om zich te ontwikkelen.

Ik ben veel bewuster hoe mijn lichaam, mijn gevoel, welke emoties er zijn of spanningen die er spelen. Dat is veel dichterbij. Dagelijks heb ik hier profijt van. Dat ik niet alleen maar in mijn hoofd zit en alleen die informatie tot me neem. Ik merk nu bijvoorbeeld dat mijn kaken op slot gaan als ik veel te hard aan het werk ben. Een heel duidelijk signaal. Mijn hoofd kan het dan misschien wel wegdrukken, maar het is er toch echt. Ik geef nu veel makkelijker toe aan dat gevoel.

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Kai von Rosenberg
“Ik nam deel aan een driedaagse ITIP-training op mijn werk. Ik dacht: wow wat is dit?! Dit is ‘magie’, dat wil ik ook!”

Ik weet het nog heel goed. Ik nam deel aan een driedaagse ITIP-training op mijn werk. Er werd proces werk gedaan en de begeleider zei tegen iemand: “Nou ga maar staan. Zullen we aan het werk gaan?” Ik was meteen verkocht! Ik vond het fascinerend om te zien dat je als begeleider gewoon vanuit het moment aan de slag gaat met van alles en nog wat en dat je dat vanuit jezelf inzet. Daar was ik gewoon helemaal weggevaagd. Ik dacht: wow wat is dit?! Dit is ‘magie’, dat wil ik ook!

Met heel veel tevredenheid kijk ik terug, met name ook op de aspecten die over het contact met de cliënt gaan. Echt het mezelf inzetten daarin. Dat is voor mij hogeschool werk, want je moet jezelf gewoon heel goed kennen. Je kan niet in een werkvorm wegvluchten.

Concreet geeft Instrument voor hulp me dat ik tijdens de opleiding de dingen zelf heb meegemaakt, de kwetsbaarheid zelf heb doorleefd. Dat kan ik in mijn werk weer inzetten. Ook de heftige dingen, dat je daar anderen weer mee kunt inspireren, met je eigen openheid en kwetsbaarheid. Dat merk ik elke keer weer in het werk met een groep of individu. De cliënt durft zich dan ook te laten raken en daarna gaat het ook weer gewoon verder. Dus ja, ik gebruik het elke dag.

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Gerard de Winter
“Ik wilde het coachvak leren, maar niet op de standaard puur cognitieve manier. Ik werd geraakt door het ‘instrument zijn’ voor een ander. Dat je dat niet kan zonder ook met jezelf aan de slag te gaan.”

Ik voelde me direct gezien bij de intake. Ik wilde het coachvak leren, maar niet op de standaard puur cognitieve manier. In mijn keuze voor een opleiding onderscheidde het ITIP zich. Er werd op mij ingezoomd. Gekeken naar mijn behoeftes en mijn verwachtingen t.a.v. de opleiding. Ik voelde gelijk: dit klopt.

Ik werd geraakt door het instrument zijn voor een ander. Dat je dat niet kan zonder ook met jezelf aan de slag te gaan. Dat is wat ik zocht. Ik wilde mezelf ontwikkelen en een brede opleiding voor coaching doen. Niet alleen met het hoofd maar met heel mijn lijf.

Het belangrijkste resultaat is dat ik veel inzicht in mezelf heb gekregen. Ik dacht dat ik open was en mezelf liet zien; dat bleek toch anders. Bij Instrument voor hulp ontdekte ik dat ik mijn kwetsbaarheid nog reguleer en niet vrij ben. Dat ik wel een gevoelig mens ben, maar dan vooral voor de ander. Dat ik de ander niet zo snel bij mij laat komen. Ik leerde hoe ik me echt kwetsbaar op kan stellen en kan laten raken.

Het is echt een opleiding voor mensen die ergens vermoeden dat er meer is dan alleen het hoofd. Mensen die verlangen om vrijer te leven. Je wordt ook echt aan het werk gezet en je kunt niet ontsnappen. Je krijgt iets aangereikt en het volgende moment sta je ermee te oefenen, met jezelf en met de ander. De leerstof wordt gelijk omgezet in een ervaring. Geen getheoretiseer. Gewoon, zoals in het echte leven.

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Evelyn Weltevrede
“Wat het echt heeft opgeleverd is dat ik een krachtiger persoon ben geworden. Mijn collega’s geven me dit ook terug, dat ik meer sta en mijn grenzen beter aangeef.”

Ik weet het nog goed in het eerste blok. We begonnen een energetische oefening. Waar ben ik nu in beland dacht ik? Ik moest daar wel even iets overwinnen. De eerste maanden keek ik zeker wel eens sceptisch naar de oefeningen. Maar uiteindelijk heb ik ervaren wat de kracht van het energetisch werken is. Het is zo’n rijke ervaring geweest achteraf.

Ik was vaak bezig met wat de ander er wel van zou vinden. Ik hield ook erg rekening met de ander. Wat het echt heeft opgeleverd is dat ik een krachtiger persoon ben geworden. Wat ik zeg en wat ik wil doet ertoe.

Mijn collega’s geven me dit ook terug, dat ik meer sta en mijn grenzen beter aangeef. Ook neem ik meer ruimte in. Ik luister niet alleen, maar ik laat me nu ook meer horen. Ik heb meer vertrouwen in mezelf gekregen. Ik zeg nu nee tegen opdrachten als het me niet past. Ik neem en gun meer tijd voor mezelf.

Wat ik ook zo mooi vind is de stilte retraite. De kracht van de stilte en meditatie. Ik was niet gewend om in stilte met mensen aanwezig te zijn. Ik had altijd de neiging om te moeten praten en te socialiseren. Het goed moeten hebben samen. Maar wat is het fijn om samen te zijn met mensen en niet te hoeven praten. Op jezelf aangewezen te zijn. Dat is echt een bevinding ook. Ik kwam er altijd heel helder van terug.

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Jacco Haker
“Van mijn cliënten krijg ik positieve reacties terug. Wat een fijne afgestemde gesprekken zeggen ze dan.”

Ik deed een keer een systeemopstelling. Ineens dacht ik wat ben ik aan het doen? Daar merkte ik dat ik ergens bekwaam was, toch niet bewust was van wat ik deed. Ik vond het spannend maar wilde het ook verder onderzoeken of ik er wat mee kon. Op de open dag Instrument voor hulp werd die spanning al direct weggenomen en vond ik erkenning voor wat ik voelde maar nog niet kon duiden.

Instrument voor hulp helpt mij om me bekwaam te voelen en ook bewust daarvan te worden. Laag voor laag ontdek ik en word ik steeds bewuster van mijn gevoel en van wie ik ben als coach. Ook leer ik dat deze weg nooit ophoudt en altijd verder gaat. Ik zit nu in het tweede jaar en ook daar ontwikkel ik me verder op deze weg.

Van mijn cliënten krijg ik positieve reacties terug. Wat een fijne afgestemde gesprekken zeggen ze dan. Mijn lief zegt dat ik gegroeid ben. Van nature kan ik wat somber zijn en soms voel ik dat nog zo. Toch kan ik zelfs coachen als ik me zo voel. Dat klinkt misschien klein, maar voor mij voelt dat heel groot.

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Esmeralda Madeira
“Ik heb het ITIP als een grote schoonmaak ervaren. Ik ben veel rustiger en heb meer balans in werk en privé. Ik word niet gelukkig van alsmaar werken en doorgaan tot het gaatje.”

Ik was zo hard aan het werk, aan het rennen, aan het scoren. Toen ben ik eerst met het Persoonlijk traject begonnen, om patronen bij mezelf te doorbreken en bij mezelf te komen.
Vervolgens ben ik Instrument voor hulp gaan doen. Het is voor mij een intuïtieve en vanzelfsprekende keuze geweest. Ik wist het gewoon. En dat kon ik ook gelijk toepassen in mijn werk, dat was heel prettig.

Ik heb beide opleidingen als een grote schoonmaak ervaren. Binnen- en buitenkant zijn dichter bij elkaar gekomen. Dat waren eerst twee verschillende werelden. Veel kwetsbaarder en dichter bij mezelf ben ik nu en niet altijd maar die krachtige vrouw, degene die het altijd maar voor elkaar heeft of zich zo presenteert.

Hiervoor was ik iemand die het voor de wereld voor elkaar had. Een goede baan, leuk gezin, ik werd gezien en gevraagd door de mensen om me heen. Nu gaat het veel meer over mijn eigen drijfveer, mijn verlangen, wat ik volg. Ik heb inmiddels een baan waarin ik helemaal niet zo op de voorgrond sta en dit past veel beter.

Ik ben veel rustiger en heb meer balans in werk en privé. Een soort masker wat er niet meer is. Ik heb ingezien dat ik niet gelukkig word van alsmaar werken en doorgaan tot het gaatje. Het gaat ten diepste om wie ik wel zijn en niet om applaus of om gezien te worden. Dat geeft me energie. En natuurlijk worstel ik nog steeds, maar ik ben me er veel meer bewust van. Bewustwording en hoe ik er mee om ga is echt een eyeopener geweest. Nu is er echt contact in plaats van het oppervlakkige.

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Daan van der Weele
“Instrument voor hulp raakt alles aan. Je kunt onderzoeken wat je aanspreekt. Het is daardoor een mooie plek om mijn nieuwe vorm te ontwikkelen.”

Zeven jaar geleden raakte ik na een ongeluk met de fiets in coma en toen ik daaruit kwam moest ik alles opnieuw leren. Nadat alle breuken waren geheeld, ik weer geleerd had hoe ik een boterham moest smeren, boodschappen doen, fietsen en autorijden, kon ik ook aan de volgende stap van het herstel van mijn hersens beginnen. Alle verbindingen, 48 jaar ervaring inclusief afweermechanismes, waren weg. Maar gelukkig was ik niets vergeten: het is een soort boekenkast, ik weet van alle boeken, maar welk boek waarover gaat weet ik niet altijd precies.

Voor mijn ongeluk heb ik onder meer de driejarige ITIP Opleiding en de Energetische Opleiding gedaan. Ik wilde graag ook weer bij die ervaringen komen en dat betekende dat ik alles opnieuw moest beleven. Omdat Instrument voor hulp alles aanraakt heb ik daarvoor gekozen. Vele vormen komen daarin aan bod, of het nu energetisch werken is, dromen, in groepen of individueel. Omdat je kunt onderzoeken wat je aanspreekt was het tegelijk een mooie plek om mijn nieuwe vorm te zoeken en te ontwikkelen.

Het meest raakte me dat het zo’n veilig bad was en dat ik daarin de dingen van vroeger kon aanraken: waardevrij kijken, iemand iets energetisch laten beleven, de onderstroom voelen, een heel ander perspectief aanrijken, etc. Van, o ja, zo was het! En dat ik daarin helemaal kon zijn wie ik was, met alles wat ik opnieuw moest leren. Het is een plek geweest die me erg geholpen heeft in het weer leggen van verbindingen tussen al mijn boeken.

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Barbara Verbeek
“Het is niet zomaar even een training, het gaat ècht ergens over. Het is een opleiding waarin je aan je levenspad werkt.”

Voor Instrument voor hulp deed ik bij het ITIP het traject Werken vanuit eigen kracht. Daar leerde ik dat ik ook een heel sensitieve kant had waar ik eigenlijk nooit aandacht aan schonk. Met Instrument voor hulp heb ik dat vooral beter leren ontdekken hoe dat werkt bij mij. Ik heb oud zeer en vaste verstikkende patronen opgeruimd waardoor er ruimte is ontstaan voor het coachen.

Ik ben nu veel meer mezelf en vind mijn werk ook weer helemaal leuk. Dat was daarvoor niet zo. Aan het begin van Instrument voor hulp schreef ik bij een oefening op dat ik graag bezig wil zijn met coachen en internationaal wil werken. En nu doe ik dat gewoon! Door meer mezelf te zijn ontstaat het gaandeweg. Ik heb geleerd vertrouwen te hebben en dan komt het op je pad. Dat is wat Instrument voor hulp me vooral heeft gegeven.

Het is een opleiding waarin je aan je levenspad werkt. Het is niet zomaar even een training, het gaat ècht ergens over. De veiligheid en de mogelijkheid die er is om zo met jezelf bezig te zijn is heel fijn. Dat kan heel intensief zijn, maar gaat ook altijd passend bij je eigen tempo. Ook de relatie die je opbouwt met de groep is heel verrijkend. Je werkt veel met elkaar en je leert daar heel veel van. Als ik nu feedback krijg van iemand voel ik dan ook een enorme stevigheid, omdat ik het zo goed ken uit de opleiding. Dat was vroeger wel anders.

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Willem van de Vegte
"Als je een opleiding zoekt waar je in de luwte kan blijven staan, dan is Instrument voor hulp absoluut ongeschikt."

"Ik kreeg al jaren de nieuwsbrief. Anderhalf jaar geleden las ik over Instrument voor hulp en dacht meteen: ‘Dit is voor mij gemaakt.’ Ik zit al jaren in het vak van trainer en coach, eerst bij Mercedes-Benz, en sinds 6 jaar vanuit Tricom, de organisatie die ik samen met een oud-collega heb opgericht. Ik merkte dat de oude manier van werken, met modellen en theorieën mij steeds meer energie begon te kosten, omdat ik heel goed voelde dat ik met deze benadering de kern miste.
Ik zet letterlijk mijzelf meer in als instrument. In aanleg ben ik vrij mentaal ingesteld, maar ik durf nu naast mijn ratio te vertrouwen op wat ik gevoelsmatig waarneem, en dat ook uit te spreken. Soms sta ik zelf verbaasd van mijn eigen tekst, die dan bovendien nog vaak raak blijkt te zijn. Ik werk minder op wilskracht, gemakkelijker en meer ontspannen. Tijdens trainingen maak ik steeds meer gebruik van wat ik ter plekke waarneem, en wat er met mij gebeurt in het contact. Mijn feedback is preciezer en concreter, mensen kunnen er meer mee.
Als je een opleiding zoekt waar je nieuwe methodes kunt leren en in de in de luwte kan blijven staan, dan is Instrument voor hulp absoluut ongeschikt. Deze opleiding gaat dieper, is persoonlijker dan gewone trainingen. Als ik naar een nieuw blok toe ga, zie ik er wel eens tegenop. Maar ik weet ook dat het goed is en dat wordt keer op keer bevestigd als ik na drie dagen weer naar huis rijd en me realiseer hoeveel impactvolle dingen er zijn gebeurt. Deze opleiding is niet altijd gemakkelijk, omdat je ook echt jezelf tegen komt. Maar als je hier aan geproefd hebt, aan dit contact en aan dit leven in het hier en nu, dan zet er een blijvende verandering in."

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Margreet Hertsenberg
"Ik wilde de diepte in met mensen, maar dat lukte niet. Dat heeft me aangezet om Instrument voor hulp te gaan doen."

"Ik werkte als coach en trainer. Ik wilde de diepte in met mensen, maar dat lukte niet en bleek niet zo simpel. Achteraf bezien is dat logisch, ik had immers ook geen contact met de diepte in mijzelf. Ook het overlijden van mijn vader heeft me in die tijd aan het denken gezet. Ik vroeg me af: ‘Is dit het nou?’ Van buiten was ik succesvol, van binnen voelde ik me leeg. Ik had letterlijk het gevoel dat ik aan de oppervlakte leefde. Dat heeft me aangezet om Instrument voor hulp te gaan doen bij het ITIP. Het waren heel bijzondere, intensieve jaren. Soms pijnlijk voor je ego, maar ook zo verrijkend.

Bij Instrument voor hulp lopen er twee stromen tegelijkertijd: enerzijds gaat het over wie je bent, of je contact hebt met je bezieling, wat je werking is op anderen en wat jouw ‘instrumentschap’ is. Anderzijds doe je ervaring op met allerlei werkvormen. Je rugzak vult zich verder met mogelijkheden zoals visualisaties, meditatie en lichaamswerk. Dit trok me aan. Het effect van de opleiding op mij is geweest dat het een meer diepgaand contact met mijzelf en anderen heeft gebracht. Ik ben losser en steviger geworden in mijn werkwijze. Ik werk minder vanuit structuur en vaste programma’s en heb meer vertrouwen in het proces zelf. Ik werd vrijer in mijn werk met mensen, durf meer. De diepgang in de coachingsgesprekken kwam als vanzelf. De opleiding was soms confronterend, maar ook noodzakelijk om die vrijheid te ontdekken en vertrouwen te krijgen. Heel verrijkend dus.

Aan wie ik Instrument voor hulp aanraad zijn mensen die met mensen werken en zoeken naar verdere verdieping, bezieling en verrijking. Deelname aan de opleiding vraagt wel dat je bereid bent om ook in het diepe te springen. Je kunt niet komen kijken ‘hoe ze het doen.’ Alle aandacht gaat uit naar jezelf, hoe je jouw kwaliteiten ten dienste van jezelf en anderen kunt inzetten. En het leven nu? De lichtheid in mijn leven heeft meer een plek gekregen en ik ervaar veel meer dan vroeger intense momenten van liefde en geluk."

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Maarten van Rootselaar
"Ik ben meer en meer gaan vertrouwen op mijn eigen waarneming."

"Bijzonder vond ik dat we voortdurend ‘leermateriaal’ voor elkaar waren in de opleidingsgroep: we oefenden in steeds wisselende tweetallen op elkaar. Ik kreeg hierdoor meer inzicht in mijzelf en ik leerde steeds diepgaander te werken met een ander. Het meest wezenlijke voor mij was het feit dat ik daarbij meer en meer ben gaan vertrouwen op mijn eigen waarneming. En zelf kwam ik door de opleiding steviger in mijn schoenen te staan: ik heb beter contact gekregen met de mensen direct om mij heen. Na Instrument voor hulp ben ik, naast mijn bestaande beleidswerk, begonnen met een eigen coachingspraktijk. Daar ben ik heel blij mee. Ik geef terug wat ik waarneem en volg mijn intuïtie, om aan het licht te laten komen wat nog onbewust in de ander leeft aan vragen en mogelijkheden. Ik hoor van mensen dat zij meer inzicht krijgen in hun eigen gedrag, en hun leven met meer plezier en ten volle gaan leven. De Energetische opleiding is voor mij nu een logisch vervolg. Eerst leefde ik sterk vanuit mijn hoofd. Nu maak ik contact met wat ik waarneem en met inzet van heel mijn lichaam.
Deze opleiding Instrument voor hulp is geschikt voor iedereen die met mensen werkt en hen wil laten ervaren wat ze ten diepste wensen en waar de blokkades - in gedachten en in het lichaam - zitten. Het is meer dan dat je een aantal technieken of trucjes leert om mensen met deze blokkades om te laten gaan. Je leert hoe je steeds weer anders en vooral op jouw eigen unieke manier met je eigen weerstanden en met die van de ander om kunt gaan. Ga je eenmaal die weg op, dan kun je je blijven richten op wie je in wezen bent en van daaruit een ander begeleiden."

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Lizanne Roeleven
"Voordat ik aan de opleiding begon dacht ik dat ik mezelf wel aardig kende. In ieder opleidingsblok werd ik opnieuw wakker geschud, op weer een diepere laag."

"Ik was net met mijn eigen bedrijf in coaching & training gestart en wilde mezelf actief blijven ontwikkelen. In eerste instantie zocht ik naar vakopleidingen op het gebied van coaching. Een collega-vriendin wees me op het ITIP. Op mijn vraag: ‘Is dat niet te zweverig voor mij?’, antwoordde zij: ‘Dat moet niet zijn wat je ervan weerhoudt!’ Nu kan ik zeggen dat juist dit element mij veel gebracht heeft. En zweverig vond ik het niet, integendeel: het is eigenlijk heel praktisch. Als je openstaat en je alles wilt horen, voelen, ruiken en zien, dan is het er gewoon. Het is een kwestie van je zintuigen openzetten en het durven laten binnenkomen. Zo kon ik voelen dat er hulp is; dat heb ik ook echt zo ervaren. Mediteren is eigenlijk ook zoiets praktisch, met je beide voeten op de grond, daar is niks zweverigs aan.

Ik heb mezelf op een diepere en creatievere manier leren kennen. Voordat ik aan de opleiding begon dacht ik dat ik mezelf wel aardig kende. Toch heeft de opleiding me juist op dit punt veel gebracht. In ieder opleidingsblok werd ik weer op een andere manier wakker geschud, op weer een diepere laag. Er is hierdoor meer verbinding gekomen tussen de verschillende kanten van mezelf, ik ben meer één geheel geworden. Ik sta ook opener in het leven. Ik oordeel niet zo gemakkelijk meer, want ik weet nu dat er meer kanten zijn aan iemand dan wat ik op het eerste gezicht zie. Ik ben nieuwsgieriger naar die andere kanten: ‘Wat maakt dat iemand zich zo en zo gedraagt?’ Ik wil zoeken naar wie de ander is en wie ik zelf ben. Verder heb ik geleerd om meer de verbinding te zoeken met mensen. In samenwerking met anderen was ik altijd bevreesd om mijn eigenheid kwijt te raken. Daarom wilde ik ook mijn eigen bedrijf. Nu kan ik ook mezelf blijven tussen anderen. Als ik ergens tegenaan loop dan spreek ik uit wat ik lastig vind, wat ik voel. Ik heb me enige tijd geleden aangesloten bij een maatschap en pluk hier nu de vruchten van; ik heb het echt naar mijn zin!"

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Alberic Bruschke
"Ik durf krachtiger beslissingen te nemen, met pappen en nathouden gaat het leven eruit."

"Ik herinner mij nog het moment dat ik tijdens een retraite op een bankje zat en getroffen werd door het besef: ‘God IS er. Dus ben ik een monnik.’ Ik verliet mijn baan bij een verzekeringsmaatschappij en ben toegetreden tot de Cisterciënzer abdij Sion in Diepenveen. Vijftien jaar geleden kozen mijn broeders mij als abt. Ik blijf op zoek naar hoe ik mij als persoon en dus ook in mijn taak als abt kan ontwikkelen. Ik kwam met het ITIP in contact via begeleider Rob Holdrinet. Hij was daadkrachtig en nam geen blad voor de mond. Eindelijk iemand die zich niet liet foppen door mijn voorzichtigheid.

In de gesprekken met Rob en in de daaropvolgende opleiding Instrument voor hulp, kwam mijn ontwikkeling in een stroomversnelling terecht. Het zwaartepunt is in die jaren verlegd van gevangen zitten in mijn persoonlijkheid, naar leven vanuit mijn ziel. In het eerste blok tijdens de opleiding kregen we de vraag om je innerlijke stem een brief te laten schrijven aan je masker. Ik hoorde letterlijk een stem in mij, die zei: ‘Ik ben veilig.’ Ik had het gevoel thuis te komen, niet eens bij mezelf, maar bij een diepere laag, een thuis voorbij leven en dood.

Mede hierdoor heb ik mijn leiderschap versterkt. Ik durf krachtiger beslissingen te nemen: met pappen en nathouden gaat het leven eruit. Sinds de opleiding ben ik me meer bewust dat ik als leidinggevende instrument ben voor wat er gebeurt.

In het klooster is het meestal stil, maar ook hier moeten we ons bewust openstellen voor de stilte, anders kan het gemakkelijk een achtergrond worden waartegen je dagelijks leven gewoon doorgaat. Elke dag begin ik een uur met zitten, open voor de stilte. Dat geeft basis aan mijn hele dag, het geeft rust en vertrouwen. Er zijn verschillen in de kwaliteit van stilte. Er is stilte bij gebrek aan geluid, en er is een diepere stilte, zelfs al is er geluid. Opnieuw het onderzoek: wat is een monnik? De eerste draad van een antwoord is er: iemand die in de stilte contact zoekt met God en zich van daaruit verbindt met anderen."

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Marlet Hesselink
"Ik vond het fijn om een plek te hebben waar ik leerling kan zijn. Waar ik mag experimenteren, en stilstaan bij mezelf en waar ik feedback ontvang."

"Ik heb lange tijd gezocht naar wat ik nu precies nodig had om me staande te houden in het werk dat ik doe als trainer en adviseur op het terrein van project- en programmamanagement. Iets dat me kon helpen op de momenten dat het voor mij spannend werd in mijn werk met groepen. Toen kwam ik in contact met het ITIP. Het meest wezenlijke wat ik heb geleerd is toch wel de manier van kijken vanuit de oude verhalen, vanuit de archetypen. Het is een bijzonder gebied, omdat het op het randje zit van wat ik begrijp. Op een diepere laag raakt het me; ik voél waar het over gaat. Ik kan het soms bijna niet uitleggen. Van nature vind ik iets al gauw te vaag. Maar zo via oude verhalen, via dromen, is het heel toepasbaar en praktisch. Het geeft iets waar je wat aan hebt, een inzicht, de juiste woorden. Dat vind ik een enorme verrassing. Verder vond ik het fijn om een plek te hebben waar ik leerling kan zijn. Waar ik mag experimenteren, en stilstaan bij mezelf en waar ik feedback ontvang. Ik vind het belangrijk dat mensen die dit vak beoefenen zo’n plek opzoeken. Op die manier blijf je goed gestemd; hoe klink je ook al weer? Hoe doe je het eigenlijk? Daar weer eens even de tijd voor nemen en niet aldoor maar doorhollen in de routine. Dan kun je jezelf weer op een andere laag ontwikkelen. De opleiding Instrument voor hulp is een andere manier van leren. Een ander soort begrijpen. De term ‘ervaringsleren’ komt in de buurt. Het is niet mentaal of analytisch. Je komt ook weinig flappen en al helemaal geen PowerPoints tegen. Je hoeft geen dingen uit je hoofd te leren, maar er ligt wel theorie onder. Het is niet vaag. In alles wordt je lijf meegenomen, dat is even wennen, maar eigenlijk zo logisch. Het wordt iedere keer weer naar jezelf toe gebracht. Het gaat over jouw instrumentschap en hoe jij dat doet. Dat ervaar je telkens weer. Eigenlijk iedereen die beroepsmatig met groepen mensen werkt zou ik deze opleiding aanraden. Zeker ook de mensen die zelf trainingen geven. Je moet wel weten waar je aan begint. Je kunt zelf niet buiten spel blijven staan. Een intakegesprek is dus belangrijk."

Lees meer over de ITIP coach opleiding Instrument voor hulp.

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine