deelnemers over onze loopbaantrajecten

Sanna van Elsendoorn
“Dit traject gaf mij het zelfvertrouwen om mijn vaste baan op te zeggen en te starten als ondernemer.”

Ik twijfelde van te voren om te starten met het traject. Ik had al het een en ander gedaan in zelfontwikkeling en ik werk zelf ook in dit veld. Maar ik werd bijna 42 en ik stelde mijzelf de vraag: hoe wil ik later terugkijken op mijn carrière? Ik voelde ondanks mijn baan met veel eigen verantwoordelijkheid een hang naar een andere vorm van zelfstandigheid. Maar de stap naar ondernemerschap durfde ik nooit te zetten. Door de nieuwe inzichten die ik tijdens het traject opdeed, werd het mij ineens heel duidelijk. Ik worstelde met de zakelijke Sanna en ‘de blote voeten’ Sanna. Ik was zoekende hoe ik die twee samen kon brengen. Spelenderwijs was het antwoord! Het was voor mij echt een eyeopener tijdens dit loopbaantraject hoe beiden samen kunnen komen. Dit traject gaf mij het zelfvertrouwen om mijn vaste baan op te zeggen en te starten als ondernemer.

Martine Dragt
“Zo erg is je huidige baan toch ook niet?”, zei ik tegen mezelf. Toch bleef het knagen. Totdat Bezieling in je loopbaan ineens voorbij kwam."

Ik deed al jaren hetzelfde werk. Maar het gaf me niet meer zoveel voldoening. Ik was mijn enthousiasme kwijtgeraakt. Ik had mijn baan al eens opgezegd, maar ging na een break toch weer werken in dezelfde functie. Want ik wist niet wat ik anders kon doen. “Zo erg is je huidige baan toch ook niet?”, zei ik tegen mezelf en : “Dit is bekend terrein en dit kun je!” Toch bleef het knagen. Totdat het traject ‘Bezieling in je loopbaan’ ineens voorbij kwam. Daar viel het kwartje.
Het traject bestond uit vijf dagen. Dag één leerde me waar ik nu sta. In dag twee vond ik mijn oorspronkelijke zelf. In dag drie ontdekte ik mijn talent. In dag vier lachte ik de weerstand weg. In dag vijf ging ik in mijn talent geloven. In andere woorden ik besefte dat ik ongelukkig was in mijn huidige job. Ik ontdekte weer het enthousiaste meisje in mij. In dat enthousiasme bleek ook mijn talent te schuilen en het bleek zo sterk dat er eigenlijk niets is dat me ervan weerhoudt het in te zetten. Ik kreeg het vertrouwen dat ik er ook daadwerkelijk iets mee kan.
De groepsdagen afgewisseld met gesprekken met een persoonlijke coach vormden een perfecte combinatie. Door de opdrachten en de interactie met elkaar heb ik ontzettend veel over mezelf geleerd. Daarnaast was het ook superleuk om dit met z’n allen te doen. Dat leverde vele mooie, ontroerende en bijzondere momenten op. Tussen de groepsdagen door was het heel fijn om even de persoonlijke aandacht te krijgen van mijn coach. Dat was de plek waar ik van alles kon ventileren en het even alleen om mij ging.
Van het niet-weten wat te kiezen uit dat grote scala aan mogelijkheden van wat ik kon gaan doen, heeft het doen van dit traject mij een richting gegeven. Dat voelde en voelt heerlijk, want daar kon ik op voortborduren. Zo heb ik gekeken waar en wanneer mijn enthousiasme naar boven kwam en waar het ook voor anderen zichtbaar was. Ik kwam tot de conclusie dat mijn werk, waarin ik hele dagen naar een computerscherm zit te staren, weinig mogelijkheden bood om dit talent in te zetten.
Door dit inzicht heb ik stappen ondernomen. Ik heb mijn baan opgezegd, ben ZZP-er geworden en gestart met een opleiding tot trainer. Ook heb ik me aangemeld om als vrijwilliger anderen te gaan begeleiden en coachen. Welke kant dit precies op gaat? Nog geen idee. Ik heb er het vertrouwen in dat dit allemaal wel ergens samen gaat vallen. Dat is ontzettend spannend allemaal, maar het voelt ontzettend goed. Ik krijg weer energie en belangrijker ik word er enthousiast van!

Marloes van der Werf
"Tijdens het traject voelde ik vaak een soort ‘druk’, want ik wist nog niet wat ik wilde met werk en vond ergens dat ik dat al wel moest weten."

Ik kwam binnen met een lach, en weer stralend weg…

Alle veranderingen beginnen bij bewustwording. Dus voor mij is de essentie van dit traject dat ik me bewust ben geworden hoe ik met mijzelf, andere en werk wil omgaan. Dat ik me bewust ben geworden van mijn krachten, weerstanden, processen en dat ik een grote stap heb gemaakt in mijn proces tot (zelf)acceptatie.
Er zijn dus een hoop dingen in gang gezet. Nieuwe wegen zijn aangelegd en dit heeft gezorgd voor een onomkeerbare verandering. Dit speelt zich vooral af op gevoelsniveau en er woorden aan geven lukt nog niet altijd. Maar dat je voelt in heel je lijf dat het borrelt en dat je weet vanuit vertrouwen dat er een moment komt dat het weer een beetje helderder wordt.
Wat voor mij heel waardevol is geweest was het onderzoek uit welk gezin je komt. Wat heb je meegekregen van je ouders wat wil je behouden en wat wil je bij hen laten. Dit heeft veel verhelderd in mijn relatie tot hen en anderen en de relatie tot mijzelf.

Tijdens het traject als het over werk ging voelde ik vaak een soort ‘druk’. Ik werd er heel onrustig van, want ik wist het nog niet hoe en wat ik wilde met werk. Ik vond ergens dat ik dat al wel moest weten. Op een gegeven moment heb ik dat los kunnen laten en zag ik dat ik die stap, die beweging naar werk gewoon nog niet kon maken en dat ik er op kon vertrouwen dat er vanzelf wel een moment komt. Ik kreeg meer rust in het nog niet hoeven weten, en realiseerde me dat gewoon gaandeweg dingen soms helder worden en ik eigenlijk altijd in dit soort processen wat tijd nodig heb.

De veranderingen die er dus op werkgebied zijn is dat ik dat wil doen wat mij energie geeft, licht, lucht, vrijheid en zingeving zijn belangrijke elementen die ik graag terug wil zien in mijn werk.
Mijn wens is om een opleiding te gaan doen in iets wat bij mij past en waardoor ik andere mogelijkheden krijg.

Hedwig Mulders
"Ik raad het velen aan dit traject binnen het ITIP te doen. Het geeft handen en voeten aan je verlangens."

Nieuwe baan of niet? In mijn traject bij het ITIP leerde ik beter naar mijn beslissingen kijken. Door te onderzoeken wat echt bij me past en niet te beslissen op basis van het beeld dat ik van mezelf gecreërd had.
De manier waarop ze je bij het ITIP persoonlijk (in de individuele sessies) en in de groep (bij de groepsdagen) helpen, heb ik ervaren als dapper, aanwezig, kundig, liefdevol en helder. Ik heb dat bij andere 'helpers' nog niet zo diepgaand ervaren. Ik leerde ook veel van de groep en ben een beetje van ze gaan houden zelfs! Ze weerspiegelen je en luisteren intens en zijn er steeds maar weer. Zo dichtbij.
Ik weet nu steeds beter hoe ik naar mijn doel toe wil bewegen: met behoud van en nieuwsgierigheid naar mezelf, en hoe ik dat ga doen in contact met anderen.
Ik raad het velen aan dit traject binnen het ITIP te doen. Het geeft handen en voeten aan je verlangens. Elke dag word ik herinnerd aan wat ik heb geleerd en wat ik bij mezelf en groepsgenoten zag.

Jaap Hoekstra
"Totaal onverwacht kreeg ik vorig jaar te horen dat ik per 1 januari zonder werk zou zijn. Na 25 jaar werken bij deze werkgever kwam dit hard aan. Toen moest ik gaan schakelen: wil ik dit nog wel doen?"

Totaal onverwacht kreeg ik vorig jaar te horen dat mijn werk naar het buitenland zou worden overgeheveld en dat ik daardoor per 1 januari zonder werk zou zijn.
Na 32 jaar werken – waarvan 25 jaar bij deze werkgever – kwam dit hard aan.
Ik moest toen gaan schakelen en begon mezelf af te vragen: wil ik dit werk nog wel doen?
Via Google kwam ik terecht bij een van de begeleiders van het ITIP. Wat me aansprak, bij hem en bij het ITIP waaraan hij verbonden is, was het heel persoonlijke. Het zoeken naar jezelf en naar wat je werkelijk wilt. Op zijn aanraden besloot ik deel te nemen aan het traject Bezieling in je loopbaan.

Ik heb geleerd om de wereld vanuit de ratio te benaderen, aan mijn gevoelsleven had ik nooit aandacht besteed. Ik zag op tegen de eerste dag van het traject. Ik had een vermoeden hoe het zou gaan lopen en ja hoor, het ging meteen van start met ‘rust in jezelf’. Een aantal mensen trok de schoenen al uit. Waar ben ik aan begonnen, dacht ik. Vervolgens kwam de gedachte: laat maar komen, ik wil immers een hoop dingen opgelost hebben aan het eind van dit traject. Ik heb alles op alles gezet om meer inzicht te krijgen in wie ik ben, wat ik eigenlijk voel en wat ik daarmee kan. Het heeft me moeite gekost, maar ik heb me opengesteld.

Aan het eind van de eerste dag realiseerde ik me, dit is heel is anders dan dat ik gewend ben: het levert meteen meer rust op in mezelf én het vertrouwen dat ik vanuit die rust de weg vind om mijn problemen op te lossen. Toen dacht ik: hier zit ik goed. Naarmate het traject vorderde, vond ik het steeds makkelijker om de dingen te zeggen die ik dacht. Waar ik de eerste dag als laatste mijn zegje deed, was ik de vierde dag een van de eersten. Het gaf me een gevoel van: kom maar op, ik weet wat ik wil, ik kan gewoon zeggen hoe ik erover denk. Dat was voor mij zo wonderbaarlijk. Ik stond soms versteld van wat ik zei, van dat ik wist wat ik wilde en wat ik het mooiste vond.

Mijn slotwoord tijdens de eindpresentatie was: “Leg de lat voor jezelf zo hoog, dat je er fluitend onderdoor kunt lopen.” Het moeten presteren werkt zo verlammend, dat zag ik ook bij andere deelnemers. Het brengt je in een positie dat je niet meer weet wat goed of slecht is. In het traject ben ik me er van bewust geworden dat er nog iets anders is dan die lat: mijn antenne voor signalen van buitenaf én vanuit mijzelf. Die geven me meer informatie over de richting die ik moet gaan. Dat ligt buiten het mij vertrouwde tastbare gebied. Ik zou het intuïtie noemen, het gevoel dat ik goed zit. Ik kijk er nog steeds met verwondering naar.

Tijdens het traject werd mij duidelijk dat ik kennis wil overdragen aan een jongere generatie. ‘Lesgeven of anderen helpen’ is de kern. Op dat moment kwam mijn werkgever met een voorstel om werk te gaan doen dat daar precies bij aansloot. Wonderbaarlijk. De toekomst bij mijn werkgever blijft onzeker, maar met die onzekerheid ga ik nu heel anders om. De chaos in mijn hoofd is weg. Ik heb de rust terug en vanuit die rust heb ik alles beter onder controle. Het traject heeft me vertrouwen gegeven. Ik ben het ITIP daar heel dankbaar voor.

Martin van Reeuwijk
"Samen reflecteren heeft me geholpen om mijn sterktes en zwaktes concreet te maken. De groepsdynamica gaf een extra dimensie die je niet hebt in individuele trajecten."

Ik zat in een onrustige periode in mijn werkleven. Onderwijsadviesbureau APS waar ik werkte, werd afgebouwd en hield op te bestaan. Voor mij was dat een moment van bezinning; wat kan ik, wat wil ik, waar liggen mijn ambities en kwaliteiten. In het traject Bezieling in je loopbaan kwamen deze vragen aan bod en heb ik onder begeleiding kunnen onderzoeken welke werkrichting ik verder zou kunnen gaan.

In een groep met gelijkgestemden met heel verschillende achtergronden, heb ik in een heel open en eerlijke setting kunnen graven in mezelf en anderen. Samen aan het werk en reflecteren heeft me geholpen om mijn sterktes en zwaktes te benoemen en concreet te maken. De groepsdynamica gaf een extra dimensie die je niet hebt in individuele trajecten. Het samen opdrachten doen, naar elkaar luisteren en elkaar feedback geven is voor mij een goede vorm gebleken om te leren over mezelf en van anderen.
Tussen de bijeenkomsten met de groep door was er individuele coaching. De persoonlijke coaching was een goede aanvulling op de groepssessies. Soms heel confronterend om patronen in mijn gedrag te ontdekken en te erkennen en eraan te gaan werken.
Om te groeien en te veranderen, moet je uiteindelijk zelf aan de bak. Er is geen recept voor succes of een volgende stap in je carrière. Dat wilde ik soms wel; vertel me wat ik moet doen, dan word ik gelukkig en kan ik weer door met leven en werk. Ik heb het heel waardevol gevonden om gesteund door een groep en door een persoonlijke coach op zoek te gaan naar wat ik kan en wil. Alleen lukte me dat niet.

Inmiddels is er volop beweging. Vanaf augustus ga ik halftijds als docent wiskunde beginnen en me halftijds met toetsen en examens bezighouden. Ook op de Antillen. Daarnaast doe ik los-vaste klussen, ik ben zo in het zzp-en gerold en dat is snel veel geworden.

Tijdens het traject Bezieling in je loopbaan heb ik geleerd dat ik me meer mag laten zien, er meer mag zijn. Zichtbaarder zijn. En dat dat een tweerichtingen-ding is. Als ik meer toelaat en me meer openstel doen anderen dat ook, en ben ik zichtbaarder. Daar ben ik me nog dagelijks steeds bewust van. Een andere verandering is het inzicht (en het daarbij behorende gedrag) dat ik niet (vooraf) alles hoef te weten. Ik mag "niet weten" en dat schept rust en ruimte, in het dagelijkse leven en werk.

Vincent van Hout
"Mijn belangrijkste les was om vooral dicht bij mezelf te blijven en mijn hart te volgen bij het maken van keuzes. Van werken mag je ook blij worden."

Met het vooruitzicht op ontslag van een baan waar ik zo'n kleine 30 jaar gewerkt had, werd het de hoogste tijd om me af te vragen wat ik nog kon gaan ondernemen. Voortgaan op de oude voet was geen optie meer. De goede ervaringen van mijn partner bij een soortgelijke organisatie als het ITIP, hebben mij mede doen besluiten om het traject Bezieling in je Loopbaan te doen. De omgang met veelal lotgenoten en inzet van de coaches hebben mij tot mijn kern gebracht en – belangrijker – mij weer zelfvertrouwen gegeven. Mijn belangrijkste les was om vooral dicht bij mezelf te blijven en mijn hart te volgen bij het maken van keuzes. Van werken mag je ook blij worden. Het traject en de coachgesprekken hebben een betere structuur in mijn leven gebracht. Ik ben op zoek gegaan naar passend vrijwilligerswerk en heb dit ook gevonden. Ik hoop die bezigheden om te kunnen zetten naar vast werk. Aandacht voor praktische zaken als het opstellen van een beheersbare week-/werkagenda is voor mij van grote waarde gebleken. Ik zou dit traject iedereen willen aanraden die een loopbaankeuze wil maken vanuit eigen betrokkenheid en passie.

Foke van Bentum
"Ik heb een andere werkkring gevonden én ben essentiële dingen te weten gekomen over mijn patronen."

Ik heb deelgenomen aan het traject omdat ik graag een andere werkomgeving wilde. Mijn loopbaan is niet bepaald een heldere overzichtelijke lijn en zit vol verrassingen. Ik wilde graag wat hulp bij mijn volgende stap, want ik wist niet goed waar te beginnen en wilde niet in het wilde weg solliciteren. Het sprak me aan dat het een traject is zowel in een groep als individuele sessies en dat het in totaal ongeveer 5 maanden duurde. Dat was ongeveer de termijn waarbinnen ik ander werk wilde. Omdat ik weet dat verandering bij mij niet vanuit mijn denken komt, heb ik nagevraagd of er genoeg lichaamswerk in het traject zat en dat was zo.
De essentie van wat ik geleerd heb, is dat een volgende stap een duidelijk besluit vereist van mijzelf dat ik echt een andere baan wil. Het bleek dat ik weliswaar dit traject had ingezet omdat ik iets anders wilde, maar het echte besluit kwam pas halverwege het traject. Wat ik ook heb geleerd is wat mijn wezenlijke kwaliteiten zijn. Met behulp van de oefeningen en opdrachten zag ik bovendien een overzichtelijke vervolgstap voor me waar ik die kwaliteiten kon inzetten. Vanaf toen ging het allemaal heel snel. Vóór de laatste groepsbijeenkomst werd ik aangenomen in een nieuwe functie. Ik werk er inmiddels een aantal maanden. Het werk dat ik doe past goed bij mijn kwaliteiten en de werkomgeving is heel fijn. Ik heb ’s avonds meer energie. Ik ben essentiële dingen te weten gekomen over mijn patronen, zodat ik de regie weer in handen heb. Ik heb beter zicht op mijn valkuilen en hoe ik de regie over mijn loopbaan kan houden.

Het traject is goed opgebouwd: het heeft een duidelijke structuur met bewezen resultaat. Toen ik me invoegde en me hieraan overgaf, kon ik de parels oprapen. Ik heb een andere werkkring gevonden én ben essentiële dingen te weten gekomen over mijn patronen, zodat ik geïnspireerd en autonomer mijn loopbaan vervolg.

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine