deelnemers over onze loopbaantrajecten

Marian Blom (54)
"Ik heb ervaren hoe fijn en verhelderend het is om uit de dagelijkse gang van zaken te stappen en echt tijd te investeren in de vragen waar je mee zit."

Toen ik in mijn werk behoefte begon te krijgen aan verandering, maar niet zo goed wist hoe, ben ik op zoek gegaan naar een traject dat mij verder kon helpen. Tijdens deze zoektocht sprak ik een collega die enthousiast is over het ITIP. Wat mij triggerde in zijn verhaal was het feit dat ze bij het ITIP geen standaard verhaal afdraaien, maar per individu kijken wat iemand nodig heeft. Maatwerk op de mens dus. Dit zette mij op het spoor van het traject Zin in je werk. De intake leverde een goed gesprek op, dus zo kwam ik zelf ook bij het ITIP terecht.

Aan het begin van het traject vond ik het spannend of ik in een groep voldoende aan mezelf toe zou komen. Ook wist ik toen nog niet zeker of dit traject me werkelijk zou gaan opleveren wat ik ervan hoopte. Inmiddels heb ik ervaren hoe fijn en verhelderend het is om uit de dagelijkse gang van zaken te stappen en echt tijd te investeren in de vragen waar je mee zit. Ik heb dit traject inmiddels dan ook aangeraden richting meerdere collega’s.

Zin in je werk heeft me geholpen rust te vinden in een zoektocht die mij in eerste instantie veel onrust gaf. Er is immers zoveel dat je zou kunnen doen, dat dit er ook toe kan leiden dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. Bepaalde dingen afstrepen en focus aanbrengen in mijn zoekveld heeft mij enorm opgelucht. Ik weet nu veel beter wat ik wel en niet wil qua werk.

Daarnaast heb ik gewoon ook veel plezier gehad bij het ITIP. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan over dingen waar ik warm voor loop en waar ik als kind al veel plezier in had. Ik vond het waardevol te horen hoe andere mensen naar mij kijken. Dit alles heeft gemaakt, dat ik in dit traject een aantal dingen heb teruggevonden die ik in de loop van de tijd toch een beetje kwijt was geraakt.

Wat ik ook heb meegenomen is de onderzoekende en speelse manier van kijken en werken van de begeleiders. In situaties waarin meningsverschillen spelen durf ik dat nu in te zetten. Door open en onderzoekend aanwezig te blijven i.p.v te verharden in tegengestelde meningen heb ik gemerkt dat je tegenstellingen kunt overstijgen. Het voorkomt ruzie, een slechte sfeer en soms leidt het tot een oplossing.

Kortom: reden genoeg om blij te zijn dat ik dit traject heb gevolgd!

Martijn Morren (43)
"Het was tijd om op de rem te trappen en langer en dieper stil te staan bij wie ik ben en wat ik zelf wil."

In de periode dat ik besloot weg te gaan bij mijn vorige werkgever bekeek ik de TED Talk van Emilie Wapnick over mensen die zich niet willen conformeren aan één bepaald beroep. Ik herkende me daar zó in, dat ik wist dat het tijd was om het roer om te gooien. Het roer omgooien was één ding, maar vervolgens kreeg ik het gevoel dat ik op een kruispunt stond met ontelbaar veel wegen. Welke weg wilde ik inslaan en waarom?

Het stellen van deze vraag bracht me via via in contact met een hele fijne ITIP begeleider. Zonder precies te weten wat we samen zouden gaan doen, was het voor mij direct helder, dat het mij ging helpen om een tijdje met hem op te trekken. Het feit dat deze begeleider niet bij mij om de hoek woonde was eigenlijk al les één. Ik kon dit niet ‘even’ in mijn drukke agenda proppen. Het was tijd om op de rem te trappen en langer en dieper stil te staan bij wie ik ben en wat ik zelf wil. Voor mij was dit de opmaat voor deelname aan Zin in je werk.

In het traject ben ik op zoek gegaan naar mijn intuïtie. Minder in mijn hoofd, meer voelen en ervaren. In mijn werk ben ik lang aangesproken op mijn blauwe kant, terwijl ik veel meer in mijn mars heb. Het ITIP heeft me geholpen aan te scherpen wat dat dan is en dat ook mee te nemen in mijn zoektocht.

Ik wilde een werkplek vinden waar ik het gevoel heb: ‘Hier hoor ik’. Die plek heb ik gevonden. In een hele andere branche dan waar ik voorheen werkzaam was, namelijk in het onderwijs. Ik wist ergens wel veel eerder dat het onderwijs bij me zou kunnen passen, maar het lef om vanuit een leidinggevende positie in het bedrijfsleven naar een rol als beginnend leraar te gaan en weer een opleiding te gaan volgen, ontbrak me. Nu ben ik iedere dag blij dat ik die stap genomen heb.

Bij het ITIP heb ik geleerd om dingen veel meer te relativeren. Het leven te nemen zoals het komt. Niet meer zo van tevoren proberen te bedenken hoe iets uit gaat pakken, want dat weet je toch niet. Ik ben ook een stuk opgeruimder geworden. Vroeger kon ik bijvoorbeeld nog wel eens blijven hangen in dingen waarvan ik zelf vond dat ik het niet goed had gedaan. Nu denk ik veel meer: “Ik heb geleerd dat dit niet werkt, wat gaaf dat ik het morgen anders kan doen”.

Ik ben hierdoor minder hard voor mezelf en ook minder bezig met wat anderen van me denken. Gelukkig maar, want op een school waar je continu een andere groep pubers voor je neus hebt en daarna nog een lerarenkamer binnenloopt is dat onbegonnen werk.

Tenslotte heb ik geleerd om geen lasten op mijn eigen schouders te nemen die daar niet horen. Ook dat maakt een groot verschil en niet alleen in werk!

Wieteke Meurs-Nachbahr (41)
"Ik heb mijn talenten en kwaliteiten jarenlang voor lief genomen, tot het moment dat ik ze niet meer zag. Nu zie ik weer waar mijn kracht zit."

Al jaren wist ik dat ik niet deed ‘wat ik later wilde worden’. Maar in mijn drukke baan voelde ik nooit de ruimte om te ontdekken wat het wel moest zijn. Uiteindelijk heb ik die ruimte gecreëerd door tijdelijk te stoppen met werken.

In eerste instantie ben ik zelf op onderzoek uitgegaan naar een nieuwe invulling van mijn werkende leven. Al snel merkte ik dat ik vooral terugviel op wat ik al kende. Ik was me ervan bewust dat er misschien nog wel dingen waren die ik nog niet had ontdekt over mezelf. Daar wilde ik begeleiding bij. Geen praktische begeleiding, maar begeleiding om dieper in mijzelf te duiken. Vanuit die behoefte heb ik me opgegeven voor het ITIP traject Zin in je werk.

Wat me direct aansprak was de combinatie van een één op één coach en groepswerk. De diversiteit van mensen en vraagstukken die tijdens de informatieavond van het ITIP naar boven kwam interesseerde me. Ik heb me in het begin nog wel even afgevraagd of het niet te zweverig zou zijn. Het spirituele moet voor mij echt hand in hand gaan met een nuchtere kijk op de wereld en een lichte inslag met humor. Dat blijkt gelukkig zo te zijn bij het ITIP.

De belangrijkste les die ik leerde, is dat ik mijn talenten en kwaliteiten jarenlang voor lief heb genomen, tot het moment dat ik ze niet meer zag. Nu zie ik weer waar mijn kracht zit. Ook heb ik de liefde voor schrijven die ik als kind had herontdekt, met als resultaat dat ik aan het uitzoeken ben hoe ik schrijven kan integreren in mijn werk. De groep heeft me geleerd dat iedereen tegen zijn eigen ongemak aanloopt en dat elke uitdaging er mag zijn. Van mijn coach leerde ik dat het kracht geeft om je worstelingen niet weg te moffelen, maar aan te gaan.

Ik weet van mezelf dat ik makkelijk in mijn hoofd kan blijven. Vroeger wilde ik bijvoorbeeld controle houden en elke stap die ik nam tot in detail uitdenken. Daardoor kwam ik regelmatig tot stilstand. Nu kan ik me veel beter overgeven aan onzekerheid en zet ik stappen zonder dat ik van te voren weet of iets gaat lukken. Ik voel het belang van in beweging blijven en dingen uitproberen. Zo kom ik juist tot iets nieuws!

 

 

Hans Schoonheim (52)
"Wat ik heel sterk vind aan dit traject, is de combinatie tussen leren in de groep en leren in één op één sessies met een eigen coach."

Toen ik bij het ITIP aan het traject ‘Zin in je werk’ begon, was ik teamleider op een middelbare school die in 11 jaar tijd van 40 naar 850 leerlingen is gegroeid. Dat was op zich een gaaf en uitdagend proces om met elkaar mee te maken, maar ik merkte ook dat ik mezelf steeds vaker vragen stelde als: Is het onderwijs voor mij de juiste plek? Kan ik hier nog verder groeien? Blijf ik dit leuk vinden? Wat gebeurt er als ik een andere plek ga zoeken?

Tijdens de zoektocht die op deze vragen volgde, merkte ik dat ik het helemaal nog niet zo makkelijk vond om een passende andere plek te vinden. Een goede studievriend van me raadde me toen aan om deel te nemen aan ‘Zin in je werk’. In het begin had ik wat twijfels over wat dit traject me nou precies zou opleveren en in wat voor groep ik terecht zou komen, maar door de veilige setting die bij het ITIP gecreëerd wordt verdwenen die twijfels eigenlijk al op de eerste dag.

Wat ik heel sterk vind aan dit traject, is de combinatie tussen leren in de groep en leren in één op één sessies met een eigen coach. In de groep leer je van elkaars proces en met mijn coach kon ik reflecteren op wat er met mij in de groep gebeurde en tevens tot concrete antwoorden komen op mijn eigen vragen. Dit heeft mij rust en vertrouwen opgeleverd.

Ook heb ik op een diep niveau gevoeld waarom ik in het onderwijs helemaal op mijn plek ben. Mijn eigen middelbare school periode was voor mij namelijk niet makkelijk, maar de school waarop ik zat wist me het vertrouwen te geven dat ik nodig had. Vanuit deze persoonlijke ervaring bestaat er voor mij dus niets mooiers dan zorgen dat middelbare scholieren krijgen wat ze nodig hebben om verder te kunnen groeien.

In dit licht bezien is het natuurlijk extra bijzonder dat ik, mede dankzij het traject bij het ITIP, uiteindelijk op mijn eigen vroegere middelbare school de nieuwe functie heb gevonden waar ik naar zocht!

Lees meer over de leergang Zin in je werk.

Barteld Oppers (45)
"Ik ben mijn oude functie met een nieuwe functie gaan combineren en dat heeft ervoor gezorgd dat ik dingen niet meer op de automatische piloot doe."

Toen ik merkte dat ik op mijn werk dingen op de automatische piloot aan het doen was, kreeg ik behoefte aan verandering. Via de website van het ITIP stuitte ik vervolgens op het traject 'Zin in je werk'. Wat me direct aansprak, was het feit dat het ITIP de mens in zijn geheel beziet. Daarnaast werd ik enthousiast van het feit dat dit traject actief dingen doen combineert met lichaamswerk. Ik geloof zelf namelijk heel erg in de beweging ‘uit het hoofd en in het lichaam’.

Ik kan van mezelf behoorlijk goed ‘zweven’, dus ik had vooral behoefte aan een stuk ‘down to earth’ hulp bij het concreet maken van wat ik als mijn missie ervaar. In mijn werk heeft dit inmiddels concreet vorm gekregen, doordat ik mijn oude functie met een nieuwe functie ben gaan combineren. Deze dubbelfunctie bevalt me heel goed en heeft ervoor gezorgd dat ik de dingen niet meer op de automatische piloot doe.

Wat ik zo krachtig vind aan de begeleiders van het ITIP, is dat ze de weg die je tijdens het traject aflegt op een hele betrokken manier faciliteren, maar het lopen volledig aan jou overlaten. Thema’s die van jou zijn blijven ook van jou en worden niet van je overgenomen. Dit heeft mij kracht en vertrouwen in mijn eigen kunnen opgeleverd.

Toen ik begon met werken was ik vooral gericht op posities. Nu loop ik veel meer warm voor het vervullen van een rol die past bij wat ik als mens te bieden heb. Dit traject heeft me geholpen om zicht te krijgen op kwaliteiten die specifiek bij mij horen en die zet ik nu dus ook veel bewuster in. Het grappige is, dat de interactie tussen mij en mijn collega’s hierdoor heel anders verloopt. Collega’s vertrouwen me veel meer toe en ik krijg ook wel eens terug dat ik dwars door mensen heen kijk. Vroeger waren dit dingen die ik heel graag wilde bereiken in een gesprek, maar nu gebeurt het gewoon. In plaats van allerlei dingen te willen bereiken zorg ik nu eigenlijk vooral dat ik met mijn volle aandacht aanwezig ben. Ik doe dus minder, maar bereik veel meer en dat geeft een hoop nieuwe energie!

Ik zou dit traject aanbevelen aan mensen die zich realiseren dat werk meer is dan een carrière en die willen ontdekken wat hun roeping is.

Lees meer over de leergang Zin in je werk.

Nicolien de Clercq (39)
"Ik ga uit van mijn eigen talenten en spiegel me niet meer zo aan anderen."

De keuze om arts te worden komt bij mij voort uit idealisme: Ik wil met mijn volle aandacht ernstig zieke mensen helpen.

Gedurende de opleiding tot medisch specialist verschoof dit idealisme echter naar de achtergrond. Ik conformeerde me aan collega’s, wilde het graag goed doen, focuste meer op de talenten van anderen dan op mijn eigen talenten en functioneerde daardoor niet vanuit mijn eigen kracht. Dit maakte, dat ik mijn werk steeds meer als een soort ratrace ging ervaren waarin ik continu door allerlei hoepels heen moest springen.

Toen ik merkte dat ik daar op leeg begon te lopen, koos ik voor het traject 'Zin in Werk' bij het ITIP. In het begin was ik wat bezorgd dat deelname aan dit traject mijn workload alleen nog maar verder zou vergroten, maar in de praktijk bleek juist dat ruimte scheppen voor jezelf ook ruimte oplevert.

Tijdens het traject heb ik meer contact kunnen maken met wat ik echt belangrijk vind in mijn leven en mijn werk. Dit heeft me geleerd in verbinding te blijven met wat ik zelf wil en kan. Ik heb meer zicht op en vertrouwen in mijn eigen talenten gekregen, waardoor ik me niet meer zo spiegel aan wat anderen goed kunnen. Ik ga uit van mijn eigen talenten en zeg ook vaker nee. Hierdoor kan ik krachtiger en met aandacht aanwezig blijven.

Omdat ik zelf zo heb ervaren wat conformeren op de lange termijn met je kan doen, heb ik meer bewustzijn gekregen op de momenten dat ik me aanpas. Grappig genoeg zie ik dit nu ook scherper bij anderen. Op zulke momenten stimuleer ik iemand om zich juist wél uit te spreken. Ook dat levert nieuwe energie op.

Binnenkort rond ik, na twintig jaar, mijn opleiding tot medisch specialist af. Daarna ga ik met mijn gezin op wereldreis. Ben heel benieuwd wat er daarna allemaal gaat gebeuren, maar het zou zo maar kunnen dat ik dan nog een keer bij het ITIP aanklop!

Lees meer over de leergang Zin in je werk.

Carlijn Wentink-Kroon (34)
"Ik wilde ontspannen in mijn werk leren staan. Met plezier naar mijn werk gaan en niet alleen hard sjouwen."

Ik had mijn baan bij de jongerenorganisatie opgezegd. Ik zat niet lekker op mijn plek en was eigenlijk overspannen. Binnen die baan had ik geen ruimte om iets anders te doen. Een collega had me eerder al eens het ITIP aangeraden. Maar ik had er op dat moment absoluut geen ruimte voor in mijn hoofd. En toen kwam het weer bij me op toen ik mijn baan opzei. Dit traject leek me een goede manier om een pas op de plaats te maken en te vertragen. En de neiging te onderdrukken meteen weer in een vergelijkbare functie te stappen. Ik dacht dan sta ik over twee jaar weer op hetzelfde punt.

Je wordt in dit traject met jezelf geconfronteerd, je gaat echt met jezelf aan de slag. Dat moet je wel willen anders gebeurt er ook niks. Het traject kijkt breder dan alleen werk, dat sprak me aan. Ik wilde echt herijken en kijken naar wie ik ben en welke plek werk in mijn leven moet krijgen. Een bekend patroon is dat ik me vol overgave ergens instort en dan opbrand. En dan ben ik weer toe aan iets nieuws. Ik wilde ontspannen in mijn werk leren staan. Met plezier naar mijn werk gaan en niet alleen hard sjouwen.

Mede ingegeven door dit traject ben ik parallel aan een illustratie opleiding begonnen. Dat heb ik 3 maanden gedaan. En ik ben nu de eerste stappen aan het zetten om mijn eigen onderneming als illustrator op te zetten. Om daar mijn werk van te maken. Ik ben druk met mijn website en portfolio bezig en ga over een paar maanden een vervolgopleiding doen. De ene dag denk ik: ‘Ja ik ga het doen!’ En de andere dag: ‘Hoezo denk ik dat dit haalbaar is?!’ Daar zit ik nu middenin. Het traject heeft me de ruimte gegeven om deze wensen serieus te nemen en ook echt te gaan doen. Ik heb nu een tussenweg bedacht dat ik twee dagen in de week in loondienst werk en de rest van de tijd voor mezelf opstart. Dan heb ik de tijd en ruimte om te ontwikkelen. Er is ook nog een droom om mensen te gaan begeleiden, vooral jongeren. Maar nu eerst dit. Stap voor stap.

Lees meer over de leergang Zin in je werk.

Femke Beumer (36)
“Bij het kennismakingsgesprek voelde ik meteen dit past bij mij. Het ging niet alleen over werk, maar over de hele mens.”

Mijn man en ik verhuisden na twaalf jaar met onze baby van Brussel terug naar Nederland en ik merkte dat ik moeite had om weer in het Hollandse te aarden. Ik had zonder plan mijn baan opgezegd omdat ik voelde dat het niet meer het juiste pad was. Dat was voor mij een atypische keuze, omdat ik eerder juist op zoek was naar zekerheid.

Voor ik met dit traject begon was ik eigenlijk op zoek naar een opleiding of bijscholing vanuit een behoefte om concreet te weten wat ik dan zou worden. Daarbij keek ik vooral snel naar de vorm. Toen hoorde ik via een bekende over het ITIP, dat het haar zoveel had gebracht. Bij het kennismakingsgesprek voelde ik meteen dit past bij mij. Het was zo’n ander taalgebruik, het ging niet alleen over werk, maar over de hele mens.

Het traject heeft me echt meer verdieping in mijzelf gebracht. Ik sta nu ook af en toe even stil tijdens het hollen om contact met mijn eigen basis te leggen. Ik heb ook ontdekt hoe ik meer open om kan gaan met dingen die lastig of pijnlijk zijn, ze niet te laten sudderen. Juist door ze aan te pakken ontstaat er nieuwe ruimte en zelfvertrouwen.

Ik zit in een grote levensles van loskomen van de bevestiging en goedkeuring van anderen. En ik ben nu net de eerste stappen aan het zetten voor mijn eigen onderneming. Een centrum voor training en advies, dagvoorzitterschap, alles op en rond een podium. Het is echt mijn wens om mijn eigen koers te volgen en zo weer anderen te inspireren.

Lees meer over de leergang Zin in je werk.

Sanna van Elsendoorn
“Dit traject gaf mij het zelfvertrouwen om mijn vaste baan op te zeggen en te starten als ondernemer.”

Ik twijfelde van te voren om te starten met het traject. Ik had al het een en ander gedaan in zelfontwikkeling en ik werk zelf ook in dit veld. Maar ik werd bijna 42 en ik stelde mijzelf de vraag: hoe wil ik later terugkijken op mijn carrière? Ik voelde ondanks mijn baan met veel eigen verantwoordelijkheid een hang naar een andere vorm van zelfstandigheid. Maar de stap naar ondernemerschap durfde ik nooit te zetten. Door de nieuwe inzichten die ik tijdens het traject opdeed, werd het mij ineens heel duidelijk. Ik worstelde met de zakelijke Sanna en ‘de blote voeten’ Sanna. Ik was zoekende hoe ik die twee samen kon brengen. Spelenderwijs was het antwoord! Het was voor mij echt een eyeopener tijdens dit loopbaantraject hoe beiden samen kunnen komen. Dit traject gaf mij het zelfvertrouwen om mijn vaste baan op te zeggen en te starten als ondernemer.

Lees meer over de leergang Zin in je werk.

Martine Dragt
“Zo erg is je huidige baan toch ook niet?”, zei ik tegen mezelf. Toch bleef het knagen. Totdat Bezieling in je loopbaan ineens voorbij kwam."

Ik deed al jaren hetzelfde werk. Maar het gaf me niet meer zoveel voldoening. Ik was mijn enthousiasme kwijtgeraakt. Ik had mijn baan al eens opgezegd, maar ging na een break toch weer werken in dezelfde functie. Want ik wist niet wat ik anders kon doen. “Zo erg is je huidige baan toch ook niet?”, zei ik tegen mezelf en : “Dit is bekend terrein en dit kun je!” Toch bleef het knagen. Totdat het traject ‘Bezieling in je loopbaan’ ineens voorbij kwam. Daar viel het kwartje.
Het traject bestond uit vijf dagen. Dag één leerde me waar ik nu sta. In dag twee vond ik mijn oorspronkelijke zelf. In dag drie ontdekte ik mijn talent. In dag vier lachte ik de weerstand weg. In dag vijf ging ik in mijn talent geloven. In andere woorden ik besefte dat ik ongelukkig was in mijn huidige job. Ik ontdekte weer het enthousiaste meisje in mij. In dat enthousiasme bleek ook mijn talent te schuilen en het bleek zo sterk dat er eigenlijk niets is dat me ervan weerhoudt het in te zetten. Ik kreeg het vertrouwen dat ik er ook daadwerkelijk iets mee kan.
De groepsdagen afgewisseld met gesprekken met een persoonlijke coach vormden een perfecte combinatie. Door de opdrachten en de interactie met elkaar heb ik ontzettend veel over mezelf geleerd. Daarnaast was het ook superleuk om dit met z’n allen te doen. Dat leverde vele mooie, ontroerende en bijzondere momenten op. Tussen de groepsdagen door was het heel fijn om even de persoonlijke aandacht te krijgen van mijn coach. Dat was de plek waar ik van alles kon ventileren en het even alleen om mij ging.
Van het niet-weten wat te kiezen uit dat grote scala aan mogelijkheden van wat ik kon gaan doen, heeft het doen van dit traject mij een richting gegeven. Dat voelde en voelt heerlijk, want daar kon ik op voortborduren. Zo heb ik gekeken waar en wanneer mijn enthousiasme naar boven kwam en waar het ook voor anderen zichtbaar was. Ik kwam tot de conclusie dat mijn werk, waarin ik hele dagen naar een computerscherm zit te staren, weinig mogelijkheden bood om dit talent in te zetten.
Door dit inzicht heb ik stappen ondernomen. Ik heb mijn baan opgezegd, ben ZZP-er geworden en gestart met een opleiding tot trainer. Ook heb ik me aangemeld om als vrijwilliger anderen te gaan begeleiden en coachen. Welke kant dit precies op gaat? Nog geen idee. Ik heb er het vertrouwen in dat dit allemaal wel ergens samen gaat vallen. Dat is ontzettend spannend allemaal, maar het voelt ontzettend goed. Ik krijg weer energie en belangrijker ik word er enthousiast van!

Lees meer over de leergang Zin in je werk.

Marloes van der Werf
"Tijdens het traject voelde ik vaak een soort ‘druk’, want ik wist nog niet wat ik wilde met werk en vond ergens dat ik dat al wel moest weten."

Ik kwam binnen met een lach, en weer stralend weg…

Alle veranderingen beginnen bij bewustwording. Dus voor mij is de essentie van dit traject dat ik me bewust ben geworden hoe ik met mijzelf, andere en werk wil omgaan. Dat ik me bewust ben geworden van mijn krachten, weerstanden, processen en dat ik een grote stap heb gemaakt in mijn proces tot (zelf)acceptatie.
Er zijn dus een hoop dingen in gang gezet. Nieuwe wegen zijn aangelegd en dit heeft gezorgd voor een onomkeerbare verandering. Dit speelt zich vooral af op gevoelsniveau en er woorden aan geven lukt nog niet altijd. Maar dat je voelt in heel je lijf dat het borrelt en dat je weet vanuit vertrouwen dat er een moment komt dat het weer een beetje helderder wordt.
Wat voor mij heel waardevol is geweest was het onderzoek uit welk gezin je komt. Wat heb je meegekregen van je ouders wat wil je behouden en wat wil je bij hen laten. Dit heeft veel verhelderd in mijn relatie tot hen en anderen en de relatie tot mijzelf.

Tijdens het traject als het over werk ging voelde ik vaak een soort ‘druk’. Ik werd er heel onrustig van, want ik wist het nog niet hoe en wat ik wilde met werk. Ik vond ergens dat ik dat al wel moest weten. Op een gegeven moment heb ik dat los kunnen laten en zag ik dat ik die stap, die beweging naar werk gewoon nog niet kon maken en dat ik er op kon vertrouwen dat er vanzelf wel een moment komt. Ik kreeg meer rust in het nog niet hoeven weten, en realiseerde me dat gewoon gaandeweg dingen soms helder worden en ik eigenlijk altijd in dit soort processen wat tijd nodig heb.

De veranderingen die er dus op werkgebied zijn is dat ik dat wil doen wat mij energie geeft, licht, lucht, vrijheid en zingeving zijn belangrijke elementen die ik graag terug wil zien in mijn werk.
Mijn wens is om een opleiding te gaan doen in iets wat bij mij past en waardoor ik andere mogelijkheden krijg.

Lees meer over de leergang Zin in je werk.

Hedwig Mulders
"Ik raad het velen aan dit traject binnen het ITIP te doen. Het geeft handen en voeten aan je verlangens."

Nieuwe baan of niet? In mijn traject bij het ITIP leerde ik beter naar mijn beslissingen kijken. Door te onderzoeken wat echt bij me past en niet te beslissen op basis van het beeld dat ik van mezelf gecreërd had.
De manier waarop ze je bij het ITIP persoonlijk (in de individuele sessies) en in de groep (bij de groepsdagen) helpen, heb ik ervaren als dapper, aanwezig, kundig, liefdevol en helder. Ik heb dat bij andere 'helpers' nog niet zo diepgaand ervaren. Ik leerde ook veel van de groep en ben een beetje van ze gaan houden zelfs! Ze weerspiegelen je en luisteren intens en zijn er steeds maar weer. Zo dichtbij.
Ik weet nu steeds beter hoe ik naar mijn doel toe wil bewegen: met behoud van en nieuwsgierigheid naar mezelf, en hoe ik dat ga doen in contact met anderen.
Ik raad het velen aan dit traject binnen het ITIP te doen. Het geeft handen en voeten aan je verlangens. Elke dag word ik herinnerd aan wat ik heb geleerd en wat ik bij mezelf en groepsgenoten zag.

Lees meer over de leergang Zin in je werk.

Jaap Hoekstra
"Totaal onverwacht kreeg ik vorig jaar te horen dat ik per 1 januari zonder werk zou zijn. Na 25 jaar werken bij deze werkgever kwam dit hard aan. Toen moest ik gaan schakelen: wil ik dit nog wel doen?"

Totaal onverwacht kreeg ik vorig jaar te horen dat mijn werk naar het buitenland zou worden overgeheveld en dat ik daardoor per 1 januari zonder werk zou zijn.
Na 32 jaar werken – waarvan 25 jaar bij deze werkgever – kwam dit hard aan.
Ik moest toen gaan schakelen en begon mezelf af te vragen: wil ik dit werk nog wel doen?
Via Google kwam ik terecht bij een van de begeleiders van het ITIP. Wat me aansprak, bij hem en bij het ITIP waaraan hij verbonden is, was het heel persoonlijke. Het zoeken naar jezelf en naar wat je werkelijk wilt. Op zijn aanraden besloot ik deel te nemen aan het traject Bezieling in je loopbaan.

Ik heb geleerd om de wereld vanuit de ratio te benaderen, aan mijn gevoelsleven had ik nooit aandacht besteed. Ik zag op tegen de eerste dag van het traject. Ik had een vermoeden hoe het zou gaan lopen en ja hoor, het ging meteen van start met ‘rust in jezelf’. Een aantal mensen trok de schoenen al uit. Waar ben ik aan begonnen, dacht ik. Vervolgens kwam de gedachte: laat maar komen, ik wil immers een hoop dingen opgelost hebben aan het eind van dit traject. Ik heb alles op alles gezet om meer inzicht te krijgen in wie ik ben, wat ik eigenlijk voel en wat ik daarmee kan. Het heeft me moeite gekost, maar ik heb me opengesteld.

Aan het eind van de eerste dag realiseerde ik me, dit is heel is anders dan dat ik gewend ben: het levert meteen meer rust op in mezelf én het vertrouwen dat ik vanuit die rust de weg vind om mijn problemen op te lossen. Toen dacht ik: hier zit ik goed. Naarmate het traject vorderde, vond ik het steeds makkelijker om de dingen te zeggen die ik dacht. Waar ik de eerste dag als laatste mijn zegje deed, was ik de vierde dag een van de eersten. Het gaf me een gevoel van: kom maar op, ik weet wat ik wil, ik kan gewoon zeggen hoe ik erover denk. Dat was voor mij zo wonderbaarlijk. Ik stond soms versteld van wat ik zei, van dat ik wist wat ik wilde en wat ik het mooiste vond.

Mijn slotwoord tijdens de eindpresentatie was: “Leg de lat voor jezelf zo hoog, dat je er fluitend onderdoor kunt lopen.” Het moeten presteren werkt zo verlammend, dat zag ik ook bij andere deelnemers. Het brengt je in een positie dat je niet meer weet wat goed of slecht is. In het traject ben ik me er van bewust geworden dat er nog iets anders is dan die lat: mijn antenne voor signalen van buitenaf én vanuit mijzelf. Die geven me meer informatie over de richting die ik moet gaan. Dat ligt buiten het mij vertrouwde tastbare gebied. Ik zou het intuïtie noemen, het gevoel dat ik goed zit. Ik kijk er nog steeds met verwondering naar.

Tijdens het traject werd mij duidelijk dat ik kennis wil overdragen aan een jongere generatie. ‘Lesgeven of anderen helpen’ is de kern. Op dat moment kwam mijn werkgever met een voorstel om werk te gaan doen dat daar precies bij aansloot. Wonderbaarlijk. De toekomst bij mijn werkgever blijft onzeker, maar met die onzekerheid ga ik nu heel anders om. De chaos in mijn hoofd is weg. Ik heb de rust terug en vanuit die rust heb ik alles beter onder controle. Het traject heeft me vertrouwen gegeven. Ik ben het ITIP daar heel dankbaar voor.

Lees meer over de leergang Zin in je werk.

Martin van Reeuwijk
"Samen reflecteren heeft me geholpen om mijn sterktes en zwaktes concreet te maken. De groepsdynamica gaf een extra dimensie die je niet hebt in individuele trajecten."

Ik zat in een onrustige periode in mijn werkleven. Onderwijsadviesbureau APS waar ik werkte, werd afgebouwd en hield op te bestaan. Voor mij was dat een moment van bezinning; wat kan ik, wat wil ik, waar liggen mijn ambities en kwaliteiten. In het traject Bezieling in je loopbaan kwamen deze vragen aan bod en heb ik onder begeleiding kunnen onderzoeken welke werkrichting ik verder zou kunnen gaan.

In een groep met gelijkgestemden met heel verschillende achtergronden, heb ik in een heel open en eerlijke setting kunnen graven in mezelf en anderen. Samen aan het werk en reflecteren heeft me geholpen om mijn sterktes en zwaktes te benoemen en concreet te maken. De groepsdynamica gaf een extra dimensie die je niet hebt in individuele trajecten. Het samen opdrachten doen, naar elkaar luisteren en elkaar feedback geven is voor mij een goede vorm gebleken om te leren over mezelf en van anderen.
Tussen de bijeenkomsten met de groep door was er individuele coaching. De persoonlijke coaching was een goede aanvulling op de groepssessies. Soms heel confronterend om patronen in mijn gedrag te ontdekken en te erkennen en eraan te gaan werken.
Om te groeien en te veranderen, moet je uiteindelijk zelf aan de bak. Er is geen recept voor succes of een volgende stap in je carrière. Dat wilde ik soms wel; vertel me wat ik moet doen, dan word ik gelukkig en kan ik weer door met leven en werk. Ik heb het heel waardevol gevonden om gesteund door een groep en door een persoonlijke coach op zoek te gaan naar wat ik kan en wil. Alleen lukte me dat niet.

Inmiddels is er volop beweging. Vanaf augustus ga ik halftijds als docent wiskunde beginnen en me halftijds met toetsen en examens bezighouden. Ook op de Antillen. Daarnaast doe ik los-vaste klussen, ik ben zo in het zzp-en gerold en dat is snel veel geworden.

Tijdens het traject Bezieling in je loopbaan heb ik geleerd dat ik me meer mag laten zien, er meer mag zijn. Zichtbaarder zijn. En dat dat een tweerichtingen-ding is. Als ik meer toelaat en me meer openstel doen anderen dat ook, en ben ik zichtbaarder. Daar ben ik me nog dagelijks steeds bewust van. Een andere verandering is het inzicht (en het daarbij behorende gedrag) dat ik niet (vooraf) alles hoef te weten. Ik mag "niet weten" en dat schept rust en ruimte, in het dagelijkse leven en werk.

Lees meer over de leergang Zin in je werk.

Vincent van Hout
"Mijn belangrijkste les was om vooral dicht bij mezelf te blijven en mijn hart te volgen bij het maken van keuzes. Van werken mag je ook blij worden."

Met het vooruitzicht op ontslag van een baan waar ik zo'n kleine 30 jaar gewerkt had, werd het de hoogste tijd om me af te vragen wat ik nog kon gaan ondernemen. Voortgaan op de oude voet was geen optie meer. De goede ervaringen van mijn partner bij een soortgelijke organisatie als het ITIP, hebben mij mede doen besluiten om het traject Bezieling in je Loopbaan te doen. De omgang met veelal lotgenoten en inzet van de coaches hebben mij tot mijn kern gebracht en – belangrijker – mij weer zelfvertrouwen gegeven. Mijn belangrijkste les was om vooral dicht bij mezelf te blijven en mijn hart te volgen bij het maken van keuzes. Van werken mag je ook blij worden. Het traject en de coachgesprekken hebben een betere structuur in mijn leven gebracht. Ik ben op zoek gegaan naar passend vrijwilligerswerk en heb dit ook gevonden. Ik hoop die bezigheden om te kunnen zetten naar vast werk. Aandacht voor praktische zaken als het opstellen van een beheersbare week-/werkagenda is voor mij van grote waarde gebleken. Ik zou dit traject iedereen willen aanraden die een loopbaankeuze wil maken vanuit eigen betrokkenheid en passie.

Lees meer over de leergang Zin in je werk.

Foke van Bentum
"Ik heb een andere werkkring gevonden én ben essentiële dingen te weten gekomen over mijn patronen."

Ik heb deelgenomen aan het traject omdat ik graag een andere werkomgeving wilde. Mijn loopbaan is niet bepaald een heldere overzichtelijke lijn en zit vol verrassingen. Ik wilde graag wat hulp bij mijn volgende stap, want ik wist niet goed waar te beginnen en wilde niet in het wilde weg solliciteren. Het sprak me aan dat het een traject is zowel in een groep als individuele sessies en dat het in totaal ongeveer 5 maanden duurde. Dat was ongeveer de termijn waarbinnen ik ander werk wilde. Omdat ik weet dat verandering bij mij niet vanuit mijn denken komt, heb ik nagevraagd of er genoeg lichaamswerk in het traject zat en dat was zo.
De essentie van wat ik geleerd heb, is dat een volgende stap een duidelijk besluit vereist van mijzelf dat ik echt een andere baan wil. Het bleek dat ik weliswaar dit traject had ingezet omdat ik iets anders wilde, maar het echte besluit kwam pas halverwege het traject. Wat ik ook heb geleerd is wat mijn wezenlijke kwaliteiten zijn. Met behulp van de oefeningen en opdrachten zag ik bovendien een overzichtelijke vervolgstap voor me waar ik die kwaliteiten kon inzetten. Vanaf toen ging het allemaal heel snel. Vóór de laatste groepsbijeenkomst werd ik aangenomen in een nieuwe functie. Ik werk er inmiddels een aantal maanden. Het werk dat ik doe past goed bij mijn kwaliteiten en de werkomgeving is heel fijn. Ik heb ’s avonds meer energie. Ik ben essentiële dingen te weten gekomen over mijn patronen, zodat ik de regie weer in handen heb. Ik heb beter zicht op mijn valkuilen en hoe ik de regie over mijn loopbaan kan houden.

Het traject is goed opgebouwd: het heeft een duidelijke structuur met bewezen resultaat. Toen ik me invoegde en me hieraan overgaf, kon ik de parels oprapen. Ik heb een andere werkkring gevonden én ben essentiële dingen te weten gekomen over mijn patronen, zodat ik geïnspireerd en autonomer mijn loopbaan vervolg.

Lees meer over de leergang Zin in je werk.

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine