Verleid door aandachtIn de liefde draait het om aandacht. Kan aandacht je verleiden? En wat brengt ‘onvoorwaardelijk geven’ in je relatie?

Verleid door aandacht

In de liefde draait het om aandacht. Een arm, een blik, een oprechte vraag, een gesprek, een aanraking, een wandeling samen. Wat het is, dat maakt niet uit, als er maar een moment van aandacht is. Dat is iets anders dan naast elkaar naar een scherm zitten kijken. 

Het klinkt bijna banaal, maar het is niet meer vanzelfsprekend dat we telefoons uitzetten als we samenzijn. Dat we ons niet laten storen. Dat we niet bezet zijn in ons hoofd, elders met onze gedachten, terwijl we in contact zijn. Voorbij de ik-fixatie. Dat we ruimte maken, al is het maar even, voor de ander. We willen allemaal graag gezien en gekend worden.

Hoe wezenlijk is aandacht? Voor wat je doet en voor wie je lief is? Aandacht wordt steeds schaarser. De waan van de dag probeert ons ieder moment te verleiden. Onze aandacht is een kostbaar goed geworden. We hebben maar een bepaalde portie van aandacht en voor we het weten geven we die weg aan dingen die vluchtig zijn, dwingend, of verslavend. Dat geeft een gevoel van ongenoegen. We raken uiteindelijk niet vervuld, maar vermoeid. Omdat onze aandacht niet verbonden is met de verlangens van onze kern: met de liefde!

Onvoorwaardelijk geven

Aandacht staat in verbinding met geven. In het boeddhisme wordt gezegd dat je het meeste geluk ervaart in de relatie als je onvoorwaardelijk geeft. Het onvoorwaardelijke is dat je ongeacht wat een ander doet, geeft, dus zonder iets terug te verwachten. In veel relaties is de liefde echter voorwaardelijk: dan geef je om iets terug te krijgen, of je wacht af wat de ander doet en zet dan pas zelf in. Dan heb je geen liefdesrelatie, maar een zakenrelatie. Vaak gebeurt het onbewust, dat we een soort lijstje bijhouden in ons hoofd en de balans opmaken.

De liefde is niet af te wegen. Het is veel meer en groter dan dat: het is een onuitputtelijke bron. Als je onvoorwaardelijk geeft, krijg je contact met die bron van liefde. Met de enorme rijkdom daarvan. Dan ervaar je dat er meer dan genoeg is! Het één versterkt het ander, en dan weet je echt niet meer wat van jou en wat van de ander kwam. Als je onvoorwaardelijk geeft, gaat het vanzelf stromen in je liefde. Je geeft vanuit vrijheid. Je wordt vrijgevig. Vrijgevig met aandacht….en we weten: aandacht verleidt!

 

Blog geschreven over passages uit het boek Een Schat aan Liefde en webartikel Ik zie jou van Marthe van der Noordaa, relatiecoach en begeleider bij ITIP, school voor leven en werk.
E-mail adres wordt niet zichtbaar bij je reactie

Inschrijven blog

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine