Een venster van hart tot hartdoor Mitzi Gras

Zeg me eens, hoe kun je weten?
Wat er echt in iemand omgaat?
Ik zit in stilte voor hem
En maak van geduld een ladder
Om langs naar boven te klimmen

Geduld is de sleutel tot succes.
En mochten er in zijn tegenwoordigheid
Woorden uit mijn hart stromen
Die uitstijgen boven dit rijk van vreugde en verdriet
Dan weet ik dat die ander ze mij gezonden heeft
Vanuit de diepten van een ziel
Die zo helder is als de ster die opgaat in Jemen

De stem van mijn hart
Komt van dat domein van voorspoed
Want er is een venster van hart tot hart.

Rumi.

Een aantal weken geleden gaf ik een verdiepingsblok over de karakterstructuren in het tweede jaar van Instrument voor hulp, een opleiding voor mensen die met mensen werken. Na afloop las ik bovenstaand gedicht van Rumi en dit trof mij omdat het zo de kern raakt van helperschap/begeleiderschap.

Vaak is er de oprechte wil en gedrevenheid om de ander te helpen, een buurvrouw, een collega met problemen, een cliënt die bij je komt voor begeleiding… We gaan meedenken, analyseren, confronteren en eventueel werkvormen inzetten.  Terwijl het stil worden, luisteren naar wat er in je hart opkomt, en erop vertrouwen dat er woorden je ingegeven worden, ook zo belangrijk zijn.

Het gaat dan meer om jezelf openstellen voor wat er binnenkomt. Soms is dat niets, en is er slechts het verhaal dat verteld wordt door de ander, of is er stilte. Soms komt er opeens een woord, een gebaar, een beweging. Schijnbaar uit het niets, en vaak niet logisch te verklaren. Dat te durven volgen, dat leren we de mensen in de Opleidingen van het Itip. Dan kan vakmanschap uitgroeien tot meesterschap.E-mail adres wordt niet zichtbaar bij je reactie


  1. floor loppersum op schreef:

    Wat een mooi gedicht! Je interpretatie mitzi, is heel herkenbaar. De natuurlijke spontane reactie van ons hart leren beluisteren was ook ik groot deels verleerd of in elk geval was ik daar niet meer zo op gericht. Jarenlange studies waarin het vooral ging over kennis vergaren en analyseren versterkten mijn ratio. De opleiding bij het Itip heeft er in belangrijke mate aan bijgedragen dat ik me weer bewust ben geworden van wat er in mij leeft, en hoe belangrijk het is daarnaar te luisteren, juist in het werken met mensen maar ook in het vinden van een bestemming in mijn leven. Dank je wel voor je mooie tekst.

Inschrijven blog

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine