• 16.248 deelnemers gingen voor het ITIP
 • 39 jaar ervaring
 • Gecertificeerd vakopleider van coaches
 • CRKBO erkend
 • gemiddelde waardering 8,6

De ITIP Opleiding

verbindt lichaam, geest en ziel

Voluit leven


Ieder mens zit vol potentie. Toch zijn we ons vaak maar bewust van delen van onszelf. We doen vooral een beroep op onze mentale kracht, onze fysieke potentie of op ons gevoel. En soms ervaren we een glimp van bezieling of van iets wat groter is dan onszelf. Dit maakt dat we zoeken naar iets diepers, naar verbinding, naar richting.

In de opleiding ervaar je dat er drie niveaus zijn: je geest, lichaam en ziel. Je leert hoe je die met elkaar in verbinding kunt brengen. Zodat ze elkaar gaan versterken en door kunnen werken in je handelen in het dagelijks leven. Zo ontwikkel je zelfkennis, daadkracht en het vertrouwen om keuzes te maken die aansluiten bij wie je ten diepste bent.

We werken met een betrokken en bevlogen team. De ITIP Opleiding is al 40 jaar onze kernactiviteit. Jaarlijks doen er meer dan 550 mensen mee aan onze opleidingen. En voor het overgrote deel van onze deelnemers betekent 'Het ITIP’ een ommekeer in hun leven.

Wil je ook eens kennismaken met onze opleiding? Meld je dan aan voor onze vrijblijvende informatieavond!

Waar staat ITIP voor?

ITIP: Instituut voor Toegepaste Integrale Psychologie. Je leert je lichaam, geest en ziel integreren. Dit maakt je een completer mens, evenwichtiger, vrijer en dichtbij jezelf. Je bent niet meer overgeleverd aan de waan van de dag en verwachtingen van anderen. Je brengt natuurlijk leiderschap en inspiratie in je omgeving. Je hebt meer regie over het leven dat jij wenst te leiden.

Integraal zijn we ook op het vlak van de verschillende bronboeken en wijsheidstradities waar we uit putten: het Taoïsme, het Boeddhisme, de Bijbel, de I Tjing.

Trajectinformatie per jaar

 • 2 blokken van 3 dagen
 • 3 blokken van 2 dagen
 • 5-daagse intensive
 • tussentijdse intervisie
 • rustgevend en verzorgd verblijf met overnachting
 • totale duur 3 jaar
Startdata
 • donderdag 10 oktober 2024
Prijs
€ 2.575,00
Verblijf
€ 2.285,00
Aanmelden

Van overleven naar leven


Wat levert de opleiding je op?

 • Je leert je volle potentie kennen en inzetten. Je leert vrij kijken naar jouw defensiemechanismen en persoonlijke thematiek.
 • Je wordt minder afhankelijk van je omgeving en behoudt je vrijheid midden in de waan van de dag.
 • Je wacht niet af en gaat staan voor wat wezenlijk voor je is. Dit brengt een ommekeer teweeg: je gaat het leven leiden dat je werkelijk wenst.
 • Je doet psychologische kennis op en ontwikkelt verschillende vaardigheden. Je weet hoe je deze toe kunt passen in je werk en relaties, familie of gezin.
 • Wat ophoudt zijn knagende gevoelens als onrust, opbranden en overspanning.
 • Je gaat blijvend verdieping en richting geven aan je leven. Van overleven naar leven.

Je verdiept je levenswijsheid en mededogen en bent een inspiratiepunt voor je omgeving.

Ieder jaar krijg je

 • Intensieve begeleiding in 5 blokken met een senior-begeleider.
 • Elk blok staat voor 2 of 3 dagen gefocust werken aan jouw ontwikkeling, inclusief avondprogramma.
 • Een 5-daagse retraite, een ‘hoge drukpan’ waarin je dagelijks meerdere groeps- en persoonlijke sessies krijgt.
 • Een vaste groep van 16-18 deelnemers.
 • Intervisie met groepsgenoten die in een vergelijkbaar proces zitten.
 • Tussen de blokken huiswerkopdrachten zoals reflectievragen, een stuk tekst lezen of een online lezing.
 • Prettig verblijf met verzorgde biologische maaltijden in Conferentiecentrum de Poort, prachtig gelegen in de bosrijke omgeving van het Rijk van Nijmegen.

 

Kom naar onze informatieavond


Je bent van harte welkom!
 • Wo 29 mei 2024 Amsterdam
 • 19:30 – 21:30 uur
Reserveer je plek

De avond is open voor iedereen en kosteloos.

Persoonlijk advies over De ITIP Opleiding


Wil je samen bekijken of dit traject geschikt is voor jou? Vraag dan een vrijblijvend telefonisch advies aan.

Het gesprek is telefonisch en duurt ca. 10-15 minuten.

In welke situaties is de ITIP Opleiding iets voor jou?


 • Je hebt in andere trajecten kennis gemaakt met persoonlijke ontwikkeling en wil daar nu fundamentele stappen in maken.
 • Je zoekt verdieping en bezieling.
 • Je bent je bewust van je patronen, maar in je dagelijks leven verandert er niet echt iets.
 • Je mist echt contact of verbinding met de mensen die belangrijk voor je zijn.
 • Je baan of professie sluit niet helemaal aan bij wie je van nature bent.
 • Je bent op zoek naar jouw spiritualiteit en hoe je dat in je leven wilt brengen.

Ontwikkeling die beklijft
Gedurende 3 jaar word je op vaste momenten begeleid. Dat betekent dat je grondig zelfonderzoek leert doen en indrukwekkende ontdekkingen doet. Geen quick fix, wel diepte en oprechtheid. Wij volgen de rode draad van je ontwikkeling met aandacht en koppelen die steeds weer aan je terug. Je gaat concreet ervaren dat je in je dagelijks leven meer contact hebt met wat je wenst en wezenlijk voor je is. We begeleiden op een manier die ervoor zorgt dat je na deze 3 jaar keuzes kunt maken die helemaal bij je passen, en ons daar niet meer voor nodig hebt.

Een groepstraject versnelt en verdiept je proces
Ervaring leert dat zelfonderzoek sneller gaat als je het met anderen doet. De aanwezigheid van groepsgenoten helpt en ondersteunt je juist daar waar je alleen niet verder komt. Onze begeleiders zorgen dat er een veilige en verzorgde omgeving is waarin we met elkaar werken.

Kom naar onze informatieavond


Je bent van harte welkom!
 • Wo 29 mei 2024 Amsterdam
 • 19:30 – 21:30 uur
Reserveer je plek

De avond is open voor iedereen en kosteloos.

Persoonlijk advies over De ITIP Opleiding


Wil je samen bekijken of dit traject geschikt is voor jou? Vraag dan een vrijblijvend telefonisch advies aan.

Het gesprek is telefonisch en duurt ca. 10-15 minuten.

Richting geven aan het leven dat je echt wenst te leiden


De ITIP Opleiding biedt een integrale leerweg op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een transformerende ervaring. Ze brengt zelfkennis, daadkracht en zingeving in het leven van de deelnemers.

In de opleiding vergroot je je bewustzijn op drie niveaus: je lichaam, geest en ziel. Je leert deze niveau’s integreren en toepassen in je dagelijks leven.

Je lichaam is een van de belangrijkste ingangen voor je persoonlijke ontwikkeling. Het is de meest fijnzinnige graadmeter die aangeeft of we vrij expressie durven geven of dat we ons aanpassen. Vaak missen we of negeren we de signalen van ons lichaam. Door je lichaamsbewustzijn te vergroten krijg je een directer contact met jouw natuurlijke begrenzingen, je gevoelswereld en je levenslust.

Je geest draagt het vermogen om je aandacht bewust te richten. Het is een wezenlijke bron van inspiratie, inzicht en groei. Maar een overactieve geest brengt ons juist uit balans en maakt dat we overgeleverd zijn aan de drukte en impulsen van buitenaf. In de opleiding leer je je geest tot rust brengen en verruimen, je krijgt inzicht in waarom je doet wat je doet. Wat echt wezenlijk voor je is, wordt helder. Een heldere geest geeft richting.

Je ziel is de ongrijpbare essentie waar je je in de opleiding op leert afstemmen. Het is de bron van leven die in en om ons is. Het is het diepste wat je kent, en het meest vertrouwde omdat het verbonden is met je unieke manier van zijn. Zielsbewustzijn is een vrij bewustzijn waarin verlangen naar eenheid, overgave, vertrouwen, verbinding, mededogen en liefde leeft.

Door je lichaam, geest en ziel te verbinden leer je je volle potentie kennen. Wie je in essentie bent, wordt verbonden met je gevoelswereld, je heldere denken en je levenskracht. Dit is van grote invloed op hoe je jezelf uitdrukt en handelt. De keuzes die je maakt in je dagelijks leven zullen fundamenteler en vervullender zijn. Je brengt zingeving in je leven.

Werkvormen
We werken met een diversiteit aan vormen die recht doet aan de mens als geheel: lichaam, geest en ziel. Proceswerk en ervaringsgerichte oefeningen wisselen elkaar af. Lichaamswerk, het werken met dromen, het maken van opstellingen, visualisaties, reflectie en theorie en tal van andere werkvormen worden daarbij ingezet. Via meditatie en stilte brengen we je in contact met het gebied in je leven waar de woorden ophouden en het mysterie begint. Wij putten regelmatig uit de grote Bronboeken van de verschillende wijsheidstradities.

Hoe ziet het eerste jaar eruit?

Blok 1: De weg van de mens
De dynamiek tussen verlangen en weerstand, ziel en persoonlijkheid. Welke rol spelen de verschillende lagen van bewustzijn in jou? Welke patronen heb je opgebouwd gedurende je leven en hoe word je er vrijer van? Hoe breng je denken, voelen en handelen op één lijn?

Online lezing: Het belang van lichaamswerk
Theorie over de mens en zijn ontwikkeling. Uitleg over de historie en de functie van lichaamswerk. De principes van aandacht, groei en eenheid. De kern van onze manier van werken.

Blok 2: Lichaam en Geest
Lichaamswerk als middel om de verbinding tussen lichaam en geest te herstellen. Welke onbewuste ervaringen en mogelijkheden liggen er in je lichaam opgeslagen? Je lichaam als spiegel van je verlangens en weerstanden. Impulsen durven volgen, expressie geven.

Online lezing: Familie, grond waaruit je geboren bent
Over de grondstoffen die wel of niet in je familie aanwezig zijn, de patronen en het karma dat je meedraagt. Het belang van familieverhalen en wat je kunt doen om vrijer van je familie te worden en uit te gaan van je eigen kracht.

Blok 3: Ouders-gezin-karma
De ouders waaruit en het gezin waarin je geboren bent stelt je voor opgaven en brengt geschenken met zich mee. Zicht op familiekarma en hoe dat in jou doorwerkt. Je toevertrouwen (oer-moederprincipe) en je laten leiden (oer-vaderprincipe). Licht op je verleden om er vrijer van te worden.

Online lezing: De sleutel in het donker
Vanuit oude verhalen, psychologische kaders en persoonlijke ervaring, onderzoeken we het algemeen menselijke gegeven van de schaduw, zowel op persoonlijk niveau, als op het niveau van organisaties en de samenleving als geheel.

Blok 4: Licht en schaduw
Op verschillende manieren leer je kanten van jezelf kennen die je liever in de schaduw houdt. Het ervaren van de verborgen krachten en het plezier, die daarin te vinden zijn. Als weg om levenslustiger te worden en mededogender ten opzichte van jezelf en anderen.

Online lezing: Overgave en Ommekeer
Een lezing ter voorbereiding op de intensive. Opbouw en werkwijze van de intensive. Hoe kom jij bij de diepere lagen van jezelf? De kracht van stilte en onvoorziene hulp.

Intensive: Overgave en ommekeer (vijf dagen)
Vijf dagen waarbij je vanuit stilte en inkeer de diepte ingaat en jezelf leert kennen voorbij de patronen en gehechtheden. Overgave aan je innerlijk weten. Contact maken met je diepste verlangens en je verbinden met wat voor jou de levensbron is.

Blok 5: Spel tussen ziel en persoonlijkheid
Het spel tussen je innerlijk weten en sub persoonlijkheden. Waar gaat het licht aan, hoe gaat het uit? Dienstbaar worden aan je essentie en wat dat van je vraagt. Kracht van rituelen ervaren. Afronding eerste jaar en vooruitblik tweede jaar.

Kom naar onze informatieavond


Je bent van harte welkom!
 • Wo 29 mei 2024 Amsterdam
 • 19:30 – 21:30 uur
Reserveer je plek

De avond is open voor iedereen en kosteloos.

Persoonlijk advies over De ITIP Opleiding


Wil je samen bekijken of dit traject geschikt is voor jou? Vraag dan een vrijblijvend telefonisch advies aan.

Het gesprek is telefonisch en duurt ca. 10-15 minuten.

De ITIP Opleiding 2024-2025


Data (onder voorbehoud)
Blok 1: do 10 oktober 14.00 uur - za 12 oktober 16.00 uur
locatie: de Poort, Groesbeek
1e internetlezing: wo 30 oktober
Blok 2: vr 22 november 10.30 uur - za 23 november 17.00 uur
locatie: de Poort, Groesbeek
2e internetlezing: wo 11 december
Blok 3: do 16 januari '25 14.00 uur - za 18 januari 16.00 uur
locatie: de Poort, Groesbeek
3e internetlezing: wo 12 februari
Blok 4: do 6 maart 10.30 uur - vr 7 maart 20.30 uur
locatie: de Poort, Groesbeek
4e internetlezing: wo 12 maart
Intensive: di 1 april 14.00 uur - za 5 april 14.00 uur
locatie: de Poort, Groesbeek
Blok 5: do 5 juni 14.00 uur - za 7 juni 14.00 uur
locatie: de Poort, Groesbeek

De totale kosten voor het 1e jaar  2024-2025:
De kosten (inclusief verblijfkosten) zijn € 4.960 voor particulieren, € 5.450 voor ZZP-ers en € 6.180 voor deelnemers die ITIP zakelijk vergoed krijgen.
Zakelijk vergoed: Wordt de opleiding (deels) vergoed door je werkgever? Download hier 'Informatie voor werkgevers'. Het traject is vrijgesteld van BTW. Gespreide betaling is mogelijk (zie onze algemene voorwaarden op deze site).

 • Bij de prijs is een individueel intakegesprek inbegrepen.
 • Er zijn geen additionele kosten voor lesmateriaal, we bieden een optionele literatuurlijst aan ter ondersteuning van de opleiding (gemiddeld €90 - €110 per jaar).
 • De kosten zijn inclusief de verblijfkosten o.b.v. een 2-persoonskamer.
 • Optionele Co2 compensatie à € 8 euro.
 • Mochten de kosten een drempel voor je zijn om deel te nemen, schroom dan niet om met ons kantoor te bellen of te mailen (0575 - 510 850, opleiding@itip.nl).
 • ITIP is officieel geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Deze kwaliteitsgarantie stelt ons vrij van het heffen van 21% BTW.
 • De kosten voor het 2e jaar 2024-2025 zijn € 4.910 voor particulieren, € 5.390 voor ZZP-ers en € 6.120 voor deelnemers die ITIP zakelijk vergoed krijgen.
 • De kosten voor het 3e jaar 2024-2025 zijn € 4.860 voor particulieren, € 5.290 voor ZZP-ers en € 5.990 voor deelnemers die ITIP zakelijk vergoed krijgen.

Onder voorbehoud van wijzigingen.

Kom naar onze informatieavond


Je bent van harte welkom!
 • Wo 29 mei 2024 Amsterdam
 • 19:30 – 21:30 uur
Reserveer je plek

De avond is open voor iedereen en kosteloos.

Persoonlijk advies over De ITIP Opleiding


Wil je samen bekijken of dit traject geschikt is voor jou? Vraag dan een vrijblijvend telefonisch advies aan.

Het gesprek is telefonisch en duurt ca. 10-15 minuten.

Veelgestelde vragen


Hoeveel tijd neemt het in beslag?

Je kunt de opleiding goed combineren met je baan en gezin. Je hebt om de 5 à 6 weken een blok. We werken per jaar in 5 blokken van ieder 3 aaneengesloten dagen, met overnachting. Daarnaast heb je een 5-daagse retraite. Tijdens deze blokken ben je met je eigen proces bezig. Zonder afleiding van thuis verblijf je op een prettige locatie. Aan het einde van elk blok besteden we bewust aandacht aan de overgang naar huis.

Waarom is de opleiding zo lang?

In deze drukke tijd merken we dat deelnemers in beslag worden genomen door een veelheid aan dingen. Ze komen amper toe aan wat er in de diepte bij hen leeft. Daarom bieden wij rust, aandacht en tijd.

In de begeleiding wisselen momenten van actie en rust elkaar af, invulling en leegte, naar binnen gaan en weer naar buiten, reflectie en verwerking. Elk ontwikkelproces heeft een eigen tijd en ritme en daar hebben we respect voor. Daarom een 3 jarige opleiding, zodat je ontwikkeling tot in de diepte kan worden ervaren en kan beklijven.

Legt de opleiding niet teveel druk op mijn thuissituatie of werk?

De opleiding belemmert je dagelijks functioneren niet – in tegendeel: je gaat meer energie en aanwezigheid in contact met anderen ervaren. Je zelfinzicht neemt toe en dus zie je ook steeds beter wat wel en niet bij je past. Dat werkt door in je privéleven en in je werk. Vaak zien we juist dat partners van deelnemers ook de opleiding gaan doen omdat ze zien hoeveel het traject hun geliefde brengt.

Mocht je hierover zorgen maken, praat dan even met programma adviseur Annemieke Ros van ons kantoor. Zij is zeer ervaren en denkt graag met je mee of dit een passend traject voor je is. Neem contact op via info@itip.nl of 0575-510850.

Moet ik diep in mijn jeugd gaan graven?

Het ITIP is van oorsprong een afkorting voor Instituut voor Toegepaste en Integrale Psychologie. In al onze opleidingen staat centraal hoe jij de opgedane inzichten in jouw dagelijks leven of werk kunt toepassen. Onze focus ligt op wat er speelt in je huidige leven. Daarbij hoort ook dat je zicht krijgt op je verleden en oorsprong van je aanpassingen en gedragspatronen. Maar dit is geen structureel onderzoek naar jeugdervaringen en/of herinneringen.

Mocht je hieraan wel behoefte hebben, kies dan voor persoonlijke begeleiding. Neem contact op met ons kantoor, we verwijzen je graag door (info@itip.nl of 0575-510850).

Waarom ‘een opleiding’ voor persoonlijke ontwikkeling?

We leren je hoe je op een vrije manier kunt omgaan met de uitdagingen en worstelingen die je tegenkomt in je leven. Dat gaat verder dan alleen inzicht vergaren, het gaat erom dat je deze gaat toepassen. Doordat we 3 jaar samen optrekken ga je ervaren hoe terugkerende patronen je steeds weer kunnen vastzetten. Maar ook hoe je je daarvan vrij kunt maken.

Je krijgt diepgaand inzicht in je eigen thematiek en leert ook de psychologische principes achter menselijk gedrag kennen zoals: aanpassingen, karakterstructuren, hoe de persoonlijkheid wordt opgebouwd en hoe talent bij jezelf en anderen volop aangesproken kan worden.

Wanneer kies ik voor het ITIP en wanneer voor een methodisch traject?

Waar je bij het ITIP voor kiest is dat je liefdevol geconfronteerd wordt. We bieden je geen snelle oplossingen. Je leert vanuit wie jij in de kern bent je eigen antwoorden vinden op vragen in je leven. Daarin zijn we oprecht, spiegelen we je en laten we je steeds weer onderzoeken wat echt bij jou past.

Dat is anders dan wanneer je een methode aangeleerd krijgt als NLP, opstellingen of transactionele analyse. Dan volg je een stappenplan. Je wordt getraind en krijgt vaardigheden aangeleerd.

Wij leren je zelfonderzoek te doen. We gebruiken wel methodes, maar de methode is niet het beginpunt. Dat ben jij. We leren je te handelen vanuit die waarden die belangrijk voor jou zijn. Daarin ga je steeds meer regie ervaren over je keuzes en leer je in de eerste plaats om af te stemmen op jezelf – en niet op een bepaalde theorie of methode. Je leert steeds meer te vertrouwen op je eigen koers. Zonder masker, theorie of instrument.

Waarom zijn de opleidingsdagen inclusief overnachting, kan ik ook thuis slapen?

In al onze programma’s vinden we het belangrijk dat je stilstaat bij jouw proces, zonder afleiding. De doorwerking van jouw proces in de nacht hoort bij het programma. Het vergroot de concentratie en intensiteit. Daarom zijn de overnachtingen een vast onderdeel.

Heb ik een voortraject of opleiding nodig om deel te kunnen nemen?

Je hebt een meer of mindere mate van zelfinzicht, je kent je persoonlijke valkuilen en patronen. Misschien heb je een traject voor zelfinzicht gedaan of heb je wel eens deelgenomen aan een retraite. Het kan ook dat op een andere manier bezig bent met zelfbewustzijn (yoga, mindfulness).

Als je het ITIP nog niet kent vragen we je om een kennismakingsworkshop bij ons te doen.

Hoe schrijf ik mij in?

Wanneer je je voor een opleiding of het Persoonlijk Traject wilt inschrijven, vindt er voorafgaand aan definitieve inschrijving altijd een persoonlijk intake gesprek plaats, met een van de begeleiders uit de betreffende opleiding. Aan de hand van dit gesprek ontvang je een online inschrijfformulier.

Kom naar onze informatieavond


Je bent van harte welkom!
 • Wo 29 mei 2024 Amsterdam
 • 19:30 – 21:30 uur
Reserveer je plek

De avond is open voor iedereen en kosteloos.

Persoonlijk advies over De ITIP Opleiding


Wil je samen bekijken of dit traject geschikt is voor jou? Vraag dan een vrijblijvend telefonisch advies aan.

Het gesprek is telefonisch en duurt ca. 10-15 minuten.

Job Stigter (47)
"Ik wilde me committeren aan een grondig, meerjarig traject."

Ik heb er altijd al lol in gehad om me te verdiepen in mijn diepere drijfveren en te onderzoeken wat er speelt in mijn leven. Voordat ik me opgaf voor de ITIP Opleiding deed ik dan ook om de zoveel tijd iets op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Dit voorzag een tijd lang in mijn wens om aan mezelf te werken, maar op een gegeven moment kreeg ik behoefte aan meer continuïteit. Ik wilde me committeren aan een grondig, meerjarig traject. Via goede ervaringen van mensen in mijn omgeving kwam ik vervolgens bij het ITIP terecht.

Het feit dat de ITIP Opleiding in groepsverband plaatsvindt is voor mij erg leerzaam geweest. Je kunt in een groep bijvoorbeeld ervaren wanneer je aan de zijlijn raakt en gaat analyseren en observeren en wanneer je vol opgaat in het groepsproces. Het ITIP zorgt voor een veilige, uitnodigende bedding om er vol in te gaan, maar uiteindelijk moet je je natuurlijk wel zelf openstellen.

Ik heb hiervan geleerd hoe belangrijk het is om me uit te spreken en mijn eigen wensen en verlangens mee te nemen in mijn doen en laten. Op mijn werk gaat dat op de een of andere manier vanzelf, maar privé vind ik dat lastiger. De ITIP Opleiding heeft mij geholpen die twee werelden dichter bij elkaar te brengen.

De stilte retraites in de ITIP Opleiding vond ik zo waardevol, dat ik me voorgenomen heb om ieder jaar tijd vrij te maken voor een persoonlijke retraite in het spreekwoordelijke ‘hutje op de hei’. Bewust de stilte opzoeken en even niets anders dan het proces waar je op dat moment doorheen gaat. Ik heb bij het ITIP ervaren dat er dan altijd een moment komt waarin het helemaal stil wordt en je van binnenuit tot heldere inzichten komt.

Tenslotte heb ik ieder blok weer genoten van alle bijzondere inzichten en ontmoetingen. Een aantal mede-deelnemers is deel uit gaan maken van mijn vriendenkring. Regelmatig zoeken we elkaar op om leuke dingen met elkaar te doen en dingen te bespreken. In die zin gaat de ITIP Opleiding gelukkig gewoon door!

Joris Elsendoorn (46)
"Sinds ik de ITIP Opleiding heb gedaan voel ik me schatplichtig aan het leven."

Sinds mijn zus de ITIP Opleiding heeft gedaan, heb ik altijd ergens in mijn achterhoofd gehad dat ik op een dag zelf ook de ITIP Opleiding wilde gaan doen. Aanvankelijk was dit verlangen vooral sluimerend aanwezig, maar dit veranderde toen ik in mijn drukke leven begon te ervaren dat ik zo niet langer door wilde gaan. Als telg uit een uitermate reflectief ingesteld gezin kreeg ik meer en meer de behoefte aan een sabbatical om zo een pas op de plaats te maken en mijn blik naar binnen te richten.

Ik wilde grondig aan de slag met vragen als: Waar zit voor mij de ware zingeving in mijn leven en werk? Ben ik geworden wie ik daadwerkelijk ben? Hoe heeft mijn weg als homoseksuele man mij gevormd? Wat kom ik tegen als ik deze verdiepingsslag in mezelf ga maken?

Voor ik me inschreef voor de ITIP Opleiding heb ik nog even getwijfeld tussen Phoenix en het ITIP. De intake bij het ITIP was echter dusdanig raak, dat ik niet meer aan de intake bij Phoenix toe ben gekomen. Ik voelde aan alles: “Hier gaat het om.” Ik weet nog dat ik aan degene die de intake deed vroeg: “Hoe jij dit gesprek met mij voert, leer ik dat ook in de ITIP Opleiding?” Voor mij heeft deze vraag te maken met in het hier en nu volledig aanwezig zijn in het contact met de ander en dat als uitgangspunt nemen voor alles wat daarna komt. Iets waar ik bij het ITIP inderdaad veel over heb kunnen leren.

Sinds ik de ITIP Opleiding heb gedaan geeft mijn omgeving me terug dat ik milder ben geworden. Waar ik vroeger vanuit een primaire vechtersmentaliteit nogal eens scherp en oordelend uit de hoek kon komen, ben ik nu in staat om met veel meer compassie naar anderen te kijken. Juist ook, omdat ik heb geleerd om met meer mildheid en compassie naar mezelf en naar mijn eigen ervaringen te kijken.

Het feit dat ik de diepte in mezelf heb opgezocht maakt dat ik in relaties ook meer de diepte opzoek. Ik heb daar ook echt behoefte aan en ervaar dit als een enorme verrijking van mijn leven. Daarnaast voel ik me sinds ik de ITIP Opleiding heb gedaan schatplichtig aan het leven. We zijn hier immers maar kort, dus waarom niet eruit halen wat er in zit en trachten werkelijk van waarde zijn voor jezelf, de ander en het grotere geheel?

Tenslotte klinkt het misschien cliché, maar dat komt omdat het zo waar is: De ITIP Opleiding is het beste cadeau dat ik mezelf ooit heb gegeven. Het ITIP is voor mij tot op de dag van vandaag een bron van inspiratie!

Janna Rutten (35)
"Ik ben nog iedere dag dankbaar dat ik de ITIP Opleiding ben gaan doen!"

Voordat ik deelnam aan de ITIP Opleiding woonde ik in Amsterdam en had ik een drukke, veeleisende baan op de Zuidas. Er zaten zeker aangename aspecten aan dit bestaan, maar ik merkte op een gegeven moment vooral dat deze manier van leven mij uitputte. Een quick-fix zoeken om vervolgens op dezelfde manier door te gaan leek me geen heilzame weg. Ik wilde de diepte in en van daaruit tot een duurzame oplossing komen. Zo kwam ik terecht bij het ITIP.

Toen ik me wilde inschrijven voor de ITIP Opleiding roerden zich twee stemmen in mij. Mijn hoofd vroeg zich hardop af wat ik dan allemaal precies ging leren en vond dat ik het allemaal wel netjes moest kunnen verantwoorden aan mijn werkgever. Mijn hart fluisterde “hier klopt iets, hier moet je zijn”. Door alle rationalisaties heen naar deze laatste stem leren luisteren heeft mijn leven inmiddels een heel andere klank, kleur en diepte gegeven.

Zo ben ik verhuisd naar een veel rustigere omgeving en heb ik mijn corporate bestaan achter me gelaten. Ik heb als zelfstandig ondernemer een manier van werken gevonden waarin niet de maatschappij, maar ikzelf het beginpunt ben. Dit heeft mij niet alleen meer vrijheid opgeleverd, maar ook meer ruimte voor creativiteit. In mijn geval vrij letterlijk, want een deel van mijn werk bestaat nu uit het in opdracht vervaardigen van keramiek. Ik geniet er ontzettend van om, naast mijn werk voor mensen en organisaties, ook iets met mijn handen te doen. Iets dat ik niet wist van mezelf, maar wat ik in de ITIP Opleiding heb ontdekt.

Ik vind de ITIP Opleiding een aanrader voor mensen die ergens in hun leven het gevoel hebben dat ze vastzitten. Bijvoorbeeld doordat ze steeds tegen dezelfde patronen aanlopen en niet goed weten hoe ze daar beweging in kunnen krijgen. Daarnaast is de Opleiding volgens mij heel geschikt voor mensen die bereid zijn met een open blik naar zichzelf te kijken en die er lol in hebben om zichzelf beter te leren kennen.

Ik ben nog iedere dag dankbaar dat ik de ITIP Opleiding ben gaan doen!

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Roeland Visman (65)
"Vroeger had ik de neiging om negatieve aspecten van mezelf weg te stoppen, terwijl ik nu accepteer dat die kant er nou eenmaal ook is."

Voordat ik me inschreef voor de ITIP Opleiding had ik nog wel even zoiets van “moet ik dit op mijn leeftijd nog gaan doen, heb ik dat wel nodig?” Tijdens de opleiding sloeg dit echter al gauw om in een soort positieve jaloersheid op mensen die hier op jonge leeftijd al aan beginnen.

De ITIP opleiding heeft mij geholpen om te reflecteren op mijn loopbaan. Welk proces ik heb doorgemaakt. Welke fouten ik heb gemaakt. Waarom ik in sommige situaties heb gereageerd zoals ik heb gereageerd. Een belangrijk besef dat hieruit naar voren kwam was, dat ik te weinig op mijn innerlijke kompas heb vertrouwd, dat ik me te veel op de omgeving heb gericht en ook waarom ik dat zo gedaan heb. Beter afstemmen op mijn eigen kompas, vraagt van mij dat ik een stukje controle loslaat en me open stel. Dit levert mij nu hele andere, waardevolle ervaringen op.

Ik ben me bewuster geworden van hoe ik zelf in het leven sta en herken dingen ook eerder bij mezelf. Zo had ik vroeger de neiging om negatieve aspecten van mezelf weg te stoppen, terwijl ik nu accepteer dat die kant er nou eenmaal ook is. Ik weet nu ook beter hoe ik die aspecten in mezelf kan aankijken. Soms gaat dat heel letterlijk. In een oefening die ging over mensen waar je je vreselijk aan irriteert kwam ik bijvoorbeeld met een schok tot de conclusie: “Oei, dat ben ik zelf”. Confronterend dat wel, maar vooral bijzonder leerzaam. Mijn vrouw, die ook de ITIP opleiding heeft gedaan, zei het eigenlijk het mooiste: “Ik zie mijn schaduw, dus er is zon!”

Ik heb de ITIP Opleiding ervaren als een groot cadeau aan mezelf en zou het iedereen aanraden die zoekende is en behoefte heeft aan een nieuwe richting.

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Mariska Weijer (39)
"Het is fascinerend om te ervaren wat er allemaal mogelijk is in een groep waarin iedereen zich veilig voelt."

Mijn eerste kennismaking met het ITIP was in een cultuurtraject bij mijn vorige werkgever. De manier van werken sprak me zo aan, dat ik na een persoonlijk intensieve periode rond het overlijden van mijn vader wist dat ik de ITIP Opleiding wilde gaan doen. Voordat ik begon vroeg ik me af of ik het wel van mijn gezin kon vragen om regelmatig van huis te zijn. In gesprek met mijn man bleek echter dat ik juist alle steun van thuis had om dit te gaan doen.

Ik ben aan de ITIP Opleiding begonnen met een grote benieuwdheid naar vragen als: “Waarom doe ik de dingen zoals ik ze doe?” “Wie ben ik nou echt?” “Waarom dender ik altijd maar zo door, in plaats van stil te gaan staan?” “Wat zit er onder mijn loyaliteit en het altijd maar goed willen doen?” Stuk voor stuk vragen die ik diepgaand heb kunnen onderzoeken in de bedding van de groep en het ITIP. Met als resultaat dat ik een stuk rustiger geworden ben, beter naar mijn lichaam luister, me een vrijer mens voel en me ook meer uitspreek over de dingen die ik zie en ervaar.

Het is fascinerend om te ervaren wat er allemaal mogelijk is in een groep waarin iedereen zich veilig voelt. Waar ruimte is voor alle emoties, terwijl er tegelijkertijd ook altijd een heel prettig soort lichtheid en humor aanwezig is. Dat is echt iets aan het ITIP dat ik nog steeds wel eens mis. Gelukkig komt mijn intervisiegroep, die we inmiddels omgedoopt hebben tot brongroep, bij de wisseling van ieder seizoen nog steeds samen. Heel waardevol.

Wat ik ook bijzonder vind aan de ITIP Opleiding is de rijkdom aan spiritualiteit. Voorheen associeerde ik dit begrip met religieuze dogma’s, maar tijdens de opleiding heb ik juist ervaren dat spiritualiteit in wezen een heel vrij iets is. En dat het helpt om je als mens verbonden te voelen met een groter geheel dat al eeuwen oud is.

Vanuit mijn enthousiasme zou ik de ITIP Opleiding aan iedereen aan willen raden, maar specifiek is het denk ik fijn voor mensen die die zich met enige regelmaat wat onrustig of onbestemd voelen en die interesse hebben in de zoektocht naar zichzelf en hun plek in deze wereld.

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Philip Backx (50)
"Ik heb ieder ITIP blok magische momenten meegemaakt waarop ik het gevoel had getuige te zijn van het mysterie van mens-zijn. Op zo’n moment voelt iedereen: dit is de kern, hier roert zich iets heel wezenlijks. Die ervaring gun ik iedereen."

Mijn eerste ervaring met het ITIP was een hele opmerkelijke. Ik nam deel aan een stilte retraite en kwam daar tot de ontdekking dat ik wilde stoppen met de baan waar ik een week eerder mee gestart was. Ik werd tijdens die retraite zo ‘wakker’, dat het glashelder was wat me te doen stond. Nooit spijt van gehad, integendeel. Daarnaast heb ik in die week tot in de diepte ervaren, dat we als mens allemaal met elkaar verbonden zijn. Dit raakte me zo, dat ik aan alles voelde: deze school weet en heeft iets waar ik naar verlang.

Het eerste woord dat in me opkomt als het over het ITIP gaat is thuiskomen. Ik ben dieper in mezelf gezakt. Meer geworden wie ik werkelijk ben. Voordat ik aan de opleiding begon dacht ik zeker te weten dat mijn homoseksualiteit geen thema zou worden, maar tijdens de opleiding ontdekte ik eigenlijk pas hoezeer mijn homoseksualiteit mij gevormd heeft. Dit heeft mij zo goed gedaan en geraakt, dat ik deze ervaring wil doorgeven aan andere homoseksuele mannen.

Een ander iets dat de opleiding me concreet opgeleverd heeft is, dat ik veel meer verbonden ben met mijn lichaam. Ik begin nu bijvoorbeeld heel anders aan mijn dag. Waar ik me voorheen direct in de drukte stortte, sta ik nu wat eerder op om wat aan lichaamswerk of aan yoga te doen. Soms lees ik ook eerst een tekst die me inspireert. Zo zet ik zelf de toon van de dag en begin ik bij mijn eigen klank en kleur in plaats van bij de waan van alledag. Een wereld van verschil.

Ik heb ieder ITIP blok magische momenten meegemaakt waarop ik het gevoel had getuige te zijn van het mysterie van mens-zijn. Op zo’n moment voelt iedereen: dit is de kern, hier roert zich iets heel wezenlijks. Die ervaring gun ik iedereen.

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Mayke van Manen (42)
"De ITIP opleiding is geschikt voor mensen die alles uit hun leven willen halen...een prachtig avontuur! Voordat ik aan de ITIP opleiding begon, had ik een behoorlijk hectisch leven. Dankzij de opleiding ben ik opener geworden, mijn relaties hebben zich verdiept. Ik leef met aandacht. "

Voordat ik aan de ITIP opleiding begon, had ik een behoorlijk hectisch leven. Ik had een veeleisende baan, kleine kinderen en een druk sociaal leven. Ik was eraan gewend om continu in beweging te zijn en voor anderen klaar te staan, maar verlangde steeds meer naar rust en ruimte.

Toen ik binnen korte tijd meerdere keren geopereerd moest worden, nam mijn leven onverwacht een andere wending. In eerste instantie verzette ik mij hier tegen en deed ik er alles aan mijn oude leven zo snel mogelijk weer op te pakken. Dankzij de inzichten en ervaringen die ik tijdens de opleiding kreeg, heb ik de realiteit weten te omarmen en me opengesteld voor het “hier en nu”. Dit moment van overgave is een belangrijk keerpunt gebleken.

Sindsdien ervaar ik rust en vertrouwen en kan ik meebewegen met wat er op mijn pad komt. Dankzij de opleiding ben ik opener geworden over hoe ik mij voel, waardoor mijn relaties zich hebben verdiept. Ik leef met aandacht voor de mensen om mij heen en geniet dagelijks van kleine dingen, zoals de natuur, een mooi gesprek of muziek. Ook zoek ik regelmatig de stilte op, om mij even te bezinnen of te schrijven. Wat mij in mijn leven overkomt, heb ik niet altijd in de hand. Wel hoe ik hierop reageer. Dat besef biedt innerlijke vrijheid.

Ik denk dat de ITIP opleiding geschikt is voor mensen die alles uit hun leven willen halen. Tijdens de blokken voelde ik steeds de keuze: blijf ik aan de veilige zijlijn staan of verzamel ik al mijn moed en ga ik er vol in? Zo is het in het echte leven natuurlijk ook: durf je werkelijk je verlangens te volgen, jezelf te laten zien en je eigen pad te bewandelen, zonder vooraf de uitkomst te weten? Of blijf je hangen in je comfort zone, waar het veilig toeven is, maar waardoor je ook geweldige nieuwe ervaringen mist?

Ik koos voor de sprong in het diepe en ben daar nu heel blij om. Ik raad de opleiding daarom aan alle mensen aan die bereid zijn buiten hun comfort zone te treden en met open blik naar zichzelf en anderen te kijken. Aan mensen die ernaar verlangen zichzelf beter te leren kennen. Maar vooral: aan iedereen die zin heeft in een prachtig avontuur!

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Chris Hudson (44)
"Ik werd zo ontzettend blij van mezelf echt leren kennen. Voor mij is de ITIP Opleiding een aaneenschakeling van inzichten en openbaringen geweest."

Tijdens het opstarten van mijn tweede tandartspraktijk volgde ik bij het ITIP het Persoonlijk Traject. Ik werd zo ontzettend blij van mezelf echt goed leren kennen, dat ik een jaar later aan de ITIP opleiding ben begonnen. De wetenschappelijk opgeleide scepticus in mij vroeg zich aanvankelijk af of het ITIP niet een beetje een ver-van-mijn-bed-show zou zijn, maar de daadwerkelijke ervaring bracht me juist dicht bij mezelf. Tijdens de blokken werd consequent de link gelegd met de concrete toepasbaarheid in het dagelijks leven. "Wat heb je geleerd en hoe ga je dit concreet doen, thuis of in je werk?" was een steeds terugkerende reflectie.

Tandartsen letten van nature op details. Op een gegeven moment liep ik er op mijn werk en in de relatie met mijn kinderen tegenaan, dat ik door zo te focussen op details het grotere geheel uit het oog kon verliezen. De opleiding heeft mij geleerd op anderen te vertrouwen, zonder dat de vraag “gaat het allemaal tot in de puntjes wel zoals ik wil” de overhand krijgt. Vroeger kon ik in dat soort situaties nogal eens geïrriteerd reageren. Nu ga ik veel meer in mijzelf en met de ander verkennen wat er aan de hand is. Dat levert hele andere gesprekken op. Ik heb veel meer bewustzijn gekregen op wat er in mij leeft, hoe ik me in bepaalde situaties gedraag en wat daar het effect van is.

Ik zou de ITIP opleiding aanraden aan iedereen die het aandurft om echt naar zichzelf te kijken. Daar hoort bij het ITIP trouwens bij, dat anderen ook naar jou kijken en delen wat ze zien. Dat levert soms behoorlijk spannende momenten op, maar je krijgt zo wel de kans om jezelf ten diepste te leren kennen. Voor mij is de ITIP opleiding een aaneenschakeling van inzichten en openbaringen geweest.

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Martine Laurens
"Mijn jaren aan het ITIP waren indrukwekkend, ontroerend en vooral helend. Ik ontdekte mijzelf en dan vooral dat deel waar ik nog weinig mee gedaan had."

Het was niet één moment waarop ik heb gedacht: ik ga een opleiding bij het ITIP doen. Dat ik er uiteindelijk toch terecht ben gekomen is meer een optelsom van toevalligheden. Althans, zo zou je het kunnen zien. Ik ervaar het echter anders. Op mijn werk als afdelingsmanager bij een middelgrote gemeente had ik het erg naar mijn zin. En toch… Mijn fascinatie voor mensen en hun gedrag kon ik soms wel combineren met mijn functie maar voor mij was dat niet genoeg. Ik wilde vooral ook leren hoe ik zelf in dat contact opereerde. Tijdens mijn intakegesprek met iemand van ITIP besprak ik een casus van mijn werk. Een casus waarin ik mij gevangen voelde. ‘Waarom geef je die opdracht niet terug?’. Ik viel helemaal stil. Er ging van alles door mij heen. Waarom werk ik zo hard, waarom ploeter ik maar door, waarom denk ik dat loyaliteit zo belangrijk is, hoe vrij ben ik eigenlijk? Stoppen met iets dat mij gevraagd was om te doen, was een breuk met hoe ik in het verleden met dit soort dilemma’s om ging. En het was in die situatie – achteraf bezien – het beste wat ik had kunnen doen. Mijn jaren aan het ITIP waren indrukwekkend, ontroerend en vooral helend. Ik ontdekte mijzelf en dan vooral dat deel waar ik tot dan toe weinig mee had gedaan. Mijn Molukse afkomst was eerder iets om door hard werken te compenseren dan iets om te laten zien. Dat ik daarmee een deel van mij niet inzette, heb ik ervaren in de opleiding. Uiteindelijk ben ik gestopt met mijn werk en ben ik voor het eerst van mijn leven in Indonesië geweest. Al bij de tussenlanding op Jakarta overviel mij een groot gevoel van thuiskomen. Een diepe ontspanning en een enorme rust en vrijheid kwamen over mij, daar in die chaotische drukte van de vertrekhal. Ik vond het tevens nogal confronterend om vast te stellen dat ik dat gevoel blijkbaar nooit eerder in Nederland had gehad. Alles viel op z’n plek. Mijn reis die begon bij het ITIP en die via Bali ging naar waar ik nu sta. Dat is voor mij geen toeval. Dat is zoals ik het doe en wat ik hier ook heb te doen. Net zoals ik nu eindelijk de moed heb verzameld om gewoon uit te komen voor wat ik het liefste wilde worden: juf. Inmiddels loop ik stage en sta ik elke week voor de klas. Weer werk ik hard om op mijn leeftijd alsnog deze kans te grijpen, maar dit harde werken is anders dan ik hiervoor deed. Dit is passie, beleving, bezieling.
Of ik iemand zou aanraden een opleiding aan het ITIP te volgen? Dat kan iemand zelf het beste bepalen. Als je volgt wat er binnen in je is, ontvouwt het pad zich vanzelf. Het enige dat je daarvoor nodig hebt, is moed om daarop te durven vertrouwen. En te beseffen dat de leerling de meester ontmoet als hij – de leerling – er aan toe is. Of de juf natuurlijk ☺.

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Isabelle Royer
"Tijdens de opleiding genoot ik van de inspirerende en vaak ook confronterende kringgesprekken. Erg prettig vond ik de aandacht voor licht­heid. We konden zo heerlijk hard mét en om elkaar lachen."

Tijdens de opleiding genoot ik van de inspirerende en vaak ook confronterende kringgesprekken, de fijne oefeningen en meditaties en het werken met dromen. Erg prettig vond ik de aandacht voor licht­heid. We konden zo heerlijk hard mét en om elkaar lachen. Er is veel ruimte voor verdieping bij het ITIP. Je pelt de schillen af waarmee je je waarachtige zelf omhult en wat er dan tevoorschijn komt is bij ieder mens prachtig. Bijna goddelijk, zo mooi. Ik heb ervaren echte compassie te kunnen voelen voor anderen. Ieder mens deugt. Door werkelijk verbinding te maken met mijn naaste omgeving, kan ik een fijnere, meer zorgvuldige moeder, partner, vriendin en werknemer zijn.

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Grietsie Kuiken
"Van huis uit ben ik rationeel en wetenschappelijk ingesteld. Ik wilde de uitdaging aan gaan om het bekende los te laten."

Van huis uit ben ik rationeel en wetenschappelijk ingesteld. Ik wilde de uitdaging aan gaan om het bekende los te laten en me over te geven aan het verlangen om hoofd en hart te verbinden. Alhoewel ik me niet moeilijk uit over mijn gevoelens, was ik toch verrast hoe de sfeer in de ITIP omgeving daar nog aan bijdroeg. Deze voelbare veiligheid die tijdens de blokken gecreëerd wordt door de betrokken begeleiding, nodigde me uit om mijzelf echt onvoorwaardelijk kwetsbaar open te stellen naar de groep en dit anderzijds ook weer te kunnen ontvangen.

Hieruit bleek dat de grootste heilzame werking voor mij persoonlijk het sociale aspect, deze open groepsdynamiek was. De ruimte en aandacht voor elkaar, dat iedereen elkaar gunt zichzelf te zijn, ten diepste met elkaar verbinden om vanuit die kracht elkaar te helpen je persoonlijkheid laagje voor laagje te ‘ont-dekken’. Ik kwam er langzaam achter dat de verlossing van mezelf vooral schuilt in de ander en hoe ik mezelf daar tegenover weet te verhouden. Het was tegen mijn verwachtingen in dat ik vanuit dat besef, momenten zou beleven die ik niet anders kan omschrijven als daadwerkelijk spiritueel, simpelweg het rationeel verklaarbare overstijgend. Ervaringen die ik voor mezelf niet hoef te verklaren, omdat ik voel dat ik het weet.

Door de aandachtige begeleiding, en oefeningen met onder andere energetisch lichaamswerk, meditatie, dromen uitleg en familie opstellingen, heb ik krachtige momenten beleefd. Indrukwekkende en ontroerende ervaringen. Voelbare inzichten in wie ik voor mijzelf en voor mijn omgeving ben. Wat wel en wat niet meer goed bij me past. Ik heb onder ogen gezien dat ik teveel van mijn identiteit en eigenwaarde ontleende aan het voor mij erg belangrijke werk waarin ik al mijn rationele kennis kon gebruiken. In deze schuilplaats vond ik mijn levenskracht volledig gevangen in de door mijzelf opgelegde hoge eisen. Het was evident dat verandering nodig was. Stapje voor stapje heb ik geleerd mezelf ervan los te maken en te vertrouwen op mijn diepste zelf. Na een grote sprong in het onbekende door mijn vaste baan op te zeggen kreeg ik weer lucht en vrijheid om iets nieuws daarvoor in de plaats te laten komen. Door de dingen die voor mij echt van belang zijn de juiste aandacht te geven in het dagelijkse leven en daar naar te handelen heb ik de ruimte in mijn hoofd verbonden met de ruimte in mijn hart, voor mijn gezin en mijn intuïtie. Een verrijking en verademing.

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Bert van Boggelen
"Ik wilde al lang iets bij het ITIP doen maar had steeds een smoesje. Ik ken het ITIP uit de tweede hand, via mijn vrouw. De filosofie sprak mij aan. Iets betekenen voor anderen, aangesloten zijn, een licht in de wereld zijn. Dat herkende ik."

"Ik wilde al lang iets bij het ITIP doen maar had steeds een smoesje. Ik ken het ITIP uit de tweede hand, via mijn vrouw. De filosofie sprak mij vanuit mijn achtergrond (mijn vader was dominee) wel aan. Mensen helpen dicht bij zichzelf te komen en vanuit hun diepste verlangen dingen doen en in de wereld neerzetten. Iets betekenen voor anderen, aangesloten zijn, een licht in de wereld zijn. Dat herkende ik. Na acht jaar werken bij het CNV begon ik aan het Persoonlijk Traject: het goede moment om iets aan mezelf te doen. Ik was algemeen secretaris/directeur van het CNV (Christelijk Nationaal Vakverbond). Samen met nog drie directeuren gaf ik leiding aan de maatschappelijke rol van de vakcentrale. Daarbij hield ik me voornamelijk bezig met de interne organisatie. Dat paste bij mij. Ik zeg opzettelijk paste, want er heeft zich in mij op dit terrein een wezenlijke verandering voltrokken. Met een toenemende bewustzijn over mezelf, realiseerde ik me dat ik zeer bedreven was in figuurlijk afwezig zijn. In vergaderingen droomde ik weg of las ik mijn mail. Thuis vroeg ik mijn kinderen drie keer hetzelfde en hoorde het antwoord niet. Ook in de ITIP groep probeerde ik steeds weer muurbloem te spelen. Hier ben ik mee aan de slag gegaan: de eerste stap naar aanwezig zijn. Ik merkte als ik ervoor koos er te zijn, dan was ik er ook. Van nature ben ik eerder terughoudend dan naar buiten tredend. Meer op de achtergrond, de tweede man, ik wou niet haantje de voorste zijn. Maar ik wist dat de voorzitter ermee zou stoppen en dat het voorzitterschap aan mij was, tenminste als ik het zou durven. Het begon te kriebelen en ik realiseerde me dat ik wel wilde maar dat ik het ook heel spannend vond. Ik blijk er heel erg van te genieten en ik ben over mijn angst heen. Ik heb betekenis voor mensen in het maatschappelijk debat. Het doet er toe en het is goed ergens voor de staan. Genuanceerd zonder grijs te worden. Voor mij persoonlijk is het bijzonder dat ik juist gelukkiger ben als ik uit de schaduw stap. Ook hebben we met het ITIP een traject gestart voor leidinggevenden binnen het CNV. Leidinggevenden vonden dit traject spannend en wilden liever iets meer instrumenteels. Maar toen ze over de schroom heen waren, bleek het enorm verbindend te werken. In De ITIP Opleiding werd het aanwezig zijn voor mezelf nog preciezer: ik wilde volledig mijn plek innemen. Ik kan nu zeggen dat ik mijn plek ingenomen heb; thuis en in mijn werk."

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Elbrich Jorritsma
“De ITIP Opleiding heeft mij geholpen om dichter bij mezelf te komen. Het heeft me vele lagen van bewustwording gebracht. Ik sta veel vrijer en opener in het leven.”

Ik werd nieuwsgierig naar het ITIP door mijn man die destijds na een intensive startte met de ITIP Opleiding. Toen heb ik het Persoonlijk Traject gevolgd en ben daarna met de ITIP Opleiding begonnen.

De Opleiding heeft mij geholpen om dichter bij mezelf te komen en mijn basis (terug) te vinden. Het heeft me vele lagen van bewustwording gebracht. Waarom ik iets doe, waar het vandaan komt en vervolgens de keuze om het al dan niet in stand te houden.
Zo kreeg ik tijdens de Opleiding inzicht in mijn patronen en gedrag, verbinding met mezelf en kwam ik tot de bevrijdende ontdekking dat alles begint en eindigt bij jezelf. Daarmee vielen er voor mij veel afhankelijkheden weg.

Die inzichten die ik heb opgedaan in de Opleiding hebben mijn kijk op mezelf en het leven veranderd. Hoewel je nooit klaar bent met ontwikkelen, sta ik na de Opleiding veel vrijer en opener in het leven.

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Dennis Dijkstra
"Het ITIP heeft me heel veel gebracht, vooral privé maar ook zeker in werk. Ik ben me bewust geworden van mijn rol en wat ik te doen heb in het leven."

Ik kwam op een kruispunt in mijn leven waar ik stappen moest maken, persoonlijk om weer verder te kunnen. Ik liep vast en ik merkte dat mijn omgeving er ook om vroeg. Ik ging op zoek naar hulp of begeleiding. Ik ben zelf autodidactisch ingesteld, maar er zijn momenten in het leven dat je hulp nodig hebt.

Het heeft me heel veel gebracht, vooral privé maar ook zeker in werk. Het heeft me bewuster gemaakt. Bewuster van mijn lijf en gevoelens. Het heeft me leren kijken, naar mezelf en ook naar anderen. Onbevangen en zonder vooroordeel naar wat er is. Ik ben me bewust geworden van mijn rol en wat ik te doen heb in het leven.

Eén van de grote krachten van het ITIP is dat je ook ziet bij anderen waar ze doorheen gaan, dat je dat mee ervaart. Dat heeft me soms ook nederig gemaakt, knap hoe anderen ergens doorheen gingen. Het maakt me mededogend en dat neem je mee in je eigen leven.

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

 

Iddo Verweij
"Ik was gedreven en gepassioneerd dus kon ik de hele wereld aan. Totdat het bedrijf erg hard groeide en ik alle verschijnselen van een burn-out leek te hebben."

18 jaar geleden begon ik als ondernemer. Mijn compagnon en ik begonnen een nieuw bedrijf in het ombouwen en aanpassen van minibusjes voor rolstoel-en personenvervoer. Het was een gat in de markt, de orders stroomden binnen en ons bedrijf groeide gestaag. Het was hard werken met weken van soms wel 80 uur. Ik was gemotiveerd, gedreven en ja, ik was gepassioneerd en dus kon ik de hele wereld aan.
Totdat het bedrijf erg hard groeide en we besloten om te gaan verhuizen. Een nieuw pand, meer personeel en een veranderende organisatie waren het gevolg. Ik wilde alles tot in de perfectie geregeld hebben. Dit bleek echter mijn valkuil. Het was opeens allemaal zoveel geworden dat ik het soms niet meer zag zitten. Ik maakte me druk om de verkeerde dingen. Ik verloor het contact met de mensen om me heen. En ten slotte was ik mezelf niet meer. Ik leek alle verschijnselen van een burn-out te hebben. Wist ik veel…

Na wat googlen (jawel..) kwam ik op de website van het ITIP school voor werk en leven, ik besloot me in te schrijven voor de ITIP Opleiding en het intakegesprek voelde gelijk goed. Hier moest ik zijn. Ik wist eigenlijk niet zo goed waar ik aan begonnen was maar het eerste jaar vond ik best wel heftig. Ik dacht mezelf goed te kennen maar het tegendeel was waar. Het werd een compleet nieuwe ervaring. De verrassende groepsdynamiek, het delen van lief en leed en de gesprekken over echt belangrijke dingen hadden vanaf dag één een grote indruk op me gemaakt. Ik voelde me gelijkwaardig in de groep. Het echt contact maken met de ander, het luisteren naar metaforische verhalen, maar vooral het doen in plaats van bedenken waren elementen in de opleiding die ik erg fijn heb gevonden. Mijn ogen werden opnieuw geopend. De lach en de traan heel dicht bij elkaar. Een andere werkelijkheid zo leek het.

Naarmate de opleiding vorderde begon ik te leren om door andere brillen te kijken, te ontdekken wat er in de diepte zat bij mezelf. Het kleine verlegen jongetje was er nog steeds maar ik vond het niet meer zo erg. Ik mocht weer mijn plaats innemen in de wereld, mezelf laten zien, weer leren spelen en plezier maken. Dit heeft me mijn zelfvertrouwen weer teruggegeven.

Zo heb ik mijn vader op een bijzondere manier kunnen toespreken. Hij werkte 12,5 jaar in mijn bedrijf, hoe uniek is dat! Het was in de kantine tijdens het kerstontbijt waar we met het voltallige personeel aanwezig waren. Ik stond daar niet als directeur maar als zoon die trots was op z’n vader. Ik kon m’n hart laten spreken en bedankte hem met een liefdevolle omhelzing voor wie hij altijd was geweest, mijn voorbeeld van wie ik zoveel heb meegekregen. Zonder ITIP had ik niet gedurfd om mij op deze manier te laten zien. Het was voor mij een ommekeer van angst naar liefde.

Voor iedereen die weer wil leven en werken vanuit het hart kan ik de ITIP Opleiding van harte aanbevelen. Het bewust maken van je eigen patronen zijn zo waardevol voor mij geweest, dat ik oprecht kan zeggen dat ik anders in het leven ben gaan staan. De opleiding is slechts een tussenstation waar je tot bezinning komt. De reis daarna gaat er anders uitzien. Het heeft mijn ogen geopend en ik ben daardoor anders in de spiegel gaan kijken. Meestal met mildheid maar soms ook met focus en scherpte. En wat je in je hart bewaart raak je nooit meer kwijt.

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Maaike van Zijverden
“Eigenlijk mag de Opleiding wel 30 jaar duren en niet 3 jaar. De enorme vakkundige en betrokken begeleiders, het werken in de groepen, het heeft me veel gebracht.”

Door de ITIP Opleiding neem ik mezelf meer serieus. Alles was vroeger hoofd, mijn lijf was er puur om het hoofd te vervoeren. Dat vind ik de grote kracht van het ITIP, dat je lijf erbij betrokken wordt met het lichaamswerk. En inmiddels doet het gewoon echt mee.
Ik ga ook meer mijn eigen route, waar ik voorheen altijd geneigd was om erg met andere mensen mee te denken. Vooral ook in mijn werk, wat een vrij hoofdelijke wereld is, met veel logica. Maar als iets niet fijn voelt, is het niet fijn. En daar dan toch iets mee doen. Ik dacht dat het lastiger zou worden als ik dat zou doen, maar het schept vooral duidelijkheid en helderheid voor mezelf en tot mijn verrassing ook voor de ander.

Een ander belangrijk aspect aan het ITIP zijn de groepen. In elke groep zitten wel mensen die met dezelfde dingen worstelen als waar jij ook mee worstelt. Dat vond ik heel prettig. Zo werk ik altijd heel hard voor mijn bestaan, in plaats van dat ik gewoon mag zijn wie ik ben. Dat blijken dus heel veel mensen te kennen?! Daarin voel ik me dan erkend, gezien en is het leerzaam dit naast elkaar te doorleven. Zo ben ik inmiddels milder naar mezelf. Eigenlijk mag de Opleiding wel 30 jaar duren en niet 3 jaar. Een heel leven lang, er blijft zoveel te leren. De enorme vakkundige en betrokken begeleiders, het werken in de groepen, het heeft me veel gebracht.

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Herman Kostelijk
"Dit zelfinzicht heeft me zowel op het professionele, als op persoonlijk vlak geholpen om anders in het leven te staan dan daarvoor."

“Je bent tandarts en je hebt de driejarige opleiding gevolgd, een combinatie die niet vaak voorkomt en daardoor wellicht interessant is voor anderen om te horen wat jouw ervaringen met het ITIP zijn?” was de intro voor dit stuk…En inderdaad, ik ben geen collega’s tegengekomen. Wel mezelf. En dat, in de loop van de drie jaar dat ik de opleiding gedaan heb, heeft me inderdaad zowel op het professionele als persoonlijke vlak geholpen om anders in het leven te staan dan daarvoor. In het persoonlijk vlak was ik onduidelijk naar anderen, vond het moeilijk keuzes te maken en begreep anderen niet altijd. Ik kon mezelf goed verbergen. En om dat bloot te geven: wat was dat spannend, maar tegelijkertijd bevrijdend om te merken dat spannend iets is dat je zelf maakt en dat anderen (lees: mede ITIPers) je kunnen helpen daarvan los te komen. Het leverde me zoveel meer inzicht in mezelf op. En rust. Onvermoede dieptes werden ontdekt en kregen de mogelijkheid eens naar buiten te treden: en eenmaal losgemaakt, is het een doos van Pandora die niet meer dicht wel: je kunt er niet meer omheen dat jij dat ook bent….En acceptatie van de mens die je bent, en daarmee ook van de ander, die ook maar een mens is.
Zo ook in het professionele vlak: ik houd van mijn vak, en daarbij juist van de omgang met mensen, hoewel ik grotendeels ga voor het technisch top presteren; en hoewel ik al op een prettige en persoonlijke manier met mijn patienten omging, is er een verrijking opgetreden die ik anders niet had bereikt. Mijn zelfinzicht heeft me doen besluiten ook in mijn vak keuzes te maken en buiten gebaande paden te gaan waardoor ik nu, een aantal jaren later, gespecialiseerd ben en het gevoel heb goed werk te leveren waarmee ik en mezelf en patienten een dienst bewijs. Ik zou iedereen het plezier in zijn werk gunnen dat ik heb, en ik zie dat het ITIP hier een belangrijke rol bij heeft gespeeld: mijn essentie is bovengekomen en durf ik te laten zien. En met plezier ontmoet ik nog regelmatig jaargenoten van het ITIP, in intervisie, om met hen bij de les te blijven. Dat helpt, en is naast lerend ook nog liefdevol: je kent elkaar, door en door. Waardoor de invulling die mijn leven heeft gekregen door het ITIP regelmatig benadrukt wordt. Tevreden, ben ik dan. En ga ik weer blij van zin aan de slag. Volgende patiënt! ;-)

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Floor Manschot
“Ik zie steeds scherper hoe ik allerlei beelden graag hoog wil houden voor mezelf en voor de buitenwereld.”

Door de ITIP Opleiding zie ik steeds scherper hoe ik mezelf saboteer door allerlei beelden die ik graag hoog wil houden voor mezelf en voor de buitenwereld: bijvoorbeeld dat ik stoer, stralend en enthousiast ben, dat ik alles goed kan maken voor anderen, dat ik heus wel weet hoe het zit. Door het lichaamswerk, het werken met dromen en bronboeken en de ruimte voor stilte binnen de ITIP Opleiding, raakte ik steeds vertrouwder met een ander deel van mij, de ziel. Daar kom ik dichterbij als ik het niet allemaal hoef te weten en ruimte maak voor alles in mij, ook wat ik liever niet laat zien: kwetsbaarheid, machteloosheid, boosheid, verdriet. En paradoxaal genoeg brengt juist dat me bij een enorme levenslust en een enorm vertrouwen in het leven.

Een heel concreet voorbeeld van deze veranderde levensinstelling was onze verhuizing afgelopen jaar van Utrecht naar de Achterhoek, waarbij ik ook mijn geliefde baan heb opgezegd. Dat was tegen alle logica en verstand in en toch wist ik diep van binnen dat we dit moesten doen. Gelukkig kon mijn gezin hier in mee. Het is één van de beste beslissingen in mijn leven. Dat is misschien wel het belangrijkste resultaat, dat ik een enorm vertrouwen heb gekregen in het leven.

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Paul Kelder
“Dit laat me niet meer los. Het is een levenswijze. Ik ben minder bezig met wat moet gebeuren, of wat hoort, of zou moeten zijn. Ik geniet nu veel meer van hoe het is. Ik ben meer ontspannen."

Er gebeurden een aantal nare dingen in mijn leven. Een vervelende ontslagprocedure, problemen met mijn relatie en mijn ouderlijk huis dat afbrandde. Dingen die mij raakten. Ik wilde dit niet zomaar naast me neer leggen. Wat ik zo fijn vond aan het ITIP, is dat je vanuit een heel breed spectrum allerlei handreikingen krijgt voor persoonlijke reflectie. Dat vind ik hun kracht.

Van de introductie uit de Opleiding van Bas Klinkhamer weet ik nog goed, wat pas later bij me indaalde, dat je leert studeren. Daarmee bedoel ik te zeggen, niet letterlijk studeren, maar dat je leert op verschillende manieren jezelf te ontwikkelen en op het spirituele pad verder te brengen. ITIP heeft mij getriggerd, nieuwsgierig te zijn, en ook na de Opleiding te kijken wat mij helpt om te blijven studeren en te reflecteren op het leven. Dit laat me niet meer los. Het is een levenswijze.

Wat ik steeds meer waardeer is de “methodeloosheid”. Het is niet zo dat ITIP is gebaseerd op Zen Boeddhisme, het Hindoeïsme, het Jodendom, het Christendom, Sjamanisme of welke traditie dan ook. Dat doen ze heel bewust niet. Er is een spirituele laag binnen het ITIP uit diverse tradities en het is aan jou om je persoonlijke invulling daaraan te geven. Aansluitend hierop is het heel fijn dat het ITIP niet afhankelijk is van één goeroe of leraar, maar dat er een breed pallet is aan goede begeleiders.

Ik leef meer in het moment. Dat is het allerbelangrijkste verschil. Ik ben minder bezig met wat moet gebeuren, of wat hoort, of zou moeten zijn. Ik geniet nu veel meer van hoe het is. Ik ben meer ontspannen.

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Gonny Haasken
“De ITIP Opleiding is een cadeau voor iedereen. De groep is de veiligste plek die je je maar voor kunt stellen.”

Ik signaleerde patronen bij mezelf die zich voortdurend herhaalden, met name in de relationele sfeer. Ik stak “mijn klauwen” uit wanneer de liefde te dichtbij kwam. Eigenlijk durfde ik de liefde niet echt toe te laten.

Het eerste jaar was een enorme confrontatie met mezelf. Binnen een half uur na aanvang van een blok was ik al in gevecht met mijn tranen, en alles wat bij weerstand komt kijken. Soms ook met de begeleider van het blok. Al snel bleek dat ze mij waardevolle bronnen van hulp aanboden. Wat kreeg ik een spiegel voor en wat leerde ik veel over mijn patronen en angsten. Ik leerde o.a. dat een zachte rustige vrouw pas een krachtige stoere vrouw maakt, ik leerde grenzen aangeven en leerde NEE te durven zeggen...Ik leerde zoveel! Na een jaar bleek het nog niet klaar en was het logisch verder te gaan.

De ITIP Opleiding is een cadeau voor iedereen, zeg ik wel eens. De groep is de veiligste plek die je je maar voor kunt stellen. Alles mag er zijn, alles is goed, ook je vuilste was, grootste woede, diepste verdriet, grootste angsten en uiteraard mooiste vreugde. Al kan ik me voorstellen dat voor velen het “naar binnen gaan” spannend is. Dat is ook spannend! Als je dat uiteindelijk, met vallen en opstaan aandurft, dan is het echt een geweldig cadeau voor jezelf.

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Deelnemer
“Mijn leven is zoveel makkelijker geworden zonder dat er feitelijk iets veranderd is; de manier waarop ik er nu in sta is alleen anders.”

Ik zou iedereen de ITIP Opleiding gunnen. Het moet natuurlijk wel passen in je leven; voor alles is een tijd en een plaats. Het is zo’n waardevol traject. Ik heb het als leerzaam ervaren en erg veel plezier gehad. Het belangrijkste inzicht dat ik heb gekregen is wel dat het leven mij altijd leuke en niet leuke dingen zal brengen. Hoe ik hiermee om ga is waar ik handvatten voor heb gekregen. Mijn leven is zoveel makkelijker geworden zonder dat er feitelijk iets veranderd is; de manier waarop ik er nu in sta is alleen anders.

Tijdens de Opleiding heb ik niet dé oplossing op alle levensvragen gekregen en ik weet dat er altijd valkuilen zullen zijn waar ik, met open ogen, in zal lopen. Ik heb geleerd dat het er om gaat hoe ik weer uit die valkuil klim. En ik heb geleerd dat dit niet alleen maar zwaar of heftig hoeft te zijn, met humor en plezier kom je ook een heel eind. De Opleiding heeft mij vertrouwen gegeven: ik kom er wel, via mijn eigen route.

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Dorus Stoop
“Ik ben er een ander mens van geworden. Elke keer werd ik weer herinnerd aan daar waar het mij om te doen is. In de kern ben ik veel bewuster geworden.”

De ITIP Opleiding heeft me in de eerste plaats heel veel gebracht. Ik ben er een ander mens van geworden. Ik heb mijn schaduwkanten en valkuilen leren kennen. En misschien nog wel belangrijker, ik heb geleerd deze niet te bestrijden maar ze lief te hebben, omdat ze me maken wie ik ben.

Voor de Opleiding wilde ik ook een goed en gelukkig mens zijn alleen, leefde ik op de automatische piloot, onbewust. Nu sta ik vaker stil bij de vraag waarom ik de dingen doe en ben ik meer in contact met mijn gevoel. Vroeger voelde ik ook natuurlijk, maar dat gevoel dacht ik vervolgens weg. In de kern ben ik veel bewuster geworden. Een van de punten waar ik heel dankbaar voor ben is dat de relatie met mijn moeder in deze tijd veel beter is geworden.

Ik heb ervaren dat de driejarige Opleiding voor mij een toevluchtsoord is geweest. Elke keer werd ik weer herinnerd aan daar waar het mij om te doen was, wat je in de waan van de dag nog wel eens kan verliezen. Na de Opleiding heb ik die houvast gelukkig kunnen continueren met de mensen die ik daar heb leren kennen in de vorm van intervisie en andere samenkomsten. Zo werkt het ook weer door in de rest van mijn leven…

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Evelyn Noltus
“Mijn directeur bracht me in contact met een “energetische coach” van het ITIP. O jee, dacht ik, wat is dit?”

Ik heb een flinke burn-out gehad. Ik werkte in de gezondheidszorg. Mijn directeur bracht me in contact met een “energetische coach” van het ITIP. O jee dacht ik toen, wat is dit? Toch gedaan en vanaf het eerste moment dat ik daar was, voelde ik dat het precies was wat ik nodig had. Vooral omdat ze aansloot bij daar waar ik was op dat moment. En dat er uitgegaan werd van de wijsheid die in je eigen lichaam en ziel zit.

Van daaruit ben ik de ITIP Opleiding gaan doen, om daar verder mee aan de slag te gaan. Mijn leven is door de Opleiding radicaal veranderd. De nieuwe dingen die je wilt oefenen slijten helemaal in, door de lange duur en door de opbouw van het traject. Soms gaat het weer mis en dan kom je weer in de Opleiding, breng je het weer in en kun je weer verder en een laag dieper.

De grootste verandering is dat ik ben gaan leren om mijn eigen plek in te nemen. Ik sta nu stevig in het leven, ik weet wat ik wil, wat ik kan en wat ik niet kan. Als predikant ben ik zielzorger. Dat is heel mooi en ook vraagt het veel. Ik heb geleerd om ook mijn eigen ziel te verzorgen. Telkens weer afstemmen, wat heb ik nodig, wat gebeurt er met me, wat betekent dat.

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Caroline Vink
“Naast mijn werk hielp het mij ook in de uitdagingen die ik privé had. Ik sta met veel meer kleur en gevoel in het leven. Ik ben veel milder en zachter geworden.”

Toen ik van docent, teamleider in het onderwijs werd, kwam ik bij een coach. Ik kon niet delegeren en liep tegen allerlei dingen aan. De coach, die niets met het ITIP van doen had, gebruikte wel de termen ziel en ego. Mijn ziel kwam er bekaaid vanaf in vergelijking tot mijn ego, zei ze. Op het advies van die coach ben ik gaan wandelen en grasduinen op internet en zo kwam ik de tweedaagse Pijlers van Zelfkennis tegen, bij ITIP. Daar stond letterlijk: “Wie neemt bij jou de beslissing, je Ego of je Ziel?” Daar moet ik zijn, dacht ik. Die tweedaagse was een thuiskomen. Via mijn directeur kreeg ik de mogelijkheid om de ITIP Opleiding te gaan doen om zo balans te vinden.

Naast mijn werk hielp het mij ook in de uitdagingen die ik privé had. Mijn vriend is 10 jaar ouder, had volwassen kinderen en kleinkinderen op komst. Hoe moest ik mij daartoe verhouden? Op dit moment ben ik nog steeds teamleider in het onderwijs, voel me volop oma van 2 kleinkinderen en ben ik getrouwd! Ik heb geleerd kwetsbaar te zijn en vanuit mijn hart te praten, wat zelfs veel meer waardering oplevert. Ik sta met veel meer kleur en gevoel in het leven. Ik ben veel milder en zachter geworden door het ITIP.

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Martien Korsten
"Ik stond voor de spiegel en zag mezelf. Ineens trof mij de gedachte: Ik wil niet zo worden als mijn vader. Zo zwijgzaam, zo moeilijk om contact mee te krijgen."

"Ik stond voor de spiegel en zag mezelf. Ineens trof mij de gedachte: ‘Ik wil niet zo worden als mijn vader. Zo zwijgzaam, zo moeilijk om contact mee te krijgen. Het zal toch niet zo zijn dat ik pas ga praten over wat er in me omgaat als ik tachtig ben?’ In diezelfde tijd vertelde mijn vriend Jan over het ITIP. Hij was daar net aan de Opleiding begonnen. Ik hoorde hem zo enthousiast vertellen en dacht: waar heeft hij het over? Tegelijkertijd was er ook iets waar ik geen naam aan kon geven, maar wat me wel aantrok in wat hij vertelde. En ik zag hoeveel het hem en zijn vrouw bracht. Mijn vraag werd me duidelijk: stap ik in de schoenen van mijn vader of niet? Ik was mezelf ook wel een beetje zat. Ik wilde mijn gelijkhebberige, scherpe kanten aanpakken, mijn neiging te blijven hangen in dat de dingen moeten gaan zoals ik het wil. Ik zag dat niemand, inclusief mezelf, daar gelukkig van werd. De eerste keer dat ik naar De Poort reed waar de opleiding wordt gegeven, dacht ik: ‘Mijn God, wat gaat er gebeuren?’ Al tijdens het eerste blok voelde ik: ‘Ik weet niet wat dit me gaat brengen, maar hier zit ik goed.’ Het was alsof ik thuiskwam. Er is geen gêne. Je spreekt met elkaar over wat er echt in je omgaat en niet wat je behoort te zeggen. Ik hoorde het nieuws dat ik kanker had tijdens een blok. Ik durfde niet naar huis. Wat ik zo bijzonder vond was dat niemand van de begeleiders toen een beslissing voor mij nam. Ze bleven bij me maar lieten mij zelf kiezen. Een paar uur later was het me duidelijk, ik moest naar mijn vrouw. Toen ben ik naar huis gegaan. In de tijd erna heb ik een soort stille aandacht ervaren. Toen ik er tijdens de intensive weer was, kon ik aan allerlei kleine dingen merken dat het hele team op de hoogte was van wat er met mij gebeurd was. Ze waren zo gefocust, zo geconcentreerd en tegelijk op afstand. Ze raakten precies die dingen aan waaruit bleek dat ze er met hun hele aandacht bij waren. Ze wisten van het overlijden van mijn vriend Jan, die mij op het spoor van het ITIP zette en van de ziekte van mijn vader, die kort daarna overleed. Het ITIP is zo tot steun geweest in die tijd. Pure hulp. De opleidingen bij het ITIP hebben me veel opgeleverd. Het besef dat ik geen regie heb over wat me overkomt, maar dat ik altijd een keus heb hoe ik daarop wil reageren. En dat het iedere keer echt bij mij uitkomt, dat ik het begin van de beweging ben. Ik ben meer gaan uitreiken naar mensen. Ik ben minder betweterig geworden, pratend vanuit een toren. Ik ben van toeschouwer meer deelnemer geworden. Ik kan de twijfel beter toelaten en tegelijk rustig blijven. Dat hoor ik ook terug van mijn huidige collega’s. Ik ben milder geworden maar tegelijk krachtiger in wat ik werkelijk van waarde vind."

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Tanja Hoetjer
“De manier waarop ik in het leven stond en mijn werk deed, maakte dat ik me niet echt verbond. Geen wonder dat je dan blijft zoeken..”

Toen ik startte met het ITIP (eerst Persoonlijk Traject en daarna de ITIP Opleiding) was mijn doel vooral uitvinden wat ik ten diepste wil, wat uiteindelijk zou moeten resulteren in een nieuwe baan. De manier waarop ik in het leven stond en mijn werk deed, maakte dat ik me niet echt verbond, niet met mezelf, niet met mijn werk. En dat ook in andere banen niet gedaan heb. Geen wonder dat je dan blijft zoeken. Het feit dat ik nog steeds geen nieuwe baan heb, maar me nu wel als een vis in het water voel in mijn huidige baan, zegt voor mij alles.

Ik herinner me nog goed dat in de eerste 10 minuten van het eerste blok de begeleider zei: “Als je hier komt om ergens vanaf te komen, dan moet ik je teleurstellen”. Ik schrok, want dat was waar ik voor kwam, af van de onzekerheid, af van het oordeel over mezelf, af van wie ik was.

Door het ITIP heb ik leren voelen waar het om gaat: niet wat ik doe, de vorm, maar hoe ik het doe. Het energetisch werk heeft mijn hoofd en gevoel meer in balans met elkaar gebracht. In het derde jaar kwam alles bij elkaar en kon ik het geleerde in de praktijk steeds beter toepassen. Mooi is om te merken dat de patronen, waar ik me altijd zo tegen verzette, er nog steeds zijn, want ze horen bij mij, maar ze sturen me niet meer. Ik kies zelf om me er wel of niet aan over te geven. En dat geeft zoveel vrijheid.

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Nicolien van Halem
“Als ik het mensen zou moeten aanbevelen, dan vooral de ‘zoekers’ en ‘vastlopers’. En dertigers. Dan heb je er nog een heel leven profijt van.”

Ik ben tegen de 60 en rond mijn 55e stond ik op het punt om te bepalen wat ik met het laatste deel van mijn carrière zou gaan doen. Ik had behoefte aan meer verdieping in mezelf, hoe ik sta in het leven en in mijn beroep. Ook had ik het verlangen om bepaalde dingen aan te pakken. Ik zocht naar tevredenheid in wat er is en wilde stoppen met malen in het verleden.

Zo leerde ik dat ik soms te stellig en scherp was aan de ene kant en aan de andere kant klein en onzeker. De middenweg heb ik leren kennen. Het mededogen wat ik heb geleerd helpt. Jij bent ook aan het zoeken, ik ook en we zijn samen aan het zoeken, dat is oké.

Wat ik ook mooi vind is dat tijdens de opleiding mensen vaak grote beslissingen nemen. Dat wat al een tijdje sluimert komt naar boven. Zo heb ik halverwege mijn baan opgezegd en ben ik voor mezelf begonnen. Dat is erg prettig geweest om dat tijdens en in combinatie met de Opleiding te doen. Zelf heb ik ervaren dat in het derde jaar nog ineens zoveel deuren opengingen. Dat had ik niet verwacht in het begin. De volle drie jaar maakt het echt compleet.

Als ik het mensen zou moeten aanbevelen, dan vooral de ‘zoekers’ en ‘vastlopers’. En dertigers. Dan heb je er nog een heel leven profijt van. Blijf niet te lang zoeken zou ik zeggen.

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Benoît Hovelaque
“Wat het ITIP zo bijzonder maakt, is dat er steeds verband wordt gelegd naar je dagelijks leven.”

Ik had al trajecten van persoonlijke ontwikkeling achter de rug. Wat het ITIP zo bijzonder maakt, is dat er steeds verband wordt gelegd naar je dagelijks leven.
Zo ervoer ik het eerste jaar als een duw(tje) in de rug om naar mezelf te kijken. Daar moest ik voorbij angsten en dan is het fijn als iemand nabij is en je aanmoedigt. In het tweede jaar werd vooral een bedding gecreëerd om te werken aan persoonlijke ontwikkeling: mijn creativiteit, mijn religiositeit, mijn passie om verhalen te vertellen, etc. Het derde jaar staat echt in het teken van discipline en wat ik in de wereld ging zetten. Nog meer zelf regie nemen daarin.

Concreet ben ik meer tevreden met het leven wat ik heb. Ik sta dichter bij mijn vrouw en kinderen. Ik voel mij dikwijls heel tevreden, ook in de kleine dingen. Het zoeken van hulp is voor mij een nieuwe bron van ontwikkeling, gewoon door iemand te bellen bijvoorbeeld. Dat lijkt heel eenvoudig, maar dat is voor mij echt een grote verandering. Ook het lichaamswerk en het contact maken met mijn lijf is een groot winstpunt. Daar liggen antwoorden en is een grote ontdekking. Mijn lichaam is een motor geweest van mijn leren.

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Norman ten Pierik
"De ITIP Opleiding waren hele mooie jaren die ik de rest van mijn leven meedraag en iedereen die zoekende is in zijn of haar ontwikkeling ook van harte gun."

Ik zit achter mijn bureau en staar de tuin in. Het is een mooie zomerdag. Mijn energie heeft echter een absoluut dieptepunt bereikt. Loyaal aan van alles en nog wat. Maar ben ik daarin ook loyaal aan mezelf? Geen tijd nemen voor rouw, terwijl mijn vrouw en ik in een drietal jaar van de ene uitvaart naar het andere ziekenhuisbezoek hobbelen. Ook een eigen auto-ongeluk zorgt bij mij nog niet voor de benodigde vertraging. Gewoon een andere auto en karren weer. Er is toch ook geen tijd voor vermoeidheid! En ik wil toch een ander pad volgen? En meer genieten? En mag ik dat dan wel? Kan ik dat wel maken? Wie ben ìk eigenlijk in dat geheel? Het contact met mijn gevoel en de balans zijn zoek. Het is inmiddels een jaar geleden ook dat ik van ITIP hoorde en dacht: “Dat moet ik gaan doen!” En nog geen beweging. Nu besluit ik door te pakken. Ik ben nog net op tijd voor de intake en kort daarop start ik met de ITIP Opleiding.

Bij de start heb ik niet echt een idee wat me te wachten staat en wat dit traject me zal gaan brengen. Als wens neem ik mee weer in balans te komen. Om mezelf minder afhankelijk te stellen van mijn omgeving: van “gaat het goed met jou dan gaat het goed met mij” naar “ik mag er ook zijn, precies zoals ik ben”. Een mond vol en de eerste blokken maakten duidelijk dat er best nog een weg te gaan was. Elke bijeenkomst voelde daarbij steeds weer als thuiskomen na een lange reis en zoektocht; echt een warme jas. In het ervaringsgericht en lichaamsgericht werken leerde ik ook veel, vooral over mezelf en mijn houding ten opzichte van de wereld.

Een belangrijk moment van contact maken, werd het opnieuw contact leggen met mijn ouders. In een tweejarige periode van geen communicatie leefde bij mij toch altijd de vraag: “hoe zou het gaan?” Uiteindelijk heb ik gebeld. Ik ervoer toen diepgaand hoe het is om door pijn, angst en verdriet heen met open hart contact aan te gaan. Ik voelde mijn eigen liefde en ik voelde hun liefde. Het was enorm intens en het gaf een enorme perspectiefwisseling; uit de slachtofferrol van “wat heb ik niet gekregen” en in mildheid naar mijn ouders kunnen kijken. Ik voelde – misschien wel voor het eerst van mijn leven door heel mijn lichaam – dat mijn ouders echt van me houden, dat ik welkom ben. En daarmee was het of ik definitief landde op deze aarde en in alle andere systemen waar ik deel van uitmaak. Dit was voor mij echt één van de rijkste ervaringen die ik had gedurende de opleiding.

Het ITIP werd voor mij het spreekwoordelijke laatste duwtje in de rug dat ik nodig had naar “leven en werken vanuit bezieling en vertrouwen”. Hoewel ik dat bij aanvang niet zo noemde. Het werd een prachtige reis en het was daarin fijn om gedurende een langere periode mensen om me heen te hebben die even meeliepen in mijn ontwikkeling, net zoals ik meeliep in hun ontwikkeling. Dat ik daarin kwetsbaar mocht zijn, imperfect, onzeker en verlegen soms. Mocht stuntelen ook, zonder oordeel, op zoek naar mijn eigen eigenheid. Waarbij ik ook merkte dan toen ik imperfectie kon gaan toelaten mezelf ook toestond in het gaan te vallen en weer op te staan. Kortom, te leren in de ervaring.

Ja, het waren hele mooie jaren die ik de rest van mijn leven meedraag en iedereen die zoekende is in zijn of haar ontwikkeling ook van harte gun om te ervaren. Is de reis dan nu ten einde? Nee, zeker niet. Hij is zelfs net begonnen.

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Roos Leopold
"Als je op zoek bent naar een ‘Quick-fix’ zit je hier niet goed. Als je nieuwsgierig bent naar wat het leven jou te leren heeft, zou ik het zeker doen."

Als ik nu terug kijk naar mijn leven voor de opleiding, had ik eigenlijk geen idee hoe ik het leven moest leven. Ik voelde me ontevreden, met name op het werk. Ik voelde me met vlagen heel erg eenzaam en niet aangesloten bij de mensen om me heen. Ik doolde rond: wat doe ik hier en wat moet ik nou? Deze vragen en gevoelens waren er niet heel bewust. Ze lagen onder het oppervlak.

Ik was me wel bewust dat ik het op mijn toenmalige werkplek niet naar m’n zin had. Maar ik wist niet welke kant ik dan wel op moest gaan. Ik kende het ITIP via mijn ouders, toen ik nog jong was. Op een dag voelde ik heel duidelijk dat ik de opleiding wilde doen. Met knikkende knieën ben ik het gaan bespreken op mijn werk. Gelukkig werd dit plan goed ontvangen en zo ben ik gestart.

In de opleiding heb ik geleerd dat ik telkens weer en steeds opnieuw zelf het beginpunt ben. Niet in die zin dat ‘alles om mij draait’. Juist niet. Als ik iets wil, voel, bedenk in dit leven, zal ik ook zelf actie moeten durven nemen. En dan komt er iets op gang waarvan ik de afloop nog niet kan overzien. Durven vertrouwen dat hetgeen gebeurt ook goed is, is de volgende stap. Durven vertrouwen en me overgeven aan dit leven, dat is levenskunst.

Het is een geschenk om zo het leven te kunnen ervaren. Het verdiept mijn leven, in het contact met mezelf en met de mensen om me heen. Het geeft me de moed om echt te doen wat bij me past en waar ik gelukkig van word. Op dit moment is dat het begeleiden, het coachen van mensen met vragen over hun leven en hun werk. Ik geniet hier elke dag van. Het coachen is als een jas die ik altijd al aanhad en die ik nooit meer uittrek. Ik vind het heerlijk om diepgaand contact te hebben met andere mensen. Het is eigenlijk als een soort thuiskomen: ik doe wie ik ben.

Als je op zoek bent naar een ‘Quick-fix’ zit je hier niet goed. Als je nieuwsgierig bent naar wat het leven jou te leren heeft, zou ik het zeker doen. Tijdens de opleiding kun je in een veilige, aardse en liefdevolle omgeving alle hoeken en gaten van jezelf onder de loep nemen. En bovendien ontmoet je heel veel mensen die ieder op hun eigen manier ook dit avontuur aangaan. Ik zou het zo weer doen!

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Ernst Jan van Heyningen
"Het contact met mijn directe omgeving, mijn gezin, vrienden en werk is dieper geworden. Ik spreek mij meer uit en ervaar dat ik minder afhankelijk ben van het oordeel van een ander."

Het was tijdens een bezinningsretraite in de Baharia woestijn in Egypte waar ik geconfronteerd werd wat het betekent om via de stilte echt bij mijzelf te komen. Als therapeut/trainer heb ik veel opleidingen en leertherapieën gevolgd. In de absolute stilte van de woestijn werd ik mij bewust dat ik met nog heel wat levensvragen rond liep. Ik was op zoek naar meer verdieping in mijn leven.

De ITIP Opleiding heeft mij met behulp van ervaringsgerichte oefeningen geholpen om echt contact te maken met mijzelf en de mensen om mij heen. Ik heb geleerd om mij toe te mogen vertrouwen aan mijn intuïtie. Bovendien heb ik kennis mogen maken met verschillende stromingen en filosofieën die mij hebben geholpen op verschillende manieren naar het leven te kijken. Ik heb mijzelf nog beter leren kennen. Leven vanuit mijn ziel, de kern in mijzelf, dat is waar uit ik wil leven.

Het is geweldig om te ervaren dat ik het stuur zelf in handen heb. Dat ik het leven voor een groot deel mag leven zoals ik wens. Hoe fascinerend het is om mijn dromen te realiseren en te mogen creëren. Dat iedere dag zoveel heeft te brengen en dat ik in mindere tijden mag vertrouwen dat het ook weer goed komt.

Ik ben mij zoveel bewuster geworden dat ik elke dag weer dankbaar mag zijn voor wat er is en wat ik heb. Ik leef meer in het moment. Het contact met mijn directe omgeving zoals mijn gezin, vrienden en werk is dieper geworden. Ik spreek mij meer uit en ervaar dat ik minder afhankelijk ben van het oordeel van een ander.

Achteraf zie ik de opleiding als een prachtig en kostbaar cadeau. En wie vindt het nu niet leuk om een cadeau te mogen ontvangen? De opleiding heeft mij zoveel opgeleverd op het gebied van verdieping, contact, de zin van het leven, reflectie, de functie van de stilte dat ik dit een ieder meer dan van harte gun. Leef het leven!

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Dagboek van een deelnemer
"Ineens is het zover en zit ik met 17 andere deelnemers en onze begeleider in een groep. Het is duidelijk dat iedereen het loeispannend vindt. Je voelt dat je met de billen bloot gaat. Maar dat wil ik ook. Het wordt tijd om echt te gaan leven."

Een vaak gestelde vraag aan ons is: ‘Wat gebeurt er eigenlijk in jullie opleidingen?’ Het antwoord zou meerdere boeken kunnen vullen omdat de weg door onze opleidingen voor iedere deelnemer anders verloopt. Om toch een indruk te geven, laten we een oud deelneemster aan het woord die met de hulp van haar dagboek terugkijkt op haar eerste ervaringen binnen de ITIP Opleiding.

Voorafgaand aan al onze opleidingen vindt een intakegesprek plaats waarin, zowel van de kant van de deelnemer als van de kant van het ITIP, gekeken wordt of het volgen van een opleiding een goed idee is. Belangrijk is dat elke vraag gesteld kan worden en er een open contact is.

"Het intakegesprek zal ik nooit vergeten. De begeleider van het ITIP ontvangt me bij haar thuis. Alles lijkt zo gewoon maar toch is het gesprek heel intiem. Ik sta versteld hoe iemand zo snel tot de kern kan komen. Na mijn intake begin ik direct met het beantwoorden van de vragen en het maken van een levensbeschrijving. Wat zet je er in en wat niet? Ik ben een perfectioniste en wil het goed doen. Oei, dat is juist waar ik zo last van heb. Bang om fouten te maken en steeds mezelf vergelijken. Ik lees in mijn dagboek: De tevredenheid wisselt; elke keer als er een verslag binnenkomt van een andere deelnemer dan lees ik de mijne nog een keer over."

De opleiding duurt 3 jaar. Het eerste jaar bestaat uit 3 blokken van 3 dagen, 3 blokken van 2 dagen en een intensive van 5 dagen. Daarnaast krijg je 3 voorbereidende lezingen (online te volgen). Tussen de blokken door heb je contact met mede-deelnemers en je kunt ook altijd de begeleiders van het ITIP benaderen. Het eerste blok begint op donderdagmiddag in Conferentiecentrum De Poort.

"Ineens is het zover en zit ik met 17 andere deelnemers en onze begeleider in een groep. Het is duidelijk dat iedereen het loeispannend vindt. Ik ook. Waar ben ik bang voor? Wat anderen van me vinden? Blijkbaar toch wel een beetje. Je weet dat dit niet zomaar een cursus is. Je voelt dat je met de billen bloot gaat. Maar dat wil ik ook. Het wordt tijd om echt te gaan leven. In mijn dagboek staat: Ben ik bang dat het kleine domme meisje tevoorschijn komt?"

"De begeleider geeft een inleiding over het schema van Wilber; over de weg van vervreemding en de weg terug naar jezelf. In de subgroep bespreken we de vijf manieren waarop je persoonlijkheid (het ego) ervoor zorgt dat je net niet echt hoeft te zeggen wat er in je omgaat. Leuke vorm en een eyeopener voor mij! Het wordt duidelijk hoe ik dat precies doe. Iets wat voor mij heel vanzelfsprekend is, blijkt mensen op een veel grotere afstand te plaatsten dan ik dacht."

Een blok wordt geleid door een senior-begeleider en een co-begeleider. Ieder blok kent zijn eigen thema’s die voortbouwen op de vorigen. In dit eerste blok vertelt de begeleider over de weg van de mens, de dynamiek tussen verlangen en weerstand, ziel en persoonlijkheid. Welke patronen heb je opgebouwd gedurende je leven en hoe word je er vrijer van?

"We praten, doen oefeningen en lichaamswerk, wisselen uit. De begeleider is scherp maar liefdevol. Ik zak steeds dieper in mijzelf. Ik ervaar mijn verlangens, maar ook hoe ik ze weersta. Ik voel hoe het verleden in mij speelt en hoe ik geneigd ben vast te houden aan patronen die me onvrij maken. Ik noteer: Wat ben ik hard naar mijzelf. Ik oordeel me suf. Tegelijkertijd voel ik ook hoeveel liefde er in me zit. Wat is de sleutel?"

"In de ochtend wordt gekeken naar de dromen van de afgelopen nacht. Het prettige vind ik dat niets opgelegd wordt maar dat de werkwijze slechts een bedding is waarin mijn ervaring mij van alles leert over mijzelf. Er vallen kwartjes: ‘Liefde of vervreemding, het begint bij hoe ik het contact aanga.’ Ik voel me meer levend dan ooit. Alsof een last van me af is gevallen. De groep voelt veilig en vertrouwd. Wat een weelde dat ik zo mag leren. De laatste dag sta ik stil bij wat de dagen ons gebracht hebben en wat we er straks mee gaan doen als we thuis zijn. Ik heb zin om wat ik geleerd heb toe te passen. Deze woorden blijven me nog bij: Het leven wordt misschien niet makkelijker maar wel rijker en waarachtiger."

Lees meer over de ITIP Opleiding. 

Ervaringen van deelnemers

Job Stigter (47)

Programma-management Transitie nieuw pensioenstelsel bij PGGM

"Ik wilde me committeren aan een grondig, meerjarig traject."

Joris Elsendoorn (46)

Interim Manager/ Begeleider in het Publieke Domein

"Sinds ik de ITIP Opleiding heb gedaan voel ik me schatplichtig aan het leven."

Janna Rutten (35)

Zelfstandig ondernemer als keramiste, als coach en in digitale innovatie voor organisaties

"Ik ben nog iedere dag dankbaar dat ik de ITIP Opleiding ben gaan doen!"

Het ITIP is aangesloten bij CRKBO, alle opleidingen zijn btw-vrij.

De opleidingen van het ITIP voldoen aan de eisen van het NRTO keurmerk.

ITIP is initiatiefnemer van bezinningstochten.nl

ITIP school voor leven en werk
Marspoortstraat 16
7201 JC Zutphen
telefoon: 0575 - 510 850
e-mail: info@itip.nl
KvK: 11 03 32 79
NL75 TRIO 0379 6845 27

Openingstijden
maandag - donderdag 09.00 - 16.00
vrijdag 09.00 - 13.00

Ontvang jaarlijks het gratis ITIP Magazine