Interview KRO’s DromendokterDe Dromendokter is spannende tv om te maken. De mensen die meedoen en een droom in brengen, geven ons hun vertrouwen. Ze zeggen "ja" terwijl ze niet weten wat er uit de droom zal komen. Bij het voorgesprek komt dit ook ter sprake. Tegelijkertijd zijn wij ons bewust van onze verantwoordelijkheid om mensen veiligheid te bieden. Daar houden we voortdurend rekening mee, bij het voorgesprek, tijdens het opnemen en bij de montage. Wij willen integere televisie maken en dat is ons ook dit keer weer gelukt, vinden wij.

Marjon Beijer 
eindredacteur van KRO’s De Dromendokter

De vreugde in dit werk zit voor mij in het contact met mensen. Ik beschouw het als een voorrecht om getuige te mogen zijn van intieme en wezenlijke momenten in het leven van mensen. Ik wil met mijn programma’s iets uitdragen, iets maken waar mensen wat aan hebben. Door het maken van De Dromendokter staan dromen nu niet meer los van mijn dagelijks bestaan. Met deze manier van kijken naar dromen gaat een nieuwe wereld open. Voor anderen, maar ook voor mij persoonlijk. Hoe meer ik er mee bezig ben, hoe meer ik lijk te dromen. Mijn vriend en ik wisselen nu ‘s morgens vaak uit wat we gedroomd hebben. Het programma was ook spannend om te doen, omdat zowel het team als het onderwerp nieuw voor ons waren. We hebben Bas gekozen omdat hij een expert is op droomgebied en omdat hij de droomwereld op een concrete en heldere manier kan vertalen voor een groot publiek. Hij weet in duidelijke taal een droom te analyseren, zodat veel mensen er wat aan kunnen hebben. Met Anita Witzier hadden we ook nog nooit samen gewerkt. Zij is een echte vakvrouw, heel goed in haar werk. Met Anita verlopen alle filmdagen zoals je vooraf hoopt dat het zal gaan.

In samenspraak met Bas (Klinkhamer, red.), zochten we naar een manier om de personen die meededen aan het programma te beschermen, zorgvuldig met hen om te gaan. Energetisch werken met mensen op televisie bijvoorbeeld wilde Bas niet, dat werkt niet. Bas kreeg onderweg steeds meer vertrouwen, hij nam soms zelfs de regie over, dat was wel grappig. Ook in het werken met mensen merkte ik dat hij steeds vrijer werd. In de derde aflevering bijvoorbeeld, ging hij met een jonge vrouw echt terug ín de droom. Dat was voor ons allemaal indrukwekkend. Wat ik ook indrukwekkend vond was hoeveel resultaat een eenmalige sessie met Bas voor mensen heeft opgeleverd. Een aantal weken na de sessie gaan we terug naar de mensen die hun droom hebben voorgelegd. Opmerkelijk is dat echt iedereen er wat mee gedaan heeft. De Dromendokter is een dankbare productie om te maken. Het is echt nieuw om zo naar dromen te kijken, de samenwerking is bijzonder geweest en het heeft de mensen die meededen – en hopelijk ook de kijkers – veel goeds gebracht.

Mark van Geersaem
regisseur van KRO’s ‘De Dromendokter

De Dromendokter was een heel mooi programma om te maken. Ik houd van dit werk. Ik wil iets betekenen voor mensen, mensen verder helpen. Het is voor mij belangrijk dat het echt ergens over gaat. Dat je zoiets als de rijkdom van dromen kan overbrengen naar een groot publiek, dat vind ik prachtig, dat past bij mij.

Bij de screening van de dromendokter hadden we vijf kandidaten. We hebben Bas gekozen omdat hij inhoudelijk erg sterk is. Hij gaat in zijn werk uit van associaties die de dromer zelf maakt. Dit maakt zijn analyse persoonlijk en verrassend. Er gebeurt daardoor echt iets tussen Bas en de dromer omdat datgene wat hij zegt aansluit bij de belevingswereld van de dromer. Bas gaat dus uit van de dromer en niet van wat hij zelf wil vertellen. We hebben ons dienstbaar opgesteld, zodat het voor Bas en de dromer zo prettig mogelijk was. Bas kreeg alle ruimte om het zoveel mogelijk op zijn eigen manier te doen. Wij hebben de veiligheid die in de gesprekken ontstond, ook over willen brengen in de huiskamers. Het voelde goed en het was ook goed. Eerlijk en zonder trucs.

Er waren voor mij een aantal hoogtepunten in het maken van dit programma. Een ervan zit in aflevering 3, waarin een meisje een steeds terugkerende nachtmerrie in brengt. Ik was getroffen door het gesprek tussen haar en Bas. Het was zo wezenlijk wat daar gebeurde. Een ander hoogtepunt was de samenwerking met elkaar. Ik had er meteen een goed gevoel over en dat gevoel bleek in de praktijk te kloppen. Achteraf kunnen we zeggen dat het vertrouwen dat wij in elkaar hebben gesteld, terecht is geweest.
E-mail adres wordt niet zichtbaar bij je reactie

Inschrijven blog

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine