• 16.248 deelnemers gingen voor het ITIP
 • 39 jaar ervaring
 • Gecertificeerd vakopleider van coaches
 • CRKBO erkend
 • gemiddelde waardering 8,6

Instrument voor hulp

De ITIP coach Opleiding

Verdiep je werk als coach


Kun jij in de gesprekken die je voert, de mensen ook echt raken? Veel coaches beginnen hun praktijk vanuit de vakkennis en methodes die ze geleerd hebben. Maar wanneer je op zielsniveau in contact wilt zijn met cliënten heb je meer nodig. Door jezelf in de diepte te kennen vergroot je jouw vermogen om ook de ander in de diepte te begeleiden. Wij helpen je verder te gaan dan het mentale niveau, zodat je leert begeleiden vanuit je intuïtie, je lichaam en je gevoel.

In deze opleiding leer je vertrouwen op jouw eigen natuurlijke stijl. Hierdoor blijf je ook in uitdagende situaties dicht bij jezelf. Je leert interventies inzetten die in het moment het meest doeltreffend zijn. Wat jij zelf ervaart, voelt en waarneemt in je sessies staat daarbij voorop. Keer op keer zijn onze deelnemers geraakt hoe snel hun cliënten zich hierdoor oprecht gezien en herkend voelen en zich sneller openstellen.

Je verdiept je coaching en coacht meer intuïtief en vanuit wat je ervaart, zodat je kunt inspelen op wat zich aandient in het contact. Opener, directer en met compassie.

Het ITIP is gecertificeerd vakopleider van coaches. We werken met een bevlogen, zeer ervaren en betrokken team. Al 40 jaar zijn we een school voor mensen die zichzelf en hun ambacht willen verdiepen. Jaarlijks doen er meer dan 550 mensen mee aan onze opleidingen. En voor het overgrote deel van onze deelnemers betekent 'Het ITIP’ een ommekeer in hun leven.

Waar staat ITIP voor?

ITIP: Instituut voor Toegepaste Integrale Psychologie. Je leert integraal kijken naar de mens. Naar hoe een thema niet alleen mentaal, maar ook gevoelsmatig, fysiek en op zielsniveau bij je cliënt tot uitdrukking komt. Hoe je daarin met compassie een spiegel voor kunt houden. Je leert verschillende methoden integraal toepassen: energetisch lichaamswerk, dromen, mindfulness en systemisch werk staan bij ons centraal. In onze coachopleiding ervaar je deze werkwijze ook zelf, waardoor je ervaring en vertrouwen krijgt om het in je eigen praktijk toe te passen.

Trajectinformatie

 • 6 blokken van 2 dagen
 • 4-daagse Persoonlijke Werkplaats
 • Professionele begeleiding en supervisie
 • Intervisie en feedback
 • Verblijf met overnachting op een prachtige plek in de natuur, met heerlijk eten
 • 2-jarige post HBO-opleiding, CPION geaccrediteerd

 Al onze trajecten zijn conform de meest recente richtlijnen van het RIVM.

Startdata
 • woensdag 27 september 2023
Aanmelden

Het belangrijkste instrument voor hulp, dat ben jij


Wat levert het traject je op?

 • Je verdiept je zelfkennis en werk als coach.
 • Je krijgt tal van inspirerende werkvormen aangereikt voor het begeleiden van individuen, teams en organisaties.
 • Je leert verschillende methoden integraal toepassen: lichaamswerk, dromen, mindfulness en systemisch werk.
 • Je ontwikkelt zelfvertrouwen om buiten vaste kaders te werken, je wordt vrijer en creatiever.
 • Je leert in uitdagende situaties bij jezelf te blijven en te vertrouwen op je intuïtie.
 • Je krijgt feedback en oefent veel.
 • Een CPION erkend post HBO-diploma.

 Je ontwikkelt je eigen stijl, je werk wordt leuker, dynamischer én impactvoller.

De opleiding bestaat uit:

 • Intensieve begeleiding in 6 blokken per jaar van professionele senior begeleiders.
 • Elk blok staat voor 2 dagen gefocust werken aan jouw ontwikkeling als coach, inclusief avondprogramma.
 • Een 4-daagse Intensive de 'Persoonlijke werkplaats' een ‘hogedrukpan’ waarin je in 4 dagen de diepte in gaat, met dagelijks meerdere persoonlijke- en groepssessies.
 • Supervisie van een senior begeleider en daarnaast intervisie met groepsgenoten die in een vergelijkbaar proces zitten.
 • Toepassing in je werk en feedback: oefen in de praktijk en deel ervaringen in intervisie.
 • Een vaste groep van maximaal 14 deelnemers.
 • Prettig verblijf met verzorgde biologische maaltijden in Conferentiecentrum de Poort, prachtig gelegen in de bosrijke omgeving van het Rijk van Nijmegen.

 

Kom naar onze informatieavond


Je bent van harte welkom!
 • Wo 5 april 2023 in Amersfoort
 • 20:00 – 22:00 uur
Reserveer een plekje

De avond is open voor iedereen en kosteloos.

Persoonlijk advies over Instrument voor hulp


Wil je samen bekijken of dit traject geschikt is voor jou? Vraag dan een vrijblijvend telefonisch advies aan.

Het gesprek is telefonisch en duurt ca. 10-15 minuten.

In welke situaties is Instrument voor hulp iets voor jou?


 • Je bent al coach (of begeleider) en hebt behoefte aan verdieping.
 • Je staat op het punt je eigen praktijk te beginnen en hebt behoefte aan meer stevigheid en instrumentschap.
 • Je wil voorbij je comfortzone en ook de ander hierin uitnodigen.
 • Je mist durf en creativiteit om de diepte op te zoeken.
 • Je zou in sessies meer op je gevoel en intuïtie willen vertrouwen en meer willen werken met het non-verbale, zoals het lichaam, gevoel en energie.
 • Je wil je vakkennis én wie jij bent op een natuurlijke manier integreren en inzetten.
 • Je hebt HBO-denkniveau.

Voor coaches die werkelijk verandering willen realiseren.

Het werkelijke contact ontstaat wanneer je de methode los durft te laten
Je leert bij ons werken met verschillende methoden, maar ook om die weer los te laten als de situatie daarom vraagt. Wanneer jij ontspannen aanwezig bent, creëer je ruimte en veiligheid voor de ander om ook zichzelf te zijn. Hierdoor kun je op een dieper niveau met de ander werken. Je leert intuïtief inspelen op wat zich aandient in het contact met je cliënt. Niet vanuit een rol, maar vanuit je authenticiteit als mens. Opener, directer en met compassie.

Hoe beter jij jezelf kent, hoe dieper je kan werken als coach
Instrument voor hulp is meer dan een coachopleiding alleen. Er vindt ook gedegen zelfonderzoek plaats. Door jezelf in de diepte te kennen vergroot je jouw vermogen om de ander in de diepte te begeleiden. Hierdoor groeit je zelfvertrouwen en blijf je ook in uitdagende situaties makkelijker bij jezelf. Dit zelfonderzoek is de basis van jouw unieke stijl als coach.

Kom naar onze informatieavond


Je bent van harte welkom!
 • Wo 5 april 2023 in Amersfoort
 • 20:00 – 22:00 uur
Reserveer een plekje

De avond is open voor iedereen en kosteloos.

Persoonlijk advies over Instrument voor hulp


Wil je samen bekijken of dit traject geschikt is voor jou? Vraag dan een vrijblijvend telefonisch advies aan.

Het gesprek is telefonisch en duurt ca. 10-15 minuten.

Begeleiden met hart en ziel


Instrument voor hulp is een professionele tweejarige post HBO-opleiding voor coaches, trainers, begeleiders en therapeuten. Het programma is gericht op het verdiepen en vergroten van jouw eigen stijl in het coachen.

Vanuit een theoretische en wetenschappelijke basis gaan we aan de slag met jouw eigen ervaring en persoonlijke ontwikkeling. Je leert wat je kent aan methodes en technieken te integreren met wie jij bent als mens en coach. Zo word jij zelf het belangrijkste ‘instrument voor hulp’. Hierin is de ITIP coach Opleiding uniek.

Je leert verschillende methoden toepassen, waarbij lichaamsbewustzijn, het werken met dromen, mindfulness en systemisch werk centraal staan.

Hoe ziet het 1e jaar eruit?

Blok 1: Instrumentschap: de basis van het werk als coach
De basisprincipes en basishouding als coach leren kennen; aanwezig zijn in hier en nu, contact maken en houden, impulsen leren volgen. Bewustwording en vergroten van het denken, voelen, handelen en intuïtie. Integratie van deze vier niveaus in het werken als coach. Oefenen met ziel en persoonlijkheid. Vormen van intervisiegroepen.

Blok 2: Energetisch coachen: werken met de wijsheid van het lichaam
Energetisch leren waarnemen en van daaruit interveniëren. Eigen lichaamsimpulsen leren kennen en deze inzetten als coach. Herkennen en leren werken met stroom, weerstand en lichaamsblokkades. Theorie en oefenen met aarden, chakra’s en de karakterstructuren. Elkaar sessies geven.

Blok 3: Coachen vanuit mindfulness: aanwezigheid en innerlijke leiding
Coachen vanuit mindfulness en kennis over boeddhistische psychologie. Aanwezigheid en contact met jezelf en de ander. Oefenen in oordeelloze vriendelijke aanwezigheid. Begeleide meditatie en stille aandachtsoefeningen als manier van focussen. Leren werken met de verbinding tussen beweging, adem, lichaam en zintuigen. Innerlijke leiding toepassen in het coachingsproces.

Persoonlijke Werkplaats: Integraal werken met levensthema’s
Intensieve verdieping van het persoonlijke proces en je ontwikkeling als coach. Integratie en creatieve toepassing van de vier methodieken. Je eigen levensthema’s als voedingsbron van verdere ontwikkeling. Bewustwording van de kwaliteiten en groeimogelijkheden als coach. Persoonlijke verdieping door middel van gesprekken met een tutor.

Supervisiedag: leren werken met groepsdynamica
Centraal staan de principes van de groepsdynamica aan de hand van een tussenevaluatie van de intervisiegroep. Verdieping in het werken met weerstand en projectie. Inzicht in rol binnen intervisiegroep en betekenis daarvan als coach. Oefenen met het geven van feedback.

Blok 4: Coachen vanuit systemisch bewustzijn: betekenis geven aan de dynamiek van familiesystemen
Over de werking van (familie-)systemen en de invloed hiervan op de persoonlijke ontwikkeling. Mogelijkheden en blokkades op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau in relatie tot systemen en (familie)structuren. Ervaren van je eigen familie- en werkstructuren en hoe deze je hebben gevormd. Toepassen van systemisch werken in het coachingsproces.

Blok 5: Coachen vanuit beelden en dromen: werken met boodschappen uit het onbewuste
Over het onbewuste en de archetypische lagen in ons bestaan. Inzichten en theorievorming over dromen en beelden. De betekenis van dromen en beelden voor het persoonlijk proces, de psychologische- en spirituele ontwikkeling. Verschillende fasen in het werken met dromen en de relatie tussen droombewustzijn en dagbewustzijn.

Blok 6: Eigenheid en functie als coach
Staan voor wie je bent vanuit jouw eigenheid en instrumentschap als coach: je talenten, je werking en je functie. Elkaar feedback geven en sessies geven. Persoonlijke integratie van de vier geleerde werkvormen. Afronding, presentaties en evaluatie van het jaar.

Hoe ziet het 2e jaar eruit?

In het tweede jaar ga je verder met het ontwikkelen van je eigen instrumentschap. Je leert hoe je ontspannen, liefdevol en diepgaand met mensen kunt werken vanuit wie jij bent. Verder is er is een ambachtelijke verdieping van je coach-zijn aan de hand van concrete levensthema’s en leer je met groepen werken. Als je dit jaar goed doorloopt krijg je van ons een ITIP coach certificaat.

Blok 1: Pure Aanwezigheid: Zicht op weerstand en patronen
In dit blok staat het bewustzijn over aanwezigheid centraal. Jouw aanwezigheid is immers je basis in dit werk. We verkennen en verdiepen wanneer je aanwezig bent en wanneer niet meer. Wat zijn jouw kenmerken op fysiek, emotioneel en mentaal gebied als je in of uit je stroom bent? Hoe doe je dat in je werk? Wat is het effect in jezelf en op anderen? We gebruiken de karaktersturen om hier preciezer naar te kijken.

Blok 2: Trouw aan jezelf: Omgaan met stress en verslavingen
Liefdevol onderzoek is nodig om een vanzelfsprekender contact te laten ontstaan met vrijheid en ontspanning. Je krijgt zicht op jezelf en leert hoe je op een integrale manier kunt werken met deze thema’s in coaching. Zo leer je wat stress precies doet in je lichaam en geest. Je krijgt inzicht in de onderliggende patronen die deze spanning veroorzaken en voeding geven aan verslavingsgedrag. Daarin worden pijn en ongemak verdoofd maar ook de levensvreugde.

Blok 3: Je leven als leerschool: Werken met biografie
Wat is de invloed van je verleden op wie je nu bent, je kracht en je licht, maar ook je pijn en je patronen? Over het systeem waar je in opgroeide, de overtuigingen, de misvattingen en de dingen die gewoon gebeurden omdat ze gebeurden. Dat wat pijn deed wil niet gevoeld worden en zet zich vast in verharding en afweer. We leren over hoe te werken met het verleden en dat het verleden vertellen, verwerken en doorvoelen heling geeft. Zo kan er zich meer integreren, word je een heler, liever en vrijer mens.

Retraite: Wie ben ik als coach?’ Mijn persoonlijk instrumentschap
Tijdens deze vierdaagse staan rust, stilte en reflectie centraal en richt je je op het diepste in je. Wie ben ik ten diepste? Als ik niks meer doe of moet, wat blijft er dan over? Door wie of wat laat ik mij leiden en hoe geef ik vandaaruit mijn leven op een bezielde wijze vorm? We gaan in op de persoonlijke en spirituele dimensie van je leven en werk en hoe jouw instrumentschap op deze lagen vorm kan krijgen.

Supervisiedag
Tijdens deze dag blikken we terug op het geleerde van de bezinningsdagen en hoe dit vorm krijgt in je leven en werk. We besteden aandacht aan de termen overdracht en tegenoverdracht, en de voorbereiding voor het blok ‘Leiden en volgen’.

Blok 4: Leiden en volgen: Hoe krijgt jouw instrumentschap vorm in het werken met een groep?
Dit blok geef je met elkaar vorm. Het werken met elkaar in deze groep staat centraal. Je onderzoekt en experimenteert met jouw stijl en vorm om leiding te geven en leiding te nemen. Persoonlijke creativiteit en initiatief; wat gaat er van je uit en welk effect heb je als je met een groep werkt? Je bereidt thuis een inleiding voor en een ervaringsgerichte verwerking met behulp van één of meer van de vier geleerde werkvormen. Je ontvangt en geeft feedback op elkaars werkwijze en werkingsveld.

Blok 5: Relaties: Werken met liefde en passie
We leren je om energetisch en spelmatig te werken met vragen rond relaties, liefde en passie. Over de verbinding tussen het hart- en het bekkengebied. Hoe je energetisch kunt werken met het bekken. De heling die kan ontstaan door contact te maken met de bijbehorende (seksuele) verlangens, het onderliggende verdriet en de fysieke blokkades. Over de keelchakra: je uitspreken vanuit jezelf en met een open hart.

Blok 6: Je eigen weg gaan: Visie, inspiratie en rituelen
In dit blok sluiten we een leerjaar af. We gaan oogsten, evalueren en afscheid nemen. Je leert over de zeggingskracht van rituelen. Je gaat verder op je eigen weg. Wat is je visie op het coach-zijn, wat inspireert je en hoe blijf je een lerend mens? Hoe blijf je vrij van overdracht/tegenoverdracht en sta je in je kracht?

Kom naar onze informatieavond


Je bent van harte welkom!
 • Wo 5 april 2023 in Amersfoort
 • 20:00 – 22:00 uur
Reserveer een plekje

De avond is open voor iedereen en kosteloos.

Persoonlijk advies over Instrument voor hulp


Wil je samen bekijken of dit traject geschikt is voor jou? Vraag dan een vrijblijvend telefonisch advies aan.

Het gesprek is telefonisch en duurt ca. 10-15 minuten.

Instrument voor hulp 2023-2024


Data 2023-2024 (onder voorbehoud)
Blok 1: wo 27 september 10.00 uur -  do 28 september 17.00 uur
locatie: de Poort, Groesbeek
Blok 2: do 2 november 10.00 uur - vr 3 november 17.00 uur
locatie: de Poort, Groesbeek
Blok 3: do 7 december 10.00 uur - vr 8 december 17.00 uur
locatie: de Poort, Groesbeek
Persoonlijke Werkplaats: di  23 januari ('24) 14.00 uur - vr 26  januari 16.00 uur
locatie: Meeuwenveen, Havelte
Supervisiedag: wo 6 maart 10.00 uur - 17.00 uur
locatie: de Poort, Groesbeek
Blok 4: do 28 maart 10.00 uur - vr 29 maart 17.00 uur
locatie: de Poort, Groesbeek
Blok 5: wo 15 mei 10.00 uur - do 16 mei 17.00 uur
locatie: de Poort, Groesbeek
Blok 6: do 27 juni 10.00 uur - vr 28 juni 17.00 uur
locatie: de Poort, Groesbeek

Totale kosten voor het 1e jaar 2023-2024 volgen;
Kosten voor 2022-2023:
De kosten (inclusief verblijfkosten) zijn € 5.890,- voor particulieren, € 6.530,- voor zzp’ers en
€ 7.800,- voor deelnemers die ITIP zakelijk vergoed krijgen.
Wordt de opleiding (deels) vergoed door je werkgever? Download hier 'Informatie voor werkgevers'.  Het traject is vrijgesteld van BTW. Gespreide betaling is mogelijk (zie onze algemene voorwaarden op deze site).  De opleiding Instrument voor hulp komt in aanmerking voor de STAP subsidie. 
De aanvraag datum voor deze subsidie is 1 juli, je kunt voor die tijd een intake afspraak met ons maken.

Data voor Instrument voor hulp 2e jaar 2023-2024 vind je hier.

 • Bij de prijs is een individueel intakegesprek inbegrepen.
 • Er zijn geen additionele kosten voor lesmateriaal, we bieden een optionele literatuurlijst aan ter ondersteuning van de opleiding (gemiddeld €90 - €110 per jaar).
 • De kosten zijn inclusief de verblijfkosten (inclusief overnachtingen en maaltijden), op basis van een 2-persoons arrangement. In tijden van corona vindt er een upgrade plaats voor alle deelnemers naar een 1-persoonskamer. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.
 • Optionele Co2 compensatie à € 7 euro.
 • Mochten de kosten een drempel voor je zijn om deel te nemen, informeer dan bij ons kantoor naar de mogelijke regelingen (0575 – 510 850, opleiding@itip.nl)
 • ITIP is officieel geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Deze kwaliteitsgarantie stelt ons vrij van het heffen van 21% BTW.

Kom naar onze informatieavond


Je bent van harte welkom!
 • Wo 5 april 2023 in Amersfoort
 • 20:00 – 22:00 uur
Reserveer een plekje

De avond is open voor iedereen en kosteloos.

Persoonlijk advies over Instrument voor hulp


Wil je samen bekijken of dit traject geschikt is voor jou? Vraag dan een vrijblijvend telefonisch advies aan.

Het gesprek is telefonisch en duurt ca. 10-15 minuten.

Veelgestelde vragen


Hoeveel tijd neemt het in beslag?

Je kunt de opleiding goed combineren met je baan en gezin. Je hebt ongeveer om de 5 weken een blok. We werken in 6 blokken per jaar van ieder 2 aaneengesloten dagen, met overnachting. Daarnaast heb je een 4-daagse ‘Intensive’. Tijdens de blokken ben je met je eigen ontwikkeling en proces bezig. Zonder afleiding van thuis verblijf je op een prettige locatie. Aan het einde van elk blok besteden we bewust aandacht aan de overgang naar huis.

Wanneer kies ik voor het ITIP en wanneer voor een methodisch traject?

Waar je bij het ITIP voor kiest is dat je de diepte in duikt. We bieden je geen snelle oplossingen. Je leert vanuit wie jij in de kern bent je eigen antwoorden vinden op vragen in je leven. Daarin zijn we oprecht, spiegelen we je en laten we je steeds weer onderzoeken wat echt bij jou past. Dat is anders dan wanneer je een methode aangeleerd krijgt als NLP, opstellingen of transactionele analyse. Dan volg je een stappenplan. Je wordt getraind en krijgt vaardigheden aangeleerd. Wij leren je zelfonderzoek te doen. We gebruiken wel methodes, maar de methode is niet het beginpunt. Dat ben jij. We leren je te handelen vanuit die waarden die belangrijk voor jou zijn. Daarin ga je steeds meer regie ervaren over je keuzes en leer je in de eerste plaats om af te stemmen op jezelf – en niet op een bepaalde theorie of methode. Je leert steeds meer te vertrouwen op je eigen koers. Zonder masker, theorie of instrument.

Wat voor soort mensen doen er mee?

Coaches, trainers en begeleiders met verschillende achtergronden. Zowel ervaren als beginnende coaches doen mee. Deelnemers hebben al een lopende praktijk óf willen er op korte termijn een beginnen. Dat geldt ook voor deelnemers die coaching in hun beroep of functie toepassen, of toe willen gaan passen.

Heb ik een vooropleiding of traject nodig om deel te kunnen nemen?

Je hebt een meer of mindere mate van zelfinzicht, je kent je persoonlijke valkuilen en patronen. Misschien heb je eerder een coachopleiding gevolgd of ervaring met meditatie of lichaamswerk. We vragen HBO werk- en denkniveau. Het liefst heb je al een eigen praktijk of ben je van plan hier op korte termijn mee te beginnen.

Kan ik deelnemen als ik nog geen coachpraktijk heb?

Zowel ervaren als beginnende coaches kunnen mee doen aan de opleiding. Je kunt ook deelnemen als je nog geen eigen praktijk hebt, maar wel van plan bent deze te beginnen of coaching in je beroep toe te gaan passen. We vragen je om minimaal 3 coachtrajecten te starten tijdens de opleiding die je kunt inzetten als casuïstiek tijdens intervisie en supervisie.

Krijg ik een diploma?

Instrument voor hulp is een geaccrediteerde coachopleiding. Na afronding van het eerste jaar ontvang je een CPION erkend post HBO-diploma. Na afronding van het tweede jaar krijg je een ITIP geregistreerd coach certificaat. Wanneer je als coach gaat werken of coachingsvaardigheden in een bepaalde functie vereist zijn, kun je hiermee aantonen dat je het ‘coach vak’ op een verantwoorde manier hebt geleerd. Het ITIP staat bekend als kwaliteitskeurmerk, al onze trajecten zijn CRKBO en NRTO gecertificeerd.

Moet je gebruik maken van de overnachting?

In al onze programma’s vinden we het belangrijk dat je stilstaat bij jouw proces, zonder afleiding. De doorwerking van jouw proces in de nacht hoort bij het programma. Het vergroot de concentratie en intensiteit. Daarom zijn de overnachtingen een vast onderdeel.

 

 

Kom naar onze informatieavond


Je bent van harte welkom!
 • Wo 5 april 2023 in Amersfoort
 • 20:00 – 22:00 uur
Reserveer een plekje

De avond is open voor iedereen en kosteloos.

Persoonlijk advies over Instrument voor hulp


Wil je samen bekijken of dit traject geschikt is voor jou? Vraag dan een vrijblijvend telefonisch advies aan.

Het gesprek is telefonisch en duurt ca. 10-15 minuten.

Sorry, er zijn geen ervaringen gevonden.

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine