• 14.251 deelnemers gingen voor het ITIP
 • 35 jaar ervaring
 • Gecertificeerd vakopleider van coaches
 • CRKBO erkend
 • gemiddelde waardering 8,6

De ITIP Opleiding

Leren leven vanuit bezieling en vertrouwen

Leren leven vanuit bezieling en vertrouwen


Ieder mens heeft meer potentie dan hij geneigd is waar te maken. Je voelt dat er meer in je zit, een verlangen naar verdieping en vervulling. Maar je raakt dat ook weer kwijt, te midden van de intensiteit van je dagelijks leven. Hoe kun je richting geven aan het leven dat je echt wenst te leiden? De ITIP Opleiding biedt een route, om in contact te komen en te blijven met dit diepere verlangen.

Wie je ten diepste bent
De ITIP Opleiding is al ruim dertig jaar onze kernactiviteit. Het biedt een totale leerweg, gericht op persoonlijke ontwikkeling en toegepaste spiritualiteit. De opleiding inspireert en is een transformerende ervaring. Je leert met tegenslagen omgaan, een open blik houden en met compassie aangaan wat er speelt. Binnen de veilige omgeving die wij creëren ontwikkel je zelfkennis, daadkracht en vertrouwen om keuzes te maken die aansluiten bij wie jij ten diepste bent.

We werken met een bevlogen team en doen dit al 35 jaar. Jaarlijks doen er meer dan 550 mensen mee aan onze opleidingen. En voor het overgrote deel van onze deelnemers betekent 'Het ITIP’ een ommekeer in hun leven.

Wil je ook eens kennismaken met onze opleiding? Meld je dan aan voor onze vrijblijvende informatieavond!

Trajectinformatie per jaar

 • 5 blokken van 3 dagen
 • 5-daagse intensive
 • tussentijdse intervisie
 • rustgevend en verzorgd verblijf met overnachting
 • totale duur 3 jaar
Startdata
 • woensdag 9 oktober 2019
Prijs
€ 2.330,00
Verblijf
€ 2.085,00

Onze trajecten zijn vrijgesteld van btw

Inschrijven

Van overleven naar leven


Wat levert de opleiding je op?

 • Je leert je volle potentie kennen en inzetten. Je leert vrij kijken naar jouw defensiemechanismen en persoonlijke thematiek.
 • Je wordt minder afhankelijk van je omgeving en behoudt je vrijheid midden van de waan van de dag.
 • Je wacht niet af en gaat staan voor wat wezenlijk voor je is. Dit brengt een ommekeer teweeg: je gaat het leven leiden dat je werkelijk wenst.
 • Je doet psychologische kennis op en ontwikkelt verschillende vaardigheden. Je weet hoe je deze toe kunt passen in je werk en relaties, familie of gezin.
 • Wat ophoudt zijn knagende gevoelens als onrust, opbranden en overspanning.
 • Je gaat blijvend verdieping en richting geven aan je leven. Van overleven naar leven.

Je verdiept je levenswijsheid en mededogen en bent een inspiratiepunt voor je omgeving.

Ieder jaar krijg je

 • Intensive begeleiding in 5 blokken met een senior-begeleider en een vaste co-begeleider
 • Elk blok staat voor 3 dagen gefocust werken aan jouw ontwikkeling, inclusief avondprogramma
 • Een 5-daagse retraite, een ‘hoge drukpan’ waarin je dagelijks meerdere groeps- en persoonlijke sessies krijgt
 • Een vaste groep van 20-24 mede-deelnemers
 • Intervisie met groepsgenoten die in een vergelijkbaar proces zitten
 • Tussen de blokken huiswerkopdrachten zoals reflectievragen, een stuk tekst lezen of een online lezing
 • Prettig verblijf met verzorgde biologische maaltijden in Conferentiecentrum de Poort, prachtig gelegen in de bosrijke omgeving van het Rijk van Nijmegen

 

Kom naar onze informatieavond


Je bent van harte welkom!
 • Wo 5 juni 2019 in Amsterdam
 • 20:00 – 22:00 uur
Reserveer een plekje

De avond is open voor iedereen en kosteloos.

Persoonlijk advies over De ITIP Opleiding


Wil je samen bekijken of dit traject geschikt is voor jou? Vraag dan een vrijblijvend telefonisch advies aan.

Het gesprek is telefonisch en duurt ca. 10-15 minuten.

In welke situaties is de ITIP Opleiding iets voor jou?


 • Je hebt in andere trajecten kennis gemaakt met persoonlijke ontwikkeling en wil daar nu fundamentele stappen in maken
 • Je zoekt verdieping en bezieling
 • Je bent je bewust van je patronen, maar in je dagelijks leven verandert er niet echt iets
 • Je mist echt contact of verbinding met de mensen die belangrijk voor je zijn
 • Je baan of professie sluit niet helemaal aan bij wie je van nature bent
 • Je bent op zoek naar jouw spiritualiteit en hoe je dat in je leven wilt brengen

Ontwikkeling die beklijft
Gedurende 3 jaar word je op vaste momenten begeleid. Dat betekent dat je grondig zelfonderzoek leert doen en indrukwekkende ontdekkingen doet. Geen quick fix, wel diepte en oprechtheid. Wij volgen de rode draad van je ontwikkeling met aandacht en koppelen die steeds weer aan je terug. Je gaat concreet ervaren dat je in je dagelijks leven meer contact hebt met wat je wenst en wezenlijk voor je is. We begeleiden op een manier die ervoor zorgt dat je na deze 3 jaar keuzes kunt maken die helemaal bij je passen, en ons daar niet meer voor nodig hebt.

Een groepstraject versnelt en verdiept je proces
Ervaring leert dat zelfonderzoek sneller gaat als je het met anderen doet. De aanwezigheid van groepsgenoten helpt en ondersteunt je juist daar waar je alleen niet verder komt. Onze begeleiders zorgen dat er een veilige en verzorgde omgeving is waarin we met elkaar werken.

Kom naar onze informatieavond


Je bent van harte welkom!
 • Wo 5 juni 2019 in Amsterdam
 • 20:00 – 22:00 uur
Reserveer een plekje

De avond is open voor iedereen en kosteloos.

Persoonlijk advies over De ITIP Opleiding


Wil je samen bekijken of dit traject geschikt is voor jou? Vraag dan een vrijblijvend telefonisch advies aan.

Het gesprek is telefonisch en duurt ca. 10-15 minuten.

Leert je voluit leven


De opleiding rust op vier pijlers: zelfinzicht, kennis en vaardigheden, toepassing in je dagelijks bestaan en spiritualiteit. Het ontwikkelen van deze vier pijlers voedt de essentie, jouw ziel.

 • Zelfinzicht Je krijgt inzicht in je eigen functioneren en dat van anderen. We kijken naar je persoonlijke ontwikkeling vanuit jouw biografie en thematiek. Ieder mens is uniek en gaat een eigen weg: alleen jij kunt een persoonlijk antwoord geven op wat het leven je aanreikt.
 • Kennis en vaardigheden  Je doet (psychologische) kennis op en ontwikkelt vaardigheden als: contact maken en houden, non-verbale signalen herkennen, conflicten aangaan, onthechten, vertrouwen op intuïtie en je gevoelens uitdrukken.
 • Toepassing in je dagelijks leven Inzichten en ervaringen worden steeds vertaald naar je eigen leefwereld en de betekenis die je kunt hebben in je werk, relatie, familie en gezin.
 • Spiritualiteit zien wij als het bewustzijn dat je als mens deel uitmaakt van een groter geheel en dat jij daarin een eigen plek inneemt. We leren je vanuit wie je in essentie bent invulling te geven aan je leven. Je leert je zielskracht, je innerlijk weten, kennen. Zo word je een vrijer mens.

Werkvormen
We werken met een diversiteit aan vormen die recht doet aan de mens als geheel, van lichaam tot geest. Proceswerk en ervaringsgerichte oefeningen wisselen elkaar af. Lichaamswerk, het werken met dromen, het maken van opstellingen, visualisaties en tal van andere werkvormen worden daarbij ingezet. Via meditatie en stilte brengen we je in contact met het gebied in je leven waar de woorden ophouden en het mysterie begint. Wij putten regelmatig uit de grote Bronboeken van de verschillende wijsheidstradities.

Hoe ziet het eerste jaar eruit?

Blok 1: De weg van de mens (drie dagen)
De dynamiek tussen verlangen en weerstand, ziel en persoonlijkheid. Welke rol spelen de verschillende lagen van bewustzijn in jou? Welke patronen heb je opgebouwd gedurende je leven en hoe word je er vrijer van? Hoe breng je denken, voelen en handelen op één lijn?

Online lezing: Het belang van lichaamswerk
Theorie over de mens en zijn ontwikkeling. Uitleg over de historie en de functie van lichaamswerk. De principes van aandacht, groei en eenheid. De kern van onze manier van werken.

Blok 2: Lichaam en Geest (drie dagen)
Lichaamswerk als middel om de verbinding tussen lichaam en geest te herstellen. Welke onbewuste ervaringen en mogelijkheden liggen er in je lichaam opgeslagen? Je lichaam als spiegel van je verlangens en weerstanden. Impulsen durven volgen, expressie geven.

Blok 3: Ouders-gezin-karma (drie dagen)
De ouders waaruit en het gezin waarin je geboren bent stelt je voor opgaven en brengt geschenken met zich mee. Zicht op familiekarma en hoe dat in jou doorwerkt. Je toevertrouwen (oer-moederprincipe) en je laten leiden (oer-vaderprincipe). Licht op je verleden om er vrijer van te worden.

Online lezing: De sleutel in het donker
Vanuit oude verhalen, psychologische kaders en persoonlijke ervaring, onderzoeken we het algemeen menselijke gegeven van de schaduw, zowel op persoonlijk niveau, als op het niveau van organisaties en de samenleving als geheel.

Blok 4: Licht en schaduw (drie dagen)
Op verschillende manieren leer je kanten van jezelf kennen die je liever in de schaduw houdt. Het ervaren van de verborgen krachten en het plezier, die daarin te vinden zijn. Als weg om levenslustiger te worden en mededogender ten opzichte van jezelf en anderen.

Online lezing: Overgave en ommekeer
Een lezing ter voorbereiding op de intensive. Opbouw en werkwijze van de intensive. Hoe kom jij bij de diepere lagen van jezelf? De kracht van stilte en onvoorziene hulp.

De Intensive: Overgave en ommekeer (vijf dagen)
Vijf dagen waarbij je vanuit stilte en inkeer de diepte ingaat en jezelf leert kennen voorbij de patronen en gehechtheden. Overgave aan je innerlijk weten. Contact maken met je diepste verlangens en je verbinden met wat voor jou de levensbron is.

Blok 5: Spel tussen ziel en persoonlijkheid (drie dagen)
Het spel tussen je innerlijk weten en sub persoonlijkheden. Waar gaat het licht aan, hoe gaat het uit? Dienstbaar worden aan je essentie en wat dat van je vraagt. Kracht van rituelen ervaren. Afronding eerste jaar en vooruitblik tweede jaar.

Kom naar onze informatieavond


Je bent van harte welkom!
 • Wo 5 juni 2019 in Amsterdam
 • 20:00 – 22:00 uur
Reserveer een plekje

De avond is open voor iedereen en kosteloos.

De ITIP Opleiding 2019


Blok 1:
wo 9 oktober 10.30 uur – vr 11 oktober 16.00 uur De Poort, Groesbeek

Online lezing:

vanaf wo 13 november online beschikbaar

Blok 2:
do 28 november 14.00 uur – za 30 november 16.00 uur De Poort, Groesbeek

Blok 3:

do 16 januari 14.00 uur – za 18 januari 16.00 uur De Poort, Groesbeek

Online lezing:
vanaf 12 februari online beschikbaar

Blok 4:
wo 4 maart 14.00 uur – vr 6 maart 16.00 uur De Poort, Groesbeek

Online lezing:
vanaf wo 25 maart online beschikbaar

Intensive:
di 14 april 14.00 uur – za 18 april t/m lunch De Poort, Groesbeek

Blok 5:
do 11 juni 10.30 uur – za 13 juni 14.00 uur De Poort, Groesbeek

 • Opleidingskosten zijn € 2.330 voor particulieren en ZZP-ers en € 3.365 voor deelnemers die ITIP zakelijk vergoed krijgen. Het traject is vrijgesteld van BTW. Gespreide betaling is mogelijk (zie onze algemene voorwaarden op deze site).
 • Bij de prijs is een individueel intakegesprek inbegrepen.
 • Er zijn geen additionele kosten voor lesmateriaal, we bieden een optionele literatuurlijst aan ter ondersteuning van de opleiding (gemiddeld €90 - €110 per jaar).
 • Verblijfkosten bij ‘Conferentiecentrum De Poort’ zijn € 2.085 o.b.v. een 2-persoonskamer arrangement, inclusief overnachtingen en maaltijden.
 • We bieden voor deze opleiding een Kortingsarrangement van € 1.880 voor verblijf o.b.v. een 3-persoonskamer, inclusief overnachtingen en maaltijden.
 • Om medische redenen kan je een 1-persoonskamer aanvragen. Bij beschikbaarheid op de locatie kan dan een 1-persoonskamer toegezegd worden. De extra verblijfkosten betaal je ter plaatse, deze kosten komen niet op je factuur van het ITIP.
 • Mochten de kosten een drempel voor je zijn om deel te nemen, schroom dan niet om met ons kantoor te bellen of te mailen (0575 – 510 850, opleiding@itip.nl)
 • ITIP is officieel geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Deze kwaliteitsgarantie stelt ons vrij van het heffen van 21% BTW.

Onder voorbehoud van wijzigingen.

Kom naar onze informatieavond


Je bent van harte welkom!
 • Wo 5 juni 2019 in Amsterdam
 • 20:00 – 22:00 uur
Reserveer een plekje

De avond is open voor iedereen en kosteloos.

Persoonlijk advies over De ITIP Opleiding


Wil je samen bekijken of dit traject geschikt is voor jou? Vraag dan een vrijblijvend telefonisch advies aan.

Het gesprek is telefonisch en duurt ca. 10-15 minuten.

Veelgestelde vragen


Hoeveel tijd neemt het in beslag?

Je kunt de opleiding goed combineren met je baan en gezin. Je hebt om de 5 à 6 weken een blok. We werken per jaar in 5 blokken van ieder 3 aaneengesloten dagen, met overnachting. Daarnaast heb je een 5-daagse retraite. Tijdens deze blokken ben je met je eigen proces bezig. Zonder afleiding van thuis verblijf je op een prettige locatie. Aan het einde van elk blok besteden we bewust aandacht aan de overgang naar huis.

Waarom is de opleiding zo lang?

In deze drukke tijd merken we dat deelnemers in beslag worden genomen door een veelheid aan dingen. Ze komen amper toe aan wat er in de diepte bij hen leeft. Daarom bieden wij rust, aandacht en tijd.

In de begeleiding wisselen momenten van actie en rust elkaar af, invulling en leegte, naar binnen gaan en weer naar buiten, reflectie en verwerking. Elk ontwikkelproces heeft een eigen tijd en ritme en daar hebben we respect voor. Daarom een 3 jarige opleiding, zodat je ontwikkeling tot in de diepte kan worden ervaren en kan beklijven.

Legt de opleiding niet teveel druk op mijn thuissituatie of werk?

De opleiding belemmert je dagelijks functioneren niet – in tegendeel: je gaat meer energie en aanwezigheid in contact met anderen ervaren. Je zelfinzicht neemt toe en dus zie je ook steeds beter wat wel en niet bij je past. Dat werkt door in je privéleven en in je werk. Vaak zien we juist dat partners van deelnemers ook de opleiding gaan doen omdat ze zien hoeveel het traject hun geliefde brengt.

Mocht je hierover zorgen maken, praat dan even met programma adviseur Annemieke Ros van ons kantoor. Zij is zeer ervaren en denkt graag met je mee of dit een passend traject voor je is. Neem contact op via info@itip.nl of 0575-510850.

Moet ik diep in mijn jeugd gaan graven?

Het ITIP is van oorsprong een afkorting voor Instituut voor Toegepaste en Integrale Psychologie. In al onze opleidingen staat centraal hoe jij de opgedane inzichten in jouw dagelijks leven of werk kunt toepassen. Onze focus ligt op wat er speelt in je huidige leven. Daarbij hoort ook dat je zicht krijgt op je verleden en oorsprong van je aanpassingen en gedragspatronen. Maar dit is geen structureel onderzoek naar jeugdervaringen en/of herinneringen.

Mocht je hieraan wel behoefte hebben, kies dan voor persoonlijke begeleiding. Neem contact op met ons kantoor, we verwijzen je graag door (info@itip.nl of 0575-510850).

Waarom ‘een opleiding’ voor persoonlijke ontwikkeling?

We leren je hoe je op een vrije manier kunt omgaan met de uitdagingen en worstelingen die je tegenkomt in je leven. Dat gaat verder dan alleen inzicht vergaren, het gaat erom dat je deze gaat toepassen. Doordat we 3 jaar samen optrekken ga je ervaren hoe terugkerende patronen je steeds weer kunnen vastzetten. Maar ook hoe je je daarvan vrij kunt maken.

Je krijgt diepgaand inzicht in je eigen thematiek en leert ook de psychologische principes achter menselijk gedrag kennen zoals: aanpassingen, karakterstructuren, hoe de persoonlijkheid wordt opgebouwd en hoe talent bij jezelf en anderen volop aangesproken kan worden.

Wanneer kies ik voor het ITIP en wanneer voor een methodisch traject?

Waar je bij het ITIP voor kiest is dat je liefdevol geconfronteerd wordt. We bieden je geen snelle oplossingen. Je leert vanuit wie jij in de kern bent je eigen antwoorden vinden op vragen in je leven. Daarin zijn we oprecht, spiegelen we je en laten we je steeds weer onderzoeken wat echt bij jou past.

Dat is anders dan wanneer je een methode aangeleerd krijgt als NLP, opstellingen of transactionele analyse. Dan volg je een stappenplan. Je wordt getraind en krijgt vaardigheden aangeleerd.

Wij leren je zelfonderzoek te doen. We gebruiken wel methodes, maar de methode is niet het beginpunt. Dat ben jij. We leren je te handelen vanuit die waarden die belangrijk voor jou zijn. Daarin ga je steeds meer regie ervaren over je keuzes en leer je in de eerste plaats om af te stemmen op jezelf – en niet op een bepaalde theorie of methode. Je leert steeds meer te vertrouwen op je eigen koers. Zonder masker, theorie of instrument.

Waarom zijn de opleidingsdagen inclusief overnachting, kan ik ook thuis slapen?

In al onze programma’s vinden we het belangrijk dat je stilstaat bij jouw proces, zonder afleiding. De doorwerking van jouw proces in de nacht hoort bij het programma. Het vergroot de concentratie en intensiteit. Daarom zijn de overnachtingen een vast onderdeel.

Heb ik een voortraject of opleiding nodig om deel te kunnen nemen?

Je hebt een meer of mindere mate van zelfinzicht, je kent je persoonlijke valkuilen en patronen. Misschien heb je een traject voor zelfinzicht gedaan of heb je wel eens deelgenomen aan een retraite. Het kan ook dat op een andere manier bezig bent met zelfbewustzijn (yoga, mindfulness).

Als je het ITIP nog niet kent vragen we je om een kennismakingsworkshop bij ons te doen.

Persoonlijk advies over De ITIP Opleiding


Wil je samen bekijken of dit traject geschikt is voor jou? Vraag dan een vrijblijvend telefonisch advies aan.

Het gesprek is telefonisch en duurt ca. 10-15 minuten.

Iddo Verweij
"Ik was gedreven en gepassioneerd dus kon ik de hele wereld aan. Totdat het bedrijf erg hard groeide en ik alle verschijnselen van een burn-out leek te hebben."

18 jaar geleden begon ik als ondernemer. Mijn compagnon en ik begonnen een nieuw bedrijf in het ombouwen en aanpassen van minibusjes voor rolstoel-en personenvervoer. Het was een gat in de markt, de orders stroomden binnen en ons bedrijf groeide gestaag. Het was hard werken met weken van soms wel 80 uur. Ik was gemotiveerd, gedreven en ja, ik was gepassioneerd en dus kon ik de hele wereld aan.
Totdat het bedrijf erg hard groeide en we besloten om te gaan verhuizen. Een nieuw pand, meer personeel en een veranderende organisatie waren het gevolg. Ik wilde alles tot in de perfectie geregeld hebben. Dit bleek echter mijn valkuil. Het was opeens allemaal zoveel geworden dat ik het soms niet meer zag zitten. Ik maakte me druk om de verkeerde dingen. Ik verloor het contact met de mensen om me heen. En ten slotte was ik mezelf niet meer. Ik leek alle verschijnselen van een burn-out te hebben. Wist ik veel…

Na wat googlen (jawel..) kwam ik op de website van het ITIP school voor werk en leven, ik besloot me in te schrijven voor de ITIP Opleiding en het intakegesprek voelde gelijk goed. Hier moest ik zijn. Ik wist eigenlijk niet zo goed waar ik aan begonnen was maar het eerste jaar vond ik best wel heftig. Ik dacht mezelf goed te kennen maar het tegendeel was waar. Het werd een compleet nieuwe ervaring. De verrassende groepsdynamiek, het delen van lief en leed en de gesprekken over echt belangrijke dingen hadden vanaf dag één een grote indruk op me gemaakt. Ik voelde me gelijkwaardig in de groep. Het echt contact maken met de ander, het luisteren naar metaforische verhalen, maar vooral het doen in plaats van bedenken waren elementen in de opleiding die ik erg fijn heb gevonden. Mijn ogen werden opnieuw geopend. De lach en de traan heel dicht bij elkaar. Een andere werkelijkheid zo leek het.

Naarmate de opleiding vorderde begon ik te leren om door andere brillen te kijken, te ontdekken wat er in de diepte zat bij mezelf. Het kleine verlegen jongetje was er nog steeds maar ik vond het niet meer zo erg. Ik mocht weer mijn plaats innemen in de wereld, mezelf laten zien, weer leren spelen en plezier maken. Dit heeft me mijn zelfvertrouwen weer teruggegeven.

Zo heb ik mijn vader op een bijzondere manier kunnen toespreken. Hij werkte 12,5 jaar in mijn bedrijf, hoe uniek is dat! Het was in de kantine tijdens het kerstontbijt waar we met het voltallige personeel aanwezig waren. Ik stond daar niet als directeur maar als zoon die trots was op z’n vader. Ik kon m’n hart laten spreken en bedankte hem met een liefdevolle omhelzing voor wie hij altijd was geweest, mijn voorbeeld van wie ik zoveel heb meegekregen. Zonder ITIP had ik niet gedurfd om mij op deze manier te laten zien. Het was voor mij een ommekeer van angst naar liefde.

Voor iedereen die weer wil leven en werken vanuit het hart kan ik de ITIP Opleiding van harte aanbevelen. Het bewust maken van je eigen patronen zijn zo waardevol voor mij geweest, dat ik oprecht kan zeggen dat ik anders in het leven ben gaan staan. De opleiding is slechts een tussenstation waar je tot bezinning komt. De reis daarna gaat er anders uitzien. Het heeft mijn ogen geopend en ik ben daardoor anders in de spiegel gaan kijken. Meestal met mildheid maar soms ook met focus en scherpte. En wat je in je hart bewaart raak je nooit meer kwijt.

Grietsie Kuiken
"Van huis uit ben ik rationeel en wetenschappelijk ingesteld. Ik wilde de uitdaging aan gaan om het bekende los te laten."

Van huis uit ben ik rationeel en wetenschappelijk ingesteld. Ik wilde de uitdaging aan gaan om het bekende los te laten en me over te geven aan het verlangen om hoofd en hart te verbinden. Alhoewel ik me niet moeilijk uit over mijn gevoelens, was ik toch verrast hoe de sfeer in de ITIP omgeving daar nog aan bijdroeg. Deze voelbare veiligheid die tijdens de blokken gecreëerd wordt door de betrokken begeleiding, nodigde me uit om mijzelf echt onvoorwaardelijk kwetsbaar open te stellen naar de groep en dit anderzijds ook weer te kunnen ontvangen.

Hieruit bleek dat de grootste heilzame werking voor mij persoonlijk het sociale aspect, deze open groepsdynamiek was. De ruimte en aandacht voor elkaar, dat iedereen elkaar gunt zichzelf te zijn, ten diepste met elkaar verbinden om vanuit die kracht elkaar te helpen je persoonlijkheid laagje voor laagje te ‘ont-dekken’. Ik kwam er langzaam achter dat de verlossing van mezelf vooral schuilt in de ander en hoe ik mezelf daar tegenover weet te verhouden. Het was tegen mijn verwachtingen in dat ik vanuit dat besef, momenten zou beleven die ik niet anders kan omschrijven als daadwerkelijk spiritueel, simpelweg het rationeel verklaarbare overstijgend. Ervaringen die ik voor mezelf niet hoef te verklaren, omdat ik voel dat ik het weet.

Door de aandachtige begeleiding, en oefeningen met onder andere energetisch lichaamswerk, meditatie, dromen uitleg en familie opstellingen, heb ik krachtige momenten beleefd. Indrukwekkende en ontroerende ervaringen. Voelbare inzichten in wie ik voor mijzelf en voor mijn omgeving ben. Wat wel en wat niet meer goed bij me past. Ik heb onder ogen gezien dat ik teveel van mijn identiteit en eigenwaarde ontleende aan het voor mij erg belangrijke werk waarin ik al mijn rationele kennis kon gebruiken. In deze schuilplaats vond ik mijn levenskracht volledig gevangen in de door mijzelf opgelegde hoge eisen. Het was evident dat verandering nodig was. Stapje voor stapje heb ik geleerd mezelf ervan los te maken en te vertrouwen op mijn diepste zelf. Na een grote sprong in het onbekende door mijn vaste baan op te zeggen kreeg ik weer lucht en vrijheid om iets nieuws daarvoor in de plaats te laten komen. Door de dingen die voor mij echt van belang zijn de juiste aandacht te geven in het dagelijkse leven en daar naar te handelen heb ik de ruimte in mijn hoofd verbonden met de ruimte in mijn hart, voor mijn gezin en mijn intuïtie. Een verrijking en verademing.

Martien Korsten
"Ik stond voor de spiegel en zag mezelf. Ineens trof mij de gedachte: Ik wil niet zo worden als mijn vader. Zo zwijgzaam, zo moeilijk om contact mee te krijgen."

"Ik stond voor de spiegel en zag mezelf. Ineens trof mij de gedachte: ‘Ik wil niet zo worden als mijn vader. Zo zwijgzaam, zo moeilijk om contact mee te krijgen. Het zal toch niet zo zijn dat ik pas ga praten over wat er in me omgaat als ik tachtig ben?’ In diezelfde tijd vertelde mijn vriend Jan over het ITIP. Hij was daar net aan de Opleiding begonnen. Ik hoorde hem zo enthousiast vertellen en dacht: waar heeft hij het over? Tegelijkertijd was er ook iets waar ik geen naam aan kon geven, maar wat me wel aantrok in wat hij vertelde. En ik zag hoeveel het hem en zijn vrouw bracht. Mijn vraag werd me duidelijk: stap ik in de schoenen van mijn vader of niet? Ik was mezelf ook wel een beetje zat. Ik wilde mijn gelijkhebberige, scherpe kanten aanpakken, mijn neiging te blijven hangen in dat de dingen moeten gaan zoals ik het wil. Ik zag dat niemand, inclusief mezelf, daar gelukkig van werd. De eerste keer dat ik naar De Poort reed waar de opleiding wordt gegeven, dacht ik: ‘Mijn God, wat gaat er gebeuren?’ Al tijdens het eerste blok voelde ik: ‘Ik weet niet wat dit me gaat brengen, maar hier zit ik goed.’ Het was alsof ik thuiskwam. Er is geen gêne. Je spreekt met elkaar over wat er echt in je omgaat en niet wat je behoort te zeggen. Ik hoorde het nieuws dat ik kanker had tijdens een blok. Ik durfde niet naar huis. Wat ik zo bijzonder vond was dat niemand van de begeleiders toen een beslissing voor mij nam. Ze bleven bij me maar lieten mij zelf kiezen. Een paar uur later was het me duidelijk, ik moest naar mijn vrouw. Toen ben ik naar huis gegaan. In de tijd erna heb ik een soort stille aandacht ervaren. Toen ik er tijdens de intensive weer was, kon ik aan allerlei kleine dingen merken dat het hele team op de hoogte was van wat er met mij gebeurd was. Ze waren zo gefocust, zo geconcentreerd en tegelijk op afstand. Ze raakten precies die dingen aan waaruit bleek dat ze er met hun hele aandacht bij waren. Ze wisten van het overlijden van mijn vriend Jan, die mij op het spoor van het ITIP zette en van de ziekte van mijn vader, die kort daarna overleed. Het ITIP is zo tot steun geweest in die tijd. Pure hulp. De opleidingen bij het ITIP hebben me veel opgeleverd. Het besef dat ik geen regie heb over wat me overkomt, maar dat ik altijd een keus heb hoe ik daarop wil reageren. En dat het iedere keer echt bij mij uitkomt, dat ik het begin van de beweging ben. Ik ben meer gaan uitreiken naar mensen. Ik ben minder betweterig geworden, pratend vanuit een toren. Ik ben van toeschouwer meer deelnemer geworden. Ik kan de twijfel beter toelaten en tegelijk rustig blijven. Dat hoor ik ook terug van mijn huidige collega’s. Ik ben milder geworden maar tegelijk krachtiger in wat ik werkelijk van waarde vind."

Ervaringen van deelnemers

Iddo Verweij

Managing Director Tribus Group

"Ik was gedreven en gepassioneerd dus kon ik de hele wereld aan. Totdat het bedrijf erg hard groeide en ik alle verschijnselen van een burn-out leek te hebben."

Grietsie Kuiken

Project Manager FoodJet

"Van huis uit ben ik rationeel en wetenschappelijk ingesteld. Ik wilde de uitdaging aan gaan om het bekende los te laten."

Martien Korsten

Rector van een grote scholengemeenschap

"Ik stond voor de spiegel en zag mezelf. Ineens trof mij de gedachte: Ik wil niet zo worden als mijn vader. Zo zwijgzaam, zo moeilijk om contact mee te krijgen."

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon 0575 - 510 850
e-mail info@itip.nl

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine