Meditatie in het dagelijks bestaan – (Vrouw.nl)



Om verlichting te bereiken, hoef je niet te mediteren in een klooster. Marthe van der Noordaa gaat in op vijf alledaagse situaties waarin je het gevoel van een Zucht van verlichting kunt bereiken.

  1. Alle weekenden van je agenda staan volgepland met afspraken en verjaardagen. Eigenlijk verlang je naar rust, maar je wilt ook je verplichtingen nakomen.

Het is al veelzeggend dat we het weekend nodig hebben om tot rust te komen en dan ook nog dat ‘eiland’ van rust vol plannen. In ons drukke leven proberen we in onze agenda periodes leeg te maken en zo doende eilanden van rust te creëren, zoals het weekend en de vakantie. Time-outs waarbij we ons onttrekken aan het dagelijks bestaan.

Totale aanwezigheid biedt juist een manier om tot rust en ontspanning te komen te midden van de dagelijkse werkelijkheid. Dan kun je gaan ervaren dat het niet de activiteiten zijn die belasten, maar de manier waarop je in de activiteit staat. Als je daarin tot de juiste houding kan komen, vind je rust tijdens de activiteiten. Hoe je die houding kan vinden, daarover gaat een deel van mijn boek.

2. Je komt op je werk en je hebt vijfhonderd ongelezen mails in je inbox.

Bij vijfhonderd ongelezen mails is er waarschijnlijk wel sprake van achterstallig onderhoud. Maar los daarvan is het wel herkenbaar dat er vaak veel dingen op je afkomen tijdens het werk. Veel mensen zijn dan voornamelijk bezig met het ‘wegwerken’ van actiepunten. Dat is een toekomstgerichte manier van werken: ‘straks zal ik klaar zijn en komt er ruimte’. Maar dat gebeurt helaas niet, er blijft nieuw werk (en nieuwe mails) bij komen. Dan gaat het erom dat je helemaal aanwezig raakt in wat je doet. In tegenstelling tot je dwalende geest die van het een in het ander schiet en ondertussen alweer met het volgende bezig is. Als je je niet laat meevoeren of opjagen, en je bewust ontspant tijdens het werk, raak je helemaal aanwezig in wat je doet. Je creëert daarmee openingen van vrijheid, waarin je de versmalling van het almaar doorgaan opheft. Je concentreert je op wat recht voor je ligt en er vindt een natuurlijke selectie plaats van wat je in het hier en nu kunt doen.

3. Je ziet beelden van kinderen op televisie die ondervoed zijn. Als ze niet snel te eten krijgen, sterven ze. Maar je ziet elke dag ellende en je voelt je machteloos.

Hoofdstuk vier van mijn boek gaat over mededogen en daarin vertel ik hoe alles met elkaar verbonden is, dat er eigenlijk niets op zichzelf staat. De armoede in de wereld is onlosmakelijk verbonden met onze rijkdom. Zolang er kinderen sterven van de honger en armoede, zijn wij niet rijk. Maar de afgescheiden persoonlijkheid wil dat liever niet zien en wil het lijden op afstand houden, uit angst voor wat het losmaakt. Maar als je je niet afwendt en toelaat dat het je raakt, kom je als vanzelf tot mededogen. Uit

mededogen komt vaardig handelen voort; dan stopt het meeleven niet bij dat je geraakt wordt en je machteloos voelt, maar dan geef je jouw persoonlijke antwoord op hoe jij wenst te reageren op het lijden van anderen.

4. Je hebt een vriendin die dagelijks belt en eigenlijk heb je daar geen zin meer in.

In datzelfde hoofdstuk over mededogen staat ook een voorbeeld van een vrouw wiens zus haar iedere dag belt. Deze zus is manisch depressief en de vrouw durft niet te zeggen dat ze niet wil dat ze iedere dag belt, uit angst dat ze zichzelf misschien wat aan zou doen. Dus staat ze haar iedere dag te woord, geeft haar adviezen en hangt weer op. Dat gaat dagen zo door en de vrouw merkt dat het haar uitput. Pas als ze erachter komt dat mededogen niet hetzelfde is als medelijden, en dat het ook om vaardig handelen gaat, durft ze het patroon te doorbreken. Bij medelijden wordt de ander een slachtoffer en daarmee minder dan jij. Terwijl mededogen het onderscheid tussen jou en de ander juist opheft. De vrouw beseft dat ze niet de therapeute kan en wil zijn, maar gewoon haar zus.

5. Je bent aan het lijnen en hebt zo’n trek in chocola.

Ik geef nu een aantal jaren studiegroepen rond het thema ‘totale aanwezigheid’ en daar zit ook een deel in dat gaat over omgaan met begeertes. De deelnemers hebben een tijdje onderzoek gedaan naar het doorbreken van met name fysieke begeertes. Deze begeertes betreffen objecten of soorten voedsel die een dwangmatige aantrekkingskracht op je kunnen uitoefenen. Je moet en zal het hebben. Dat ‘grijpen’ kan betrekking hebben op eten, mooie spullen, kleding, schoenen, maar ook op televisie kijken of op een bepaalde tijd altijd een glas wijn willen etc. etc.

Tijdens het onderzoek hebben we geoefend met hoe je meester kunt worden over deze dwangmatige patronen (we hadden er allemaal wel een paar helaas!) Het was heel interessant om te zien wat voor wezenlijke behoeftes er onder vandaan kwamen. Een aantal van deze casussen heb ik opgenomen in het boek.

Kijk ook op haar weblog: www.eenzuchtvanverlichting.com

 




E-mail adres wordt niet zichtbaar bij je reactie

Inschrijven blog

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine