Boekentips voor de zomer‘Gaat u vooral met een goed boek naar bed, of in ieder geval met iemand die er een heeft gelezen.’
 - Gerbrand Bakker

Voor de liefhebber van boeken en lezen delen we hieronder onze tips voor deze zomer!

‘Verdriet is het ding met veren’ van Max Porter
Een mooi maar ook bizar boekje over verdriet en het verwerken ervan, door een vader en zijn twee zoons die geconfronteerd worden met de plotselinge dood van hun moeder en echtgenote. Er is een aparte rol weggelegd voor Kraai, een fabeldier, dat hen helpt, verwart en bij hen blijft tot ze hem niet meer nodig hebben.

‘Een Jihad van liefde’ van Mohamed El Bachiri
Aangrijpend pamflet geschreven door de Marokkaans Belgische El Bachari, die zijn vrouw en grote liefde verloor bij een aanslag in de metro van Brussel. Zeer persoonlijk en tegelijkertijd van een grote universele schoonheid en zeggingskracht die ons allen aangaat.

‘Veilig leren lezen’ van Ester Gerritsen
Verzameling korte columns van iemand die op unieke wijze het licht laat schijnen op de meest alledaagse ervaringen waar we doorgaans aan voorbij gaan. Ze maakt er pareltjes van, in klare originele taal.

‘1q84’ drieluik van Haruki Murakami
Een heel erg intrigerend boek, te gekke schrijfstijl, unieke personages. Nieuwste titel van hem: ‘De moord op Commendatore’ (deel 1 en 2)  

‘Portret van een man’ van Jens Christian Grøndahl
In dit boek blikt de hoofdpersoon terug op zijn leven aan de hand van de vrouwen die daarin een belangrijke en vormende rol hebben gespeeld. Als jonge man wordt hij zo aangegrepen door de dood van zijn moeder dat hij op zoek gaat naar meer betekenis in zijn leven. Mooie schrijfstijl, boeiende filosofische beschouwingen en leuk voor mij als vrouw om zo in de gedachtewereld van een man te worden opgenomen. Het einde vond ik minder sterk, maar de tocht erheen zeker de moeite waard.

‘Pier en Oceaan’ van Oek de Jong (deel 1 en 2)
De boeken gaan over Abel Roorda en zijn stugge moeder Dina, die worstelt met haar man en de tijdgeest (jaren ’50-’60) maar vooral volgen we Abel, een Friese jongen die naar Zeeland verhuist en daar zijn puberteit, eerste liefdes en worstelingen doormaakt. Door de stijl van de Jong word je meegetrokken in de eigenaardige geest van deze jongen, maar ook in het specifieke Zeelandse landschap. De strekdam, de zee, de zandplaat..tot in detail ervaar je de natuur en de personages in dit prachtige trage tweeluik. Ik bleef maar lezen, twee delen lang. Terwijl er weinig spannends gebeurt, blijft het boeien. Rauw, eerlijk en zo mooi geschreven.

‘Het einde van de eenzaamheid’ van Benedict Wells
Een prachtig boek over verlies, eenzaamheid en broer-zus relaties. Schone sterke taal die roert en raakt.

‘Dit boek redt je leven’ van A.M. Homes
Richard raakt na een heftige pijnaanval doordrongen van een diep besef: hij leidt een comfortabel maar leeg bestaan en wil iets betekenen voor de mensen om hem heen, die hij lange tijd heeft verwaarloosd: zijn ouders, zijn briljante broer, zijn ex-vrouw en zijn van hem vervreemde zoon. Een stoet van bonte personages trekt voorbij in dit pittige en origineel geschreven boek.
Ook ‘De dochter van de minnares’ waarin Homes het verhaal van haar adoptie en de absurde kennismaking met haar biologische ouders beschrijft, is een echte aanrader.

‘Hoogteverschillen’ van Julian Barnes
In dit korte boek vertelt de schrijver openhartig over het verlies van zijn geliefde vrouw, na dertig jaar huwelijk. Heel precies schrijft hij over de pijn en de rouw en over herinneringen en hoe we verhalen maken van onze levens. En dat ook nog eens mooi opgeschreven, verweven met een relaas over luchtballonnen.
Ook heel mooi van hem: ‘Alsof het voorbij is’

‘Mijn jaar met Salinger’ van Joanna Rakoff
Leuk inkijkje in het leven van een vrouw die een jaar bij het literaire agentschap van J.D. Salinger werkt (waarbij ik wel moet aantekenen dat Salinger een van mijn favoriete schrijvers is).

‘Dreams from my father’ van Barack Obama
Schitterende en persoonlijk zoektocht naar identiteit en verbondenheid, van een jongeman die later de eerste Afro-Amerikaanse president van de VS werd.

Bron: Blog Marthe van der Noordaa www.eenzuchtvanverlichting.com

Meer boekentips en leesinspiratie >E-mail adres wordt niet zichtbaar bij je reactie

Inschrijven blog

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine